Здравейте,
Наскоро смених стария телевизор със Sony X90L и малко след това (преди около месец-два) от ЕМАГ си взех и саундбар Q600C. Като цяло съм доста доволен и от двете.
Първият проблем на саундбара е, че като го включа (независимо дали се включи автоматично с ТВ-то или аз ръчно), не винаги има звук. На дисплея му светва "ON", но звук липсва. Трябва да изредувам входовете от HDMI ARC през USB, BT... и да стигна пак до HDMI ARC, за да се появи звука. Чак тогава и телевизорът разпознава, че саундбара е включен със съобщението, което излиза на екрана. Не че ми е голям проблем това, но ме притеснява да не би след време да прерастне в по-голям, например да не замлъкне съвсем, знам ли!?
Вторият проблем е свързан с декодирането на DTS-HD Master Audio. По принцип го дават, че поддържа всички съвременни аудио кодеци - DDP, Atmos, TrueHD, DTS и дори DTS-X, който е най-новият от "DTS-семейството". Според rtings този модел поддържа DTS-HD MA, за което съм склонен да вярвам, въпреки че в официалния сайт на Samsung точно този кодек не е споменат. Така, въпросът е, че при плейване на такъв филм, звукът започва да прекъсва и на практика не може да се гледа така. Оказа се, че имам не малко такива филми и това, че не мога да ги гледам с най-добрия звук, който саундбара би трябвало да ми предостави, започва силно да ме дразни.
За уточнение: филмите пускам от външно HDD директно свързано с ТВ-то през USB; ТВ-то и саундбара са свързани през HDMI ARC; за плеър използвам Kodi с включени passthrough-настройки за всички кодеци, за да декодирането да се извършва от саундбара (така звукът е най-добър).
Реших да видя какво ще ми кажат от Самсунг, използвайки чата в сайта им. Писахме си с реален човек. По първият проблем той ми писа, че това не е проблем. По вторият - да пробвам с друг HDMI кабел. Ами, след това пробвах с още 2 кабела, но резултатът беше същия.
Какво бихте ме посъветвали - да им пиша отново, да се примиря с декодиране от Kodi и да оставя нещата така, да декодирам DTS-HD MA в обикновено DTS, да давам бара на сервиз, или... дайте идея, моля?
Дали някой от вас се е сблъсквал с нещо такова?
Благодаря предварително за всяко мнение!