Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 138
Like Tree32Одобрявам

Отопление + БГВ на газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Живее в
    София
    Мнения
    66
    #76

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Добре, ще пробвам по този начин.
    Благодаря!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #77

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Вземи си едно стайно управление (модулиращо или дори он-оф), подходящо за твоя котел, което да е свързано с котела жично или безжично. То ще управлява котела, кога и как (ако е модулиращо) да работи и кога да спира. При отопление с газов котел (без значение подово, радиатори) това е "задължителен" елемент по скромното ми мнение.
    Във всички останали случаи, котелът ти работи (тръгва, спира, модулира) спрямо температурата на циркулиращата вода, която му е зададена от панела. В този случай него не го интересуват твоите отворени-затворени кръгове и задвижки. Той не се управлява по това дали циркулира вода, а по нейната температура. Даже ако въобще не циркулира вода имам чувството, че ще се "побърка". Ще има стотици цикли тръгни-спри.
    Тези неща би трябвало да са известни на всеки съвременен майстор монтиращ газови котли и той да предлага стайното управление. Иначе и на мен преди 10г. не ми предложиха управление, а аз сам си четох и купих отделно след няколко месеца цък-цък режим на котела.
    Този пост е редактиран от VanDan; 04-12-18 в 11:22.
    bobivg и fvazharov харесват това.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    54
    #78

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Аз имам едно питане.
    На какви градуси е най икономичен кондензния котел?
    В момента съм му задал 44 градуса на водата и се управлява от стаен термостат(он-оф)
    Самия котел е с модулация и не винаги се напъва на макс.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #79

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Кондензният котел е най-икономичен при най-ниски работни температури, например 40/30, но по-важното е, че трябва и да топли, а в този режим може да топли само с подово отопление. Така че въпросът на каква температура да се държи газовият котел има следните отговори:
    1. Ако котелът работи без стаен термостат или с он/оф термостат, на котела се задава най-ниската достатъчна температура, така че стайният термостат да изключва най-рядко. Това означава, че при промяна на външните температури ще се налага да се променя от време на време и зададената котелна температура.
    2. Ако котелът се управлява от модулиращ стаен термостат, то зададената котелна температура може да се остави максималната или близка до нея, например 70-75*, но по възможност д е достатъчна и за най-студеното време. Ако радиаторите са достатъчно преоразмерени, може котелната температура да се ограничи и на по-ниска температура - например 60*С. Идеята е като се настрои веднъж, да не се пипа цял сезон. В такъв случай котелът почти никога не се форсира на макс, само ако къщата не е отоплявана дълго време и е много студена. Тогава той се форсира, за да достигне максимално бързо до зададената стайна температура
    rollin одобрява това.

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    527
    #80

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Лазар, може ли подобен отговор за подово отопление и газов котел.
    Каква е логиката за :
    Най-икономично с он/офф термостат
    Най-икономично без управление с термостат
    Най-икономично с термостат с модулация
    Като се има впредвид нормално домакинство, през деня няма никой вкъщи.
    Благодаря и дано намериш време за отговор
    Този пост е редактиран от oldgraf; 03-12-18 в 20:35.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #81

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Ами за подовото важи същото, само дето температурата на водата трябва да се ограничи максимум до 50*С. Това, че денем няма никой в къщи общо взето няма голямо значение, защото подовото отопление е инертно и ако през деня котелът не работи, то вечер, като всички се приберат няма да е топло. Но примерно може да се измисли някакъв такъв график - от 12 до 21 часа да е зададена по-висока стайна температура, а в останалото време да речем 2 градуса по-ниска.
    spalding одобрява това.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #82

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Цитат Първоначално публикувано от oldgraf Виж публикацията
    ...
    Най-икономично без управление с термостат
    ....
    Като се има впредвид нормално домакинство, през деня няма никой вкъщи.
    Разберете, че няма правилен вариант без стайно управление по температура на въздуха. Всеки един потребител го интересува стайната температура, а не каква е температурата на водата в системата. С един програмируем стаен термостат се задават по часови зони за всеки ден от седмицата каква стайна температура се иска, задава се и максималната температура на водата за кондензен режим и филмът приключва за години напред. Поне от 6-7г. не съм пипал нищо по котела и стайното управление. Само пускам в началото на отоплителния сезон и спирам в края му режима за парно, и остава само БГВ.
    Аз имам само едно разминаване с Лазар. Той си държи на режима котелът да работи без да спира. Аз имам един лаф - работи ли котела, той гори природен газ и сметката расте. "Най-икономичен" е котела, когато не работи. В смисъл стайната температура да не пада за по-дълго време под зададената. Това се постига най-вече с повече изолация. И за сметка на комфорта с по-ниска зададена стайна температура.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-12-18 в 21:48.

