Имам 2 броя IPS телевизори и все по-често се заглеждам в S-PVA и AMVA. Черното е неотстраним проблем, цветовете могат да се калибрират, макар че ако трябва да бъда честен, може и да е от навика, обаче цветовия баланс на 3-годишния ми 37LZ70P само плазмите на Панасоник го докарват (в най-добрия смисъл). Самсунг фабрично предлагат странни нюанси - напр. розовеещи негри и пр. (съвсем сериозно го говоря, който ги е гледал му е пределно ясно). Това във всички режими, били те Warm1/2, Standard, Cool. Добре че си имат подробни настройки за цветовете, но пък въпроса е имаме ли подръка техниката да ги калибрираме.
Днес направих една много продължителна обиколка с огледи на телевизори и за съжаление съм като цяло разочарован. И затова ще изброявам само негативи. Впрочем и това си има резон.
Самсунг цветовете "от кашона" вече ги споменах. Те си ми и съвпадат с по-продължителните наблюдения на 40C650 на един приятел.
LG и Панасоник продължават да си вадят IPS-и с горепосочения проблем (сивеещото черно). Да не говоря, че LG са почнали и да компрометират един от очевидните козове на IPS - ъглите. Говоря съвсем конкретно за 42LV3550.
LED телевизорите като едно голямо цяло (съвсем голямо цяло) са ми вече трън в очите заради проникващите светлинки от подсветките им. Това не ми е от поносимите неща. Даже вече и в магазин може да им се "порадва" човек - в ТП The Mall имат ниша, в която е относително затъмнено.
Новата серия D5 CCFL LCD на Самсунг нещо са сътворили с плейъра си, което не мога да го категоризирам по друг начин, освен "гадно". Картината на тестовите ми клипчета е особено неприятна, при каквито и да е настройки на картината. Почти си е за отписване.
То пък какво да кажем и за C5 серията... Тrident процесора, който се води по-добър от Mstar-a, завалията му се отелва вола да подкара форматите, които уж по-смотания Mstar4 в D5 ги възпроизвежда (но пък с видимо по-гадна картина). Абе направо ги отписах. Само Valencia-та остана да брани фронта. Хайде и нещо хубаво да има в тоя ред на мисли - от целия ден обикаляне 46C653 беше единствения, който не отнесе ругатните ми. А даже беше с "омразния ни" AUO AMVA3 панел. Като се настрои (и ако не се гледа един до друг с SPVA) картината е най-приемлива от всичко, което гледах. Това, че не правеше проблеми с плейъра (защото е с Valencia) беше бонус.
Само да уточня, че проблемите с вградените плейъри слава Богу не се изразяваха в проблеми, когато им се подава външен сигнал (1080i/60Hz от демо апаратурата на магазините).
Най-приемлива от всичко? Даже от плазмите на Панасоник? .... Днес най-сетне си сътворих една флашка с 1080i/50Hz стриймове, любезно създадени от колега от AVforums, и можах да се уверя с очите си защо хората толкова вдигат пара за прословутия "50Hz bug" при плазмите на Панасоник. Тествах 40GT20. Това, което се случва е, че бързо движещите се изображения създават едни прекрасно видими сенки дори в посоката, в която се движат, и едни прекрасни шарении (преобладаващо зелено-червени) отстрани на контурите. Същия тест на LCD Панасоник (42S20) не показа никакви такива проблеми. Впрочем телевизорите си изписват, че подавания им сигнал е 1080i/50Hz, така че вече съмнения нямам. Накратко: пак се оказа, че където има дим, има и огън.
Впрочем, в затъмнената ниша ме изненада брутално на няколко момента Самсунг D550, с това че "победи" 42V20 - при дребни детайли от рода на сграда в далечината, която изглежда като мрежа, при V20 движението на диагоналните линии се виждаше като зигзагчета, а при D550 си беше наред.
Хайде още нещо положително. 46EX402. Не изкарва черното на Самсунг (CCFL LCD), обаче изкарва по-добри (по-реалистични, макар и по-бледи) цветове с фабричните режими.
Колкото повече гледам телевизори, толкова повече се отчайвам,