Ами послушай ме и в началото си вземи не особено скъпа употребявана да видиш как е. Може да прецениш, че ти е по на сърце хотелска стая с джакузи, или половинката ти да изпитва страх от спане в каравана при диво къмпиране и след първата проба - да не ще да чуе повече за каравана
Ако ти харесва и всичко е ОК - започваш да инвестираш в качествено оборудване, което ще го ползваш и със следващата, новата каравана. Тази я продаваш след време и това е.
После докато свикнеш с размерите и с маневрите - все някъде ще пообелиш караваната. Аз например все забравям колко е висока и често забърсвам клони на дърветата. Така счупих предпазните капаци на 2 тръби от аспирацията, които излизат на покрива. А при една маневра свалих кората на едно наклонено дърво (не очаквах караваната да стига до него). То пък изцяло ми свали едната горна странична габаритна светлина и я направи на сол, та сега си карам без нея. Няма и откъде да намеря такава. Така че е добре да се научиш на стара каравана с размерите, височината и маневрите.
Относно генератор - ще ти трябва само ако си мераклия за диво къмпиране. Иначе и в най скапаният БГ къмпинг ти пускат ток и генератора става излишен. При диво къмпиране обаче е просто незаменим, без него нищо не става.
Аз съм абонат на ITV и си имам фиксирана антена на терасата. Идеята ми е за втора антена, която ще бъде отново на терасата, моторизирана и при отиване на почивка - взимам нея със себе си. За да не е лесна за кражба - мисля за някаква по дълга и не особено тънка PVC тръба, здраво закрепена за задната част на караваната, за багажника за велосипеди и изправена. Антената - монтирана в горната и част, така че да е над покрива на караваната. Имам 2 карти на ITV тъй като плащам за 2 ТВ - взимам едната за приемника в караваната.
Там където ходя кражби не стават. Може би защото има предимно чужденци. Или защото караваната с целият лагер се виждат добре от плажа и това спира желаещите да чопнат нещо. Все пак наоколо има и други палатки и каравани и непознат около нечия каравана или палатка ще вдигне алармата на съседите. Вечер ценните неща се прибират, а през цялата нощ осветавям.
За климатика - имам си го, добър е, но рядко го ползвам. Само в някоя неприлична жега го пускам за известно време. Като го пусна и съответно генератора започва да вие на високи обороти за да го захранва. На мен ми става жал, че бензина ще свърши по бързо така и скоро го изключвам. А при работещ генератор навън е абсурд да спиш. Твърде ценна вещ е за да го оставяш без надзор.
Ако си на къмпинг в чужбина - там тока или е доста ограничен като ампери за да захранва климатика, или трябва да си доплащаш за по висок ампераж, или ти засичат ел потребленитето и си плащаш за всеки KWh.
Там където ходя е ветровито. Достатъчно е да отворя двата големи странични прозореца, при спуснати комарници, за да става добро течение. После - вътре си имам и голям настолен вентилатор. Него го ползвах много по често от климатика, защото няма нужда от генератора да работи навън - захранвам го чрез инвертора от акумулаторите. И да знаеш как хубаво се спи така - отблизо, насочен към теб, даже и на слаба степен да е пуснат.