Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 55
Like Tree2Одобрявам

Каква топлоизолация да сложа?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. dmt
    dmt е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    65
    #31

    Re: топлоизолация

    ето това също е интересен материал:
    http://www.neopor-bg.com/

  2.  
     
  3. dmt
    dmt е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    65
    #32

    Re: топлоизолация

    ... съжалявам, че тук съм си много активен, но намерих добро описание на разл. видове изолации, ето тук:
    http://big.bg/modules/news03/article.php?storyid=6859


  4. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #33

    Re: топлоизолация

    Цитат Първоначално публикувано от dmt
    ... съжалявам, че тук съм си много активен, но намерих добро описание на разл. видове изолации, ето тук:
    http://big.bg/modules/news03/article.php?storyid=6859

    Това наистина е една много интересна сатия, но може би трябва да се мисли много добре като се чете. Аз започнах да я чета и спрях, понеже се почуствах малко глупаво: Неопора съдържал графит, който отразявал слънчевата светлина и така намалявал топлоприходите. Това е ОК и съм съгласен, но не виждам връзката - нали изолацията после се шпаклова и боядисва и слънчевата светлина въобще не достига до нея....

    Уф, май-много се вглеждам в подробностите....

  5. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #34

    Re: топлоизолация

    Таз, графита отразява радиация /можем да видим точно в какъв спектър/ - светлина е малко неточно и разговорно...

    Иначе фирмата е http://www.neopor-bg.com/ според малкото отзиви си е "по-добрия" стереопор - просто още една алтернатива!

    //edit
    Sorry - не видях, че link-a e отпреди 3 мнения
    Ами defacto и двете статии са с един и същи източник - някой да ни насочи към някое по-независимо мнение?

  6. dmt
    dmt е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    65
    #35

    Re: топлоизолация

    става въпрос не за слънчева светлина /общо/, а радиация такава. И на мен не ми е ясно точно, ама сигурно има ефект...все пак е сериозна фирма!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #36

    Re: топлоизолация

    Цитат Първоначално публикувано от dmt
    става въпрос не за слънчева светлина /общо/, а радиация такава. И на мен не ми е ясно точно, ама сигурно има ефект...все пак е сериозна фирма!
    След малко ще взема офертата* .от представителя на Фибран и ще видим ценовото им място.
    Най- вероятно е поредното зарибяване.
    Извинявам се за късната информация :
    дебелина на плочите 25 мм - 6,60 лв /кв.м
    дебелина на плочите 40 мм - 10,60 лв /кв.м
    Почти колкото на Фибрана. Отгоре се измазват по същата технология като за Фибран. В момента няма плочи 25 мм.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #37

    Re: топлоизолация

    От 22 до 45 лв. на квадрат излиза външна топлоизолация на дома

    От 22 до 45 лв./кв. м се движат цените за поставяне на външна топлоизолация на дома. Това сочи проучване на сайта stroitelstvo.bg сред официално обявените оферти на специализираните малки и средни фирми в София. Подобни или близки са те и в другите градове на страната. В посочените цени се включват материалите, лепилата, дюбелите за закрепване на изолацията, мрежата и съответно боята или мазилката като заключителна фаза на топлоизолирането. По-евтиният вариант, при който изолацията се боядисва, струва около 30-37 лв. на квадрат, докато този с мазилка е в горната ценова граница. При високите сгради разходите на квадрат са с около 2-3 лв. по-високи, тъй като е необходимо скеле или вишка.
    Най-евтиният материал на пазара се предлага от 4 до 12-15 лв. на квадратен метър. Вносен материал, като например екструдираният пенополистирен на TIKTAS, произведен по най-нова американска технология със суровини на BASF и DOW CHEMICAL, струва от 3,96 за дебелина от 20 мм до 9,90 лв. на квадрат за 50 мм. Специалистите подчертават, че за изолации от 2 см не може да се говори. Поне 5 см трябва да е дебелината на слоя, за да може да има гаранции за енергийната ефективност.
    По данни на фирмите в бранша през последните месеци в София и областните центрове набира скорост търсенето и предлагането на топлоизолация на сгради или на части от тях. Все повече хора предпочитат да дадат определена сума, но да си гарантират спестяване на ток, парно или газ, за да не плащат огромни сметки през зимата. Стимул за развитието на този пазар е и появата на специализирани заеми за енергийна ефективност. Правителствена програма в тази насока предвижда и да бъдат опрощавани 20% от разноските, когато не надхвърлят сумата от 850 евро за жилище след извършването на ремонтите.

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    634
    #38

    Re: топлоизолация

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    ....Правителствена програма в тази насока предвижда и да бъдат опрощавани 20% от разноските, когато не надхвърлят сумата от 850 евро за жилище след извършването на ремонтите.
    Някой знае ли нещо повече за това?

  11. Novice
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    6
    #39

    Re: топлоизолация

    Стиропора е въздух под налягане явно мисълта че е изолация топли хората да не говорим че поема влагата и се напуква.за външната изолация на къщата фибран.

  12. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #40

    Re: топлоизолация

    Пич, стиропора си има предимствата и недостатъците в сравнение с Фибран и аналозите му, в зависимост от целта и условията - недей така крайно!

    А за въздуха - страхотен термоизолатор - не си ли съгласен

  13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    40
    #41

    Re: топлоизолация

    Така. От близо над половин година чета и пиша за външна топлоизолация по различни бг форуми и мнението ми се различава корено от това, което пишете. Но първо линкове:
    http://www.isover.bg/forum/index.php
    ISOVER е най-големият производител на минерални (стъклени и каменни) вати в света пряк конкурент на Рокуул и изолира всяка втора къща в Европа и всяка пета в САЩ. Форумът му е нов, малък, но много смислен

    http://imoti.net/phorum/read.php?f=26&i=186&t=186
    Във форумът на Имоти-нет темата фибран, EPS, минерална вата, конднез е разнищена по начин който може да се сравнява само с темата за климатиците тук.

    Относно "Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома" /REECL/:
    http://www.reecl.org/
    (но като гледах сайта си се замислих, дали ако купувам материалите без ддс, но от фирма, която аз си избера, няма да ми излеза по-евтино,отколото техните фирми и условия....)

    Накратко: никъде по големия свят не се слага външна фасадна изолация от XPS /"фибран"/, a EPS или вата. Икономически и като характеристики са най-изгодни минералните вати. И от сега да кажа поради горчив личен опит- няма да споря с никой - парите са си ваши, мненията - ваши и мое. Кой с каквото иска си топлоизолира. Аз също.

    Понеже ме мързи да пиша а и нямам достатъчо време е пейстна направо някой неща:
    Първо - нормална е появата на конденз по стъклопакета, независимо от вида на дограмата. Това се получава поради абсолютното уплътняване на дограмата. Решението е в следното - редовно проветряване и поставянето на отоплително тяло ПОД прозореца, за да обдухва стъклото.

    И второ - правилната топлоизолация е ОТВЪН и е СТИРОПОР! или т.нар. Експандиран пенополистирол - EPS. Поради отворената си клетъчна структура стиропора позволява на парите от помещенията да "излязат" навън, т.е. позволяват на стената да "диша", т.е. паропропусклив. Когато е поставена отвън, топлоизолацията (стиропора) пази стената топла и няма опасност от поява на мухъл и конденз в помещенията.

    Ако все пак искате вътрешна - най-доброто решение (без значение дали е панел или тухла) - е минерална вата каширана с алуминиево фолио и гипсокартон.

    Поставянето на ФИБРАН изобщо (отвътре или отвън) е нож с две остриета. Въпреки по-добрите си топлоизолационни качества, този материал е от групата на Екструдиран пенополистирол - XPS. Това е материал със затворена клетъчна структура и на практика не позволява на преминаването на пари и вода през него. Затова XPS се използва главно за изолация на фундаменти (основи), сутеренни стени - всичко, което е под кота нула. Така че, поставен от вътре фибрана може да доведе до появата на конденз дори по стените. Имало е случаи на буквално стичане на вода. Единственото решение в този случай е често проветряване и непрекъснато отопление.

    Искрено се надявам повече хора да прочетат това и да не разчитат на "професионалния" съвет на майсторите, които в повечето случаи и грам идея си нямат от топлофизика и свойства на материалите.

    Та, ако стиропора е сложен от вътрешната страна на стената, тогава в контактната зона между него и студената стена има предпоставки за поява на конденз и в следствие на това на мухъл. Т.е. вие няма да го виждате това, но (да не ви отчайвам) ще се появи мириса му след време.
    Това е. Не случайно казах, че ако все пак решите да сложите вътрешна изолация - наличието на пароизолационен слой е от съществено значение (виж по-горното ми мнение)! И по принцип най-добре е изолацията да е отвън.

    Експандиран пенополистирол (EPS)
    EPS микропорест изкуствен органичен матриал, над 95% от обема на който е въздух, затворен в сфери от решетката на полимера... EPS, наричан за по-кратко СТИРОПОР, предлага много добри топлоиозлационни качества при добра здравина, минимална деформативност, ограничена паропропускливост(но я има!), огнеустойчивост... Използва се като лепена фасадна топлоизолация.

    Екструдиран пенополистирол (XPS)
    XPS се получава от пяна на същия полимер (като EPS), но при различна технология на оформяне на микропорите, която ги прави по-малки и, най-важното, със затворена структура. Така се постига абсолютна водо- и пароНЕпропускливост, както и по-висока якост при същата плътност... XPS се използва предимно за топлоизолация под кота нула - на фундаменти и сутеренни стени, мокри помещения, индустриални подове, под жп линии, при обърнати или използваеми покриви...

    По късно ще допиша още малко и за това защо в Бг fibran-a изведнъж се оказа толкова широко разпространен.


    mirandi одобрява това.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    19
    #42

    Re: топлоизолация

    Здравейте! Постът на Gerald направо ми хареса - с няколко думи споделям неговото становище. Ясно и точно е описано, без всякакви , ако, обаче, може би. Не искам да засягам също така и изразилите мнения до този момент!!!Браво - личи си че човека се е интересувал яко от темата за топлоизолациите. Интересна ми е тази тема, защото и аз се дво-триумя каква да бъде, че съм планирал догодина и аз да правя та се интересувам по-отрано...Имам само един въпрос, ако се направи отвън със стиропор, а отвътре понеже е пръскана мазилка(заварено положение) имам голямото желание да поставя гипсокартон. Ако не поставя минерална вата между стената(тухла) и гипсокартона има ли опасност от конденз?Пак казвам - гипсокартона съм решил да го сложа само от козметична гледна точка, че шпакловането е по-трудоемко и бавно, и второ няма да станат така прави стените.Пък може и някои глезотии да си позволиш. Благодаря на отговорилите!

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #43

    Re: топлоизолация

    На Prima Vista разсъжденията на Gerald за предимствата на стиропора пред XPS(fibran) са верни,но ако не беше една тънка, но съществена подробност! И тази тънка няколко милиметра подробност се казва замазка.Ако изолацията не се обработва отвън съм съгласен че стената може да диша през стиропора.Но това не е така-и стиропора, и фибрана се измазват отвън с два слоя специално лепило(на базата на теракола със спец. нишки вътре),а най-отвън се боядисва с фасаген.Така че се натрупват три водонепропускливи слоя върху топлоизолацията(дори и самата тя да е пропусклива) и не е възможно стената да диша.Този факт просто трябва да го приемем.Затова не е препоръчително да се запечатва ново строителство,особено ако е тухла с хоросан,защото хоросана още около година(поне) отделя вода от химични реакции в него.Ако стените са стари и сухи-няма проблем да ги запечатаме,но ако са нови и в тях има влага,и въпреки всичко ги запечатаме отвън,то за влагата остава единствения избор да се отделя по вътрешната мазилка.Така предимството на стиропора остава единствено в цената,но пък си има и недостатъци и изборът наистина е личен,но най-добре е когато е "информиран избор" ,затова е добре да се чуят различни и противоположни мнения за да се направи наистина най-добрият избор.Успехи на търсешите!

  17. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #44

    Re: топлоизолация

    Или аз съм слабо усведомен или понятието* "да диша стена" ми е напълно объркано, защото не виждам как може да диша една 10-15 годишна бетонна стена! А от тук и изводите за съответните изолации който да се използват.......Има и друго - ако XPS-a не е за външна изолация, за какво е тогава? Само не ми казвайте , че е за вътрешна* или е като гипсокартона - за изграждане на преградни стени?

    //Добавено: Това за под кота нула съм съгласен - едва ли някъде по света* се използват тухли и хоросан* под кота нула. Но също така и почти никъде в развитите страни не се правят сгради изцяло от бетон (има предвид жилищни, а не административни).
    За вътрешна изолация си има много по елегантни решения - аз лично съм си сложил термоплан, по топлоизолационни характеристики 7мм се равнява на 25мм XPS.

    И още една моя констатация - първо изолирах коридора отвътре с минерална вата, някакво фолио и гипс-картон, от вън няма изолация - стената е външна, бетонна. Имаше някакъв положителен ефект. След време направих външна изолация (XPS 50mm) на стая, чиято една стена е продължение на същата бетонна стена от коридора - какво да ви кажа, разликата е "от земята до небето" , в полза на външната изолация. Тази есен сложих и вътрешна - от споменатия по-горе термоплан - просто двете помещения не могат да се сравняват вече, въпреки че стаята с външната изолация има повече външни стени отколкото коридора, който е с фолио, минералната вата (50мм) и гис-картон.

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #45

    Re: топлоизолация

    Pat, бетонът е особен материал За него съм чувал и виждал донякъде, защо е най-добрe XPS.
    За тухли обаче може да се замисли човек - наистина `дишат` - е, всеки сам си решава...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Вътрешна топлоизолация- има ли смисъл и ка
    От zhelko във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 280
    Последно: 31-08-17, 12:58
  2. CPU поддържа памет до 1866. каква памет да сложа.
    От divxxx във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 27-06-13, 15:11
  3. Топлоизолация на климатик
    От vyrhara във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 6
    Последно: 18-12-11, 23:34
  4. Топлоизолация на къща - въпрос ???
    От d_imige във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 2
    Последно: 04-11-11, 17:48
  5. Каква топлоизолация да избера?
    От Bobsun5 във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 10
    Последно: 14-03-05, 16:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе