Здравейте,
Електрическата част на 300л бойлер на Елдом е прецакана. Една фаза на късо, другата пищи странно на уреда, третата е ок. Рядко се използва на ток и случайно разбрах за проблемът. Към серпентините му е вързан газов едноконтурен Висман 100. Обаче взе да се вдига налягането при котелът. Кранът за допълване е затворен, в годините не е използван почти. Забелязвам, че при включване на подгряването на тези серпентини и завършване на цикълът налягането се покачва с 0,2 бара. И от 1,3 след няколко затопляния се качва на почти 3 бара. Тогава отварям една лира в банята и източвам до стигане на нормални стойности. Инсталаторът ми е в дълга почивка, но в разговор каза, че има предпазен клапан на 3 бара в бойлерът, но аз си действам на ръка. Предполага, че е възможно да се спукала серпентина. Ако не се топли водата в бойлер не се покачва налягането или поне така си мисля, защото мърда с близо 0,1 но го отдавам на температурните разлики, с подово съм. Ако е прав и на фонът на елекрическият проблем се замислям не за ремонт, а за нов бойлер. Електро частта не е в гаранция със сигурност, не знам какво ще е положението със серпентината. Уж е не е минало 5г. Някаква препоръка за модел? Бих искал да има отново ел.нагревател и серпентина за котел.
Отделно се зачудих има ли смисъл да се вземе направо газов бойлер. Имате ли отзиви за такива? Има ли комбинирани с ел.нагревател за всеки случай? Котелът и бойлерът са в едно помещение и няма да е проблем захранването му с газ, дали официално ще преценим. Та помогнете да помисля, докато го чакам да се върне, че и гаранцията е някъде във фирмата.
Благодаря на отзовалите се