Телевизор с възможно най-нисък input lag.
Долните редове са единствено подходящи за хора, които търсят телевизор с максимално бързо въпроизвеждане на подадения сигнал, подходящ предимно за бързи конзолни и компютърни игри.
Тъй като в къщи сме двама геймъри и ще се играят различни игри, си търся телевизор, който да бъде много добър в бързото показване на образа. Разликата между 16ms и 50ms е два кадъра, което си е съществено.
Чрез hristoslav попаднах на този линк, който
The Best Gaming TV Test
След дълго ровичкване, разбрах, че резултатите в горният линк са под въпрос, тъй като сравнението е правено н LCD лаптоп, който също има известно забавяне в input lag-a, както и с включена Windows Aero функция, която води до изкривявания.
Най-добрите тестове се правят в сравниние с CRT монитор, които се водят lag-free 1-2ms. От много ровичкане, разбрах, че LD450 моделите на LG с S-IPS са добро попадение, тъй като според тестове на независими потребители, дават отклонение до 16-32ms (1-2 frame-a). Това е много добър резултат спрямо останалите. Плазмите също дават голям input-lag поради бавната обработка на сигнала, а не поради бавна матрица.
Дълго размишлявах и след като видях LD750 на промоция, реших да ходя да го взимам. По характеристики даваха 2.2 ms response time, което няма общо с input lag-a, който зависи и от обработката на сигнала от процесора. Вчера отскочих до Технополис до Арена Младост, силно решен да го взема. Е, уви, телевизора беше поставен на една стена с още 20-на с еднакакъв видеосигнал. Още в първите секунди разбрах, че това е най-бавният телевизор от всички останали! Той показваше изображението най-късно. В крайна сметка търся един от най-бързите...
Това, което установих лично след 2 часа взиране в различните телевизори спрямо останалите, си направих следните заключения:
- Като цяло по-високите класове имат по-голям input lag
- Като цяло LED имат по-голям input lag от LCD
- Често средните към най-ниските класове изкарваха най-добри резултатите при сравнине от една марка
Това изцяло е подплатено и от виждания на много други потребители в avsforum.com и по-специално в темата input lag war, далеч по-техническо грамотни от мен. Примерно, интересно заключение беше, че Bravia Engine 2 е по-бърз от Bravia Engine 3, поставян в ex400 и ex500 съответно, с каквито и да е настройки. Вчера при сравнението забелязах, че BX400 е по-бърз и от 3-те телевизора.
Примерно плазмите S20 на Panasonic превъзхождаха V20 и G20 сериите по бързина, поне според мен.
LG LD465 беше много по-бърз от LD550 и LD650, за съжаление LD750 не беше там.
След двучасовото взиране набелязах следните модели, които ми се сториха по-бързи от останалите:
- LCD Panasonic L42S20E
- PDP Panasonic P42S20E
- LCD Panasonic L42U2E
- LCD LG 42LD450
- Philips 40PFL5605
Като първите два са ми фаворите. Видях, че миналата година G10 сериите са давали най-добри резултати, та може би затова и тази година S20 сериите са бързи, тъй като се базират на G10. Поне при 32-инчовите, където бяха всички марки, LCD S20 на Panasonic беше за мен най-бързият заедно с Panasonic U2.
Между другото нещо полезно, след толкова скитане и сравняване:
TX-L42D25E - 1999 лв (2349 в техно-s) - на мен ми беше бавен а и малко скъп, въпреки пък че има вграден сателитен тунер, което си е спестяване