Страница 6 от 36 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 527

Отопление на газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Мнения
    33
    #76

    Отговор: Отопление на газ

    И на мен това сравнение ми е малко, меко казано странно.
    За мен газта трябва, ако въобще трябва, да се сравнява само с ТЕЦ. Имам и относително прилични Тошиба климатици, но ги пускам само в преходните сезони и по принцип са мислени като резерва, защото не знаех колко ще ми излиза отоплението на газ. Тази година пробвах само Дайсекая на -20, запали и проработи без проблем, но само за теста. И е добре да се сравняват сметки от зима 2016/2017, че си беше люта. Това е на газ тристаен, ново строителство, близо 95кв.м, не се отоплява от никъде, само един от съседните е зает, югоизточно изложение. Отопляват се трите стаи и двете мокри помещения. Това е сумарно ток и газ за декември 2016 - март 2017. Топла вода, готвене и отопление на газ за сам човек.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #77

    Отговор: Отопление на газ

    За блокове никак не е лоша алтернатива едно общо отопление на ТЕЦ или голям локален котел. Излизат отлични сметки, но задължително при условие, че всички апартаменти на100% участват, без да има "тарикати", които не се "преебават" и се отказват от "парното" минавайки на климатици. В блока на жената, когато всички апартаменти до един бяха на Тец беше много топло и имаха супер сметки. Още като се влезеше във входа и се усещаше как цялата сграда е топла. Като се започна тенденцията да минават половината на климатици и в техния апартамент с парното вече е доста по-студено, а сметките скочиха много.
    Имам и друг подобен пример. Приятел има вътрешен апартамент в панелен блок от Соц-а с локален котел в мазата общ за входа. Наемаха си огняр и общите сметки им бяха много прилични. Той се изхитри да мине на 2 евтини климатици, но го топлят отдолу, отстрани, над него също е топло. Тръбите на парното по стаите му са топли, даже и коминът на котела минава през хола му и го топли. И като почна да се хвали пред съседите с още по-ниски сметки (не плаща като при Тец такса сградна инсталация) и други също минаха на климатици. И в крайна сметка останалите на парно от котела взеха да стоят на по-студено и сметките им скочиха доста и те се отказаха от него. И сега блокът е вече студен и не се получава номера с климите за по 800-1000лв. с монтажа в панелката.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-11-17 в 10:46.

  4. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #78

    Отговор: Отопление на газ

    По принципът смисълът е, че се изкарват мръсните ризи на противниковия лагер .
    Иначе бъдещ потребител може и да не се сети, че клими в банята малко трудно се монтират или пък че цената на газта зависи от геополитическата ситуация. Ако трябва да сме честни - цената на тока за бита се задържа изкуствено ниска от управляващите и като нищо един ден ще се повиши шоково.
    Аз вече го казах, но да го повторя - тъпо е да си сравнявате сметките, а то инвестицията ви е колкото сметките за 7-8 години.
    А това с ТЕЦ-а даже и да няма тарикати във вашия блок пак не си е оферта. Този тип отопление е направено да работи на макс и това с индивидуалните уреди за отчитане е за да имат някои фирми работа, а не за да си контролирате сметките. Централата си произвежда определено количество топлина и някой трябва да я плаща без значение дали му е необходима.
    Този пост е редактиран от Vizi; 03-11-17 в 10:57.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #79

    Отговор: Отопление на газ

    Това за цените на природен газ и електричество също сме го обсъждали в темите през годините. На природен газ има сравнително малък брой потребители. Сериозното повишение на цената му няма как да доведе до значими масови недоволства и съответно да се превърне в негатив за управляващи и политици. Докато цената на ел.енергията е много социално болезнена тема и се задържа изкуствено на по-ниски нива. БайХуй подаде оставка при едни "недоволства" покрай сметки за ток.
    За това цената на природния газ е в много по-голяма степен зависима от конюнктура и политика.
    Цитат Първоначално публикувано от Vizi Виж публикацията
    По принципът смисълът е, че се изкарват мръсните ризи на противниковия лагер .
    Какви пък "противници" сме ние. Повечето сме обикновени хора ползватели. Нямаме никаква полза от препирни и "вадене на мръсни ризи". Хайде да има "лоша реклама" между търговци на климатици и фирми за газово отопление добре, но те са само няколко такива за климатиците и само един останал (Лазар и той рядко вече пише) в газовите теми.
    За Тец просто споделям, че имам 2 примера, в които хората са доволни. Но отново ще повторя - в единия блок всички апартаменти на 100% използват Тец. На другото място е ново строителство и са с тръби, които минават отвън, не са общи и всеки си има индивидуален топломер пред вратата на апартамента. Плащат си точно толкова, колкото са потребили. Няма сградни инсталации и проблеми с тарикати "крадящи" топлина.
    И тези с големия котел в мазата на входа също бяха супер, докато всички участваха.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-11-17 в 10:58.

  6. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #80

    Отговор: Отопление на газ

    Между другото, наблюдението ми е, че специално в Сф тази година газта е предпочитан начин за отопление на новите сгради, тъй че абонатите се увеличават.
    Това с "мръсните ризи" е образно казано. Разбира се, че не сме противници. Между другото за един потребител е важно точно мнението на други потребители и при всички случаи е от голяма полза всеки спор (даже и когато е малко по-разгорещен).
    А това с цената на тока - няма как да продължава вечно и най-накрая пак ние ще платим масрафа.
    Що ми се струва, че сградна инсталация има и при индивидуалните топломери и хоризонтални разводки? По-малко са, но ги има.
    Този пост е редактиран от Vizi; 03-11-17 в 11:12.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Мнения
    33
    #81

    Отговор: Отопление на газ

    Истината е, че по принцип газта още е непознато гориво при нас, поне на ниво отопление/готвене/топла вода с централно подаване. Не говоря за авто и бутилки, които се ползват от десетилетия. Има страхове, има предразсъдъци, къде основателни, къде не толкова. Нормално е хората да се колебаят или да избират ток/ТЕЦ на база страхове. Аз също не знаех какво ще се случи, защото котлето, радиаторите и пр. бяха в заварено положение. Ни разбирам, ни знам, кой как какво е правил и дали е това, което ми трябва. Аз и за това инвестирах в климатици, които да поемат, ако сметките ми бяха дебели. Дотук към 5000, като сложа и последния трети, ще станат към 6 и нещо, 7 000 само за климатици. Щото истината е, че дали си от София, Пловдив, Карнобат, Рудозем, все тая, все си ги вадим от джобовете тия пари зимата и гледаме да ни е хем топло, хем да можем да си позволим разходите, без да гладуваме и пр. Не знам изкуствено или не, но си ни държат в неква мизерия и скоро не виждам тази схема да се промени.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #82

    Отговор: Отопление на газ

    В София може, защото има голямо население, със сравнително по-добри финансови възможности. В провинцията и по-малките градове газификацията замря, покрай историята с неподходящите котли и свръхвисоките цени на природния газ по едно време. В Плевен оцеляха много малко фирми, които се занимават с газови котли и отопление. Докато бизнесът с климатици в момента сякаш е на върха. Велев (уж сме отраснали през 2 улици и съм го препоръчвал на всичките си познати) категорично ми отказа август за спешно закупуване и монтиране на климатик (дори можеше и да са 2, защото мислех да сменя моите в къщата и да дам един от старите на баща ми) за охлаждане баща ми в рамките на няколко дни, защото графикът му бил запълнен за 20-30 дни напред. Като чета, куцо и сакато се опитва да продава и монтира.
    Основният мотив на повечето хора у нас е изцяло финансовият. И да има страх, той не е водещ. За това България е феномен по процент на използването на климатици за отопление. В болшинството блокове около мен преобладават евтини климатици, с които все пак хората закърпват положението зимата. От по-класните основно виждам Фуджи-Дженерал, Панасоник (преди години имаше повече сякаш от тази марка) и Дайкин и то предимно нисък и среден клас. Уруру или Дайсекай май не съм виждал из квартала. В момента Gree е хит. Към 10-на нови монтирани се появиха наоколо.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-11-17 в 11:26.

  10. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #83

    Отговор: Отопление на газ

    То това лято не е било заради отоплението. Климите могат и да охлаждат, а жегата беше доста продължителна хеле пък в Плевен, където не се диша лятно време. Вярно че и зимата си ви е зима де. В Сф, особено в кварталите в полите на Витоша (които са и основните газифицирани), може и без клими през лятото обикновено.
    За Gree - не са лоши машини, особено HANSOL и короната. Аз имам базов за охлаждане и за отопление в преходните сезони при нужда. Доста добре се справя при мен поне.

