Влязох в раздела за спорт и малко се изненадах като видях, че става дума само за наблюдаване на практикуването му от професионалисти. Говорим за ХОБИ и РАЗТОВАРВАНЕ. Ще изтъкна защо е желателно да спортуваме ( от минимално до умерено )
- разреждаме натрупания психически стрес ( или може би го изместваме с физическа умора )
- засилваме имунната система, особено ако спортуваме целогодишно на открито
- поддържаме във форма сърдечносъдовата система, чието здраве се влошава от заседналия начин на живот и главно кибиченето по форуми Има два начина да си отидем от този свят, заради недобро сърдечно-съдово здраве. Единият е мигновен, когато сърцето е атрофирало заради обездвижване, не може да смогне на спонтанно пиково натоварване и сдава багажа. Другият е бавен, където обездвижване, в съчетание със системна консумация на алкохол, на храна с повишено съдържание на животински мазнини и тютюнопушене причиняват полепване на разни неразтворими плаки и лош холестерол по стените на кръвоносните съдове, като постепенно им се намалява напречното сечение и постепено се стига до цялостно запушване на някои от тях. Ако се запуши кръвоносен съд на жизненоважен орган пак да дам пример със сърцето - отново шансът да отидем в отвъдното е голям , а ако сме касметлии органът остава необратимо увреден. Друг вариант е атеросклерозата - отново стесняване и запушване на главните кръвоносни съдове излизащи от сърцето. Става нещо като да запушим или стесним маркуча на помпата на кладенеца. Тя започва да се натоварва и накрая изгаря. Конкретно за "помпата", вътре в нас, в този случай започва да се натоварва постоянно, което в никакъв случай не е здравословно. Следствие на това е перманентното и деформиране, последвано от влошена работа ( непълни съкращения ) и кръвоснабдяване на цялото тяло и накрая тотален отказ да функционира. angel
- Естествено ускоряване на обмяната на веществата, което се изразява в повишена енергия през целия ден.
- Стегнато тяло и нормално телесно тегло - можем да си видим онази работа, в изправено положение на тялото , без да се налага да гълтаме корема
- Повишена физическа работоспособност, дължаща се на подобрената обмяна на веществата и комплексното свикване на тялото с физическия стрес - нервната система командва по-дълго време мускулите да работят, ....
Хайде спирам. Ако има някой желаещ за съвсем леко потичкване в морската във Вн и малко лостове срещу Рапонги-то, аз съм винаги на разположение. За съжаление компанията ми премина на тъмната страна пролетта, като се отдаде на цигари и алкохол, вследствие на любовна раздяла и така и аз за*** спорта и се освиних.
И така кой какво спортува и колко често?