Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 61
Like Tree1Одобрявам

Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    37
    #1

    Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Здравейте,

    Искрено се надявам да попадна на някой, който е в тези среди. С две думи: апарат не работи на точно една определена клетка на М-Тел. Опитах се да поговоря с тях - безуспешно. Твърдят, че проблема е в апарата. Моля вижте лога по-надолу.


    Валентин: Здравейте, имате ли нужда от съдействие относно услугите и офертите на Mтел?


    b*******@gmai.com: Привет!


    b*******@gmai.com: Проблемът е следния: Nokia C2-00. Работи с 2 SIM карти.


    b*******@gmai.com: IMEIs: 3593********101 3593********119


    b*******@gmai.com: Тел. номер: 0888*****.


    b*******@gmai.com: Когато телефонът се намира на една определена клетка (с. *******, община Свищов, област В. Търново), не успява да се регистрира във Вашата мрежа. Независимо на кой от двата слота е поставена картата - резултатът е един и същ. Втората SIM карта, независимо на кой от двата слота е поставена - се регистрира и работи безпроблемно.


    b*******@gmai.com: Веднага, след като телефонът смени местоположението си, независимо къде другаде и на коя друга клетка - на момента се регистрира във Вашата мрежа и работи.


    Валентин: С удоволствие ще Ви съдействам! Дали сте опитвали тази карта да я поставите в друг апарат и да тествате?


    b*******@gmai.com: Картата работи на друг апарат. Картата работи и на този апарат, но не в това определено селце, което споменах в началото.


    Валентин: Разбирам Ви, но в друг апарат в това село работи ли?


    b*******@gmai.com: В това селце има обхват навсякъде. Да, работят много други апарати.


    b*******@gmai.com: Дори и този, от който се обаждах преди 1 седмица, обясних го всичко това от самото селце и нищо не се случи.


    Валентин: Какво Ви дадоха като информация колегите?


    b*******@gmai.com: Записаха ми моят тел. номер и казаха, че ще се обадят. 1 седмица, дори повече от 1 седмица - няма никой.


    b*******@gmai.com: Затова реших черно на бяло да напиша всичко това.


    b*******@gmai.com: Към горното обяснение искам да добавя: ъпдейтнал съм фирмуера на телефона до последна версия (3.91 или 3.99 мисля беше).


    b*******@gmai.com: Резултатът е същия.


    b*******@gmai.com: Незнам дали имате тикетинг система, но ако беше така, щяха да ми дадат номер на тикет, вместо да трябва отново да обяснявам.


    b*******@gmai.com: Още нещо да добавя: апарата работеше добре допреди месец. Когато разменя картите и поставя Вашата карта на другия слот, телефона успява да се регистрира за около 5 секунди с пълно покритие и след това отново губи такова.


    Валентин: Разбирам, направих проверка за Вашето запитване по телефона преди седмица. Сигнала е по-слаб в това село, това е и причината да имате това затруднение. С друг апарат може да нямате затруднение, тъй като е с по голям обхват. Тоест затруднението е от апарата и от покритието.


    b*******@gmai.com: Не мога да се съглася. Съжалявам. Обхватът е на ниво навсякъде. Гарантирам. Както казах, всичко работи отлично допреди месец. Обхват навсякъде има. Клетката се знае дори къде е и има пряка видимост към нея.


    Валентин: Да, но в случая просто има затруднение от самия апарат. При положение, че нямате затруднение с друг апарат, причината е само и единствено от апарата.


    b*******@gmai.com: Обяснете ми регистрирането с пълен обхват за 5 секунди и след това изчезването на регистрацията.


    Валентин: Това е дефект на телефонния апарат.


    b*******@gmai.com: Следващото нещо, което ще направя е да сложа друга SIM карта на Вашият оператор. Ако тогава се регистрира и си работи?


    Валентин: В такъв случай, има несъвместимост с тази сим карта и този апарат. Може да бъде подменена.


    b*******@gmai.com: Наистина очаквам смислени отговори от Вас. Говорих си с една жена късно вечерта, която не бе твърде технически подготвена. Сега съм отделил време през работни часове, надявайки се да получа по-смислени отговори.


    b*******@gmai.com: Ако е така, хипотетично, как тогава ще работи в продължение на 1 година и после ще спре да работи, след което ще стане изведнъж несъвместим апарата?


    b*******@gmai.com: Очаквам насоки. Всичко дотук съм стигнал сам. Какво друго мога да направя от вече направеното и това, което сега ми дойде на ум - да тествам с друга SIM карта на Вашия оператор.


    b*******@gmai.com: Ако се окаже, че е SIM картата, как да докажа на бамбините от някой ваш офис, че трябва да я подменят като дефектна, без да се заплаща допълнитено за това?


    Валентин: Причината е да спре да работи е да има дефект апарата, апаратите не са вечни и могат да дефектират. Сим картите също, но в случай, че картата работи нормално в друг апарат това означава, че затруднението е от него.


    b*******@gmai.com: Едно нещо не е логично: как с 2 карти на БТК апарата работи? Как допреди месец с 1 карта на БТК и една Ваша карта работеше, сега не иска да работи?


    Валентин: Ще Ви помоля да тествате с друга карта на Мтел.


    b*******@gmai.com: Не мога да се съглася, че има проблем с апарата, защото същия този апарат със същата карта на 5 км от това селце е Свищов - работи безпроблемно.


    b*******@gmai.com: Сега се обадих на собственика: тествал е с втора карта на М-Тел - НЕ работи. Тествал е с 2 карти на БТК - работи.


    b*******@gmai.com: Отново казвам, насочвам вниманието си към клетката. Сигурен съм, подчертавам, сигурен относно покритието.


    Валентин: Бихте ли изчакали, за да направя необходимата проверка? Благодаря!


    b*******@gmai.com: Дори сега правя обаждане към този апарат и Вашата карта. Намират се в момента в Плевен.


    b*******@gmai.com: Бих изчакал. Разбира се.


    Валентин: Благодаря Ви за търпението, направих детайлна проверка с колегите от техническия отдел. Затруднението както и те потвърдиха е само и единствено от апарата, възможно е да има софтуерен проблем в апарата свързан с нашата мрежа на тази определена клетка. Мога да Ви посъветвам да върнете заводските настройки и да тествате, ако има отново това затруднение ще е необходимо да оставите апарата в сервиз.


    b*******@gmai.com: Както казах: ъпдейтнах фирмуера на телефона до последна версия. Нямам на какво основание да оставя апарата в сервиз без да е наличен проблем на мястото на сервиза.


    b*******@gmai.com: В самото село няма сервиз, в градът (на 5км от селото) сервизи има, но там проблем няма.


    b*******@gmai.com: Заводските настройки се връщат при смяната на фирмуера, така че и това съм направил.


    Валентин: Не е необходимо да е в самото село и да е наличен проблема. Ще се направи проверка със софтура и ще се преинсталира, ако е необходимо.


    b*******@gmai.com: Вече обясних, сменил съм т.нар. "софтуер" на телефона.


    b*******@gmai.com: с най-новия от Nokia.


    b*******@gmai.com: Моля, ако има второ ниво на техническа поддръжа - да препратите до там случая.


    Валентин: Да, с второ ниво на техническия отдел направих консултация.


    Валентин: Затруднението е от апарата.


    b*******@gmai.com: На каква база?


    Валентин: Само се убеждавате като картата работи в друг апарат.


    Валентин: Сами*


    b*******@gmai.com: Как апарата работи на други клетки със същата карта, но не и на тази?


    Валентин: Софтуерен проблем е това на апарата.


    b*******@gmai.com: Blacklist по IMEI на клетка?


    b*******@gmai.com: Такова нещо съществува ли във вашите среди?


    Валентин: Не съществува такава опция.


    Валентин: Мога ли да Ви помогна с още нещо?


    b*******@gmai.com: Аз не мога да приема, че с два различни фирмуера ще ми кажете, че има проблем между тях и вашата клетка.


    b*******@gmai.com: Сериозно.
    Моля, изкажете си мнението и преместете темата, ако не ѝ е тук мястото.
    Този пост е редактиран от bbozhanov; 07-08-13 в 14:39.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #2

