Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22
Like Tree3Одобрявам

Проблеми със саундбар Samsung Q600C

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2025

Проблеми със саундбар Samsung Q600C

Здравейте,

Наскоро смених стария телевизор със Sony X90L и малко след това (преди около месец-два) от ЕМАГ си взех и саундбар Q600C. Като цяло съм доста доволен и от двете.
    Първият проблем на саундбара е, че като го включа (независимо дали се включи автоматично с ТВ-то или аз ръчно), не винаги има звук. На дисплея му светва "ON", но звук липсва. Трябва да изредувам входовете от HDMI ARC през USB, BT... и да стигна пак до HDMI ARC, за да се появи звука. Чак тогава и телевизорът разпознава, че саундбара е включен със съобщението, което излиза на екрана. Не че ми е голям проблем това, но ме притеснява да не би след време да прерастне в по-голям, например да не замлъкне съвсем, знам ли!?
    Вторият проблем е свързан с декодирането на DTS-HD Master Audio. По принцип го дават, че поддържа всички съвременни аудио кодеци - DDP, Atmos, TrueHD, DTS и дори DTS-X, който е най-новият от "DTS-семейството". Според rtings този модел поддържа DTS-HD MA, за което съм склонен да вярвам, въпреки че в официалния сайт на Samsung точно този кодек не е споменат. Така, въпросът е, че при плейване на такъв филм, звукът започва да прекъсва и на практика не може да се гледа така. Оказа се, че имам не малко такива филми и това, че не мога да ги гледам с най-добрия звук, който саундбара би трябвало да ми предостави, започва силно да ме дразни.
    За уточнение: филмите пускам от външно HDD директно свързано с ТВ-то през USB; ТВ-то и саундбара са свързани през HDMI ARC; за плеър използвам Kodi с включени passthrough-настройки за всички кодеци, за да декодирането да се извършва от саундбара (така звукът е най-добър).
    Реших да видя какво ще ми кажат от Самсунг, използвайки чата в сайта им. Писахме си с реален човек. По първият проблем той ми писа, че това не е проблем. По вторият - да пробвам с друг HDMI кабел. Ами, след това пробвах с още 2 кабела, но резултатът беше същия.
    Какво бихте ме посъветвали - да им пиша отново, да се примиря с декодиране от Kodi и да оставя нещата така, да декодирам DTS-HD MA в обикновено DTS, да давам бара на сервиз, или... дайте идея, моля?
    Дали някой от вас се е сблъсквал с нещо такова?

Благодаря предварително за всяко мнение!

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2010

Отговор: Проблеми със саундбар Samsung Q600C

Не вярвам телевизора да 'може' да пуска ДТС ХД и ТРУ ХД, 99% това ти е проблема. Пробвай с външен бокс/плеър, който ги поддържа. Ако искаш дай един шот от настройките на Коди за звук, където включваш пастру (трябва настройките да са на експерт) там има нещо, което да пробваш, но едва ли ще стане, понеже в андроида ако ги няма библиотеките е все тая.

ПП В настройките на Коди, реда на който пише 'декодиращо устройство' там ще имаш избор на няколко варианта (вероятно 2) пробвай ги и двете, ако стане ОК, ако не стане ... няма шанс.
    Този пост е редактиран от tolostoi; 05-02-25 в 08:23.

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2011

Най-лесния начин да провериш е да изключиш саундбара и да пуснеш звука през телевизора - ако и там прекъсва , не е от саундбара.

5. tek
    tek е на линия
    Senior Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик

Звука, трябва да се декодира от саундбар-а (за въпросния формат) за да имаш звук.
    Провери настройките за звука на ТВ. Нямам Sony ТВ за да те насоча конкретно.
    Колкото до настройките в KODI за passtru. Погледни при теб дали са така.
    И опитай двете настройки от падащото меню (Audio Output Device), както е споменал колегата по-горе.
    Харда, предполагам е закачен на син USB 3.0/3.1 порт към ТВ.
    Защото, това ми изглежда като проблем със връзката със HDD(щом има насичане), а не с HDMI кабела.
    Другото, което бих опитал е да кача проблемен филм на бърза флашка и да тествам какво се получава.

П.П. В интернет съм попадал на проблеми със саунбар на Samsung. Като сменят кабела с читав HDMI 2.1 (сертифициран) се оправя.
    Но, ми се струва, че проблема не е от него.
    Този пост е редактиран от tek; 06-02-25 в 17:55.

6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2010

И източникът и приемникът ти поддържат връзка eARC на съответните портове. За да предаваш многоканален, некомпресиран звук по въпросните формати имаш нужда от кабел Ultra High Speed Ethernet HDMI 48 Gbit/s.
    Сигурен ли си, че ползваш 48 Gbit/s HDMI кабел?
    Този пост е редактиран от prasse; 06-02-25 в 19:50.

7. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

За lossless многоканалните формати, трябва да имаш eARC HDMI и ти имаш. Кодито хубаво си го конфигурирал за пас тру, но трябва да направиш и някои настройки от менюто на телевизора.
    От аудио настройките трябва да го дадеш на аудио система, което сигурно си превключва автоматично. Трябва да има една настройка за PCM или многоканално аудио да насочи процесорна мощ. Както и всички настройки на Долби, ДТС кодеците от менюто трябва да ги направиш да не са с компресия.
    След това си свали тестови клипчета. Тук има за всички формати - Audio Test Files – Google Диск
    Слушай внимателно дали всеки звук идва само от правилната колона. Примерно задни горни канали, не трябва да ти свирят и предните.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2010

Много се отплеснахте, не съм чувал за телевизор който да пуска ХД звуците пастру, може и да има, за това казах 99%
    Ако някой е чувал да пише. Нямат и автофреймрейт, за това за пълен кеф се ползват външни плеъри.
    Все пак, нека пробва

10. tek
    tek е на линия
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик

Цитат Първоначално публикувано от tolostoi Виж публикацията
    Много се отплеснахте, не съм чувал за телевизор който да пуска ХД звуците пастру, може и да има, за това казах 99%
    Ако някой е чувал да пише. Нямат и автофреймрейт, за това за пълен кеф се ползват външни плеъри.
    Все пак, нека пробва
    Има. Обикновено това са ТВ, които са Android/Google TV базирани.
    Във спецификациите им им дават, че се четат въпросните losless многоканални формати.
    Не са всички, но се поддържат основните. Директно от медиа плеъра също.
    Пример (в Audio):
    TCL 55C805.

11. Member
    Тук е от
    Nov 2010

Не съм сигурен, че това, което е написано в спецификациите на ТЦЛ-а, е същото за което говорим. Понеже съм на 90% сигурен, че питащия, ако махне саундбара от сонито и пусне филма на колоните на тв-то, ще се чува звука и на трухд и на дтс хд, обаче пастру-то няма да работи, ще пуска ТРУХД-то като ДД+, а ДТС ХД-то като ДТС коре. Т. Е. чуваш ли звука? - Да, значи го поддържа, да ама ... не баш.
    Shimbadze и npb харесват това.

12. tek
    tek е на линия
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик

90% сигурен, че питащия, ако махне саундбара от сонито и пусне филма на колоните на тв-то, ще се чува звука и на трухд и на дтс хд, обаче пастру-то няма да работи.
    Колега pastru-то как ще работи, като няма включено устройство на HDMI.
    И горните неща, не съм ги писал само на теория. Въпросните формати пуснати от Google TV (ОС на ТВ) се разпознават от AV ресийвър (закачен на HDMI eARC - със HDMI 2.1 сетифициран кабел) : DTS X, DTS-HD, Dolby Atmos.
    П.П. Последните се плейват (за тест), също и от бокса в подписа.(но, това се подразбира).

13. Member
    Тук е от
    Nov 2010

Паструто като няма включен ресивър/саундбар няма да работи. Обаче, то не е задължително да ти работи пастру-то за да напише производителя, че се поддържа. Ако има звук като пуснеш клипа, според тях се поддържа.
    Ако имаш въпросният ТЦЛ и ти пуска ДТС ХД пастру, напиши го. Ти си писал, че по принцип на Андроид/Гугъл ТВ работи, което категорично не е вярно. Като пример си дал ТЦЛ-а, но не става ясно, дали си го пробвал, или понеже пише на линка го даваш за пример.
    За външен плеър/бокс ... там ясно.

14.  

15. Novice
    Тук е от
    Feb 2025

1. Харда е свързан през USB3-порта на ТВ-то, а и нямам насичане на картината, така че това няма отношение към проблема.
    2. HDMI кабелите, които пробвах - отдавна съм ги купувал, всичките са с надпис High Speed HDMI Cable With Ethernet (версия 1.4) и все си мисля, че оригиналния (който беше в кашона на саундбара) би трябвало да е съобразен според предназначението си. Отделно от това, навсякъде пише, че за DTS-HD и TrueHD е достатъчен HDMI v1.3 кабел, не знам защо ми трябва вер. 2.1? Все пак вер. 1.4 е с обща пропускливост до 10.2 Gbps, а аз нямам филм (клип) със звук с повече от 6200 kbps битрейт. Поправете ме, ако греша.
    3. Настройките в Kodi - бях изчел доста за това и мисля, че съм ги направил коректно. Относно декодиращото устройство (Audio Output Device) - нямам възможност за избор, при мен е единствено "AudioTrack (RAW), Android IEC packer" (кодито е инсталирано на ТВ-то), друго нямам. За съжаление не разполагам с външен медия плеър.
    4. Аудио настройките на ТВ-то - всичките мисля, че са както трябва. Нямам меню специално за DTS, камо ли дали да е компресирано или не. Цифров аудио изход е на Автоматичен 1, където пише, че извежда компресиран звук без промяна. Другата възможност е PCM. Все пак пробвах и с PCM, но резултатът е същия. Включен е Dolby Digital Plus, другия вариант е само Dolby Digital. Режим Passthrough е на автоматичен, другото е изключен. Пробвах и през говорителите на ТВ-то - пак без промяна.
    5. Още от началото бях си свалил тестови клипчета от https://kodi.wiki/view/Samples, сега пробвах и тези, които Rumb@ta предложи. Всички формати вървят добре, дори TrueHD файловете. Няма проблем и с тези DTS-HD MA клипове, които са просто за тест на отделните канали един по един. Но когато пусна DTSX Gravity.mkv например, се започва припукването и прекъсването, което го има и в съответните филми. За пример мога да дам Star.Wars.Episode.II.Attack.Of.The.Clones.2002 - отначало звукът е ок, докато не се взриви кораба на принцеса Амидала (в 00:03:33). Яко прекъсва и като размятат лазерните мечове. Затова започвам да си мисля, че нещо не смогва да обработи информацията, когато звука е много наситен със специални ефекти. Предполагам, че DTS-HD MA всъщност не се поддържа в истинския си вид, а се downmix-ва и в тези моменти просто не се справя гладко. Може би е правилно като пишете, че ще чуеш звук, но дали е DTS-HD или DTS Core, няма как да разбереш.

Явно ще трябва да прекодирам аудио потока на тези филми в DTS Core и ще ги гледам така. Друго май не остана...
    Моля само, някой от вас ако си гледа филми през плеър, инсталиран на телевизора, и има саундбар с тези кодеци, нека пише как е при него.

Благодаря ви за мненията.
    Този пост е редактиран от magiaa; 08-02-25 в 01:17.

16. Member Аватара на Dedo1975
    Тук е от
    Feb 2019

Аз знам че не съм чак толкоз навътре в нещата, но знам че на моето Сони (верно е че е от 2018г) някои филми от външен хард вървят с насичане на Коди, но на VLC Player или пък на Nova Video Player нямат проблем. Нищо не пречи на автора да ги свали за проба.

17. Member
    Тук е от
    Nov 2010

Хм, сега както го описваш, ми звучи, че наистина ти трябва по-хубав кабел. Това прекъсване което казваш, не е такова каквото мислех аз, щом не е постоянно. Те кабелите версии нямат до колкото знам, йдми портовете имат. Обаче има по-хубави кабели, има тема за хдми кабелите разгледай я и си вземи хубав (не помня скорости и т.н.) Ако няма да го мъчиш смдруги кабели или външен плеър, пак няма нужда да прекодираш филми, смени настройките на коди като на картинката и ще слушаш пак нормално.

При мен са така, но с външен плеър firestick 4k max 2 gen.

Този пост е редактиран от tolostoi; 08-02-25 в 08:00.

18. tek
    tek е на линия
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик

tolostoi , Passtru-to за въпросните формати работи, защото портовете на устройствата са HDMI 2.1 (eARC)
    What is eARC and how is it different from ARC?
    Както и и производителя е "заложил" поддръжката им.
    И да работи на C805.

magiaa
    смени HDMI кабела.
    HAMА
    имат бюджетни сертифицирани кабели HDMI 2.1. Използвам Кабел HAMA 205239 HDMI 2M 8K
    Случвaло и на мен, накъсване за кратко, когато сцените са интензивни. И вината беше във бавната флашка.
    Затова е хубаво e да тестваш (след като смениш HDMI кабела).
    Пусни въпросния филм и през медиа плеъра на ТВ (за тест)
    При KODI в аудио настройките (докато е пуснат филма) има опция да се избира аудио потока.
    От, там може да избереш losless или DTS Core например. Стига да ти се показва, като опция.
    Този пост е редактиран от tek; 08-02-25 в 11:18.
    tolostoi одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Проблеми при Samsung Q80D
    От bumbata във форум Samsung телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 01-02-25, 15:00
  2. Проблеми с климатици Samsung
    От divna във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 287
    Последно: 10-09-24, 18:12
  3. Проблеми с хладилници Samsung SR-429 и GE Profile
    От jokolin във форум Хладилна техника
    Отговори: 10
    Последно: 16-09-09, 17:27
  4. Проблеми със SAMSUNG CD-R/RW-SW224B
    От Vandal във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 06-02-04, 15:05
  5. Проблеми с Samsung CD RW
    От koleto във форум Общ - хардуер
    Отговори: 15
    Последно: 21-11-02, 14:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе