Страница 8 от 15 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 219

Каравани

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jun 2008

Re:Каравани

Все тая каква ти е скоростната кутия! Да знаеш само, че колкото по-слабо ти е "магаренцето", което тегли караванката, толкова по-бързо ще го счупиш (съединител, скоростна кутия, накладки)!

2.  

3. Тук е от
    Jan 2010

Здравеите всички любители и къмпинг маняци Чета тази тема със голям интерес , от известно време обмислям покупката на каравана. И така караванвта ще бъде със размери 5.5- 6 метра (не влючвам теглича) , такива каравани има едноостни и двуостни . Въпросът ми е , има ли някои, достаъчно запоснат (говоря за хора които изхождат от личен опит) каква каравана е за препоръчване? Сигурен съм , че има достатъчно предимства и недостаятъци между тези две категотии . НО КОИ СА ТЕ ??? Предстои ми пътуване до Германия , ще си доставя караваната сам . Мога , знам и ще го направя , но трябва да си избера между, едноостна и двуостна (посочил съм конкретен размер) Тук във този клас човек може да избира .... въпросът е в избора, неикам да збъркам . Моля ,помогнете ми (по опитните със по голям стаж) Със риск да се повторя , Ще купувам каравана около 10- 12 000 евро - не ми се правят грешки , цената е висока Благодаря на всички които ще помогнат със съвети и мнения..

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Добре дошъл във форума fantom
    Радвам се че почитателите на караваните у нас се увеличават.
    На въпроса ти: аз лично нямам опит с двуосни каравани, а и у нас са голяма рядкост. Всичко е въпрос на размери и тегло. Двуосните са такива за да могат да разпределят по-добре по-голямото тегло на една по-голяма каравана.
    Зависи каква ти е идеята, за колко човека ще бъде и т.н.
    Но за една двуосна, голяма каравана ти трябва наистина мощна кола, по скоро джип, с едно поне 150 к.с. двигател. Съответно разхода ти на гориво ще бъде по-висок от голямото и тегло, по-трудно ще маневрираш - особено на задна скорост.
    Дай пример на какви варианти си се спрял, теглото, малко снимки, каква ти е колата, колко човека ще я ползвате, често ли ще се ходи с нея някъде, или веднъж годишно до морето и после обратно?

5. Тук е от
    Jun 2008

Тоя човек явно е решил да си купува къща, а не каравана! Не му завиждам на "тегленето", особено по нашите пътища!

6. Тук е от
    Jan 2010

Караваната ще тегля със Форд Фокус комби. 2000 tdci 136 конски сили. Автомобила е нов. По каталог му дават 1500 кг ремарке.Тук на къмпинг несъм ходил, имам намерение да ходя на къмпинг в Гърция. Малко ми е смешно като си помисля какви къмпинги предлагат хората по Европа и какво се предлага тука . Това е друга тема и неизкам да я задълбавам . Попрачетох тук във форума за някякъв човек дето си докарал и печката и пералнята и миялната и хладиилника .Не разбрах за килима дали му е там. На къмпинг в Гърция има и перална и хладилници ,всичко е уредено . Няма нужда да си вземам килима . А за баните и тоалетните също е помисленио и е на ниво.Обичам да ходя по язовирите на риба - там маи със подобна каравана ще ми е трудничко. По скоро ме интересуваше, по стабилна лие двуостната каравана при теглене ? По проходима ли е извън пътя след като е по добре разпределена тежестта? А иначе караваната ще ползваме аз жената и детето. Но ще имаме и гости (фамилни гости винаги има , те ще ни намерят дори и в гърция)

varchev Каззва че ще си купувам къща . Размера 5.5 - 6 метра има и със една и със две оси - несъм сигурен кое е правилното решение . Ако Двуостната каравана ще ми създава само проблеми мога да си взема и една 440 сантиметра 1200 кг и толкова . Изка ми се да се посъветвам със хора патили и препатили. Иначе съм мераклия, изкарах Б+Е , изкарах и капитанско право за 20 бруто тона . Мога да си карам лодката по спокоино. Тя е надуваема със мотор 15 к.с. Аз съм от София ходя на язовир Искър и на река Дунав . До морето ми е далече , а и по Гръцко е по спокоино и е чисто и безлюдно - пеи сърце ... А за морският риболов, е безсмислено да го сравнявяме със нашият. Ще си взема и едно инверторно генераторче на Хонда - 1800 лв (проверено) събота и неделя ако се закупи има 10 процента надолу. Мисля че 2 киловата ще са достатъчни за къмпинг и язовири.

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

@fantom, виж тази тема където споделям моят опит с диво къмпиране, съвсем безплатно, при това в цивилизацията
    http://forum.setcom.bg/index.php/topic,41701.0.html

Струва ми се, че едноосната каравана е по-маневрена. Когато я откачиш от колата - тя си има предно колело, което ти позволява да я донаместиш с бутване на 1 - 2-ма човека на точното място където искаш да бъде. Вече паркирана караваната си има 4 свалящи се с манивела подпори, които я застопоряват и леко повдигат от всички страни - за да не се клати при ползване. Тогава двете оси отново няма да играят никаква роля. Две оси означава и по-високо съпротивление при теглене, колкото и да е малко като фактор. Ще имаш и грижата за 4 гуми вместо 2.

Съвета ми е да си вземеш максимално компактна и лека каравана - това значи по малко ядове при маневри, теглене, паркиране, разход на гориво, отражение върху съединител и спирачки. Максимално компактна не значи кучешка колибка, а примерно около 5 - 5 и нещо метра дължина, 1 тон празна или някъде там.
    А вече на самото място за къмпинг можеш да си разшириш обитаемата площ или чрез форселт, или чрез голяма палатка както аз правя.
    За Гърция - хубаво, но виж какво става - миналата година безредици, сега фермерите блокират КПП-то - несигурна работа. У нас също можеш да си почиваш добре, без да си на къмпинг. Но това значи да инвестираш в инвентар за къмпинг, който да ти позволи да си независим и да почиваш буквално където ти хареса. Е, стига вода да има наоколо.

8.  

9. Тук е от
    Jan 2010

roumen 68 написа; fantom, виж тази тема където споделям моят опит с диво къмпиране, съвсем безплатно, при това в цивилизацията
    http://forum.setcom.bg/index.php/topic,41701.0.html

Румене наистина си подбрал хубаво място, и на мен ми хареса.Само там със тези геиове Ма хаиде и те са хора, може пък да са забавни на по чашка. (разбира се жената ще ме пази като орлица) Румене, интрресно ми е тези зарядни за акомулаторите които ти си включил постоянно - те не хабят ли акомулаторите допълнително.Твоита каравана като я гледам маи е към 4.80 - 5.00 метра.Ако не каня гости ще ми е достатъчна. Евала за климатика , извадил си късмет човече. Аз едва ли ше извадя този късмет Ти си си на 20 км от Албена а аз на 500 км. До гръцко ми е 350 - от тези 350 само 170 са в бг. Много е красиво и по дунавско особенно ако ти е кеф да ливиш риба и имаш лодка ... Обикалянето по островите на дунава е много приатно. А и там на дунава проблем със водата няма.Разгледах саита на твоят немец дето си купил караваната , тои говори ли поне малко англииски. Включил съм го във обиколката ми , вижда ми се надежден. Климатика много ли е шумен , спи ли се на него. Тресе ли цялата каравана?
    P.S Ако не е проблем би ли споделил отиване връщане и номера - всичкият ти масрав до Дортмунд на колко ти стъпи в БГ?

Иначе и това е добро решниеhttp://home.mobile.de/home/showDetai...icleType=false

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

На моята каравана параметрите са:
    - обща дължина, с теглича: 6.430 mm
    - широчина: 2.200 mm
    - височина: 2.500 mm
    - тегло празна: 945 кг
    - максимално тегло: 1.300 кг
    Комплекса от колата ми с караваната като дължина е долу-горе колкото един автобус от големите
    Да, климатика е много ценно нещо. И има и отопление, освен охлаждане. Не е шумен, няма вибрации, има 2 степени на работа и генератора ми може да го захранва без проблеми.
    Немеца е печен, говори английски. Можеш предварително по мейла да се договориш с него за конкретен модел и цена (с отстъпка). Ще ти съдейства за всичко необходимо - аз съм писал там в поста отзиви за него.
    За зарядното на акумулаторите. Оказа се че само 1 зарядно за 2 акумулатора идва слабичко. През деня и вечерта генератора работи, но зарядното не смогва да ги зареди напълно. А ти като прибереш преди лягане генератора - вече караш само на акумулатори - било да гледаш ТВ, лаптоп, осветлението го оставям цяла нощ да свети навън. Чешмите да пуснеш - пак ток ти трябва. И до сутринта заряда почти свършва. За това лято мисля да сложа 2-ро зарядно за да ги зареждам напълно при по кратка работа на генератора.