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Работил съм във магазин за GSM-и преди години. Случвал ми се е следният проблем: Клиент ми носи телефон, който изписва "Няма SIM" - все едно няма карта, а картата е сложена. Вика - на другия ми телефон (Ериксон Т65) работи. Това се случва все на дата 28-ми. - ???.
    Вадя аз 5 чисто нови GSM-а различни марки и модели и резултатът е "няма SIM". Вадя 3-4 втора употреба - пак няма SIM. Слагам във мой Ериксон Т65 - работи без грешка. Пълен ШАХ - на два телефона работи, на всички останали - НЕ???
    Така че не се учудвам да има софтуерни проблеми (съвместимости) всякакви и на твоята карта. Провери коя М-телска карта работи - от новите или от старите. - сега видях че номерата са почти поредни. Пробвай с някоя стара карта (да не е сменяна) или с много нова може да има значение. При глобул имаше други проблеми свързани със стар и нов чип в картите - може и при теб да има значение.
    Този пост е редактиран от zxc0; 07-08-13 в 13:33.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    37
    #3

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
    Работил съм във магазин за GSM-и преди години. Случвал ми се е следният проблем: Клиент ми носи телефон, който изписва "Няма SIM" - все едно няма карта, а картата е сложена. Вика - на другия ми телефон (Ериксон Т65) работи. Това се случва все на дата 28-ми. - ???.
    Вадя аз 5 чисто нови GSM-а различни марки и модели и резултатът е "няма SIM". Вадя 3-4 втора употреба - пак няма SIM. Слагам във мой Ериксон Т65 - работи без грешка. Пълен ШАХ - на два телефона работи, на всички останали - НЕ???
    Така че не се учудвам да има софтуерни проблеми (съвместимости) всякакви и на твоята карта. Провери коя М-телска карта работи - от новите или от старите. - сега видях че номерата са почти поредни. Пробвай с някоя стара карта (да не е сменяна) или с много нова може да има значение. При глобул имаше други проблеми свързани със стар и нов чип в картите - може и при теб да има значение.
    Да е бъг в един фирмуер - има някаква логика. Обаче да е бъг в 8 различни модели и марки, а на 2 точно определени да работи - все ми се струва да има нещо общо с дадена клетка и даден номер и/или IMEI. Просто ако успея да случа на някой, който е добър в тази област - ще даде логично обяснение и ще знам накъде да насоча усилията си.

    Ако не успеем да оправим проблема, то има 2 варианта: 1. смяна на оператора и пренансяне на номера. От там ще ни дадат нова карта и друга клетка ще обслужва въпросния апарат; 2. Смяна на апарата. Не е гаранция, обаче, че след половин година работа няма да се случи същото.

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
    При глобул имаше други проблеми свързани със стар и нов чип в картите - може и при теб да има значение.
    Сега видях, че си редактирал мнението, докато аз съм писал моето. Има резон в думите ти. Ще опитам с различни карти и ще видим какво ще стане.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    74
    #4

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    По-добре ги махни тези IMEI-и от поста. С нищо няма да ти помогнат, най-много да ти навредят.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    37
    #5

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Цитат Първоначално публикувано от dmitankin Виж публикацията
    По-добре ги махни тези IMEI-и от поста. С нищо няма да ти помогнат, най-много да ти навредят.
    Маскирах ги. Идеята е да се види, че се различават само по последните 2 цифри. Мерси за съвета!

  7. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #6

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Aко картата работи с друг апарат на това място/клетка, значи проблема ти е в телефона. Няма значение колко софтуера си сменил. Може да е нещо дребно специфично, което няма как да се забележи за да се оправи. Както сам казваш никъде другаде на съществува проблема.
    Според мен проблема е в апарата - по -точно от комбинацията 2 карти на различни оператори, които трябва да се регистрират на 2 отделни клетки - и тука вече нещо става с управлението и едната се изключва. Ако съм прав, това трябва да изчезне ако сложиш 2 карти на един и същ оператор.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    37
    #7

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Цитат Първоначално публикувано от Pat Виж публикацията
    Aко картата работи с друг апарат на това място/клетка, значи проблема ти е в телефона. Няма значение колко софтуера си сменил. Може да е нещо дребно специфично, което няма как да се забележи за да се оправи. Както сам казваш никъде другаде на съществува проблема.
    Според мен проблема е в апарата - по -точно от комбинацията 2 карти на различни оператори, които трябва да се регистрират на 2 отделни клетки - и тука вече нещо става с управлението и едната се изключва. Ако съм прав, това трябва да изчезне ако сложиш 2 карти на един и същ оператор.
    Представи си така: апаратът работи в продължение на половин-една година, без да му се пипа нищо. После спира да работи на тази клетка. Премествайки се на която и да е друга клетка - автоматично се връзва към мрежата на Ментел и започва да работи на БТК и Ментел безпроблемно. Това е така на всички други клетки с изключение на тази. А проблемът - очевидно - е, че собственикът е предимно на тази клетка.
    Затова се захванах да му сменя и фирмуера. Направих го, той възвърна заводските си настройки и стана същото нещо - регистрира се за 5 секунди в тяхната мрежа и после изгуби покритие само на тази карта. И така до сега.

  10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #8

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Добре де, дори и да е нещо откомбинацията телефон/карта/клетка какво предлагаш да направи оператора? Да смени клетката?
    И аз да бях на тяхно място и аз бих те отрязал. Обяви си картата за изгубена или виж как може да я сменят и дано се оправи проблема.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #9

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Първо провери дали работи с 2 Мтелски карти: нова-нова, нова-стара, стара-стара. А само по-една карта ако се слага какво се случва? Ако работи - тогава циркове да прави.
    Всъщност за какво са му 2 Мтелски карти нямам идея.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    37
    #10

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    Добре де, дори и да е нещо откомбинацията телефон/карта/клетка какво предлагаш да направи оператора? Да смени клетката?
    И аз да бях на тяхно място и аз бих те отрязал. Обяви си картата за изгубена или виж как може да я сменят и дано се оправи проблема.
    Ако съм сигурен, че е от картата - до сега 10 пъти да е сменена. Но пробвахме с друга карта на М-Тел - не работи. Сега ще се тества с още други карти (нови и стари) да се види дали ще има някакво подобрение.

    @zxc0: пробвано е само с една карта на всеки слот. На М-Тел - не работи никъде, на БТК - работи навсякъде.

  13. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #11

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Цитат Първоначално публикувано от bbozhanov Виж публикацията
    Но пробвахме с друга карта на М-Тел - не работи. Сега ще се тества с още други карти (нови и стари) да се види дали ще има някакво подобрение.

    @zxc0: пробвано е само с една карта на всеки слот. На М-Тел - не работи никъде, на БТК - работи навсякъде.
    Сложи тия карти дето НЕ работят с твоя телефон на друг телефон, ако работят работата е ясна - на това място тази комбинация от кара, телефон и клетка - имат проблем. Още по-добре ще е ако намериш друг телефон същия като проблемния и пробваш с него.

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #12

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Миналата седмица бях в това село /имаха фестивал на центъра/с М телски карти в двусимов телефон-азиатско производство и си работеха и двете -картите са ми на около 2 години с малък чип.Далеч съм от мисълта,че проблема е в клетката а по скоро е в твоето устройство или картата.Никой друг ли в селото няма такъв телефон и никой ли няма проблем като теб без значение с какъв апарат е ?Замисли се.
    Ако обявиш картата за изгубена или открадната няма да ти я сменят безплатно.Трябва да докажеш,че е дефектирала ,което няма как да стане щом като смениш клетката работи.На твое място бих продал телефона или разменил за друг.

  16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #13

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Проблема ти е заключен някъде в тоя триъгълник - телефон-карта-клетка. За никой софтуер не може да се каже, че е изчистен изцяло от бъгове, особено когато става дума за три различни софтуера, писани от различни хора. Ще се наложи да смениш едно от трите - телефона, картата или клетката. Въобще не разбрах защо беше необходимо да цитираш този безкраен диалог. Колегата се е постарал да ти обясни ситуацията на достъпен и човешки език. Надявам се да не си толкова наивен да вярваш, че заради частен случай като твоя ще дотърчи бригада от най-високо квалифицирани програмисти от фирмите, писали софтуерите да ти решат проблема???

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    37
    #14

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    @Pat: аз съм го обяснил, че работят картите с друг телефон. Единственото, което е - ще тествам с различни карти на М-Тел и да видим дали така няма да си покаже нещо.
    @granity: не съм чувал друг да има проблем. Тръгне ли с някоя карта (нова - директно отивам да я сменя с нова такава; стара - ще ида в офиса на оператора и с работещата карта ще сменя номерата на нея и неработещата) - всичко е ясно. Въпросът е, че до сега не се е намерила такава карта.
    @Lupus: още в началото ми е ясно къде може да е проблема. Просто всички ме насочвате към телефона, а аз не мога да си обясня как ще работи половин-една година и после ще спре. И то само за една клетка. Сменям фирмуера на телефона и резултата е същия. При положение, че този телефон се ползва само за обаждания, макс някоя снимка. Пак казвам, ако знам, че е от картата - ще я сменя веднага. Ако знам, че е от телефона - ще сменя и него, но пък така не решавам проблема напълно, защото като не сме го открили къде е - утре може да стане аналогично на този случай с новия такъв.
    Необходимо бе да пусна цитата за да не го пиша отново, а и да се видят колко нелогични обяснения ми дават от поддръжката на оператора. Като започнем отначало: обхватът в селцето е слаб. Пълна глупост... Да не говорим, че нямат номера на тикети. Да не говорим, че умишлено са направили да не можеш да копираш текста с някаква Java. Да не говорим, че като затворят едностранно чата всичко изчезва и нямаш начин да си копираш писаното. Да кажа ли и за невъзможността им да ми пратят чат-лога по имейл?! Не искам да коментирам по-натам. Затова го пуснах, защото си мислят, че всички са глупаци по подразбиране. И все пак да им докажа, че има начин да се заобиколят рестрикциите им.
    Надявам се на две неща с темата си: да открия и обясня проблема, а не просто да намеря workaround.
    Най-важното: да се намери някой, който познава детайлно технологията и да опише как работят всички устройства от триъгълника. Каква е зависимостта между тях и потенциалните места, от където може да идва проблема. После искам да ида при оператора и да им кажа: "ей това търсех от вас".

    Ще дам пример: хипотетично си представяме подобна ситуация с един компютър и безжичен мрежови достъп. Навсякъде си работи, само на даден AP не работи. Веднага ще ви кажа: MAC address filtering на даденото устройство. Ако нямаме достъп до AP-то, сменяме MAC адреса на wireless картата (колкото и трудно, но не невъзможно да е то) и тестваме дали имаме наличен проблем. Ако пак имаме - продължаваме да мислим в други насоки.

    В моите среди, стане ли някакъв инцидент/проблем, задължително се изискват root cause analysis - защо и как се е стигнало до този момент. Какво правим за да го решим. Как се убеждаваме, че няма да се стигне отново до там. И така нататък.

    Надявам се съм малко по-ясен сега. И - да - за мен чашата е наполовина пълна.

  18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #15

    Отговор: Проблем с мобилен апарат и клетка на М-Тел

    Цитат Първоначално публикувано от bbozhanov Виж публикацията
    .....
    Надявам се на две неща с темата си: да открия и обясня проблема, а не просто да намеря workaround.
    Най-важното: да се намери някой, който познава детайлно технологията и да опише как работят всички устройства от триъгълника. Каква е зависимостта между тях и потенциалните места, от където може да идва проблема. После искам да ида при оператора и да им кажа: "ей това търсех от вас".
    .....
    Опитах се да ти обясня - проблема е комплексен, затворен в този триъгълник, а не само в едната му страна. Човека от Мтел ти го е казал, съвсем учтиво и коректно, като е изброил някои от често срещаните хипотези. От дистанция и с неговите познания той повече не може да направи. Да искаш от него повече - да диагностицира по телефона такъв комплексен проблем е все едно да търсиш под вола теле!
    Тук човек запознат с фъмуера на всички системи на един GSM комплекс, че и с особеностите на телефоните няма. Ако въобще има такъв в България, той е със заплата от 5000 евра нагоре и е подписал дебела декларация за конфиденциалност.
    Цитат Първоначално публикувано от bbozhanov Виж публикацията
    ..........
    В моите среди, стане ли някакъв инцидент/проблем, задължително се изискват root cause analysis - защо и как се е стигнало до този момент. Какво правим за да го решим. Как се убеждаваме, че няма да се стигне отново до там. И така нататък.

    Надявам се съм малко по-ясен сега. И - да - за мен чашата е наполовина пълна.
    И резултата го публикувате по форумите ли? Или разпращате целия анализ на клиентите си може би?:rolleyes:

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Проблем с цифпов апарат Панасоник DMC-TZ2EG-S
    От bo4o във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 1
    Последно: 03-10-11, 20:59
  2. клетка за заек - нова - снимки!!!
    От yahutu във форум Приключили продажби
    Отговори: 0
    Последно: 25-07-08, 12:52
  3. Питане за стойността на клетка в EXCEL
    От milenk във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 16-06-08, 12:59
  4. Проблем със заваръчен апарат.
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 07-04-08, 12:24
  5. Лъв и клетка - нови похвати :-)
    От skynet във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 18-04-05, 10:56

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе