Ако си купя хладилник с 2г законова гранция и го държа през цялото време отворен и му замине компресора, аз пак имам гаранция. Ако си купя обувки 43 номер, при положение че нося 44, но са на промоция и в рамките на 1м от датата на закупуване ги скъсам пак имам гаранция. Примерите са доста неточни и некоректни. Принципно щом един производител е дал, че един компресор работи с някакви параметри, то той би трябвало в гаранционния период да може да покрие параметрите на работа на дадения компресор. В този случай ако ми откажат гаранция и аз бих се обърнал към КЗП и ако някъде производителя изрично не е записал в инструкцията за употреба, че гаранцията важи само ако е правилно оразмерена машината, ще спечеля иска. Точно поради подобна ситуация на братовчед ми преди време му препоръчаха конвенционален климатик. Вече всеки един търговец може да реши за себе си дали да продаде и монтира подобна машина в подобни условия, защото всички знаем, че като се взимат парите е лесно, а после започва ходенето по мъките.Първоначално публикувано от bigmouth
П.П. Нито един договор не е валиден, ако е в разрез със закона, демек каквото и да подпише някой клиент, ако то противоречи на закона, то се изпълнява закона, а договора може да се обяви за невалиден. Пример: ако напишете завещание в което не оставяте нищо на децата ви, въпреки завещанието децата/детето има/т право на процентен дял от имуществото ви, който се определя от броя на децата.