Daikin Климатици
Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 112
Like Tree33Одобрявам

Котел Vaillant - постоянна работа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member
  Тук е от
  May 2017
  Мнения
  880
  #16

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Знаем да ти кажа - ако загубите му бяха по-големи, сметката щеше да е различна.

 2.  
 3. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2018
  Мнения
  19
  #17

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Здравейте,

  Разпалено се получи .
  Глидерите са Global VOX и за този размер ги дават така:
  Т 60 - 120 W
  T 55 - 107 W
  T 50 - 95 W

  Проверих и се оказа, че котлети в момента е настроено с Т 66 гр. на кръгът за отопление.

  Четейки си поста горе се чудя дали не е грешка, че останалите стаи са настроени на по 22 гр., а от хола искам да е 24.

  Вчера уеднаквих нощната и дневната (на 24 гр) Т и за вчерашното денонощие ми даде с 1 кубик по малко разход, но времето за работа на котлето остана същото 18 ч. отопление и 2 вода.

  Още един въпрос - според вас когато се отопляват стайте, вратите трябва да са отворени или затворени. Питам защото при мен се получава 50/50, тъй като малките постоянно се гонят и възпитанието с вратите отнема време .
  Този пост е редактиран от LuboG; 16-12-18 в 23:00.

 4. Member
  Тук е от
  May 2017
  Мнения
  880
  #18

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  A не е разпалено. Аз, както и Pepitoff (който много уважавам заради ценната информация, която споделя) съм любител по между другото - Боби и Лазар са експерти, тъй че техните мнения при всички случаи са меродавни. Не знам дали те са видели, че имаш термоглави на част от радиаторите - това може и да е проблем, макар че се съмнявам да ти се удвоила сметката от това, а и както ти споделих - тя далеч не е страшно висока. В сградата, за която споделям случая, няма друг апартамент с подобна сметка до колкото знам. Просто живеещите там си се топлят здраво, отварят си прозорците с часове без да изключват котела. Няма нито един обитаем апартамент наоколо и ... сметката е колкото и очаквах за такива условия (направил съм си подробни сметки за различни варианти). Миналата година щеше да е с 20+% по-ниска като парично изражение, но.....
  pepitoff одобрява това.

 5. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  1,433
  #19

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Мен не ме слагайте при експертите, защото не съм такъв. По скоро поназнайвам някои неща.
  66 градуса изходяща температура не е особено ниска температура.
  Последно искам да изкажа моето мнение относно увеличаване на радиаторната мощност в дневната където е термостата.
  Принципно ако се увеличават радиатори над необходимото това и добре и ще позволи да се работи с по-ниска температура, ще се гарантира с по-голяма сигурност за работата в кондензационен режим. Другото предимство е, че много по-бързо може да догонва температурата когато е необходимо. Всичките тези неща са хубави, обаче мощността трябва да се увеличава пропорционално във всяко помещение.
  Това което обаче му се предлага на него да увеличи мощността двойно и то само в дневната където е стайния на мен не ни харесва. Не ми харесва защото там ще стопли по-бързо отколкото в останалите помещения. Котела ще спре и другите ще останат студени. Съответно ще трябва да притвори секретните вентили на същите тези радиатори дето е увеличил в дневната и цялото упражнение да се обезсмисли.

 6. Member
  Тук е от
  Feb 2017
  Живее в
  Враца
  Мнения
  379
  #20

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  А кой предлага да се увеличава двойно мощността?
  Не му достига малко мощност.
  Аз ти казвам, че имам същия проблем у дома (невъзможмост за увеличаване на мощността в хола) и ми се отразява на сметката. Не я вдига с 50% нито ще я намали с 50% ако можех да сложа допълнителни глидери. Но определено ще я намали, ако можех да сложа още няколко глидера и да направя 60 W/m3 мощност при 55*С на водата. Да отбележа само, че моя терморегулатор е жичен и се намира именно в хола.
  По тая причина съм принуден да държа температурата на водата 65*С и да притварям секретни ветили в спалните.

  Прав си, че всичко трябва да е прави балансирано!

  Само едно разсъждение още: Дали ще влагаш пари в радиаторна мощност или в изолация е все тая - хвърляш пари на вятъра и накуп, за да си намалиш сметката с няколко ( неустановено коло) процента (в рамките на 5; 6 до 10% макс.). И к'во?
  Този пост е редактиран от pepitoff; 17-12-18 в 11:12.

 7.  
 8. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  3,491
  #21

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  По принцип при правилно сметната система и котел, би трябвало котелът да работи без да спира въобще ако заданието за стайна температура е едно и също. Просто ще модулира и променя мощността си спрямо топлозагубите. Точно както постоянната работа на инверторен климатик с ниска минимална мощност. Но колкото и да е ефективен котела, работи ли той гори газ. Заради сметките се мъчим да го накараме да не работи. Това става основно с много изолация и редуващи се промени в температурното задание. Зависи и от вид на жилището, наличие или не на съседи, особено топлещи такива и т.н. Но накрая винаги си трябва определено количество топлина, която се получава от изгарянето на определено количество природен газ. Така че основния фактор за сметките е цената на природния газ. Нямам спомен досега за толкова години в този форум, някой потребител да се е похвалил, че е снижил с голям процент разхода си с някакви интервенции по котел и система. Да, може да се получи известна икономия при оптимизация на система и котел, но не и в толкова голям обем. Просто разхода си зависи основно от топлозагуби и външните условия.
  Аз гледам да държа повечето врати отворени.
  Парите вложени в изолация, няма как да са еквивалентни като ефект за сметките с парите вложени в радиатори. Изолацията помага и за комфорт и за сметки. Намалява топлозагубите и съответно количеството необходима топлина и съответно изгорен природен газ.
  Този пост е редактиран от VanDan; 17-12-18 в 11:30.
  pepitoff одобрява това.

 9. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  1,433
  #22

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Цитат Първоначално публикувано от pepitoff Виж публикацията
  А кой предлага да се увеличава двойно мощността?
  Цитат Първоначално публикувано от lukas51 Виж публикацията
  Най-добре смяна на н350 със н600 същия брой и ще има около 6 квт радиаторна мощност срещу 3,6 квт сега, намаляване на хистерзиса на 0,2 гр. и намаляване на сатйната температура на 22-23 гр. гаранция, че разхода ще падне около половината.
  Добре не са точно 50% няма да споря.

  На мен ми е любопитно при тези котли съотношението гриво/въздух фабрично ли е настроено или се прави от инсталатора? Най-вече може ли от лоша настройка, примерно (подаване на повече въздух от необходимото) яко да се влоши КПД-то на котела?
  При големи котли съм виждал, че ползват газанализатори, дали и при битовите е необходимо и се прави, може да каже Лазар или някой друг който ги въвежда в експлоатация.

 10. Member
  Тук е от
  May 2017
  Мнения
  880
  #23

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  На теория ако се ползват новите котли на минимална мощност и на 50/30 режим може пряко сили да се достигне 15-ина % икономия спрямо максимална мощност и високотемпературен режим. Реално котелът никога не работи на максимална мощност и каквото и да правиш от това икономич повече от 7-10% не може да има по мое мнение. В цитирания от мен случай, няма модулиращ термостат и работи само вградената модулация на котела, но това не е същото. Котелът пак изключва, въпреки че минималната му мощност е такава, че може и да не изключва.

 11. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2018
  Мнения
  19
  #24

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Направих си експеримент и сложих работната Т при отоплението на котлето на 55 гр., при което Т в хола се закотви на 23, т.е. не успява да доближи заложените 24 гр.

  Моя прочит на това е че тези 3210 W (30 глидера Х 107 W при Т55) не са достатъчни да покрият топлинните загуби на стаята (хола).
  Както споменах горе, има място за 7 глидера, т.е. мога да добавя 749 W (7 глидера Х 107 W при Т55), но не съм сигурен дали това ще е достатъчно или ефект няма да има.

  Допълнително ми излязоха още няколко въпроса, но ще обобщя:
  1. Смятате ли, че тези 7 глидера ще имат някаква смислена промяна?
  2. Има ли смисъл от добавяне на фолио зад радиатора? Тук видях доста противоположни мнениея...
  3. Има ли смисъл от заснемане на апартамента с термо камера? Твърдението на стройтеля е че сградата има добра изолация, но това вероятно го казва всеки, който продава недвижими имоти.
  Допълнително, идеята ми тук е да проверя загубите през прозореца и вратата на терасата, които са сравнително големи - ~ 5 + 2 кв.м. Не съм специалист, но очаквам стъклопакетите да са някакви обикновенни.

  Ето и малко инфо за самата стая:
  Стаята е с една външна стена, една вътрешна, една граничеща със стълбището и шахтата на асаньора и една граничеща с общия коридор на етажа.
  Отдолу апартамента се отоплява, а горния е все още необитаем, което предполагам допринася доста.

  Прилагам и скица:

  Прикачени изображения Прикачени изображения

 12. Member
  Тук е от
  Feb 2017
  Живее в
  Враца
  Мнения
  379
  #25

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Сигурно ще ме обвинят, че те карам да влагаш средства, но всепак ще кажа аз какво бих направил...
  1. Бих добавил тези 7 глидера;
  2. Бих сложил вътрешна изолация на стените към стълбището и асансьора;
  3. Бих сложил каменна вата + гипсокартон на тавана.

  А ако не искаш да влагаш средства врътни врътката за температура на водата за ОИ на макс. от стайния терморегулатор и остави котела да си прави сам необходимата температура. Той сам ще си намери оптималната температура за поддържане на топлозагубите - колкото са, толкова.
  Направи си разлика м/у комфортна и икономична температура на въздуха най-много 1 градус (например: нощем и през деня, когато няма никой да е 22 градуса, а през останалото време 23 градуса).
  В спалните използвай термоглавите, за да си регулираш необходимата температура. А може и термоглавите да ги отвориш на макс. и да си поиграеш със секретните вентили на всеки радиатор в спалните. Чрез него можеш да намалиш потока на водата в радиаторите и да отрегулираш съответно температурата.

  Ако котела работи на 60*С на подаващата вода то в него ще се връща вода с температура не повече от 55*С, което е кондензен режим на работа.
  Разхода на газ няма да го понижиш с кой знае колко, колкото и да се напъваш.
  Единствения начин, както казва доктора (VanDan) е да имаш много яка изолация, много малки топлозагуби и преоразмерени радиатори. Това би довело до бързо достигане на желаната стайна температура и изключване на котела поради това, че стайната температура ще надвиши зададената заради преоразмерените радиатори.
  След това заради малките топлозагуби котела дълго време няма да включва и съответно няма да харчи газ.
  Само когато не потребяваш газ сметките са ниски ;-)
  Този пост е редактиран от pepitoff; 18-12-18 в 15:22.
  VanDan и komisar харесват това.

 13. Senior Member Аватара на ccankov73
  Тук е от
  Apr 2013
  Живее в
  Разград
  Мнения
  3,124
  #26

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Да те “обвинят”.
  Че кой е против изолацията?
  Аз бих почнал от тавана(с вата).
  Лошото е, че сезона не е много подходящ за ремонти.

 14. Member
  Тук е от
  Feb 2017
  Живее в
  Враца
  Мнения
  379
  #27

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Имам предвид, че давам съвети свързани с харчене на пари...

 15. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  1,433
  #28

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Цитат Първоначално публикувано от pepitoff Виж публикацията
  2. Бих сложил вътрешна изолация на стените към стълбището и асансьора;
  На чертежа я има, но дали са я сложили.

 16. Member
  Тук е от
  May 2017
  Мнения
  880
  #29

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  То добре, че поне на чертежа са я сложили, че и това е рядкост.
  bobivg одобрява това.

 17.  
 18. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  1,433
  #30

  Отговор: Котел Vaillant - постоянна работа

  Цитат Първоначално публикувано от Vizi Виж публикацията
  То добре, че поне на чертежа са я сложили, че и това е рядкост.
  Загледах се отново в рисунката и визуално изглежда е сложена доста тънка изолация по фасадата за съвременна сграда нещо от сорта на 8см, а може и по-малко да е. Дали така са я изпълнили само пирончето може да каже.
  Vizi одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Отговори: 15
  Последно: 16-08-19, 12:14
 2. 6W постоянна консумация
  От rum4o във форум Бяла техника
  Отговори: 14
  Последно: 18-11-17, 00:54
 3. Отговори: 4
  Последно: 02-12-13, 17:45
 4. Отговори: 1
  Последно: 14-11-12, 21:55
 5. Постоянна работа на перката на външното тяло
  От omp във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
  Отговори: 5
  Последно: 30-11-09, 19:20
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе