Ами чакаме ти да я направиш.....
по темата за сапунерите, дали са с голяма матрица или не.. и едното и другото не се препоръчва да се използва от фотографи с влошено зрение! Няма разлика на външен вид, а когато се снима групово събитие с много фотографи, всички се редят пред dslr, а дали е сапунерка или безогледалка кой ти гледа. И безогледалките страдат от същите болести на които страдат dslr телата- като прах на матрицата. Мнението ми е отрицателно за нещо дето нито е риба нито рак!
Според мен е по-добре да се обърне внимание на закупуването на качествен обектив отколкото на какво тяло ще се купи. Един висококачествен обектив ще постигне отлични резултати дори и да е поставен на евтино тяло. От четири години използвам Canon EOS 7D , който като нов струваше 3500 лв. и мога да твърдя, че когато му сложа евтин китов обектив снимките не са по-различни от тези на по-евтините модели.
Аз имам сони алфа 57 и с китовия обектив бързо се разочаровах - не са така контрастни снимките както ми се искаше! Но имам и един портретен обектив - контраст да искаш! А иначе за ДСЛ фотоапаратите разликата между ниския среден и висок клас в бодито е не толкова големината на сензора колкото качеството на изработка на тялото и устойчивостта му във времето! Затова правилно си усетил разликата идва от обективите!
Не мога да се съглася с твърдението на ivodivo. Точно А57 има настройки в менюто за оправяне на хроматичните аберации и изкрияване-дисторсията и допълнително просветяване на обектива. Не знам с кой китов обектив си, но китак на сони е в пъти по-добър от китак на канон. И Хубавия обектив се разбира по остротата и цвета, а не по контраста . Всичко е до настройки на тялото и менютата. Освен това А57 е с малко по-голяма матрица от аналога на APS-C на канон и никон.
Погледни и този Pentax K500,много го хвалят,превъзхождал canon и Nikon от този клас.
Я да изровя малко темата и аз да се "филмирам" малко- какво ще ми препоръчате до около 1000лв (DSLR) . За сега съм леко раздвоен между D3300 и (може би) EOS100D ... или може би нещо от Сони в тоя ценови клас . От всичко прочетено с леко предимство за сега ми е Никон-а (май е с по-добър кит обектив от аналогичните на Канон , доколкото прегледах разните ревюта в нета) , но от друга страна повечето ми познати са с Канон и евентуално мога да ползвам обективи от тях ...
п.п. Важни са ми също и видео възможностите на апаратите .![]()
малко офф ама кой ще си даде стъклото да го ползваш бил той и приятел като има стъкла по 2000-3000 лв и нагоре .. едно изтърване и е тоталка
Е , има кой, то по-скоро ще е размяна евентуално , а и не това е въпроса ...
![]()
Светльо, щом в приятелският ти кръг повечето са с Канон, избора е ясен. При мен е същата работа ...една камара профи фотографи и като ги питах всички само в сектата на Канон. Поне успях покрай тях евтино да се докопам до грид-че и втора батерийка, сега се услушвам/оглеждам за едно теле-обективче, поне 75-300, че китовият не ми стига.
Така е - то даже има вариант и за 700D на доста добра цена , ама не ми се чака 3 месеца - ако реша да вдигам класа - продавам тоя и вземам друг ...
Граби го смело, апарата е супер. Аз съм с 500D. Неприятното е, че трябва да забравиш за ауто режима, щото от сектата почват да ти обясняват колко е грозна снимката и как трябва всичко ръчно да задаваш хихихиих .
Този пост е редактиран от stenly; 26-07-15 в 16:46.
Май наистина ще е 100D - гледам че е на добра цена и с чанта и карта (уж подарък) - https://www.photopavilion.bg/?page=c...how=additional , пък догодина ако племенника ходи пак в Япония ще си поръчам нещо по-сериозно![]()
То това си е достатъчно сериозно ...само едно обективче ще ти трябва с повечко зуум и си в джаза.![]()