Първоначално публикувано от
justify +1 за фуджицу/фуджи илектрик/дженерал.
Онзи ден ме видя един познат и не пропусна да ми се оплаче от един китайски панасоник на 5-6 години, купуван за 1100лева без монтаж- изгорял комресор.То аз помня кога си го купи-преди още аз да си купя какъвто и да климатик за моя апартамент.Хвалби, хвалби от панасоника-не бил скъп, топлел много, бил много икономичен и накрая след изтичане петгодишната гаранция 1100 лева минус+ последвалото набутване за дайкин FTX...JV серията.Оплака ми се и от новия климатик - дайкин FTX35JV - умрял от студ с него в стая 15 квадрата и за 7 дни от монтажа на каквито и градуси да му е задал, повече от 18 градуса не можел да достигне в отопляваната северна стая(температурите навън бяха -3 до +2 цяла седмица).Изгорялият панасоник поне топлел и само в много студено време по-5 градуса му помагал с духалка/конвектор.Искал да сменя дайкина, ма ЙОК- фирмата която го е излъгала, че ще му стопли спалнята не иска да му го смени дори срещу доплащане за друг по-скъп).
LGC серията дава рядко един "дефект"-неустановено положениое на ротора на компесора, но доколкото съм запознат това се отстранява със смяна на платката.предполагам, че старата "дефектна" платка" просто се префлашва с нов фърмуер.
Другото им е че на повечето климатици от триото външните тела в повечето случаи са шумни при първоначален старт и след дефрост, но това не е задължително(както е при мен с фуджи илектрика).На дженерала шума го реших с едни силиконови шайби и метално-гумени шайби(метални с гумена облицовка от едната страна) които редувах метално-гумена/силиконова.Така вибрации няма, остана само шума при набиране, който обаче на фона на шума на улицата не се чува.
По принцип напоследък бях положително настроен към панасоник, но след срядата когато моят познат ми се оплака, че му е изгорял компресора мога на всички европейски панасоници да им сложа сам един "Х".