Както си решиш, но след като едно лято изкарах на сравнително добър къмпинг, в Албена (виж по напред в тази тема), а миналото - на диво къмпиране - второто ми хареса доста повече. Само при диво къмпиране можеш да оцениш на 100% потенциала на караваната си. Да разчиташ само на нея и на себе си. На мен това така ми харесва. Тишинка, спокойствие, правиш каквото и както си искаш.
    Да си на къмпинг означава да внимаваш със шума. А често ще чуваш и съседите. Да се съобразяваш с разни правила. Да плащаш какви ли не такси. И то каква почивка става тогава? По-добре на хотел
    В Гърция съм ходил само с колата - с ферибот до о. Тасос. Не останах особено впечатлен. Моето място до Албена си ми харесва, там ще съм и това лято, живот и здраве

11. Тук е от
    Jun 2008

Прав е Румен! Да живее дивото къмпиране и бивакуване!!! С нетърпение чакам да се стопли времето - моите биваци ме чакат -

http://picasaweb.google.com/hristovarchev1/UNjZkE02#

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от varchev
    Прав е Румен! Да живее дивото къмпиране и бивакуване!!! С нетърпение чакам да се стопли времето - моите биваци ме чакат -

http://picasaweb.google.com/hristovarchev1/UNjZkE02#
    Така си е, Varchev. Каравана се взима за да се слееш с природата и да си независим от околният свят. И усещането е много по-различно от почивка на хотел.

Fantom, извинявай - сега прочетох последната част от поста ти.
    Обаче в началото пишеш "Ще купувам каравана около 10- 12 000 евро" а сега ми показваш линк за такава с цена под 4000 евро? Прецени си и пиши отново каква пара можеш да заделиш.

Моята беше 4750 евро, с отстъпката - 4400 евро. За разходите по отиване и връщане. Основните са горивото и пътните такси в Сърбия, Хърватска и Словения, както и винетка и тунели в Австрия. На връщане ще плащаш с 50% повече пътни такси, тъй като добавяш още 1 ос на караваната. Ето виждаш ли предимството да е само с 1 ос
    И тук - внимание - прочети ми пак поста за купуването на караваната ми и виж перипетиите ми да мина през Сърбия. Така че на връщане по скоро мини през Унгария и Румъния.
    На отиване стигнах за 2 денонощия, като едното спах в Словения (50 евро), другото в колата в Германия. През Май месец времето го позволява. Така че още на уговорената сутрин рано-рано бях при немеца. До обяд оправихме документите и всичко останало. На връщане вече се спеше само в караваната, там се и готвеше.
    Не съм смятал какви пари са ми отишли, но с покупки храни и други неща - може би към 800 - 1000 лв всичко, а и бях с жена и дете и не съм икономисвал особено много.

Ако можеш да заделиш цитираните 10-12 000 евро - направо отивай в магазин там и си купувай нова. Същият немец предлага и чисто нови - с найлоните и картоните по тях, за 10 999 евро е най-евтината.

Ако заделиш да кажем до 5000 евро - поразгледай следните варианти:

TEC Siena Saphir 360,Warmwasser,Vorzelt,gut erhalten
    Gebrauchtfahrzeug
    Wohnmobil oder -wagen, Wohnwagen
    Baujahr 1997
    EZ: 1/1998
    4.350 EUR

Knaus Südwind Blue 395 Kathrein-SAT-Anlage,TOP Zustand
    Gebrauchtfahrzeug
    EZ: 6/1998
    4.650 EUR

Andere ABI Sprinter Gold Warmwasser Etagenbett
    Gebrauchtfahrzeug
    EZ: 7/1998
    4.750 EUR

Details
    TEC 530 TR Warmwasser, Batterie, Vorzelt
    Gebrauchtfahrzeug
    EZ: 5/1996
    4.999 EUR

Wilk 471 für 4 Personen,Vorzelt,2x Heki,guter Zustand
    Gebrauchtfahrzeug
    EZ: 4/1997
    4.999 EUR

И гледай в описанието да има "Warmwasser" - значи има бойлер за топла вода.

Рзбира се - има и много други автокъщи и в Германия, и в Холандия.

13. Тук е от
    Jan 2010

Румене , аз наистина имам намерение да дам малко повече за каравана. Този линк дето го качих е по сколро за ориентир към какво последно се насочих (като размери) Конкретната цена ще я мисля на място. Ако караваната не мирише на старо , не е захабена (както ти казваш - тя се ползва за спане) цената е второстепенна величина. Изкам да си взема свежа караванка , за да ми е кеф като си легна или вляза във нея. Неизкам като я напече слънцето и кто вляза във нея, да ме лъха тежка миризма на меча бърлога. А и по новите каравани имат диодни лампи за осветление , това само по себе си означава , че със осветлението можеш да не се притесняваш за разхода на електроенергия.Това, са ми по основните критерии. И... маи ще е едноостна , по лека - по маневрена. Както казва варчев . Иначе и аз съм за дивото къмпингуване, ходя на дунава (около Никопол ) Там наистина има хубавимместа за къмпинг.По Гръцко пък си има други предимства , кристалната вода на плажа е .... неописуема. Прочетох за твоите патила през сърбия, това е било заради жълтите номера . Със червените номера (те са малко по скъпи) няма да имам тези проблеми.Мислих си , че мога да се прибера през Венеция - Игуменица - БГ . Сега е нисък сезон и цените не са толкова страшни. А и адвенчъра по този маршрут ще е по приятен. По този маршрут няма да имам проблеми със жълти номера.

Не ми е много ясно какво е положението ако караваната е без тюф. Навремето взех автомобил без тюф и ми излезе около 350 марки да мина технически преглед в Хановер.За сведение Автомобила бях взел за 1200 марки.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Fantom, отговарям едно по едно.
    - по принцип даже обявяват коя каравана е била ползвана от nichtraucher - тоест непушачи. Моята беше такава и нямаше никакъв дъх. Е, вече я окадих добре и има дъх, но там на място нямаше.
    А ти като я вземеш, като се постопли времето и като направиш едно основно почистване: хладилника, пода с domestos, дървенията като лъснеш с pronto, като запереш тапицерията на канапетата, санитарното помещение та даже и тавана да се забърше - едва ли ще остане страничен мирис от предните ползватели. Нататък вече от теб ще зависи.
    - новото си е ново и ако имаш парите - не се колебай. При караваните на 10-тина години и нагоре пластмасата в интериора старее и лесно се чупи на какви ли не места. Дреболии - закачалките за хавлии например. Нищо работа и с 2 капки лепило се оправя, но дразни.
    - тъй като караваните са с газова инсталация - те задължително са минали през TUV.
    - идеята за адвенчър с ферибота не е лоша, но помисли си как ще направиш маневрите при качване и слизане. Поне аз като гледах ферибота и ми се стори трудна работа. Или трябва да влезеш първи и да направиш маневра да обърнеш в дъното на хангара за да можеш после да излезеш напред - докато няма други да пречат, или най последен да се качиш за да караш малко на заден с караваната при слизането. После по този маршрут дерат кожи ако си с кола и каравана - макар че сега е ниският сезон. През високият има опцията camping on board - пускат ти ток за караваната и си спиш в нея. Но през зимата това го няма и ще трябва или да си вземеш каюта или да бъдеш на седалка на палубата.

Всъщност за кога планираш да ходиш за каравана? Ако питаш мен - изчакай поне до Април.

16. Тук е от
    Jan 2010

Румене със сигурност ще изчакам докато вероятността да ме навали сняг ще е равна на нула. Първо няма да е приятно и второ ще е опасно. Пътувал съм със корабите от ;Бари , Бриндизи, Анкона , Венеция. Несъм се качвал само от триест. Караваните ги редят много хитро и не се налага маневри . Това съм го гледал много пъти. Изхода на платформата е широк и две каравани се разминават просто като се качиш последен ще слезеш последен ще минат всички покраи теб и накрая ще обърнеш там вътре на широкото за да излезеш последен като при кръгово движение. Ти да не си мислиш че всеки германец може да маневрира със караваната . Колко съм се смял там на кораба по подобни поводи... Къмпинг он-борд има целогодишно отВенеция и Анкона. Само дето през зимата неспират на Корфу , а направо на Игуменица и Патра накрая - последна дестинация. Навремето пътувах със БлуСтар доста често. Подариха ми едно Яке без ръкави като редовен клиент. Събрах всички билето дето съм питувал за срок от 1 календарна година и спечелих якето (със логото на Блу Стар. ) Блу стар маи вече са изкупени от СуперФаст Фери.. Бая съм си поспал на дека във спалният чувал. поспал съм си и на канапетата по ресторантите и кафенетата във кораба
    Каютите не бяха толкова скъпи тези които са за 4 човека. Проблема беше ,че идват още трима души които ти непознаваш. Цяла нощ все някои от тях пуши, къпе се ,прибира се от ресторант... Миришат ужасно. Те са някакви долни руско говорящи мюсолмани ходещи за автомобили във германия- отвратителни хора казвамти всички са по 130 кг и са космати като оранготани и меришат на скунксове. Един от тях като се искъпе в банята и на теб не ти се влиза повече. космите са толкова много ,че си мислиш , че се е постригвал в тясната баня. Та, затова си спях на дека на чист въздух. Сега несъм пътувал със корабите от 3 год. Гони ме някаква носталгия и ще се прибера от там.А сега за караваната, несъм се прял на конкретна каравана. До пролетта има много време и това което харесам няма да е там до тогава. Ще гледам да е по лъскава. Да ми е кеф и на мен и на тези със мен. Нова каравана ... бе де да знам. То може да се вземе и от тук на лизинг . Но като се сетя само как ме връткат за колата ми- със застраховки данъци и сервизно обслужване и се разколебавам. Там някаква каравана да е на 5-6 години по запазена и да има топла вода баня тоалетна . Даже на тоалетната не държа толкова ,но на банята и боилера да.

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

@Fantom, явно доста си пътувал с фериботите по тази линия, а и идеята не е никак лоша. Ще си починеш малко от шофирането.
    Дали нова каравана или употребявана... За себе си мога да кажа сега: бих взел нова. Защото вече знам какво е да имаш каравана и това ми харесва. Може би за теб е добър варианта първо да си вземеш прилична употребявана, да опиташ 1 - 2 години с нея на почивки и ако ти хареса - продаваш я и взимаш чисто нова. Тъкмо в една нова вече ще си напълно наясно какво ще търсиш да има и как да е направено.

Аз започнах да се замислям за вариант лятото да си монтирам сателитна чиния с мотор на караваната. Не че чак толкова много се гледа ТВ като си на почивка, но пък защо да не се добави нещо за удоволствие.

Има готови комплекти специално за кемпери и каравани, с 12V захранване като този:

Обаче, първо че струва 2300 лв, второ не е с HD (висока резолюция) приемник и трето - това не можеш да го ползваш у дома. А идеята ми е за нещо, което ще го ползвам и у дома в останалото време. И за 2 пъти по малко пари ще се вземе комплект с HD приемник и с по-голяма антена.
    Остава да се реши въпроса къде и как да се монтира, така по време на движение всичко да е прибрано и вече на мястото за къмпиране да се сглоби и свърже.

18. Тук е от
    Jan 2010

Румене , мислил съм за ТВ във каравана. Не е ли по достъпният вариант -- Бул сат ком. Чиниите не са много голями , затова пък комплекта ще е евтин. Чинията може да се монтира около караваната на временна стоика която е мобилна и се прибира след къмпингуването. Купуването и монтирането на стационарни антени (при това скъпи) не крие ли рискове от кражби? А твоита каравана е и със климатик това ще събуди апетита на лошите момчета. Проблема ще е ,че трябва да се гледа ТВ само на агрегата - 220 в. Мисля дори да взема някакъв мобилен евтин климатик , има по 450лв във практикер. През деня във жегата ще е приятно да се дремне 2 часа. Имам малко време до Април - Маи, да реша какво ще купивам. Аз съм кафеджия , тази зима е слабичка. Ако отложа за есента ще сколасам за нова каравана , ама немога да устискам до тогава. Разглеждах , търсих , предлагат се само кемпери под наем - каравани няма. Ако намеря каравана под наем ще я взема за цял месец . Хем да я потегля , хем ще изкарам лятото със нея ,хем да видя как ше ми допадне. Като имам обаче спомени колко съм спал във палатки като ходя за риба и какъв е кеф да си легнеш на легло и да се изкъпеш преди това ... Ясно ми е че ще ми легне на сърцето една каравана.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 15 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. как са регистрират каравани от холандия до 500кг
    От mcwarnaly във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 4
    Последно: 19-08-11, 17:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе