Телефона работи ли само с МТел-ска карта?
Телефона работи ли само с МТел-ска карта?
Ха да видим! Гризе ме любопитството!
Ключовата дума е dual stand-by. Нокиа Ц2-00 е такава Nokia C2-00 - Full phone specifications
Обяснението е тук: What is the difference between Dual Active and Dual Standby?. Имаш някаква комуникация по другата карта - със или без твоето знание.
По-склонен съм да вярвам че IMEI на апарата по някаква причина не може да се прочете от клетката и тя отхвърля регистрацията.
ем видя ли че проблема е в телефона както са ти казали : поддръжката са били прави.
Здравейте на всички отново!
Чаках достатъчно и се оказа, че от М-Тел или работят прекалено бавно, или не ги е грижа да си попълнят базата знания.
Обещах да споделя какво направих: след кратко премисляне, стигнах до извода, че проблемът може да е точно в 2 неща. Първото е повтарящите се номера на двете карти - има разлика само в една цифра от префикса. Например: 0888 123456 и 0878 123456. Този проблем го елиминирах с карта с различен номер на М-Тел и Вивакомската карта.
Вторият възможен проблем беше SIM картата (или както му казват някои - чипа) на Виваком. Бях на 99% убеден, че там е проблема. Нямаше как да тествам дали е тя, но пък звъннах на оператора и се оказа, че подменят по една карта на договор за без пари.
Сменихме картата (пропускам историята с магазинера, който се опита да ме убеди, че "няма как да е от нея", а е от апарата) и всичко заработи прекрасно.
Така приключи една дълга сага. Проблемът реших само с проста логика. Все още остава загадка за мен какво е общото между dual standby, SIM-картите и клетките и би ми било интересно да разбера...
Послепис: все така съм на мнението, че решението трябваше да дойде от някой от поддръжката на оператора. Когато имат опит в областта хората и солидна база от знания, няма да губят клиенти и да се излагат като ми казват убедително, че покритието било слабо в селцето, че телефона бил дефектен и прочие...
Бяхме на косъм или телефона да сменим, или оператора. Днес е единичен частен случай. Обаче трябва да разберат, че утре - следствие на подобен случай - може да зависи едно решение за цяла компания с хиляди левове оборот.
Признавам това, че поне опитаха и не ме отрязаха както пичът Валентин от въпросния чат-лог. Обърнаха и внимание, ескалирайки и отделяйки време и усилия. Просто ако се бяха обадили и да поискат решението и бяха предложили нещо символично като благодарност от тяхна страна - тогава щях да им кажа, че точно така се прави и да оценя много високо техните действия, макар и недовели до истински краен резултат.
@bbozhanov : Браво, че си открил сам проблема, но не мисля че трябваше да вдигаш толкова пушилка (лично мнение). Този проблем с дефектната сим карта е много рядък, може би един от най-редките проблеми които може да има при проблеми с телефоните. Аз също се сблъсках с този проблем с дефектна сим карта преди около година, всъщност проблемната сим-ка беше на мой близък, след тестове на няколко апарата като тестовете бяха в рамките на 2 месеца, накрая сменихме симката и всичко си дойде на мястото.
благодаря че сподели решението.
@oddi: нямаше как да знам в началото какъв е проблема. Телефонът не работи само на една клетка - първата ми мисъл беше някакъв филтър на неговите IMEI на тази клетка. В процеса на разследване вече се разбра какво е. Бях се афектирал от поддръжкта, които дори не ескалираха и единственото нещо, което ми оставаше, бе да пиша по форумите.
Ако си изравня времето, прекарано в разрешаването на този проблем ще излезе, че не един, а сигурно два-три апарата ще купя. Но тук всичко опира вече до принципа.
И, да, прав си. Може би рядко се проявява проблем с картите. Нямам как да го знам това - не работя в тази област.
@estqwerty: за мен идеята на форумите е да си помогнем един на друг. Днес аз имам нужда от помощ и вие ще помогнете, утре ще стане обратно. Всички научаваме доста неща от тях и се радвам, че има други, които - освен мен - го оценяват.
Грешката ти е, че тръгна да се бориш със системата, а не с проблема! А още от първите постове получи достатъчно информация къде да го търсиш.
И подсказката, че решението няма как да дойде от високите нива на поддръжка на Мтел. За това и си мисля, че послеслова ти е доста нагъл и говори за прекалено "ЕГО". Особено това:
Как мислиш - дали би могъл да им обясниш в какво точно се е състоял проблема? Или само ще им кажеш:"Абе смених картата на конкурента Ви и работата заспа!" Пробва ли после картата, която смяташ за причина на друг телефон да видиш дали работи? И дали все пак проблема не е в телефона (лош контакт, лоша спойка, късо между картодържачи) който се е самоотстранил при изваждането на другата карта и който може във всеки момент да възникне отново. Тогава Виваком ли ще са виновни?Просто ако се бяха обадили и да поискат решението и бяха предложили нещо символично като благодарност от тяхна страна - тогава щях да им кажа, че точно така се прави и да оценя много високо техните действия, макар и недовели до истински краен резултат.
Този пост е редактиран от Lupus; 20-08-13 в 13:37.
Приятелю Lupus, мисля, че още в началото нещо те засегнах. Искрено се извинявам, ако е така!
Така и така сме тръгнали с оффтопика: ако искаш да излезем някоя вечер на по бира. Може да ме опознаеш, а после може - ако имаш желание - цял профил да ми съставиш и постнеш във форума. Пък може и да решиш, че вместо да се занимаваш глупости, можем да направим мутуализъм (за да имаш 7к+ мнения във форума, сигурно разбираш от доста неща и вярвам, че ще имаме взаимно на какво да се научим).
- - - - - - - - - -
О, докато постна мнението си (правя много неща наведнъж) - един си променил мнението, друг отговорил.
Нека отговоря:
Опитах се да се свържа по 2 начина (чат+тел. обаждане) с дамата от 3-то ниво, която се е занимавала с проблема. Оставих си телефона отново, обясних за кой проблем говоря (все така не искат да кажат номер на тикет). Никой не се обади. Ако се бяха обадили, щях да разговарям с човек, който се е занимавал с проблема и знае до къде сме стигнали и какво сме изтествали. От там нататък щях да кажа подробно логиката си и какво съм направил за да се стигне до решението на проблема.Как мислиш - дали би могъл да им обясниш в какво точно се е състоял проблема? Или само ще им кажеш:"Абе смених картата на конкурента Ви и работата заспа!" Пробва ли после картата, която смяташ за причина на друг телефон да видиш дали работи? И дали все пак проблема не е в телефона (лош контакт, лоша спойка, късо между картодържачи) който се е самоотстранил при изваждането на другата карта и който може във всеки момент да възникне отново. Тогава Виваком ли ще са виновни?
Намирам за нормално, когато на мен не ми плащат за това да се помъча да достигна до точния човек и да попълня базата им от знания, те да се отблагодарят по някакъв начин. При положение, че ще ползват знанията за в бъдеще (това е косвено спестено работно време на специалисти), те биха могли да проучат възможните причини за корена на проблема (имайки специалистите "под ръка") и да ги споделят обратно на мен. Така взаимно ще сме научили по нещо ново, което е достатъчна благодарност от моя страна.
Аз пък, в знак на благодарност на хората тук, ще се върна във форума и ще опиша случая. На това му казвам аз взаимопомощ!
Намирам за нормално когато имам проблем за услуга, за която си плащам - да ми обърнат подобаващото внимание. Макар и проблемът реално да не е при тях, то следствието на проблема прави невъзможно използването на тяхните услуги. И в двата случая би следвало да ги интересува. А може би греша?!
Картите на 2-та оператора пробвах още в началото на друг апарат - работеха. Аналгоично мога да задам въпрос: какво правим, ако бях купил същия модел апарат но чисто-нов такъв и сложа същите карти и той проблемът отново се прояви?
Навлизаме вече в хипотезите и наистина нямам време и желание за такива разговори. Въпросът ми беше риторичен. Опитвам се да променя системата, което - все пак както казваш - може би е грешка.
@estqwerty: помислих, че говориш за картата на М-Тел. Ако беше уточнил още в началото "Виваком" - не бира, две бири щях да те черпя (виж какъв съм щедър, а?!). Шегувам се и ползвам (мисля) първата емотиконка за темата
Проблема е типичен за Виваком и скапаните им Датски карти от преди. С един телефон работят с друг не искат, пълна бъркотия.
А ти откъде си сигурен ,че има номер на тикет.Явно не познаваш системите на операторите.Във всички възникнали ситуации се оставя /контакт/ на номера на проблемния абонат ,който се вижда от всички нива.Никакви тикети няма.Затова не могат да ти дадат номер.Това не е жалба