Ами просто няма да гласуваш! Ето как с неправилни изборни кампании ни научават да не гласуваме, после - защо нямало избирателна активностПървоначално публикувано от fXOrange
Ами просто няма да гласуваш! Ето как с неправилни изборни кампании ни научават да не гласуваме, после - защо нямало избирателна активностПървоначално публикувано от fXOrange
Ха.Ха.Ами аз като шахматист как да отчитам "тренировките" - като физическа активност ли?
а спорта в леглото важи ли?
Физическа активност под 5 мин. не се зачита
Също както и ръкоделието, понеже тогава ще излезе, че всички сме майстори на спорта
---------------------
Явно съм пропуснал да отбележа, че описаните в началото на темата здравословни преимущества се проявяват само при практикуването на спортове изискващи интензивна физическа активност. И би следвало само тях да вземаме под внимание тук. За гимнастика на мозъка си има математика, шах, каунтър страйк...
Допреди 3 години правех всяка сутрин и вечер 5 серии по 40 сухи кофички два пъти на ден за 25 минути, тоест през 5 минути, но в последните 2 години и 10 месеца спортувам само това с правописната грешка къде по желание, къде доброзорлен как дойде...
С бойните изкуства приключих много отдавна(преди 15 години), но според мен по-добро средство за здраве и закаляване от тях няма-докато ги практикувах и 3 години след това нашите ги хващаха какви ли не вируси -грипове, пневмонии, всички се тръшваха за по няколко дни на легло-мен нищо ми няма, дори кашлица ме не лови...
А Tommorow е на 100% прав.Само със спортуване не става-иска да имаш и един добър и здравословен хранителен режим особено след 28-мата 30-тата години.
Преди има няма 3-4 години бях в отлична форма но една контузия лека лятото за 2 седмици ме извади от строя много бира лято и голям мързел. Оказасе че и от много спорт и малкото добавки и едната камера на сърцето леко се разширила и кръвното леко се повишило и всякакви дръги малки глупости.
Сега и аз с топката в корема с големия гъз и заканите от тая седмица от дргия месец влизам в залата е да ама не и с моята работа заседяването ми е много голямо( добре че е кучето което трябва да излиза 3 пъти на ден).
Отново ми се струва, че става дума за спящ проблем. Някой роднина да е имал сърдечни проблеми ? По някога докторята ако предпишат неподходящо лекарство за бременна, плодът страда. Имах една леля, която в миналото е вземала хапчета за задържане на плода, които причиняват дефекти при новороденото и след това оправяха сърдечната клапа на брат'чеда.Първоначално публикувано от p0ckata
С какъв спорт си се занимавал ? Обикновено спортът има негативен ефект при професионалисти, като най-вече се износват ставите от дългото, ежедневно натоварване, като приемът на добавки ( за стави ) спомага за тяхното частично възстановяване и облекчава до някъде проблемите( възпаление, болки ). Но да говорим за сърдечни проблеми и високо кръвно, причинени изначално от прекалено физическо натоварване и липса на добавки нещо не се връзва. Причините за това следва да са други.
Наследствено кръвното може н осърцето едва ли добавки хранителни за спортисти от фитнесите общо взето си оказват влияние върху организма няма нищо безвредно създадено по изкуствен начин.
+1Първоначално публикувано от p0ckata
Калчев в САЩ има документирани случай на "случайна/инцидентна смърт", чиято причина остава неустановена. Имаше по дискавъри за една лекарка -съдебен медик имаше такъв случай с една жена -всеки ден фитнес, аеробика и над 15 вида добавки. Според менението на съдебния медик в някои от случаите -около 7% до 15% 2-3 вида от добавките след продължителен прием в продължение на над 2 години при някои хора предизвиквали внезапен сърдечен инфаркт.Никой не можел да каже коя точно съставка на добавките, при какви условия и на кои хора причинява инфаркт, но тези хранителни добавки са забранение вече в щатите.Просто това са изкуствени храни, чийто химичен състав/съединения не е ясно доколкото е/са стабилен/и...
Тук вече започваме яко да спекулираме. Иформацията е преразказана и първоизточникът не е достъпен.
Дали ще си производител на храниелни добавки или на храна, контролът е един и същ ( строг ) , поради това, че и двете неща биват абсорбирани от нашето тяло и ако са некачествени могат да представят опасност за нашето здраве. Така че съставът на добавките си е повече от ясен, за да бъдат допуснати за продажба. За това и едни и същи органи отговарят и за двете - в САЩ- USDA, в БГ -ДВСК и РИОКОЗ . Ако се установи наличие на хранително замърсяване или някакво отклонение от стандарта ( само да има кой да го направи това в БГ ), дадената " дефектна " стока/партида се изтегля от магазинната мрежа. На кратко, производството на храни и на добавки към храните, се следи изкъсо.
От др. страна ако човек е използвал ( и неминуемо, за да има ГОЛЯМ ефект, злоупотебил ) със " забранени добавки ", като всякакъв вид анаболни стероиди и други хормонални препарати, които са мнооого далеч от свободно продаваните хранителни добавки, както по състав, така и по действие, и спадащи към групата на лекарствените средства предназначени за лекуване на болестни състояния и предписвани в минимални дози, вече наистина си играем на руска ролетка със здравето ни. Шварценегер нали го оперираха сърдечно, май беше на 50 и косур - 60 годинки тогава. Едва ли е било заради това че си е пиел витаминките ( които също се водят хр. добавка ) и протеиновата кашичка редовно. Де да можех да се нацепя така само с каши За кашите по фитнесите не бих се притеснявал толкова, тъй като всички са щатски. Е, има шанс продуктът в отвореният буркан да е "побългарен" с цел по -голяма печалба, но повечето зали се държат на положение и не рискуват.
@калчев - да не цитирам целия пост 13 в темата, че е много дълъг барабар с моя цитат.
Никой не се оправдава за нищо. Просто констатирам. Само с тичане и лицеви не става. Липсата на глътната плажна топка не значи здрав. Както и наличието на такава - болен. Принципно всяко злоупотребяване с каквото и да било включително и спорт води до проблеми. Във всеки от нас дремат всички видове заболявания ( дефекти в генома ) при които комбинация от натрупващи се рискови фактори се отключва дадена болест. Не можеш да си наясно кое е проблемно за теб поне докато не разчетат генома. Отделно: наследствеността е важна, но не е определяща. Просто защото всяко поколение живее по различен начин т.е рисковите фактори са други. Някъде четох, че ако застанеш на орлов мост в пика за 24 часа това се равнява на изпушването на 10 кутии цигари. Нали сам разбираш, че за жителите около този мост принципно няма никакво значение дали са пушачи или не. Даже нещо повече, ако някой е решил да почита по булеварда там, така за здраве, принципно си подритва здравната книжка, защото тичайки поема още по-дълбоко и дълбоко отровите. Тия до нас дето живеят от 2 поколения до КЦМ-то - с.Куклен и нагоре имат толкова олово и цинк в организма си, че могат да произвеждат електричество. Преди време като узнавахме, че някой съученик или състудент е от вилаета му викахем Monbat. Това пък стероидно-протеиново увлечение в 15-18-20 годишните е просто договор с гаранции за трудна зряла възраст и още по-тежки старини...ако доживеят. Както и да е - не ми се спори...спи ми се
Ъъъм, я да видя No 13... , е то май няма много различия , с малки изключения : наличието на плажна топка не означава болен , ама е запътване на там. Ако има наличие на цял плажен пояс, вече мирише на затлъстяване - това означава, че този човек има по-голям риск от здравословни проблеми, от колкото индивид без цитираните плажни атрибути, при равни други условия( възраст, пол, наследствена обремененост и др.).
Наследствеността е мнооого важна, дава доста голяма предвидимост на възможните заболявания които ни очакват. Така че без да разнищваме тотално индивидуалното си ДНК, само като хвърлим един поглед към родата и видим кой от какво е ритнал камбаната, можем да си изясним ситуацийката със самите нас. Е, разбира се, че може да изкараме касмет и да добавим някое ново заболяване, към завещаните или пък да ни се разминат болестите на др. роднини, но така или иначе, някой от следващото поколение ще ги прояви. Аз косата и простата съм ги отписал...
Главната ми мисъл е, че ако се размърдваме от време на време, няма да си навредим изобщо, макар да живеем в екологична мизерия. Ясно е, че за целта ще предпочетем паркове, гори, зали, дома, пред надбягване или надпреване с колело с автомобилите. За да се помогне за намаляването на вредните последствия от съвременния начин на живот ( стрес, замърсяване, влошени хранителни навици и качество на храната) хората са измислили добавките и ползват билките. Мацките редовно биват обсебени с някаква неземна добавка за отслабване и пречистване. То не бяха Лиди, не бяха кленови сиропи, разтворими фибри и т.н. По едно време беше станало модно да ти изкарват токсините през краката посредством някаква джаджа, потопена в леген с вода, където се плицикат краката. Поне на теория, човек може да изкара част от натрупаната мизерия в себе си по много начини. Но всичко това не моеж да стане само, трябва малко усилие.
Калчев не се нарича така като си написал.Освен това контрола на федерално ниво е от поне 3 органа:
1. FDA http://www.fda.gov/
2. http://www.cpsc.gov/
3. http://www.cdc.gov/ -Център за превенция и контрол на заболяванията, Атланта
Работят всички заедно ако се наложи и има констатирани такива заболявания и налагат забрана за изпозлване на храни и лекарства когато има системно заболяване от един вид, включително налагат карантина.
Заедно защото не се знае дали заболяването е причинено от:
1. храна/хранителна добавка/лекарство
2. бактерия попаднала в тях
или
3. свойства на опаковката, боята на опаковката или химично вещество попаднало в/върху тях в производствения процес.
Във всеки от трите изброени случаи е компетентен един от трите органа, но може да има и комбинация.
Да, изял съм " F ", благодаря. Контролът на храните и добавките се осъществява само от първата голяма и сложна институция. Последните две нямат връзка с храните и добавките. Второто май следеше за безопасността на стоките, най - вече на изделията предназначени за деца, особено тези с китайски произход. Веднъж бяха набарали отровни гумени залъгалки за бебета, изтелиха ги и продължиха с вноса от Китай. Последното сега го видях и не е толкова важно за хората извън САЩ, докато USFDA по някое време от съществуването си налага някакви стандарти за дневен прием на хранителни вещества, които биват заимствани от европейците при производството на витамини, хранителни добавки и определянето и квалифицирането на консумираните храни, спрямо тези стандарти.
Преди няколко лета с жена ми и приятели отседнахме в семеен хотел "Столетникът" в с. Ягодина. Там ни посрещна внукът на столетника, та на въпроса ми относно произхода на името на хотела, човека ми обясни, че дядо му починал на сто и кусур години, това било традиция в рода им- все дълголетници. Предположих, че дядото е живял дълго заради здравословният начин на живо- чист въздух и вода, екологична храна и т.н., но историята беше съвсем различна- дядото до сетният си миг не спирал тютюна и ракията, обичал веселите компании и доброто хапване обаче никога през живота си не носил часовник. В тая връзка се сещам и за едно изследване на израелски учени върху рода Ешкенази известен с дълголетниците в него, та изследването установило, че мъжете във фамилията повече от средното употребявали алкохол и мазни храни, същевременно по-малко от средното спортували и се движели и въпреки това живеели дълго и боледували рядко.