Валентин: Здравейте, имате ли нужда от съдействие относно услугите и офертите на Mтел?
b*******@gmai.com: Привет!
b*******@gmai.com: Проблемът е следния: Nokia C2-00. Работи с 2 SIM карти.
b*******@gmai.com: IMEIs: 3593********101 3593********119
b*******@gmai.com: Тел. номер: 0888*****.
b*******@gmai.com: Когато телефонът се намира на една определена клетка (с. *******, община Свищов, област В. Търново), не успява да се регистрира във Вашата мрежа. Независимо на кой от двата слота е поставена картата - резултатът е един и същ. Втората SIM карта, независимо на кой от двата слота е поставена - се регистрира и работи безпроблемно.
b*******@gmai.com: Веднага, след като телефонът смени местоположението си, независимо къде другаде и на коя друга клетка - на момента се регистрира във Вашата мрежа и работи.
Валентин: С удоволствие ще Ви съдействам! Дали сте опитвали тази карта да я поставите в друг апарат и да тествате?
b*******@gmai.com: Картата работи на друг апарат. Картата работи и на този апарат, но не в това определено селце, което споменах в началото.
Валентин: Разбирам Ви, но в друг апарат в това село работи ли?
b*******@gmai.com: В това селце има обхват навсякъде. Да, работят много други апарати.
b*******@gmai.com: Дори и този, от който се обаждах преди 1 седмица, обясних го всичко това от самото селце и нищо не се случи.
Валентин: Какво Ви дадоха като информация колегите?
b*******@gmai.com: Записаха ми моят тел. номер и казаха, че ще се обадят. 1 седмица, дори повече от 1 седмица - няма никой.
b*******@gmai.com: Затова реших черно на бяло да напиша всичко това.
b*******@gmai.com: Към горното обяснение искам да добавя: ъпдейтнал съм фирмуера на телефона до последна версия (3.91 или 3.99 мисля беше).
b*******@gmai.com: Резултатът е същия.
b*******@gmai.com: Незнам дали имате тикетинг система, но ако беше така, щяха да ми дадат номер на тикет, вместо да трябва отново да обяснявам.
b*******@gmai.com: Още нещо да добавя: апарата работеше добре допреди месец. Когато разменя картите и поставя Вашата карта на другия слот, телефона успява да се регистрира за около 5 секунди с пълно покритие и след това отново губи такова.
Валентин: Разбирам, направих проверка за Вашето запитване по телефона преди седмица. Сигнала е по-слаб в това село, това е и причината да имате това затруднение. С друг апарат може да нямате затруднение, тъй като е с по голям обхват. Тоест затруднението е от апарата и от покритието.
b*******@gmai.com: Не мога да се съглася. Съжалявам. Обхватът е на ниво навсякъде. Гарантирам. Както казах, всичко работи отлично допреди месец. Обхват навсякъде има. Клетката се знае дори къде е и има пряка видимост към нея.
Валентин: Да, но в случая просто има затруднение от самия апарат. При положение, че нямате затруднение с друг апарат, причината е само и единствено от апарата.
b*******@gmai.com: Обяснете ми регистрирането с пълен обхват за 5 секунди и след това изчезването на регистрацията.
Валентин: Това е дефект на телефонния апарат.
b*******@gmai.com: Следващото нещо, което ще направя е да сложа друга SIM карта на Вашият оператор. Ако тогава се регистрира и си работи?
Валентин: В такъв случай, има несъвместимост с тази сим карта и този апарат. Може да бъде подменена.
b*******@gmai.com: Наистина очаквам смислени отговори от Вас. Говорих си с една жена късно вечерта, която не бе твърде технически подготвена. Сега съм отделил време през работни часове, надявайки се да получа по-смислени отговори.
b*******@gmai.com: Ако е така, хипотетично, как тогава ще работи в продължение на 1 година и после ще спре да работи, след което ще стане изведнъж несъвместим апарата?
b*******@gmai.com: Очаквам насоки. Всичко дотук съм стигнал сам. Какво друго мога да направя от вече направеното и това, което сега ми дойде на ум - да тествам с друга SIM карта на Вашия оператор.
b*******@gmai.com: Ако се окаже, че е SIM картата, как да докажа на бамбините от някой ваш офис, че трябва да я подменят като дефектна, без да се заплаща допълнитено за това?
Валентин: Причината е да спре да работи е да има дефект апарата, апаратите не са вечни и могат да дефектират. Сим картите също, но в случай, че картата работи нормално в друг апарат това означава, че затруднението е от него.
b*******@gmai.com: Едно нещо не е логично: как с 2 карти на БТК апарата работи? Как допреди месец с 1 карта на БТК и една Ваша карта работеше, сега не иска да работи?
Валентин: Ще Ви помоля да тествате с друга карта на Мтел.
b*******@gmai.com: Не мога да се съглася, че има проблем с апарата, защото същия този апарат със същата карта на 5 км от това селце е Свищов - работи безпроблемно.
b*******@gmai.com: Сега се обадих на собственика: тествал е с втора карта на М-Тел - НЕ работи. Тествал е с 2 карти на БТК - работи.
b*******@gmai.com: Отново казвам, насочвам вниманието си към клетката. Сигурен съм, подчертавам, сигурен относно покритието.
Валентин: Бихте ли изчакали, за да направя необходимата проверка? Благодаря!
b*******@gmai.com: Дори сега правя обаждане към този апарат и Вашата карта. Намират се в момента в Плевен.
b*******@gmai.com: Бих изчакал. Разбира се.
Валентин: Благодаря Ви за търпението, направих детайлна проверка с колегите от техническия отдел. Затруднението както и те потвърдиха е само и единствено от апарата, възможно е да има софтуерен проблем в апарата свързан с нашата мрежа на тази определена клетка. Мога да Ви посъветвам да върнете заводските настройки и да тествате, ако има отново това затруднение ще е необходимо да оставите апарата в сервиз.
b*******@gmai.com: Както казах: ъпдейтнах фирмуера на телефона до последна версия. Нямам на какво основание да оставя апарата в сервиз без да е наличен проблем на мястото на сервиза.
b*******@gmai.com: В самото село няма сервиз, в градът (на 5км от селото) сервизи има, но там проблем няма.
b*******@gmai.com: Заводските настройки се връщат при смяната на фирмуера, така че и това съм направил.
Валентин: Не е необходимо да е в самото село и да е наличен проблема. Ще се направи проверка със софтура и ще се преинсталира, ако е необходимо.
b*******@gmai.com: Вече обясних, сменил съм т.нар. "софтуер" на телефона.
b*******@gmai.com: с най-новия от Nokia.
b*******@gmai.com: Моля, ако има второ ниво на техническа поддръжа - да препратите до там случая.
Валентин: Да, с второ ниво на техническия отдел направих консултация.
Валентин: Затруднението е от апарата.
b*******@gmai.com: На каква база?
Валентин: Само се убеждавате като картата работи в друг апарат.
Валентин: Сами*
b*******@gmai.com: Как апарата работи на други клетки със същата карта, но не и на тази?
Валентин: Софтуерен проблем е това на апарата.
b*******@gmai.com: Blacklist по IMEI на клетка?
b*******@gmai.com: Такова нещо съществува ли във вашите среди?
Валентин: Не съществува такава опция.
Валентин: Мога ли да Ви помогна с още нещо?
b*******@gmai.com: Аз не мога да приема, че с два различни фирмуера ще ми кажете, че има проблем между тях и вашата клетка.
b*******@gmai.com: Сериозно.