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #84

    Отговор: Отопление на газ

    Във Враца пък газифицирането върви с пълна сила - тази година 110 нови потребителя (на поне 20-тина още желаещи им беше отказано газифициране поради отдалеченост от газопреносната мрежа и нерентабилност на инвестицията от страна на газоснабдителя)...
    Дори са много малко фирмите занимаващи се с доставка и монтаж... да не кажа почти никакви.
    За качеството и лоялността на тези фирми пък хич да не говорим...

  12. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #85

    Отговор: Отопление на газ

    Голяма част от хората, живеещи по нашите географски ширини, не се замислят сериозно за отоплението си. Като стане студено, и отиде та грабне от маркета една духалка, в най добрия случай, "бодне" една клима и пей сърце. Това, с масовото поставяне на климатици и разчитането на тях за цяла зима, ще докара такова голямо главоболие на управляващите, че оставката им ще е детска песничка. Миналата година, когато дните с минусови температури се задържаха по-дълго, решиха проблема с временна забрана на износа на електроенергия. Но масовата конверсия към климатици в големите градове продължи и ще дойде момент, в който забраната за износ на електроенергия няма да помогне. Дано не съм лош пророк, но режима на тока, не е нещо невероятно.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #86

    Отговор: Отопление на газ

    Ток има и около нас и може да се внася при нужда. Но вече цените няма да бъдат толкова социални.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #87

    Отговор: Отопление на газ

    За държава с постоянно намаляващо население (в момента сме мисля поне с едно 25% по-малко от 90-а година), намалящи топлозагуби от жилищния фонд (в следствие на намалялото население, но и на подобряване на топлоизолацията и увеличаване на ефективността на отопляващите уреди), изчезнала за добро или лошо тежка индустрия - последният ни проблем ще е липсата на електроенергия. Миналата година просто се получи кофти комбинация - ВЕЦ-овете не можеха да работятя на пълен капацитет поради заледявания (голяма част от по-малките си спряха направо), а на студения резерв му ги нямаха въглищата (или нещо от сорта). При това положение пак добре се получиха нещата. Вижте ако Софийската топлофикация се "спомине" по някаква причина, тогава ще настане веселба .

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #88

    Отговор: Отопление на газ

    Не само Софийската. Много болници, детски градини и училища, обществени сгради из страната са към Топлофикация. Те не могат да се отопляват с климатици или други локални уреди.

  17. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #89

    Отговор: Отопление на газ

    Софийската защото е 3000 MW и ако всичките тези минат на ток, ще се получи недостиг на ток, а и се съмнявам, че ел мрежата у Софето ще издържи на такъв товар.

  18. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,860
    #90

    Отговор: Отопление на газ

    Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Спора, наистина е абсолютно безмислен. Може би, двама трима, тук, можем да дадем някакви смислени данни за сравнение м/у отопление на газ и климатик. Всичко останало е абсолютно несравнимо и е само за някаква тема от сорта: "Колко ми е месечната сметка на ток/газ".
    Не че от такава тема, въобще, има някакъв смисъл, де.
    Аз затова и казах , че едно и също жилище съм го топлил и по двата начина.
    Щото според мен мооого трудно ще се намерят двама с еднакви жилища,изолации,съседи,изложение и т.н. че да си ги мерят.
    Иначе за къща - парно(подово който може), не че не става с климатици, но не е същото.
    Два апартамента във Варна са на климатици и е много добре, НО - вътрешни,южни,тухла,Варна...Там нема газ,нема ТЕЦ,съответно и избор няма.Единия е и с подово на ток от преди 20г, което ползвахме тогава на евтиния ток - е нема такъв кеф.
    Този пост е редактиран от ccankov73; 03-11-17 в 20:37.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 36 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отопление на газ, ток?
    От caravanio във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 04-05-15, 21:18
  2. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 21:00
  3. Инфрачервено отопление ??????
    От fbi_1 във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-01-13, 22:54
  4. Отопление на газ / отопление с климатик?
    От VD във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 14
    Последно: 22-01-13, 20:57
  5. Отопление на хол
    От yoyo1 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 15
    Последно: 29-10-10, 00:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе