Точно така бях направил.прищипване му казваха тука.Но ги развъртях, поради причината, че мощността на радиаторите ае оказва недостатъчна.затова попитах дали ще утежни ситуацията ако ги прищипя пак.
Точно така бях направил.прищипване му казваха тука.Но ги развъртях, поради причината, че мощността на радиаторите ае оказва недостатъчна.затова попитах дали ще утежни ситуацията ако ги прищипя пак.
Ами не би трябвало да ти намали мощността на радиаторите, тъй като ако имаш кръгове с по-малко съпротивления (т.е. на по-малко отстояние, с по-малко чупки по тръбите и/или с по-малки радиатори) - циркулацията през тях ще е по-интензивна за сметка на останалите кръгове. Един вид - ще увеличиш толоотдаването през тях, но ще намалиш това през останалите (и то значително повече).
Извинявам се , но това не го разбрах.Имам в хола два радиатора ,които са най-близко до котела, после в спалнята един , и с него нямам проблем.Единствено в детската, на отделен кръг, или както там му се казва, той е най-отдалечен и там не грее добре.Може би е на около 12-13 метра от котела.По кръговете няма почти няма чупки.
Като "затрудниш" движението на водата до близките радиатори, косвено ще я "засилиш" към далечния. Малко елементарно обяснение. Трикът е да намериш баланс, така че близките да не пострадат, а далечния да се подобри. И какви са тези термини "прищипване". Притваряне на кран какво общо има с "прищипване".
Най-просто казано - глупава вода няма. Водата се движи по пътя на най-малкото съпротивление. За да я накараш да върви през определен кръг, трябва да и затрудниш пътя през другите кръгове.
По-подробно - има местни загуби (чупки и преходи) и загуби по дължина - това са съпротивленията. Върху тях не може да влияем, но може да влияем посредством изкуствени местни загуби - крановете.
Радиаторите също създават съпротивление - колкото е по-голям радиатора, толкова по-голямо е съпротивлението, което създава. В общия случай лирата в банята е с най-малко съпротивление.
Ами този ,който ми ремонтира котела преди, така му казваше. Когато отдолу с отверка притварям, а не през термоглавата.
Сигурно така му казват майсторите или поне майсторите във вашата част от БГ. Аз го обясних от хидравлична гледна точка как седят нещата.
Да , разбрах.Благодаря за което.Просто съм технически абсолютна мъгла , затова и помолих да ми обясните по-простичко.Преди няколко месеца ми подсказаха , че може би радиаторите са ми малко и затова реших да попрочета за какво иде реч.Иначе може би щях да си карам още 15 год така.И още един въпрос ми изникна сега- ако пусна модела на седмичния програматор ( сименс ), би ли могъл някой да ми обясни къде трябва да забода двата кабела от котела в него.Защото дилемата е , че има два кабела от котела и три дупки на програматора.Страхувам се да не оплескам нещо и да го изгоря.Иначе имам упътване от нета свалено, но там няма нищо за това, как се връзва.Само за настройки е.Благодаря.
Здравейте,
не намерих подходяща тема и за да не пускам нова пиша тук.
Ползвам :
апартамент - 60кв. м., първи етаж с нова дограма, изолация в хола и детската, както и на външната страна на спалнята, подът е в изолация на целия апартамент, южно изложение.
Котел : Бош 2500W WBC 28-1 DCE 23 3.7-28.2 kw - топла вода и отопление използваме.
Радиаторите в стаите са :
Хол - 140х90
Баня лира - 130х45
Детска - 120х60
Спалня - 140х60
Програмата, която съм задал на CT100 - е 19 градуса през нощта и когато ни няма, двама човека сме, а от 18:00 до 23:00 на 23.5 - сутрин за 2 часа работи на 23.5
Топлата вода на 44, а котелът на 60.
Това, което ме притеснява е сметката за Декември от 215лв. - което означава от фактурата ползвани 234 m3 - което за този апартамент ми се струва много при положение за направената инвестиция в началото и това, че не е толкова топло в апарамента за тази сума.
Питането ми е дали има възможност да се намали сметката и къде бъркам аз?
Това за кой град е? Тези 60 квадрата какво включват - чиста площ на помещенията ли са? Съседи има ли?
За сравнение в Сф - около 67 квадрата чиста площ на помещенията (без стени, балкони и т.н.), слънцето не помага Декември и с много прозорци - 305 лв. Съседи се появиха последната седмица на Декември. Тмпературата е 25 денонощно.
Този пост е редактиран от Vizi; 06-01-19 в 16:03.
Град Стара Загора, чиста площ, с една тераса. Съседи има от всички страни без спалнята. Саниран външно в хола. Подът в целия апартамент е с изолация.
Сметката за Ноември 160лв.
Сматката За Декември 215лв.
Само вечер работи на 23.5, през другото време, когато не сме вкъщи и работим е на 19. През нощта отново на 19.
Този котел не е ли прекалено голям за 3 радиатори с тези размери и 1 лира в банята?
И мен ми се види множко за 60кв в блок с изолация.
Особенно за тези градуси, които подържате.Мен на 19С са ме изселили.
Пробвай да намалиш на 50-55С водата.
Ако са достатъчно радиаторите за да стоплят би трябвало да ти даде малко икономия.
За сравнение и аз съм с Бош 2500 едноконтурен,
подържаме целодневно 24-24.5С , нощем 23.5С, но в 200 кв къща,
с неособенно добра изолация - 5см вата. Едната стена е вече с 10см.Само на тавана е 20см.
Водата е на 50С.
Декември 420лв.
Привет,
при намаляне на 50 или 55 много трудно постига зададените градуси и в апартамента е студено. Ако повиша от 60 до 70 - няма ли да има ефект да намали разхода?
Ами с кондензен котел - не!
Остава добавянето на радиатори,но....
вече струва пари,време,труд.
Това с намалянето е “безплатно”,
но щом настоящите не се справят, единствено с добавяне на радиатори и/или изолация
можеш да гониш кондензен режим.
Колеги , бихте ли ми помогнали да си сметна мощността на панелните радиатори тип 22 , защото от няколко дни чета , смятам и все различно се получава.Марката е СТАРПАН - Турски - всичките са на h 500 - един е на дълж 600мм + 1000мм, + 1200мм, + 1400mm +400mm + лира h 95 x 50.Навсякъде пишат вх темп 90 или 70 или 65 , а аз подавам около 55 градуса и вкъщи е около 21 градуса , когато е нормално студено навън.Имам предвид да не е - 15.Стаен програматор нямам засега.И от старпан дръпнах таблица с мощностите , там изобщо пък няма при каква вх темп са тези мощности.Слаб съм в математиката като цяло.Благодаря предварително.