Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 219

Каравани

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Re:Каравани

Чета ви и ви се радвам как откривате топлата вода на моменти.
    Румба, тоя прожектор, който си пуснал под чадъра е мечтата на всички нощни буболечки. За осветление, идеалният вариант е или петромаксова лампа, която хем прави ден наоколо, хем опича комарите (за това в никакъв случай не се закача над маса), газена лампа - по-малък осветен периметър, но много по-приятнаа за окото светлина, или пък едни светодиодни лампи от магазините за левче, които ги закачаш на шатрата над масата да си гледаш какво имаш в чашите.
    По повод хладилниците - от тях има смисъл само при много -дълготрайно пребиваване без източник на припаси наоколо. Хладилните чанти, които се продават по магазините вършат работа, колкото да се каже че вършат някаква. идеалният вариант са големи стериопорени кутии (има един размер метър на 30/40 приблизително с 3-4 см стена), които при 36-8 градуса през деня, ако са на сянка държат лед по 4 дена.
    А по повод всички удобства - снощи се върнах от великият Доспат, от едно местенце, където валне ли малко дъжд УАЗката вади джиповете нагоре та се нагледах на всички удобства направени по възможно най-хитрият начин. Като например помпа на 12 волта, последвана от змеевик над огъня и закачена за душ. Кефа е невероятен. Ама хората на които бях нагости седят там по цял август. Та ако ви интересува ноу-хау, питайте

2.  

3. Тук е от
    Jul 2009

Здравей Фори,еми така е някои тепърва прохождаме в бранша .Сефтетето с караванката ми беше супер като любов от пръв поглед много се харесахме и двамата.Верно ,че човека от който я взех си е бил табиетлия всичко си има в нея и всичко си работи перфектно дори бутилката беше пълна фулл с газ,два форселта гумиран и такъв от плат предполагам летен и зимен.Изкарах ме си супер на една рекичка ще постна видео и снимки в раздела "къмпинги".Повреме на Къмпингуването ми ми се появи един проблем,крещяща нужда от баня.И нали съм си умничък ми щукнаха две идеи:1.трикракова,двуметрова стойка от дървени струговани пръти от курнизи за пердета или алуминиеви профили от вайс профил,на които има захваната малка платформа с размера на бидончето което ше се използва като съд чиято вода ще се затопля от слънцето и на което ще има монтирано кранче /канелка/.И 2.съд закрепен на теглича на караваната,в който има спусната помпичка за вода 12в.например от мини шадраванче или бензинова помпа от лек автомобил/инжеккция/,както и малко бързоварче 12в. за леко затопляне понеже теглича едва ли ще е на слънце.Та това се сетих аз ако някой е виждал нещо или самият той се сети моля нека сподели.Сега се сетих,опитах да пусна хладилника на 12в. за15мин ми скапа акумулатора като го замерих показваше 2.3в. добре ,че имах кабели и ,че не бях сам.

4. Тук е от
    Jun 2008

Къде сте бе, караванаджиите?!
    Аз, междувременно, да се оплача, че платих "данък теглене на каравана", т.е. сменях съединител. Оказа се, че при моите пътувания, от постъпателно-възвратните движения на караваната към джипа, една от пружините на феродовия диск паднала, и се наложи да сменя и двата диска. Първо обаче смених горната помпа на съединителя, тъй като помислихме, че проблемът е в нея, тъй като тя е алуминиева, и видно беше износена. Пък и да свалиш скоростната кутия на джип е като да свалиш двигател. Обаче след като продължи да не отделя - сменихме и дисковете. Докато научих колко ще ми струва бях доста отчаян, но мина леко - само 480 лева.
    А тука съм качил част от лятната ми почивка в Шкорпиловци: http://picasaweb.google.com/hristova...WC4t3906qY1AE#

5. Тук е от
    Jul 2009

Варчев ти се появи най сетне,разгледах снимките супер си е било сигурно.Искам да те попитам това диво къмпиране ли е?И още нещо,на една от снимките видях импровизация на баня как точно си решил въпроса би ли споделил?Би било добре да пораздиплим този проблем и да намерим едно добро решение.

6. Тук е от
    Jun 2008

Не разбрах въпроса за дивото къмпиране! А за банята - нищо сложно - крановете на двете ми мивки (в кухнята и в банята) са вързани на една линия (маркуч), идваща от главният резервоар. Подаването на водата става от една помпа, но посредством Т или У образен разклонител, който разделя водата към двете мивки, но преди крана на мивката на банята има още един такъв разклонител, който разделя водата към мивката и към душа. Този вторият разклонител, обаче е по-специален, т.е. на самия разклонител има две кранчета, за да може да се пуска/спира водата към мивката или към душа. Ако разклонителят е без кранчета, при пускане на която и да е от мивките ще тече вода и от душа. Маркучът на душа съм го изкарал от люка на банята, защото така ми е по-лесно и става бързо изваждане и прибиране, но на пода на караваната си има оригинални отвори с предпазители, за входни и изходни маркучи, откъдето принципно следва да се пусне маркуча. Предполагам, че това е стандарт за всички каравани. Оригиналната помпа на караваната ми бе от най-мощните http://movera.com/?navID=53&pID=1036...details&lang=1, т.е. с излишно голям дебит - съответно бързо свършване на водата, затова я замених с такава http://movera.com/?navID=53&pID=1036...details&lang=1. Банята ми вътре не е оборудвана за къпане - няма душ корито, та когато купих караваната мислех да й слагам, даже намерих една фирма в нашия край, която работи с високоякостни пласмаси, и ми потвърдиха, че могат да ми направят корито (не мога да си купя готово, тъй като банята ми е с нестандартна форма-трапецовидна, пък и оригиналното е доста по-скъпо), но в последствие, колкото повече ползвахме караваната, толкова повече ставаше ясно, че вътрешна баня не ни е необходима, по две причини: караваната ползваме от април/май до септември/октомври, т.е. по топлото време, т.е. спокойно можем да си се къпем само навън и да не вкарваме вода и влага вътре; от друга страна обилното мокрене вътре, колкото и да подсушаваш после, при всички случаи образува влага, а оттам и мухъли и плесени, а оттам и лоша миризма, пъй и кой толкава да й слугува на караванката да я чисти и подсушава!

7. Тук е от
    Nov 2008

айде честито и на мен. Вече втори ден в двора ми има каравана Chateau Grand Prix 364 . За без пари от приятел, 80 година производство, със счупени стопове неработещи, без газови бутилки и помпа за вода и без резервна гума, с холандски номера. Учудващо, но всичко друго е в изключително запазено състояние, въпреки годините. Всичките поразии са станали в България за 1 година, понеже е ползвана за шопрон. Аз много се радвам обаче и съм ентусиазиран да я стегна. Ще има разходи, ама нали самата тя е без пари, така, че съм доволен. Пък и сега тепърва ще ставам караванджия, така че ме устройва, още не съм претенциозен. Майката му сега е да се мине КАТ, но след като докарам мигачите да светнаааат. Айде похвалих се, всичко хубаво и на вас.

8.  

9. Тук е от
    Jun 2008

Честито Nylon! Айде почвай да стягаш караванката, че има - няма 5-6 месеца, и ... маршрути колкото ти душа иска! Пък и морето ще почне да зове! И почерпи приятелите си за караваната, защото аз не хочерпих, и .......... постоянно пукам гуми!

10. Тук е от
    Jul 2009

Честита да ти е и много да се слушкате /както се казва/.Лека по лека ще си я стегнеш и обурудваш,не виждам нищо сложно ще си купиш едни нови стопове подходящи по форма,една битова бутилка/25лт/върши същата и по добра работа а теникиени джанти е заринато по автокъщите и моргите,останалото е желание.Успех с начинанието и да постнеш снимки много снимки как е сега и как е след намесата на "майстора"

11. Тук е от
    Nov 2008

Хехе, точно "майстора" е толкова нетърпелив, че снимката вече е с новите светлини и осветление на номера. Ето за това става дума...
    Прикачени изображения Прикачени изображения

12. Тук е от
    Jul 2009

Браво супер си се справил, че и от модерните с червени мигачи/сега остава и да работят бъзикам се разбира се/А как стои въпроса с регистрацията,дано да нямаш ядове.Друго си е човек да има дворче може да си пипаш това онова.....

13. Тук е от
    Nov 2008

С регистрацията нямаше проблеми. Имаха модела на караваната в регистрите и стана работата. Отиде ми цял ден, защото се наложи да правя превод и на талона, което не бях направил предварително. Вече пробвах котлоните и отоплението с една бутилчица от мазата, дето има-нямаше в нея някакви изпарения газ, оказа се, че работят. Труматик-а много яко топли - изкефи ме Следва да се правят: водата, инсталация за акумулатор, музика и да се купи нова газова бутилка. Трябва да намеря някакъв касетофон АС 220V/ DC 12V . Наскоро гледах няколко, които все са DC 9V.

14.  

15. Тук е от
    Jul 2009

До тук добре,но защо ти е касетофон?Аз например си монтирах едно CD-SONY,както и две тонклони на долният край на които има фабрична резба и при транспорт на караваната седят като заковани а след като кервана акустира се изнасят на вън и се закрепват на рейките на фортселта кабела им е много дълъг СД-то се захранва от трафа захранващ водната помпа на мивката когато съм закачен към 220волта ,а когато съм към акумулатор или буксата на колата си вземам ток от 12 волтовата инсталация на караваната.Сега ще кажеш:да ама касетофона може да се изнася и на вън.ОК ами СД-то е с дистанционно и няма да се омотвам в още кабели.Това е моето решение дано си ме разбрал ако не, пиши.
    А що се отнася до газова бутилка защо не си вземеш една обменна от ШЕЛ къде то и да си навсякъде има ШЕЛ-бензиниостанции а и да няма все ще може някъде да се зареди но поне ще тествана скоро,до колкото тия от пазара.....

16. Тук е от
    Jun 2008

Ей, мераклиите, идва зима! Аз моята каравана вече я зазимих. Да не забравите хомическите тоалетни и помпите на мивките с вода, щото напролет ще трябва да купувате нови! А иначе и аз да споделя от моя опит - караваната се използва най-вече за спане, т.е. музика вътре едва ли трябва - аз ползвам лаптоп + колони с усилвател - може да се слагат навсякъде, и си е мултимедия (радио, телевизия, видео, МР3, интернет, че даже понякога и работя сред природата на спокойствие). Котлоните вътре никога не са ми трябвали, пуснах ги веднъж, когато пробвах дали работят. Ползваме отделен котлон, от тия дето се завиват на бутилката, навън, а когато вали във форселта - не е приятно да пълниш караваната с пара, влага и миризми. Аз лично смятам, че газовата бутилка трябва да е оригинална за каравана - 10л.(5кг.) и с оригинален маркуч и редуцирвентил, който се хваща за бутилката посредством гайка, т.е. по-голяма сигурност, особено по време на движение, ако ти работи хладилника (въпреки несъгласието на Румен, между другото той къде изчезна?!). Моята бутилка е такава, купих я от магазинчето до Практикер в Дружба, мисля, че беше около 70лв., и лятото хладилника ми кара около 15-20 дни с едно зареждане.

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Честито и от мен, @nylon
    Браво за придобивката. Виждам и че е същата марка като моята, производство на Chateau Caravan Group, Belgium
    С пожелание за много и чудесни почивки с нея!

@varchev, е има оше малко време да паднат температурите до нулата.
    Моята си има чудесно отопление и се изкушавам да я опитам зимно време... но това което се сещам като непреодолимо препятствие е: а какво ще се прави когато водата замръзва във водният резервоар? През деня - едва ли, защото ще се ползва, но през нощта ако е студ навън - може и да замръзне.
    И после в студа да търсиш вода, да носиш, да наливаш - май няма да е безпроблемна почивка и изобщо май няма да бъде почивка.

18. Тук е от
    Jun 2008

А, проблемът не е във водата - аз просто си местя съда за водата в банята. Обаче, я ми кажи как ще изкараш караванката извън пътя, ако има сняг - е те това е основният проблем зиме!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. как са регистрират каравани от холандия до 500кг
    От mcwarnaly във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 4
    Последно: 19-08-11, 17:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе