wrathchild
LG 32LQ63006LA
rtings изброява новите телевизионни линии за 2025 г. на техния уебсайт
https://www.rtings.com/tv/learn/2025-lineup
Здравейте и за много години на всички!
Закупеният през 2017 г. с ваша помощ LG nano 8-ма серия от някое време „сигнализира“, че му е време за смяна, а от 3-4 дни тънките хоризонтални черти по екрана стават все по-дразнещи. Не знам още колко ще издържи, но трябва да съм готов. Чета редовно, особено тази тема, за да съм наясно с новостите, но информацията непрекъснато се увеличава, а и клиповете в мрежата често май по-скоро пречат, отколкото помагат.
Моля за помощ при избор в следната рамка:
- екран – 55 инча (не повече и не по-малко, разстояние под 2,5 метра), който максимално да поглъща светлината, защото стаята е с постоянно спуснати щори, но почти винаги е осветена от лед крушки;
- Sony, Samsung или LG, останалите марки не ме привличат (личен опит и/или преки наблюдения от TCL, Philips и Hisense);
- съдейки по ревюта и писания, OLED вероятно е неподходящ в случая, защото телевизорът освен за основното му предназначение предимно вечер, т.е. през деня работи на практика нонстоп по-скоро за фон, т.е. почти не му се сменят каналите - виждал съм прегорял дисплей и не ме привлича някак;
- гледа се основно ТВ (филми и много спорт), YouTube и Max през 4К бокс (приложението им е тотал щета) на EON. Никакви конзоли, игри и т.н. Все по-рядко филми от външни източници (имам и ТВ бокс), но понякога 4К/8К любителско видео;
- задължителен бърз процесор, пъргаво меню и максимално възможен ъпскейл от HD/SD канали до 4К, минимум 100 херца панел;
- бюджет – максимум 4000 лв.
- и последно, но всъщност много важно - задължителна настройка за корекция плавността на движението (както е True Motion при LG, например), придаваща и дълбочина на картината.
Ако не искаш Oled, телевизора е - SAMSUNG QE-55QN95D
С това изискване "максимално възможен ъпскейл от HD/SD канали до 4К" Samsung-а директно отпада като опция. LG аз бих взел само ако е олед. Остава 9- та или 7-ма серия Bravia.
7,9 на Сони ще му придърпва движението. Освен ако не му пречи.
С благодарност за тия бързи 3 отговора, които обаче не разсеяха мъглата, тъкмо напротив.
Нямам нищо против OLED, но ако ТВ работи в голямата част от деня за фон, прогарянето е практически неизбежно, освен ако има решение за това или действително няма работещо такова? Плавността ми е решаваща - Ф1 не е особено привлекателна за гледане с придърпване, дори е ужасно.
Наясно съм, че така или иначе ще се наложи компромис, въпросът е в каква посока да е той.
Къде е туй придърпване на Сони, че аз нещо не съм го забелязал - въпрос на настройки и изходящ материал май![]()
С Ицо сме писали по тоя въпрос . Светльо за незнам кой път питаш, при положение че съм отговарял и съм те пращал на темата за Сони тв където е писано стр 113 коментари 1691 и 1692.
Придърпването не е нито до настройки нито до нищо. Така си работят.
Този пост е редактиран от sony 1; 16-01-25 в 15:55.
Видях клипчето и не съм във възторг, а и очевидно това не се оправя с настройки - насича като 50-херцов панел.
И като изключа LG OLED, остава само въпросният QE-55QN95D, така ли да го разбирам? Знам, че ъпскейлът от време оно е проблем за Samsung, но се надявам поне с НD каналите да се оправя. Друга идея?
И да допълня защо игнорирам китайските:
- имам в кухнята 43 инчов TCL 7-ма серия. Като изключим често заекващата вървяща новинарска лента на повечето канали, картината е приемлива, дори почти добра за цената, че и отгоре дори. Но всичко друго му е минус - изключително ограничен ъгъл на гледане, май само на перпендикуляр се гледа нормално; дистанционното му е сякаш за снайперисти - ако не прицелиш точно диода, ще се включи някой друг път; крайно лимитирани настройки и какво ли още не негативно. Без особено подобрение при много по-скъпите модели (съсед). А и писания по форумите, че минилед технологията им е такава само на думи...
- Hisense - съвсем преки впечатления, доста подобни на изброените. А и колега си взе уж с голям мерак "вторият по низходяща цена" модел и от първите дни вече се чудеше какво да го прави.
- за Philips или добро или нищо ... Имах флагман, на който процесорът изпуши 5-6 дни след изтичане на 5-годишната му гаранция.
При положение, че имате бюджет, китайците изобщо не трябва да са ви опция. Това са телевизори за хора с недостатъчен бюджет или за такива, които търсят диагонали от 100" нагоре, понеже към момента само китайчетата са по-масови в тези размери. Да не говорим, че вече и на цени почват да го докарват като големите в бранша. С оглед на споемнатите изисквания, аз лично бих взел Sony, въпреки споменатия проблем. При Samsung ъпскейла не е на нивото на Sony и LG, а също така липсва и DV.