Преди два месеца сметката за мобилния телефон на щерката беше понабъбнала. Не нещо особено, но все пак ярко се открояваше на фона на другите месеци. Реших, че просто си е поговорила повечко, но в разпечатката се оказа, че било потребление на Интернет. Доста странно, при положение, че хем у нас нет колкото искаш, хем точно пък с телефон като нейния да се рови толкова из мрежата, и най-важното, докрая не спря да твърди, че никакъв нет не е заявявала и ползвала, а всеки ден получавала СМС, че и е активиран Интернет достъп за 24 часа. Но не смеела да сподели, за да не и се караме, защото преди време (2-3 години) имаше "малко" скандали заради някакви игри, от които сметката и беше 300 и кусур лева. Та мислех, че пак ме баламосва, но се оказа, че и жената получавала такива СМС-и, но по-малко. Без нищо да прави.
Вчера жената се обадила в Глобул да попита как се деактивира тази мечешка услуга, но оттам и казали, че някой от групата я е заявил, и само титулярът може да я деактивира в някой от офисите, и това било възможно само като цяло за групата, не за отделни номера. Абсолютни глупости. Обаждала се и в КЗП, но от там учтиво и обяснили, че може да се обърне към КРС, но заниманието е безсмислено, защото глобите са нищожни и операторите си ги плащат и продължават постарому.
След контакт с отговорника за нашата група в Глобул ето отговора:
Т.е. или плащаш по 1.20 лв. на ден, или по 2.40 лв. на мегабайт. Трети вариант, най-евтин, е да се абонираш за минималния пакет за достъп до Интернет. Но екзотичен вариант като например деактивиране на "услугата" достъп до Интернет, не съществува.Здравейте,
На въпросните номера се активира автоматично пакета за дневен достъп до интернет, който е с цена 1лв и е валиден за 24 часа с неограничен интернет.
Този пакет се активира, когато бъде направена сесия от телефона, умишлено или не в размер на 1kb.
Този пакет колегите го активираха за всички абонати с цел превенция от високи сметки.
Цената на свободно ползване на мобилен интернет без пакет е 2.40лв за 1MB.
За да се деактивира този пакет е необходимо да се изпрати СМС от телефона към номер 1551 с текст STOP.
Но при спиране на дневния достъп таксуването на мобилния интернет ще бъде по 2.40лв на MB.
Може единствено да си деактивираш достъпа до Интернет на телефона. Но при едно условие - ако намериш как. Аз не успях, само докато се ровех по менютата успях да активирам още 24 часа достъп. Ако някой си мисли, че е елементарно, нека прочете тази тема: How to disable GPRS connectivity in my Nokia X2
Въпреки указанията там аз не успях, явно в менютата на X2-00 и X2-02 има разлика. Изтеглих и ръководството от сайта на Нокия (44 страници) - не намерих необходимата ми информация. Но дори и да бях успял - трябва ли човек да мине през такива перипетии, за да се защити от "превенцията от високи сметки". Не от високите сметки, а от превенцията срещу тях. И дори и да е елементарно, както на доста от телефоните - резултатът от услугата се вижда след като вече си се прецакал. Не е въпросът за левчето - обидно е просто да виждаш как всячески се опитват да те изработят, всеки месец с нещо ново. Нормално ли е да активираш автоматично подобна екстра на някой пенсионер, дето хем няма техническа грамотност да разбере какво става (не че аз разбрах), хем си брои стотинките?