Здравейте,
Имам нужда от съвет във връзка със следния проблем(може би):
Всичко започна след една скорошна профилактика на фирмата, от която закупих котела. По време на профилактиката момчето провери колко време е работел котела в режим на отопление и се оказа, че за 2 години (т.е. 2 зими) има 6700+ часа, което според него е прекалено много.
Сметката ми за предходния месец, които беше топъл и котела е работил около 20-дни, е 150 лв. Нещото което ме накара да си мисля, че има проблем е че за същия период, мой комшия със доста сходен апартаметн имаше 80, а котела му е някаква безизвестна марка.
На база това реших да засека за денонощие (24 ч.) какво ще се случи и:
Разход газ - 9.05
Часове работа на котела - 20 (18 - отопление и 2 толпа вода)
И въпросът ми е следния - според вас това нармален разход ли е и колко тези часове не са ли найстина много?
Информация за системата:
Vaillant EcoTEC PLUS VU 166/5-5 - 3.3 - 14.9 kW;
Стаен терморегулатор - calorMATIC 370
Апартамент:
-Хол 27 кв.м. - ал. радиатор 30 глидера h350
-Спалня 1 - 14 кв.м. - ал. радиатор 15 глидера h500
-Спалня 2 - 14 кв.м. - ал. радиатор 16 глидера h500
-Баня 1 - 4 кв.м. - лира
-Баня 2 - 4 кв.м. - лира
-Коридор - 10 кв.м. - отоплява се от минаващите траби в пода и самото котле е там
Терморегулатора е сложен в хола и е настроен на 24 през деня и 22 през нощта.
Всички радиатори и лири, освен този в хола, са с термоглави и сложени на 3.5 (от 1 до 5), което трябва да е около 22-23 градуса.
За да изключам топленето на водата - през лятото сметката за газ е 25-30 лв.
Нещо, което забелязах е че терморегулатора през повечето време отчита 23.5 градуса и котлето в този момент работи на по-ниска моюност, която явно не е достатъчна да навакса този 0.5 градус.
Допълнитено ще пиша, но котлето трябва да е настроено да нагрява до 60 градуса.