Пак ще отбележа . За 8% здравна вноска толкова.Безплатно здравеопазване няма никъде.
Да. Темата е обширна.
И за съжаление - пряко засягаща актуалната ситуация в здравеопазването/"ковид-пандемията" и с очевадния факт за качество.
Не е необходимо да я сравняваме с миналото. Достатъчно е да се погледнат последните 20-тина години.
Относно заплащането - каква заплата ще да е необходима за лекар в Бг, за да върши качествено работата си, понеже за някои лекари у нас нито 10 000 лв./месечно, нито 50 0000 лв./месечно са достатъчни, за да не окепазяват хорицата...?!
Все по-малко качествени лекари остават в редиците. За съжаление - положението е същото и в другите сфери.
Дет се вика за 5 милиарда годишно....толкова!
Личното ми непроменяемо мнение за лекарите базирано на личен опит е, че колкото по-високо платени са, толкова по-големи боклуци са....
Този пост е редактиран от Tommorow; 19-03-21 в 10:24.
Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Нито една здравна система по света не беше готова за нея. Днес получих sms ,че ми изместват точно с 1 седмица ваксинацията.
Този пост е редактиран от emil vasilev; 19-03-21 в 10:31.
при заплата около 2500 лева и 15 години стаж, здравната осигуровка (лице +работодател) е към 218 лева на месец. Малко ли ти се вижда. За нивото на "здравеопазването" тук?
При все повече намаляващи жители в Чукундурска Джамахирия Тиквостан?
а пък любимите избиратели на Тиквошенко, с лилавите венци, обикновено нищо не плащат, а са първи навсякъде.. за тех като плащаш, как ти се вижда?
Изпратено от моят COR-L29 с помощта на Tapatalk
Сухи абсолютни цифри за 2018г. (не относителни проценти) :
ЕС 3525$ на човек, БГ 690$.И то ако махнеш нас, румънците и.т.н. средната цифра за ЕС ще се вдигне.
Е, как да стане същото при разлика 5 пъти....?
И това е доста преди пандемията.
https://www.macrotrends.net/countrie...hcare-spending
https://www.macrotrends.net/countrie...hcare-spending
Ето, излезе причината за високата смъртност у нас - хората сами са си виновни (естествено.. ) :
"Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност"
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/shefat-na-rzi-sofiya-visokata-smartnost-e-zaradi-neglizhirane-na-hronichni-bolesti
Този пост е редактиран от ccankov73; 19-03-21 в 11:03.
Как ще обясниш инфото от същият източник: От 2000 г. до 2018 г. имаме увеличение на именно същия разход на човек - от 94$ до въпросните 690$ т.е. увеличение с 634% (над 6 пъти), като в същото време примерно един показател като смъртността при родилките е мръднала с едва 10% надолу...?!
Тук разликата нещо... преди пандемията хем...?!
По логиката - през 2000-2003 г. е нямало лекари ли, или не са работили?!
Този пост е редактиран от Kaar; 19-03-21 в 11:17.
Да, и последните години станахме свидетели на всевъзможни безумия от българското "здравеопазване"
- дете починало заради вадене на сливица
- дете починало заради вадене на зъб
https://www.24chasa.bg/Article/998008
Би Нюз | Майка на дете, което почина след поставяне под пълна упойка за вадене на зъби: Изборът ми не бе информиран
Последният случай с починалото момче от Търново, което българските доктори "излекуваха" завинаги от корона вирус с препарат за артрит, в листовката на който с дебели черни букви е написано "да не се прилага при активни тежки инфекции"
Шансът на всеки един български гражданин да се измъкне жив от лапите на българското "здравеопазване" клони към 0-ла.
Дори и добре да живееш, рано или късно попадаш в лапите му, и внезапно животът ти може да приключи скоропостижно и неочаквано.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 19-03-21 в 11:20.
С разликата в покупателната стойност на тези 94 и 690$.Помниш колко бяха стоте долара тогава у нас(2000г), сега са нищо.
Само да ти разкажа нещо - 2002г баба ми и оперирха ф-ра - приятел в Окръжна Варна.При постъпването сестрата ми даде 1 списък за пазаруване- марли, бинтове, лекарстава и т.н.Отвори ми склада моя приятел и вика - "гледай - няма НИЩО".Та с очите си видях - празно.
Тъй като там беше тогава единствения спешен център на Варна му викам кво правите със спешните?
-"Ами пращаме ги, тях или близките, отсреща в аптеките да пазаруват"!
Та обърнах 100$ да купя консумативите и още 250$ за пироните...(бях се прибрал в отпуска от чужбина точно тогава).
Те така беше със 94те$ тогава, няма колеги,няма приятели, просто нямаше нищо....
Хората имаха скътани пари и даваха под масата. 96-7 бях студент още и на стажовете в хирургията еднократните ръкавици в операционната (Варна) се събираха, перяха и стерилизираха.Стажантите не се обличаха щот нямаше с какво, най-много да пуснат един по-изключение.Един път скъсах ръкавица(нещо нормално) и напуснах щото за мен резервна нямаше естесвено.Другата нескъсана отиде за миене, а старшата ме гледаше все едно съм я напсувал.
От време на време се спираха планови операции поради липса на стерилно операционно бельо!!Стерилизацията била скъпа!
Университетска болница...?!?
Това помниш ли го?!Ако не и не ми вярваш питай някой лекар или сестра работили по онова време.
Аз спирам наистина, няма смисъл...