Първоначално публикувано от
gravedigga От 2 дни чета какво ли не по форумите във връзка с топлоизолациите. За съжаление обаче, като пишат трима души по една тема изказват пет мнения. Вече толкова се обърках, че ми се потвърждава тезата, че колкото по-малко знае човек, толкова по-щастлив се чувства. Както и да е. Живея на последния етаж в тухлена "кооперация" на около 40 години в краен апартамент, на който външната стена е със северно изложение. Макар и сградата да е свързана с ТЕЦ, зимата с дървената дограма и с включено парно на макс температурата е 13-14 градуса. Току що смених дограмата и имам намерение да направя топлоизолация отвън на стените. Преди две седмици видях на съседната улица, на тухлена сграда да поставят 40 мм Фибран. Поинтересувах се, и майстора (викам му майстор, че не му знам името) ми обясни, че с фибрана било най-добре. Щял съм: "Да се рОдим". Казах му, че според това, което знам, трябва да се поставя EPS (стиропор). Той ми обясни, че нямало какво да дишат стените отвън. Просто трябвало да се проветряват помещенията редовно. Да, ама вчера говорих с хората, на които им поставиха фибрана и ми се оплакаха, че взело да мирише на гнило в апартамента.
Възможно ли е за седмица-две да се получи такъв ефект от изолацията?
Чета навсякъде, че за тухла трябвало да се ползва EPS (стиропор). Да, ама
1. Трябва да е с по-голяма дебелина, и
2. След време се стопявал и изчезвал.
Доколкото разбирам, най-добре е да се изолира с каменна вата. Тя обаче била скъпа.
Тъй като не съм толкова богат, че да си купувам евтино, може ли някой да ми каже каква дебелина каменна вата би ми свършила работа (тухлите на стените са "4-ки") и колко горе-долу би струвала?
Ако все пак не ми е по възможностите, мога ли да сложа Фибран или нещо от сорта или трябва да е задължително стиропор?
Ако е стиропор каква дебелина трябва да се ползва и наистина ли след 5-10 години ще трябва отново да повтарям операцията за поставяне на изолация?
А Фибрана не се ли стопява като стиропор-а?
Моля ви, нека вземат отношение и хора, които са си поставили фибран на тухлен градеж и да споделят наблюденията си. Разбира се, ще съм благодарен и на специалистите да споделят мението си.
Благодаря ви.