Здравейте колеги! Предстои ми направа на отоплителна инсталация и съм решил да е с пелетен котел. Не съм много запознат с тази техника, чета тук-там, но имам няколко въпроса. Първо за избор на марка на котела. Мощноста, която ми е необходима съм я изчислил е около 20 kw. Гледам, че е хубаво котела да има от 3 до 5 kw запас. Някъде бях видял котли с всичко необходимо - с помпа даже. Има ли такива или съм се заблудил. Към коя марка да се ориентирам? Ще търся 25-30 kw. Ако е 35 kW примерно, ще има ли проблем? Цената на котел, горелка и другите неща към котела по мои сметки ще е около 3500- 4000 лв. Дали ще се вместя? Един "майстор" идва, гледа и каза, че комина ми е тесен. Така като го меря е около 130-150 мм и височина около 4-5 метра от розетката. Предложи да изгладим друг на мястото на този с диаметър 180 мм. Ако го оставя така и му сложа вентилатор за димни газове добра идея ли е? И още един въпрос- чува ли се много, когато котела работи, че мисля да го слагам в едно стайче до спалнята, което ще направя от итонг 10 см. То шум ще има, стига да не ни пречи да спим. Благодаря Ви!