Здравейте колеги, моля за помощ.
Не случих с първия си газов котел Ferroli Econcept ST25 - кондензен и двуконтурен.
Но нали беше от "безплатните", т.е. включен в цената на жилището, което купувах от строителя... на харизан кон зъбите не се гледат. От две години дава разнообразни грешки и съм в постоянни ремонти и какво ли не му сменихме. Последната "изненада" бе, че изгоря платката, която го управлява. От една фирма ми обещаха запитване за тази платка, но аз съм в голямо двоумение дали да сменям платка /без гаранция, че проблемите са били от единствено нея/ или направо да сменя котела. Платката вероятно ще излезе ок.300 лв., а новия котел ще е с още една нула отзад, но майстора, който ползвам естествено казва, че няма гаранция при смяната, че всичко ще се оправи. Преди да изгори платката котела не искаше да топли БГВ, вдигаше температурата на водата за отопление и когато трябваше да започне да топли вграденото бойлерче, изключваше като след три опита даваше грешка на дисплея. Успяваше да се стопли БГВ само когато той си искаше или ако бе изключен за по-дълго от захранване.
Освен финансовата разлика и несигурността от поредната поправка не съм наясно дали един нов НЕФЕРОЛИ котел ще може да се управлява от наличните ми управления - всичките на същата италианска марка. Имам едно централно управление, което в упътването са превели като - хронотермостат
и отделно по едно малко управление във всяка стая.
В тази посока са ми и въпросите.
1. Може ли посочените управления да ми свършат работа, ако си купя някой от немските котли или управленията си вървят с марката на котела - простете предварително невежеството ми.
2. Избор на котел - това е вечната тема, по която и аз моля да съдействие. Жилището ми е ок. 200 м2 и се отоплява от конвекторни радиатори 3 бр. х 5.5 Квт. и 3 бр. х 7.8 Квт. плюс две лири в баните. До сега не съм имал проблем с мощността на котела, било е достатъчно топло /когато работи/ и смятам, че сметките за газ също са нормални. Виж положението с топлата вода не е толкова цветущо. Имам една голяма вана и един душ с диаметър на питата поне 30 см, който тече както се казва - като лейка. Преди да започна да чета форуми по въпросите с отоплителнието на газ не ми беше много ясно и попържвах фирмата, която ми беше монтирала инсталацията. Сега съм почти убеден, че добрия вариант е еднокотрурен котел със серпентинен болер - колкото по-голям, по-добре. За съжаление не съм предвиждал такава инфраструктура и в момента нямам място за голям бойлер. В най-добрия случай нещо като 80-100 литра може да побера евентуално под и пред котела. Ще съм щастлив, ако има нещо ново технологично измислено, което да ми помогне при решаването на проблема ми с БГВ евентуално при закупуването на нов котел.
Всяка помощ ще ми е от полза и благодаря предварително.