В интерес на истината полицията е много ефективна в такива случай, но кажи ми как да се намеси след като хората още не познават добре закона и са склонни да дават пари без да получат официален документ за това.
Между другото в тези случай дори не е необходима намесата на полицията, а комисията за защита на потребителя. Тази комисия работи от няколко години и е доста ефективна, но отново за да е ефектвна са необходими документи.
Когато комисията установи че са извършени незаконни действияи няма достатъчно сили, тогава се задействат и останалите, но доколкото знам в повечето случай се достига до извънсъдебно споразумение между страните и проблемите се решават по цивилизован начин.

Опс... забравям, че не може да ми отговори. Което прави темата малко излишна.
Когато дойде без много обяснения му даваш да разбере че не се шегуваш и действаш твърдо - за начало му вземаш документите (лична карта, талон на кола и всякакви други каквито има и от които би извлякъл информация за него). До края на деня да върне парите - от къде ще ги взема не е твой проблем - ако иска да ходи на околовръстното.....
Документите естествено няма да му ги върнеш - унищожаваш ги така че да не могат да те свържат с тях - в случай, че оня реши да се оплаче на някой....