Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 75

Избор на метод за отопление

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    31
    #1

    Избор на метод за отопление

    Здравейте,

    Необходимо ми да отоплявам жилище с чиста площ 150 кв.м. в София. Жилищете по равни части има изглед на юг,изток и север на последен етаж. Ще бъде четиристайно, като холът около 60кв на изток/запад.

    Нямам никакви идеи освен климатици, но не съм сигурен дали ще се справят и дали ще е комфортно. В сградата няма тооплофикация, нито газ. Обмислям вариант с котле на пелети, но незнам дали е най-удачен.

    Бихте ли ми препоръчали, какъв вариант ще е най-добър за отопление на подобно жилище?

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Живее в
    Силистра
    Мнения
    1,040
    #2

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Всичко опира до бюджета, цели, желанието за определен комфорт и резултата в сметката за отопление. Те и климатици биха се справили стига да са "правилните". Може да си пуснеш запитването в съответната тема, като попълниш въпросника от първата страница. Тъкмо ще се ориентираш за бюджета.

    Може също с парно на газ/пелети(има да мъкнеш до посления етаж ...) или дори ел. конвектори, но пък не охлаждат имай го в предвид.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    31
    #3

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Благодаря за отговорът. Охлаждането не ми е проблем да речем. Търся само за отопление. Климатиците не са ми вариант. Затова питам за друго отопление. Има асансьор мога да мъкна Вариант с пелети дали с котле или камина? Избор на радиатори, ще може ли да отоплява софийската зима при минус темп?
    Какъв друг вариант има и на какви цени би излезнало много ориентировъчно? Между 10к и 20к?

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #4

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Някои слагат парно с ел. котле. Ако са ти дебели жиците и можеш да си плащаш сметките....

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #5

    Отговор: Избор на метод за отопление

    На пелети ще се стоплиш разбира се и ще хваниш ниския бюджет. Другия вариант е термопомпа с конвектори (предполагам че подовите настилки не ти се разбиват за водно подово, но там ще гониш високия бюджет 20К

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    31
    #6

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Подът е още на замазка и сега моментът да реша какво ще правя. Жена ми не иска пелети, поради няколко причини. Незнам варианта подово колко ще ме сгрее при минус 10-15 или дори около 0. Понеже съм на последен етаж. Ще има хубава изолация и добри прозорци - тип пасивна лъща., но апартаментът си е голям и на последен етаж и покрай мен няма никой друг.

    Ел. котле няма как да плащам сметките. Може и вариант около 20к, незнам колко е рентабилен и комфортен? Моля да ми кажете какви са вариантите? Подовото различно ли е от термо помпата или са съчетани? Тези конвектори духат ли студено.
    Ако може с пример да ми дадете кое за какво е и предимства ще съм Ви много благодарен.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Живее в
    Силистра
    Мнения
    1,040
    #7

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Ел. котле не препоръчвам. Познавам 2ма вече, които са го използвали само 1вата година и след това е изкормено и затапено. Сметките в моя край за хубава зима са доста високи.

    Щом не ти е нужно охлаждане може да погледнеш на газ ако има как да прекараш. Може да включиш също битовата гореща вода + готвене. А подовото както и всяко друго отопление се смята. Ако не е достатъчно затоплянето при определени температури само от пода може да се комбинира и с радиатори. Като няма вентилатори комфорта е най голям според мен.

    Какво имаш в предвид под "Подовото различно ли е от термо помпата или са съчетани?"? "подовото" може да се "захрани" от различни източници - термо помпа, ел. котел, газов котел, пелетен котел и др.. Ако си с термо помпа за източник и инсталацията е изградена коректно то може и за охлаждане да се използва.

    Май доста са те объркали и не знаеш кое как се нарича. Най евтино, както за първоначална инвестиция, така и за сметки в последствие ще ти излезе на климатици според мен. Има и стенно/подови. Най комфортно и лесно за употреба ще е на газ+подово+алуминиеви радиатори ако е нужно. Но ми се струва на последен етаж като те напече ....все ще искаш да охладиш поне малко.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,204
    #8

    Отговор: Избор на метод за отопление

    На мен ми се струва, че без схема на апартамента всичко е хвърляне на боб!
    Това надстройка над последния етаж ли е, всички стени външни ли са, как си изолирал покрива, защото оттам са едни от големите загуби?
    Пасивна къща доколкото на мен ми е известно се прави на нивото на терена и под него, а не на n-ти етаж.
    Според мен се насочи или към термопомпи с подово и/или конвектори или някаква комбинация с природен газ. Но всичко зависи от бюджета, защото не мисля, че тези варианти са евтини. Аз лично с пелети, дърва, въглища и други подобни не бих се занимявал.
    Колегите вече написаха, задължително е да се проектира отоплителната инсталация правилно, което освен изчисленията, включва и оптимално разполагане на отоплителните тела в апартамента.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Живее в
    Силистра
    Мнения
    1,040
    #9

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Аз за това и му предложих да пусне едно питане за климатици ..... там като опише всичко хем ще се види кое как е, хем ще има и една ориентировъчна цена. Също ако е "ербап" може да си сложи подови клими стига помещенията да са подходящи и бюджета достатъчен. Доста приятно е отоплението с тях дори и за моята дребнава душица.
    За другия вариант с котел/термопомпа+подово/конвектори става доста по сложни и бих се насочил към 1 2 фирми да дойдат на оглед и да изготвят оферта.

    За нещо по подробно естествено е нужна доста повече информация относно жилището.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    31
    #10

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Ами ако трябва да е на климатици сумата няма да е под 12-13к според мен. Четиристаен с по 20кв стаи и 60кв хол и голям коридор. И топлото ще е много спорно, а в спалните изобщо не ми се ще климатици. За това си търся алтернатива на тях.
    Етажа не е пристройка, а реален жилищен последен етаж. Всички стени са външни. Покрива мисля че е 15 или 20см стиропор, а отвътре ще сложа десет сантиметра каменна вата. Страниците са с 10см стиропор.

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #11

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Цитат Първоначално публикувано от pulsedriverbg Виж публикацията
    Аз за това и му предложих да пусне едно питане за климатици ..... там като опише всичко хем ще се види кое как е, хем ще има и една ориентировъчна цена. Също ако е "ербап" може да си сложи подови клими стига помещенията да са подходящи и бюджета достатъчен.
    Аман от ербап разбирачи, предлагащи климатици в раздел Отопление!
    Този пост е редактиран от Lazar; 23-08-18 в 02:28.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,204
    #12

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Моят съвет е да си потърсих доказани специалисти!
    Първо за термо и хидро изолацията на таван, покрив и стени, и едва след това - проектант за отоплението! Нека ти предложат подходящи варианти, от които да изберете. Всичко останало е загуба на време с обучение от собствените си грешки за своя сметка.

    Загубите ти ще са големи както през покрива, така и през външните стени. Ако и под вас не живее никой, ситуацията става още по-тежка.
    Въпреки ватата и 10см EPS, който между другото е недостатъчен. Нас ни санираха по програмата с 12см плоскости, като даже се препоръчва 16см такива за по-евтините варианти. Плюс финишните покрития.
    Не смея да ти препоръчам нищо, конкретно, защото не съм специалист в областта. Но имам приятели на мансардни етажи, които преустроиха апартаментите си в мезонети. При това само с по една външна стена. Последно за отопление ползват газов котел с радиатори и бойлер за банята и се чувстват комфортно. Но при твоя случай ако няма газова инсталация до сградата, не знам дали ще е възможно.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    31
    #13

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Няма газ. Естествено, че ще викна специалист. Искам преди това да чуя повече мнения, за да знам евентуално какво ще говорим със специалиста.

  17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #14

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Няма газ, климатици не са ти опция, жена ти не иска пелети, не можеш да плащаш сметки на ел. котле... То не остана много. Май само термопомпа. Можеш ли да си позволиш 20-25к за да я изградиш и въобще има ли възможност на този етаж да се разположи термопомпа с всичката периферия. А БГВ как ще се реши?

    П.С - дори да има възможност за разполагане на ТП на този последен етаж, въобще не съм убеден, че ще е особено ефективна при климата в София и качена на някой покрив.

  18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #15

    Отговор: Избор на метод за отопление

    Хубава тема. Записвам се да чета.
    Бгв със соларки разбира се. Има 150м2 човека...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на климатик за отопление
    От didaka13 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2
    Последно: 04-11-17, 18:18
  2. Какъв метод за отопление с пелети
    От gost89 във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 22-12-13, 00:22
  3. Избор на климатик за отопление
    От esso във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 126
    Последно: 30-04-11, 00:40
  4. Какво е Friend метод
    От midjis във форум Програмиране
    Отговори: 1
    Последно: 30-11-06, 02:08
  5. Препоръчайте ми метод за борба със спам
    От glarus във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 21-04-06, 14:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе