Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 38
Like Tree12Одобрявам

Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    11
    #1

    Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    След снощната много сериозната буря в София и насрещен дъжд към дограмата протече като лейка в 2-те западни стаи(кухня и спалня). Протече и в двете едновременно само за по половин минута, когато вятърът се обърна силно и насрещно. Оказа се достатъчно да вкара по литър вода във всяка от двете стаи. Огледах внимателно - течът е от дограмата, само от прозорците, които се отварят - 2 отваряеми в кухнята и 1 в спалнята. Дограмата е PVC, различна във всяка от стаите, а протече еднакво. Дренажните отвори не са запушени. В едната стая са фабрични 3мм Х 20мм, а в другата изглежда са пробивани добълнително със свредло около 4-5мм. Дори подозирам, че точно през дренажите е влязла водата с обръщането на вятъра, буквално хоризонтално за половин минута. Уплътненията на пръв поглед изглеждат добре. Съвет как да продотвратя подобен теч отново?

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    62
    #2

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър


  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #3

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Ако е в гаранция се обаждай на фирмата продала и монтирала дограмата да си оправя бакиите.


    Иначе според мен е или от перваза поставения отвън перваз - възможно е наклонът му да е навътре към прозореца, вместо да е навън и водата при дъжд да се отича към края на перваза или самият перваз не е уплътнен отстрани и отдолу под него и от там влиза вода.

    Решенията са:

    1). - слагане на изцяло нов перваз, ако е невъзможно старият да се използва отново и хидроизолиране

    2).- "поправяне" на наклона и хидроизолацията на стария перваз

    3).- ако е само от дограмата и водата се "промъква" между отварящият се прозорец и касата на прозореца ---> може да не са ви сложили има едни малки "навесчета"(козирки) които се слагат точно там където свършва прозореца и се хващат за самият отваряем прозорец, така че да са непосредствено над мястото където са уплътненията на прозореца и касата и така когато вали вода насреща, стичаща се вода по прозореца да не се стича по уплътненията между отварящият се прозорец и касата му(на прозореца).
    По принцип в такива случаи би трябвало прозорецът ви да се отваря навътре, а не навън, за да се получава този теч и да влиза вода между уплътненията на прозорец и каса .


    4).-Възможно е също така след поставянето на дограмата, като мине някакъв период от време, поради слягане на сградата и конкретно на плочита и "рамката" от зидария около ПВЦ дограмата, самата зидария да се слегне надолу и да натисне прозореца така, че леко да изкриви дограмата навътре и да се получат леки пролуки(цепки) в уплътненията между прозорец и каса. В тези случаи обаче ако прозорецът се отваря навътре, това може да се види само отвън и то само при затворен прозорец...


    Аз имах проблеми 1, 3 и 4 и може би трябваше да ги съдия, но пък през това време щеше да ми тече и да прави влага.Поради това хванах едни мои момчета които ми смениха изцяло външните первази които бяха от тенекия или алуминии и общаците на строителя така бяха "изрязали" външната топлоизолация, че като махнах външните первази изолацията под тях си личеше, че не беше рязана, а направи чупена буквално на ръка, като в резултат на това имаше: а) големи дупки под външния перваз; б) самият перваз отдолу си лежеше буквално на външната изолация "хванат" с 2-3 видии за дограмата без каквато и да хидроизолация отдолу и в) беше с наклон към прозореца, при което при дъжд се събираше цялата вода от прозореца и от перваза и се стичаше под външната изолация по тухлите и вътре стената ставаше мокра.

    Отгоре на това си бяха спестили тези малки - 1.5см- до 3сантимера навесчета/козирки там където долната част на отваряемият прозорец опира касата и в резултат водата влизаше от там при дъжд в прозорците.

    След 1.5-2 години и самата дограма леко "се отвори", тоест се изкриви по средата на прозореца и там "лъсна" една цепка от 2-3 милиметра, която към горния и долния край се затваряше.

    Тези 2 проблема ги излекувах като : а). сложих малки навесчета, захванати за долната част на отварямите прозорци точно над мястото където се срещат уплътненията на прозорец и каса.Сложих от край до край на отварямият прозорец.

    "Цепките" на уплътненията ги затворих като сложих допълнителен "зъб" и насрещник на всеки прозорец/врата, там където най-широко зеят уплътненията при затворен прозорец, а там където трябва сложих и по 2 зъба и насрещници и така отварямите прозорци/врати се "прибраха" и цепки/пролуки вече нямаше.

    Най-накрая така или иначе сложих и външни ролетни щори заради термо и шумо изолирането от улицата...

    Ако само первазът не е хидроизолиран и е с наклон навън и не задържа вода, най-лесното е да пробваш с устойчив на УВ и външни условия силикон да уплътниш и хидроизолираш - слага се по непракъсната линия между перваз и стена и между перваз и дограма все отвън, като не се ограничаваш само с хоризонтално уплътнение/поставяне на силикон, но и по ъглите нагоре до горната част на прозореца, тоест в ъгъла между дограма и стена.Ако не помогне ще иска някои или всичко от гореописаното да се прави.

  5. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    11
    #4

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Така описано евентуално може да е т. 3 и ако не е станало ясно да подчертая, че става въпрос за еднократно силно протичане в бурята вчера от прозорците в двете западни стаи, а не за хронична влага или редвен теч при силен дъжд.
    Може ли снимка какво да търся, че не мога да разбера какви са тези навесчета? И да, отварят се навътре. Дъждът беше много силен и отново да попитам, дали силният вятър не е вкарал за секунди промишлено количество вода през дупките за отводняване, на които от 20 тапи само 1 е налична?

  6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,235
    #5

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    1.За начало си купи съответния брой тапи за дренажните отвори и ги залепи (задължително!), където им е мястото.
    2.Напълно е възможно отваряемите крила да не са регулирани и да не прилепват плътно.
    Така от силните пориви на вятъра да се появява отвор м/у уплътненията и касата и да влиза водата.
    3.За всеки случай провери и външните уплътнения на самите стъклопакети.

  7. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    11
    #6

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    1. Къде да намеря такива тапи - търсих без успех в практикер, бриколаж и офисите за поставяне на дограма. Последните казаха, че те работят с външни фирми за монтаж и нямат такива тапи, както и, че гаранцията не ги покрива.
    2. Това как мога да го разбера? Като затворя си прилепват и шума от улицата изчезва. Отново, става въпрос за 2 отвараями прозореца и едната стая и 1 в другата, всички протекли едновременно обилно за няколко секунди, и никога преди.
    3. В този случай няма ли вътре да се забелязват капки между стъклата, каквито никога е нямало. И отново, не говорим за капки, а за обилен еднократен теч.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,235
    #7

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    1.Във фирмите, произвеждащи дограми.
    В София, ако няма, здраве му кажи!
    Дори аз знам една - Ворошилов.
    Последно не помня точно откъде си взех тапите, но задължително с мостра, че са различни.
    Питай в Solis, примерно.
    2.В затворено състояние дърпаш дръжката. Можеш да пъхнеш и лист хартия м/у касата и уплътнението.
    По принцип последното трябва да се деформира при затварянето и да има следи от отваряемата част по него.
    Ако е ОК, то над линията на уплътнението трябва да се събира мръсотията и праха от улицата. Ако тя е в/у него - то не си върши работата.
    3.М/у стъклата ако се появят капки, трябва да сменяш стъклопакета!
    Това уплътнение не позволява навлизането на вода и боклуци в общия случай.
    Ако протече - трябва да изтече през дренажите. Както и водата по т.2.

    Кой набор е тази дограма?
    Ако е на 10 години задължително се нуждае от проверка, профилактика и евентуална смяна на "консумативи" като уплътненията.

  10. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    11
    #8

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Насочвам се към фирма за проверка и профилактика, т.к. за мен всичко изглежда добре с изключение на липсата на капачките.
    Някой да препоръча?

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #9

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Имаш ли достъп до външната страна при затворен прозорец на някой от протеклите?
    Ако да, накарай някой да отваря и затваря прозореца, докато ти гледаш дали навсякъде прилепва плътно и дали навсякъде захапва профила на рамката.
    Ако имаш нивелир или нещо, което си сигурен, че е право, виж рамката, където ляга крилото, по хоризонтала и вертикала дали е права.

  12. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    11
    #10

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Достъпа отвън е ограничен до използването на 2 съседни крила. Нивелирът показа, че хоризонтала и вертикала са прави. Изглежда в конкретните условия така се получава с пвц дограма. Говорих с няколко комшии и при всички от тази страна на блока е протекло вчера.

  13. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,864
    #11

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Само предположение…
    Възможно е армировката да е тънка(масово пестят и лъжат) и в комбинация с по-тънки ПВЦ профили при силен вятър се гъне и пропуска.
    espace одобрява това.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #12

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Така са си дограмите, крилото не може да натисне толкова силно уплътнението, че да издържи на толкова висок напор.
    espace одобрява това.

  16. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #13

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Може, може, ама обкова и усилителите в профила са други.Моите що не текат.
    Gena_bs и jhoro харесват това.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #14

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Има го този момент с армировката.
    Някои слагат профили като за гипскартон, които дори не влизат плътно в отвора.
    Също така самата ориентация на армиращия профил е от значение.
    Някои го слагат с кухото към стъклопакета, други с кухото към страничната стена на профила, във втория случай профилът е по-устойчив на усуквания и огъвания, тъй като силите, които предимно действат на дограмата са в посока навън-навътре.
    Gena_bs одобрява това.

  18. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    11
    #15

    Отговор: Теч от дограмата при силни буря и насрещен вятър

    Защото не си първия блок срещу вятъра със западно изложение. В този апартамент съм от година и се случва за пръв път, а не е първата буря. Проблемът беше за по-малко от половин минута, когато силният дъжд се комбинира със силен хоризонтален вятър.
    espace одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Проблем с образуване на лед от вътрешната страна на дограмата
    От dragonn2 във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 11
    Последно: 11-01-17, 18:05
  2. Потреперване на климатик при силен вятър
    От tencho във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 17
    Последно: 30-06-15, 10:29
  3. Подмяна на стъклопакета на дограмата
    От regned във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 12
    Последно: 16-10-13, 10:10
  4. Силни вибрации от климатик Фуджицу
    От Desi1234 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 28
    Последно: 24-02-12, 20:25
  5. Вятър зарежда батерията на телефон
    От IvO™ във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 4
    Последно: 18-06-07, 15:45

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе