Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 55 от общо 55
Like Tree2Одобрявам

Каква топлоизолация да сложа?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #46

    Re: топлоизолация

    @echo, напълно съм съгласен с теб и никога не съм твърдял обратното. Дори напротив, в един от първите си постове по темата точно това съм писал и аз - за тухлена стена EPS, за бетон и някой по-специфични нужди - XPS.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    19
    #47

    Re: топлоизолация

    Цитат Първоначално публикувано от Gerald

    По късно ще допиша още малко и за това защо в Бг fibran-a изведнъж се оказа толкова широко разпространен.



    С интерес очаквам продължението на "сагата"!!!Благодаря!

  4. Moderator
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    1,180
    #48

    Re: топлоизолация

    Надявам се темата да не се забрави,защото на лято ме чака външна изолация,тухла.Спомена се ,че стъклопакет с Кстъкло спира конденза,но при мен си има,дори в стаята с климатика.(мисля си ,че е остатъчна влага от ремонта от ноември 2004 до февруари2005,правиха се замаски на пода,стени и какво ли не.А лятото май не стигна за да изсъхне като хората)

  5. Novice
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    6
    #49

    Re: топлоизолация

    Това е интересно да научим защо хората предпочитат фибран аз съм останал с обратно впечатление че предпочитат стиропор но не защото са прекалено наясно.Между другото от бетоните стени и колони изтича голяма част от топлината.Но както казахте вече стиропора диша но също така поема влага ако не е много добре запечатан освен това ако няма дебала шпакловка много лесно се нанасят механични повреди от където може да пртониква влага.Например си спомням за една градушка миналото лято след която имаше много щети по изолациите.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    40
    #50

    Re: топлоизолация

    Цитат Първоначално публикувано от presoman

    С интерес очаквам продължението на "сагата"!!!Благодаря!
    Продължението на "сагата" е доста кратко и субективно. По мое лично впечтление става въпрос за маркетингов трик и слаба информираност на българите / а то пък и откъде да се информираме /
    "Фибран"-ът е по-скъп. Това означава че при продажба може масово да се експлоатира правилото - "по-скъпото = по-качествено". Второто вече се отнася за маржа на печалба при търговците на топлоизолации... Пак повтарям - тук нямам конкретни цифри но имам усещането че търговската надценка която ни слага "братята" визнатийци .... налива доста пари в бюджета на южната ни съседка / между другото там има 3 или 4 завода само за XPS, чиято продукция напоследък масово се изнася у нас "Fibran" се казва фирмата за производство, а не материала.... Също така гърция и италия са страните където можете да срещнете изключение от правилото - там XPS може да се срещне по фасадите, но и те пък имат едни "средиземнорски студове"..../
    Колкото до "К-стъклото... спира конденза". Значи аматьоркси казано това е специално покритие на стъклото което пропуска топлинните лъчи само еднопосочно. Зимата добре.... но леля ми си сложиха точно тази пролет на апартамента южно изложение К-стъкло ... досещаш ли се какво се получава - топлината от слънцето цяло лято влиза само навътре....
    Колеги, разберете няма еднозначно решение... ако беше така нямаше да има XPS, EPS, K-стъкло, аргон, ксеноен, тройни стъклопакети, минерални вати и т.н. Да не говорим за слънчеви колектори и геотермалните помпи. Щеше да си има една единствена фирма с една единствена рецепта за всеки дом и толкоз. Понеже сме с различни изолации, изложения, строителни материали и т.н. и т.н. според мен всеки дом си е с индивидулано решение. За мен най-добрата изолация е с "плочки" минерална вата, върху които се слага замазката. Приемем като цяло новата тема за замазките на Lazar, но не ми се навлиза и там. Аз съм обикновен българин който се е замислил как да спести някой лев от енергийната мафия МОга да споделя опит, но не съм на 100% сигурен че съм напълно прав, а и нещата се променят. Но не видях и никой във форума /включително и аз/ да цитираме ламбдата на материалите за които спорим
    Пропуснах обаче нещо ужасно важно - ако ще си слагате изолация забравете за каквото и да било под 5см.* Фибран, хубаво - нека да е фибран, стиропор, хубаво но колкото се може повече 5см- 8см - даже и 10 да сложите ще ви се върне с лихвите. Онези "Депрон"и и други подобни - това пак са само маркетингови трикове. "Депрон"ът е чисто и просто XPS, no в милиметри. Ако имате мухъл напр. той ще го скрие но няма да го премахне... Той и сродните му имат толкова за ефект на затоплянето в стаята колкото кожата за затоплянето на организма - те са само една опаковка, която бързо се затопля, но и толкова бързо изстива... В тази връзка на запад се появиха т.нар "пасивини къщи" /неизползващи в 99% от годината никакви енергийни източници за отопление, а отопляващи се от осветителните тела, топлината на човешкото тяло и т.н. /при които изолацията стига до 30 - 50 /тридесет - петдесет/ сантиметра /главно минерална вата btw /... От тази гледна точка как ви звучи "6 мм* Депрон"!?? Или гръцката техническа мисъл рязко е изреварила германската и австрийската по отношение на топлоизолацията...?
    mirandi одобрява това.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #51

    Re: топлоизолация

    Цитат Първоначално публикувано от Gerald
    ... Приемем като цяло новата тема за замазките на Lazar, но не ми се навлиза и там. Аз съм обикновен българин който се е замислил как да спести някой лев от енергийната мафия ...
    За спестения лев от заместването на фибрана със стиропор съм съгласен и в предния пост.И с много от разсъжденията ти съм съгласен Gerald и смятам че ще са полезни на много участници във форума.Но не разбрах дали продължаваш да твърдиш че стената може да диша през стиропора,ако той е измазан с два слоя лепило и фасаген .А за Depron-а съм напълно съгласен,че няма нищо вярно в твърдението на търговците,че 6мм Depron се равнява по топлоизолационни характеристики(съответно и по цена) на 30мм Fibran.Но който клъвне-клъвне.
    Желая на Gerald и всички останали Весели Празници!!!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    40
    #52

    Re: топлоизолация

    Уф, значи става точно това дето не исках да става ...
    Това че ЕPS e по-евтин от XPS според мен не е основното му предимство. Основното му предимство е, че пропуска въздушната влага през себе си /съответно и стената/.
    Не мога да разбера напълно въпросът ти /поради липса на знания предполагам
    Но мисля че ни е ясно че мазилката която се полага след ЕРS-а е паропропусклива и влагоотблъскваща - т.е парата ще излиза но няма да влиза дъжд... Например ето едни от акулите в бранша какво предлагат:
    http://www.weber.bg/Servlet/Redirector;jsessionid=DtdpPvwg7nbp0PmLRbGvMp6nZpBHcBL2Tbwq7MJv2Jd2rCVHjzXl!-1803426022?from=/Search/SearchResult.jsp&action=ProdLoadFiche&random=-902198143&id=474
    НО пак казвам - щом има индустрия за милиони с XPS - той не е за пълно отричане. Просто според мен не е подходящ да се използва за фасадна изолация /изключая местата с термоостове - стоманобетонните греди и колони по фасадата/. Извън фасадата обаче- фундаменти, плоски покриви, тераси и т.н. той е най-подходящия материл!
    Ако щете в прагматична европа с годишни температури като нашите /на запад от Белград/ няма цялостна външна фасадна топлоизолация с XPS.
    Виж по-важен за мен в момента е как да оправя вентилацията в топлоизолираното помещение...? Ей това ако ми дадеш идея :Super:
    Lazar, благодаря за диалога Весела Коледа на теб и на всички форумци

  10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    40
    #53

    Re: топлоизолация

    ЧЕТИРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СТЪПКИ ЗА ЕФЕКТИВНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ


    Подобряването на топлоизолацията на жилищата преследва три основни цели:
    - намаляване на разходите за отопление през зимата, респективно — за климатизация през лятото;
    - постигане на здравословна и комфортна среда на обитаване;
    - ограничаване на топлинното излъчване към околната среда — борба срещу глобалното затопляне на климата Кои са задължителните стъпки за постигане на това?
    1 ) Основна външна топлоизолация
    2 ) Усилена топлоизолация в района на топлинни мостове
    3 ) Прозорци и балконски врати с ниска въздухопроницаемост (пластмасова или дървена с уплътнители) , със стъклопакети от нискоемисионно К-стъкло и вентилационни клапи.
    4 )Вътрешно термокерамично покритие с ниска топлопроницаемост, формиращо топла стенна повърхност и предпазващо от конденз и мухъл.
    5 ) Стоманобетонна колона /топлинен мост/
    6 ) Външен тухлен зид Първата стъпкае монтиране на основна външна топлоизолация (1). Правилното оразмерена, тя редуцира то плинните загуби през плътните части на ограждащите конструкции на сградата с 40 — 60% и предпазва обитаемото пространство от пулсациите на температурата във външната среда. При преобладаващите у нас тухлени външни стени (6) тя следва да се изпълни от експандиран пенополистирол (EPS) — 5-6 cm или минерална вата — 7-8 cm. Така се постига както необходимата топлоизолация, така и добра паропропускливост — стената “диша”. Втората стъпка е изпълнение на усилена топлоизолация в района на “топлинните мостове” в ограждащата конструкция. Такива в наши условия се явяват стоманобетонните греди и колони по фасадата (5). Ако на тези райони не се обърне специално внимание, топлинните загуби през тях са драстични и водят до множество неприятни ятления. Усилената топлоизолация може да се изпълни по два начина:
    - със същия материал като основната, но с увеличена дебелина;
    - със същата дебелина като основната, но от материал с по-ниска топлопроводност . Подходящ за тази цел е екструдирания полистирол (XPS). Ниската му паропропускливост, която го прави неподходящ за основна стенна изолация, в случая (полагане върху бетон) не оказва негативно въздйствие.
    Чрез подобна усилена топлоизолация в зоните на топлинните мостове се постига термично съпротивление, еквивалентно на основната стенна конструкция и рязко се ограничават топлинните загуби. Третата стъпка е монтаж на прозорци и балконски врати с намалена въздухопроницаемост (3) (пластмасови или дървени, добре уплътнени), снабдени с автоматични вентилационни клапи. Намалението на топлинните загуби вследствие ограничаване въздухообмена с външната среда е от порядъка на 10-15%, а в силноветровити райони — до 20%. Още по-осезаем е ефектът ако вместо стъклопакет от обикновено стъкло се предвиди такъв, изпълнен от специални стъкла, покрити с прозрачни нискоизлъчващи покрития /К-стъкла/. При подобен комплексен подход сумарното намаление на топлинните загуби през остъклената част на фасадата е от порядъка на 35%. Ефектът от приложението на стъклопакети с К-стъкла не е само икономически. Поради намаленото излъчване на топлина към външната среда вътрешната повърхност на стъклопакета е значително по-топла, което не допуска отлагането на конденз върху нея. Приложението на добре уплътнена дограма налага по-интензивен режим на вентилация, тъй като в противен случай нараства риска от конденз и мухъл. На този риск успешно се противопоставя следващата задължителна стъпка. Четвъртата стъпка е нанасянето на покрития с ниска топлопроницаемост — термокерамични покрития (4) - по вътрешната повърхност на външните стени и таваните, граничещи с неотопляени пространства. Тя е наложителна, тъй като в преобладаващата част от жилищата у нас отоплението работи в режим “включване-изключване”. В резултат на това въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните и таванни повърхности, обработени с традиционни декоративни мате риали (латекс или тапети), остават студени. Голямата температурна разлика води както до повишени топлинни загуби, така и до повишен риск от поява на конденз и мухъл. В такава ситуация дори наличието на добра външна топлоизолация не помага - до нея вътрешните температурни колебания така и не достигат, заглъхвайки в масивната, инертна в топлотехническо отношение, стенна конструкция. Чрез полагането на термокерамични покрития стените и тавана стават “по-топли”. Температурата на обработената повърхност остава винаги близка до температурата на прилежащия въздух. То води както до намаляване на топлинните загуби от порядъка на 8-10%, така и до надеждна защита от конденз и мухъл. Осезаемо се подобрява топлинния комфорт в помещенията. Описаните четири стъпки осигуряват почти двукратно намаление на топлинните загуби в сравнение с неизолираните жилища и едновременно с това гарантират постигане на уютна и здравословна обитаема среда. Те ни доближават до нивата на топлоизолация, характер ни за т.н. нискоенергийни и “пасивни” сгради, налагащи се като стандарт в развитите европейски страни. Арх. Огнян Симов, УАСГ-София

    Източник:
    http://www.zadoma.com/index.php?APP_...CLE_ID=198&c=1

  11. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #54

    Re: топлоизолация

    Само да се съглася с Gerald или източника, който е цитирал!

    XPS да не се полага над `дишащи` повърхности или фасади ако предпочитате - имам впредвид нормални сгради - при панели няма проблем именно заради стоманобетона!
    За тези фасади и аз предпочитам минерална вата, най-добре Rockwool + съответната замазка, но може и EPS, който обаче, при недобра замазка с годините изтънява/разтваря се...

    Още веднъж - добре казано/написано - не бих имал това търпение, а и знанията за да го формулирам по този начин!

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #55

    Re: топлоизолация

    Каквото и да прикаваме за външна изолация най-добро е минералната вата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

  1. Вътрешна топлоизолация- има ли смисъл и ка
    От zhelko във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 280
    Последно: 31-08-17, 12:58
  2. CPU поддържа памет до 1866. каква памет да сложа.
    От divxxx във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 27-06-13, 15:11
  3. Топлоизолация на климатик
    От vyrhara във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 6
    Последно: 18-12-11, 23:34
  4. Топлоизолация на къща - въпрос ???
    От d_imige във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 2
    Последно: 04-11-11, 17:48
  5. Каква топлоизолация да избера?
    От Bobsun5 във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 10
    Последно: 14-03-05, 16:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе