С тия проблеми и на тия години го засилвам веднага към кофата,
С тия проблеми и на тия години го засилвам веднага към кофата,
Здравейте, подариха ми един не работещ ТВ, Samsung UE43J5502AK с проблем/и. Както е работил е загубил картина, след това и звука е спрял, доколкото знам след рестарт.
Има следните проблеми :
1. Няма подсведка - около power board-a LED конектора има следи от прегряване около двада мосфета.
2. Когато тръгне има верикални черти по половината дисплей който ту изчезват и се заменят със само бяла вертикална черта в единия край -това го виждам като светна с фенерче докато работи.
Почистих лентовите кабели от mainboard-а към TCON-a и от него към матрицата, но няма промяна. Като изкарам някой от кабелите между TCON-a и матрицата след пускане на ТВ започва да мига LED-a му и отново половината дисплей е на черти(но вече не се променят). Проверих на бързо двата мосфета отдолу и са ОК(може би днес ще ги разпоя и така ще ги проверя).
Имам опит с електроника, предимно цифрова схемотехника, до преди години проектирах разни устройства за автоматицация с PIC-ве, но това е втория ТВ който ми попада за ремонт( първия се оказа един елементарен SMD fuse на подсведката за смяна).
Молбата ми е ако някой, с опит с ремонта на ТВ техника, може да ме ориентира къде да търся проблема и стъпки за troubleshooting ще съм много благодарен, или въобще дали да се занимавам. Както и ако можете да ме ориентирате дали и от къде мога да си сваля схеми на захранващия блок. Този mainboard дали има серийна конзола, за да видя какви грешки намира ? Гледам че се продяват резервни TCON/Power Boards за този модел, но т.к. това е чисто и просто за "чесане на крастата" и поради липса на опит се надявам ако някой може да ме насочи преди да купувам каквото и да е.
Power board : BN44-00703G
TCON : T430HVN01.6
Main Board : BN41-02353
Има много нагледни клипчета за ремонт в ютуб, мисля че ще уцелиш и модела...
Здравейте. На ТВ Ариели 24" му изчезна картината. Звук има, но картината се забелязва мнооого трудно. Предполагам е подсветка или може да е нещо друго? Лесно ли се сменя, ако е подсветка и трябва ли да е за точния модел телевизор? Намирам само от 32" нагоре. Може ли да се скъси?
Този пост е редактиран от tarlyo; 12-06-22 в 23:06.
Може ли някакви насоки за един 32" crown
MB - 17mb55
PSU - 17ips62
Прави следното:
https://www.youtube.com/watch?v=JR3FiQrQkTM
Почнал е рядко да го прави, сега е цяло щастие ако включи.
Някакви насоки ?
- - - - - - - - - -
След няколко часа ровичкане по захранването се оказа, че то е ок. И се насочих към MB.
Флашнах по-стар фирмуер и проблема се оправи.
Покупка на нов телевизор или ремонт на стария, кое е по-изгодно в днешно време?![]()
Зависи от телевизора и ремонта.
Просто питате или сте пред дилема ?
Японецът купува стар телевизор с дефект - хоризонтални линии
Сваля задният капак и последователно разкача лентовите кабели от мейн борда(с вграден T-con) към дешифраторите на LCD матрицата, за да разбере в кой кабел е проблема с шума.
После така и не разбрах - изолира отделните канали на кабела или го подменя с нов....и телевизора заработва нормално.
След толкова време моя 40B750 взе, че се предаде - изгоряла лампа ми казаха в сервиз, а нямало... Има ли вариант да се намерят от някъде (най-добре всички да сменя), че не ми се хвърля - трепе с картина повечето сегашни недоразумения особено от 50" надолу?
пробвах да правя такава замяна - неблагодарна работа
използвах самозалепващи алуминиеви ленти със светодиоди - оказа се, че от топлината се разлепиха и паднаха. зарязах го и все още събирам смелост да го разглобя напълно и да фиксирвам лентите
отделно от това на едноцветно изображение се виждаха къде са светодиодите - лампата дава еднородна светлина докато със светодиодите се виждаха преходите и дифузора отзад не се справяше с правилното получаване на еднородност
такъв телевизор става само да го сложиш на село под навеса
Интересно, но едва ли ще го правя. Лампи по-скоро ако намеря от някъде.
Преди влизаше тука потребител "сервиз Галактика" или нещо подобно беше, та ако чете все още колегата да даде мнение има ли от къде да се намерят.
Гледах нЕкви китайци ама нямам пък никакво сервизно инфо какви точно са лампите - иначе и аз мога да си ги сменя.
svetlio1
Диагонала определя дължината на лампите. Отвори го измери дължината на лампите и поръчвай.
https://vi.aliexpress.com/w/wholesal...amsung-tv.html
CCFL lamp backlight tube, 902mmx4.0mm
https://vi.aliexpress.com/i/32809548...yAdapt=glo2vnm
https://bazar.bg/obiavi?q=ccfl
https://www.ccflwarehouse.com/salcdbaas.html
Този пост е редактиран от hristoslav2; 22-08-23 в 19:26.
Имам проблем с LG 49LJ594V. Купих го преди година и нещо втора ръка, ползвах го докато не се оборудвах с по-големите тв. След това го дадох на роднини да го ползват. Пробвали да включат нещо в страничния HDMI порт - резултатът е буквално изкъртена HDMI букса. След това започна да прави тези проблеми, надявам се от видеото се вижда. Картината замръзва за секунда често, в същото време целият екран става на черти. Възможно ли е изкъртеният HDMI да е оказала влияние, нещо да е окъсил след като е останал в "свободно" положение?