  10. Novice
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    Варна
    Мнения
    2
    #83

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Лазар,имам следното питане. Първи сезон се отоплявам на газ и за сега се плаша от отчетеното на разходомера(между 12-15единици). Котела ми е Винсман Витоденз 100.
    Отоплявам хол -36м2 - 3 радиатора по 12 ребра h=60 ( в хола има 6 прозореца ои1,5м2)
    Детска 15м2 - 1 радиатор 14 ребра h=60
    Спалня 15м2 - 1 радиатор 12 ребра h=60(почти не се пуска)
    Коридор 6м2 -1 радиатор 6 ребра h=80
    баня 4м2 - лира
    Имам седмичен програматор Honeywell.
    Нямам топлоизолация,но зида е 45 см и 5 камерна дограма Саламадър
    От Овергаз казаха да сложа температура на котела 50-55гр, От Винсман 60-65,а тези,които ми изградиха инсталацията 75-80
    Коя е оптималната температура,която трябва да задам и правилно ли са ми оразмерени радиаторите. Кое би ми намалило разхода?
    Най-висока сметка за ток до момента съм плащала 236 лева(3 броя климатици,пералня, миялна,сушилня,бойлер и т.н),а при такъв разход 12-15,т.е 360-450,сметката надхвърля 300

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    527
    #84

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    @VanDan, Добре е, че се включвате. Вие с подово ли сте ? Може ли да кажете настройки за температура на течността и графикът за комфортна и нормална температура на термостатът. И метри тръби, ако си спомняте разбира се. Благодаря

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #85

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Разходът се намалява основно от изолация (това с дебелината на стените не е толкова голяма панацея) и по-ниска зададена стайна температура. Всеки лев вложен в изолация се отплаща в месечната сметка А дали е сметната правилно системата признак е дали се достига зададената стайна температура при всякаква външна температура. И още по-добре ако това се постига с по-ниска температура на водата във връзка с кондензния режим. Колкото по-големи радиатори, толкова по-добре. Тук преоразмеряването не е проблем.
    Колкото до сметките, много пъти ясно сме писали из темите, че на природен газ сравнително не е евтино. Никой не трябва да очаква, че тук са най-ниските разходи. Основно зависи от цената на природния газ, а тя след спад 2г. от тази година започна отново да расте. На климатици категорично е по-евтино, но комфорта от локалното парно пък е доста по-добър. Така че акцента при отопление на природен газ не са най-ниски възможни сметки, а добър комфорт.
    Не, аз съм с радиатори. Но принципът на управление на котела е един и същ и при подово и при радиатори - най-добре със стайно управление по температура на въздуха. Единствената разлика е при температурата на водата в системата.
    Честно казано при налично подово бих избрал вариант с термопомпа въздух-вода.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-12-18 в 22:32.
    Lazar, bobivg и tresto харесват това.

  13. Novice
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    Варна
    Мнения
    2
    #86

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Ок,на ясно съм,че няма нищо евтино и не съм помислила,че ще е без пари,но все пак при една добре изградена инсталация би трябвало сметките да се доближават.Явно имам някъде нещо сбъркано и въпроса е -къде е?Ако добавя ребра и намаля температурата ще има ли разлика в сметката? Най-нисък отчет имах при температура 80гр,но тогава къде е ефекта от кондензния режим?Не е ли логично по-ниски градуси-по малка консумация?
    ПП Извинявам се ако въпросите ми звучат глупаво

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #87

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Не, няма сметките да се доближават с тези за климатици. При климатиците имате коефициент от единица ток да получавате 3-4-5 единици топлина. Няма как да очаквате подобни сметки на газ. Още повече, че цената на природния газ е много по-динамична. За 10г. имаше движение от 0.50лв./м3 до 1.23лв./м3. Спад до 0.62 и тази година повишение към 0.92лв./м3. Цените са ориентировъчни и се различават за различните райони на страната.
    Направете си изолация. Ще ви намали сметките. Оставете го това с дебелината на стените. Под по-ниска температура имах предвид "по-ниска" стайна температура, а не температура на водата. Не е едно и също да се поддържа 23гр. и 21гр.. Много зависи и от типа жилище - къща или апартамент. Отново ще повторя - изолация. Наличие на топлещи съседи и т.н.
    При нас с по-старите котли 12-15м3 на ден за студено време е нещо нормално при поддържани 22-23гр..
    Не вярвам някой от форума да седне да ви смята системата. Вижте си спецификациите на производителя на радиаторите (или на подобни марки) и си ги сметнете и съберете. Сравнете с минималната мощност на котела. Остава да се сметнат и топлозагубите, но това е вече доста по-сложна материя. За това писах, че признак е дали се достига желаната стайна температура. След това си правите опити при каква най-ниска температура на водата се достига стайната температура и с това се приключва. Ако не се достига стайната температура трябва да се добавят радиатори.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-12-18 в 23:39.
    haribo78 одобрява това.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #88

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Цитат Първоначално публикувано от PetyaP Виж публикацията
    Лазар,имам следното питане. Първи сезон се отоплявам на газ и за сега се плаша от отчетеното на разходомера(между 12-15единици). Котела ми е Винсман Витоденз 100.
    Отоплявам хол -36м2 - 3 радиатора по 12 ребра h=60 ( в хола има 6 прозореца ои1,5м2)
    Детска 15м2 - 1 радиатор 14 ребра h=60
    Спалня 15м2 - 1 радиатор 12 ребра h=60(почти не се пуска)
    Коридор 6м2 -1 радиатор 6 ребра h=80
    баня 4м2 - лира
    Имам седмичен програматор Honeywell.
    Нямам топлоизолация,но зида е 45 см и 5 камерна дограма Саламадър
    От Овергаз казаха да сложа температура на котела 50-55гр, От Винсман 60-65,а тези,които ми изградиха инсталацията 75-80
    Коя е оптималната температура,която трябва да задам и правилно ли са ми оразмерени радиаторите. Кое би ми намалило разхода?
    Най-висока сметка за ток до момента съм плащала 236 лева(3 броя климатици,пералня, миялна,сушилня,бойлер и т.н),а при такъв разход 12-15,т.е 360-450,сметката надхвърля 300
    Здравей Петя,
    както каза VanDan, дебелината на стената трудно може да замести изолацията. Но искам да ти кажа да не се плашиш толкова от дневния разход, защото не винаги дневния разход умножен по 30 дава месечния. В момента температурите са ниски и разходът е увеличен. Аз 6 години се топля на слънчогледови пелети с подово и съм доволен от месечните сметки, но хамалогията не ми харесва много и не спирам да търся алтернативи. Газова тръба няма да дойде скоро, затова остава варианта с термопомпа. с годините постоянно увеличаваме отопляемата площ, като в момента е над 300м2, 4 обекта (3 жилища + офис) и котелът 20кВт стана малък. На всичко отгоре тази година случих на нискокалорични пелети и котелът вместо 20кВт, се оказа че давамаксимум 10кВт. Понеже имам и термопомпа, та се наложи бързо да изляза от схемата с котела и да вържа термопомпата (10кВт) към моето подово (100м2) и така от 01.12.2018г., при -9*С аз изоставих огъня, пуснах термопомпата и започнах с наблюденията. Истината е, че отдавна планирах подобно развитие, но плановете ми бяха първо да сменя горивната камера на котела, да го няправя 30кВт и той да остане като бекъп, ако не се справя термопомпата. Обаче нещата се развиха много бързо, че нямаше време - къщата изстиваше бързо и спешно трябваше да се добави мощност. Другата алтернатива беше да пусна газовия котел на пропан-бутан, който също е вързан към системата, но там разходът ще е по-голям. Та така, за първите 2 дни при минусови температури резултата е, че малко трудно се справяше термопомпата, не можеше да вдигне температурата в къщи, която беше паднала на 21.5*С, а разходът беше по 10лв на ден. Като гледам не е много по-добър от твоя, с тази разлика, че ти имаш запас от мощност дори и при -20*С, пък аз под -10*С няма да мога да се справя без помощно отопление. Е, разбира се се надявам, че в следващите дни като се стопли разходът ще падне. При тебе също е така, не мисли че всеки ден разходът ще е 15 кубика.
    А сега директно на въпросите. Не мисля, че при 80*С на водата разходът ще е по-нисък, отколкото при 50*С, просто сравненията ти са вероятно при различна външна температура. Колкото до системата ти - няма как да се даде категоричен отговор, тъй като не знаем никакви подробности освен радиаторите. А те са оразмерени за по-високотемпературна система, имайки предвид липсата на изолация. Според мен завишеният разход идва не заради лоша инсталация, а заради липсата на изолация. Така че, ако къщата не е някакъв паметник на културата и позволява външна изолация - това е пътят за снижаване на месечните сметки. Успех!
    VanDan и bobivg харесват това.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    74
    #89

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Цитат Първоначално публикувано от PetyaP Виж публикацията
    Отоплявам хол -36м2 - 3 радиатора по 12 ребра h=60 ( в хола има 6 прозореца ои1,5м2)
    Детска 15м2 - 1 радиатор 14 ребра h=60
    Спалня 15м2 - 1 радиатор 12 ребра h=60(почти не се пуска)
    Коридор 6м2 -1 радиатор 6 ребра h=80
    баня 4м2 - лира
    Имам седмичен програматор Honeywell.
    Нямам топлоизолация,но зида е 45 см и 5 камерна дограма Саламадър
    От Овергаз казаха да сложа температура на котела 50-55гр, От Винсман 60-65,а тези,които ми изградиха инсталацията 75-80
    Коя е оптималната температура,която трябва да задам и правилно ли са ми оразмерени радиаторите. Кое би ми намалило разхода?
    Най-важно е да си изолирате тавана, защото топлината бяга нагоре. Разчистете тавана, наредете кръстосано два слоя колкото се може по-дебела вата (без да я смачквате, да седи пухеста).

    Това ако е невъзможно или сте по-долен етаж от къща си направете вътрешна изолация на тавана.

    Цитат Първоначално публикувано от PetyaP Виж публикацията
    ... нещо сбъркано и въпроса е -къде е?Ако добавя ребра и намаля температурата ще има ли разлика в сметката? Най-нисък отчет имах при температура 80гр,но тогава къде е ефекта от кондензния режим?Не е ли логично по-ниски градуси-по малка консумация?
    Да, добавете още ребра и ще се получат нещата, първо си направете изолацията.

    Цитат Първоначално публикувано от rollin Виж публикацията
    На какви градуси е най икономичен кондензния котел?
    В момента съм му задал 44 градуса на водата и се управлява от стаен термостат(он-оф)
    Самия котел е с модулация и не винаги се напъва на макс.
    В упътването на нашия котел (Innergaz Solo Kontakt 12) пише, че е най-ефективен при температура на водата 55 г. Денонощно подържаме 21.5 г, бях му задал 45 г на водата, но стайната температура се движеше в рамките на +/-0.5 градуса, сега съм настроил на 50 г. и стайната температура варира в рамките на 0.1 г (от 21.4 до 21.6).

    Температурата я следя според показанията на вътрешната джижавка - Innergaz Tybox.
    Този пост е редактиран от ДжинФис; 04-12-18 в 12:21.
    VanDan одобрява това.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #90

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Най-доброто съчетание на комфорт и разходи за отопление е подово с термопомпа и в някои случаи с котел за студен резерв при по-ниски външни температури.
    И отново да повторя - изолация. Колкото повече, толкова повече . Аз съм в стара еднофамилна къща и имам 10-на външни стени, отгоре и отдолу е все природа. Минал съм за 18г. през 3 котела - 2 за твърдо гориво и 1 (от началото на 2009г.) на газ. Чак след външната изолация, въпреки че е правена преди доста години и е само 6см. (тогава така се правеше) вдигнах температурата с по 2-3гр. в някои от стаите. А в хола след ремонт и добавяне и на вътрешна изолация на външните стени и тавана още повече се усеща разликата в комфорта. Сложих навсякъде в стаите максималните по големина радиатори, които можеше да се поберат, сложих фирмено за котела стайно модулиращо програмируемо управление и повече нямаше какво да направя. Само котел може да сменя, но стария пък си работи вече 10-та година и не ми се дават пари на куп. Свалих донякъде разхода, но в студено време няма как да избегна повишението му. Плащам си сметките и се моля цената на природния газ да върви надолу, а не нагоре. Да, не е най-евтината алтернатива, но е топло във всички стаи, коридори, санитарни помещения. Няма нищо да ми шуми, трака, вее, пука, бълбука и т.н. Не ме интересува колко градуса е навън и не излизам с кофите топла вода да поливам замръзнали външни тела. Имаме евтина топла вода на корем за домакински нужди - жената и дъщерята се къпят по 30-40мин. (викат му напарване). За 10г. ползване имам технически разходи само (да чукна на дърво) за 1-2 теча по системата и един дребен проблем със замръзване в една тръбичка към комина на котела в една зимна вечер с -18гр. и виелица в Плевен.
    Този пост е редактиран от VanDan; 04-12-18 в 12:01.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отопление на газ
    От a.iliev във форум Отопление
    Отговори: 526
    Последно: 07-12-21, 10:24
  2. Отопление на газ, ток?
    От caravanio във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 04-05-15, 20:18
  3. Отопление на газ / отопление с климатик?
    От VD във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 14
    Последно: 22-01-13, 19:57
  4. Отопление от слънцето
    От pa19 във форум Отопление
    Отговори: 45
    Последно: 28-01-12, 23:03
  5. Отопление на хол
    От yoyo1 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 15
    Последно: 28-10-10, 23:47

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе