Страница 369 от 707 ПърваПърва ... 319359367368369370371379419 ... ПоследноПоследно
Резултати от 5,521 до 5,535 от общо 10591
Like Tree5865Одобрявам

2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    33
    #5521

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    За домашно ползване, хол 20кв, стаи по 10-12 ...

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #5522

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Когато Гладстон чул, че Гордън „Китаеца“ умрял в Египет, промърморил раздразнено, че генералът трябвало да намери по-подходящо време за това. Наистина след смъртта на Гордън в правителството на Гладстон настъпило объркване и криза. Един от подчинените забелязал, че такива обстоятелства все пак не могат да се предвидят, на което Гладстон отвърнал намръщено: „Всички кризи са еднакви.“


    Разбира се, той имал предвид политическите кризи. Нито през 1885 година, нито в следващите четиридесетина години е имало научни кризи. После обаче се разразиха осем много важни, две от които станаха известни навсякъде. Интересно е, че последните две, свързани с откриването на атомната енергия и полетите в космоса, засягаха химията и физиката, но не и биологията.


    Това и трябваше да се очаква. Физиката беше първата от природните науки, която напълно се модернизира и математизира. Последва я химията, докато биологията, това бавно развиващо се дете, креташе отзад. Дори по времето на Нютон и Галилей хората знаеха повече за Луната и другите небесни тела, отколкото за тяхното собствено.

    Едва към края на четиридесетте години от нашия век положението се измени. Чак след войната, когато бяха открити антибиотиците, биологическите изследвания навлязоха в нова ера. Изведнъж се намериха и ентусиазъм, и пари за биологията, поток от открития заля света: успокояващи средства, стероидни хормони, имунохимия, генетичен код. През 1953 година беше присаден първият бъбрек; през 1958 година за първи път бяха изпробвани противозачатъчни таблетки. И не след дълго биологията стана най-бързо развиващата се област на науката. Далновидните изследователи говореха сериозно за промяна на гените, контролиране на еволюцията, регулиране на мозъчната дейност — идеи, които преди десетина години изглеждаха безумни.
    И все пак още не беше настъпила биологична криза.


    Според Луис Борнхайм кризата е състояние, при което сбор приемливи обстоятелства изведнъж, с появяването на един нов фактор, стават съвършено неприемливи, без значение дали този фактор е политически, икономически или научен: може да бъде смърт на национален герой, нестабилност на цените, научно откритие — всичко може да даде старт на такава криза. В този смисъл Гладстон е бил прав — всички кризи са еднакви.


    Известният учен Алфред Покран в своя труд за кризите („Култура, криза и промени“) прави няколко интересни извода. Първо, той забелязва, че всяка криза се заражда много преди да се разрази истински. Например Айнщайн публикува своята Теория на относителността през 1905–1915 година, четиридесет години преди кулминационната точка на неговата слава в края на войната, открила нова епоха и началото на кризата.
    Покран отбелязва също, че във всяка криза са замесени отделни индивиди и личности, и всеки един от тях е уникален:
    „Трудно е да си представим Александър Македонски при Рубикон или Айзенхауер при Ватерлоо, както и Дарвин да пише на Рузвелт за потенциалните опасности, които крие атомната бомба. Кризата се създава от хората. Те влизат в нея със собствените си предразсъдъци, пристрастия и предубеждения. Кризата е сума от интуиция и несполуки, съчетание от забелязани и пренебрегнати фактори.


    И въпреки това в уникалността на всяка криза се крие поразително сходство. Характерно за всички кризи е, че от ретроспективна гледна точка могат да се предскажат. Те, изглежда, притежават известна неизбежност, сякаш са предопределени.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,560
    #5523

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Проследяване на Covid ваксини : Как се сравняват водещите ?
    https://www.ft.com/content/ac5e5ef8-...d-0dab5cac6f9a



    Разработчик Ефикасност Тип Регулаторен статус Вероятни дати на одобрение Производство Разпространение Изисквания за съхранение
    BioNTech / Pfizer
    ГЕРМАНИЯ / САЩ
    95%
    Ефикасност според данни от проучване фаза 3
    mRNA в две дози Одобрена във Великобритания. Предстои одобрение в ЕС и САЩ. В момента в Китай тече отделен процес. 1 декември: Одобрен във Великобритания
    В средата на декември: очаква се одобрение от САЩ
    29 декември: Очаква се одобрение от ЕС
    1,3 милиарда дози през 2021 г. Производството ще се извършва в Майнц, Идар-Оберщайн и Марбург в Германия, Puurs в Белгия и Каламазу, Мичиган. Очаква се да бъде разпространено във Великобритания, ЕС, САЩ и Япония. Трябва да се транспортира при -75°C. Има продължителност на живота от пет дни, когато се съхранява в хладилник между 2°C и 8°C.
    Модерна
    САЩ
    94,1%
    Ефикасност според данни от проучване фаза 3
    mRNA в две дози В допълнение към Обединеното кралство, САЩ и ЕС, текущ преглед на данните от изпитванията е в ход от регулаторите в Канада, Израел, Сингапур и Швейцария. От средата до края на декември: очаква се одобрение от САЩ

    12 януари: Очаква се одобрение от ЕС
    Между 500 и 1 млрд. Дози през 2021 г., произведени в САЩ, Швейцария и Испания. Очаква се да бъде достъпна в повечето развити страни. Трябва да се транспортира при -20°C. Има продължителност на живота от 30 дни, когато се съхранява в хладилник между 2°C и 8°C.
    AstraZeneca / Оксфордски университет
    ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
    70%
    Средна степен на ефикасност според данни от проучване фаза 3
    Англо-шведската фармацевтична компания и изследователите от Оксфорд предизвикаха противоречия, след като беше разкрито, че тяхната ваксина е била 62% ефективна или 90% ефективна, в зависимост от дозировката. Първоначално партньорите не разкриват, че по-високата степен на ефикасност се прилага само за по-малка извадка от пациенти под 55-годишна възраст или че констатацията е възникнала привидно по погрешка.*
    Аденовирус в две дози, въпреки че не е ясно дали курсът ще бъде с две пълни дози на месец, или половин доза, последвана от пълна доза месец по-късно. Понастоящем данните от ранните проучвания се преглеждат във Великобритания и ЕС, но резултатите от фаза 3 все още не са представени никъде. Проучване от фаза 3 в САЩ е в ход и одобрението се очаква чак през следващата година. Декември: Обединеното кралство се очаква да бъде прегледано и евентуално одобрено

    Средата на януари нататък: очаква се преглед и одобрение от ЕС

    2021: Очаква се одобрение от САЩ
    3 млрд. Дози през 2021 г., които ще се произвеждат на различни места, включително Великобритания, Индия и Бразилия. Очаква се разпространението да бъде световно, след като бъде одобрено. Произвежда се евтино и изисква по-малко охлаждане - предимство в много развиващи се страни, където AstraZeneca обеща да го продаде на себестойност. Трябва да се съхранява в хладилник между 2°C и 8°C, но няма краен срок.
    Джонсън и Джонсън
    САЩ
    ?? Аденовирус в една доза, въпреки че J&J също тества режим на две дози. В Обединеното кралство и ЕС резултатите от ранните изпитвания са в процес на непрекъснат преглед, но резултатите от фаза 3 не са представени никъде. Очаква се първо да поиска одобрение от FDA на САЩ, през февруари, ако данните от фаза 3 са положителни. ?? 1 млрд. Дози през 2021 г., произведени в САЩ, Европа, Азия и Африка. Очаква се разпространението да бъде световно, след като бъде одобрено. Може да се транспортира и съхранява при температура между 2°C и 8°C в продължение на три месеца. Ще продължи две години, ако се поддържа при -20°C.
    Novavax
    САЩ
    ?? Рекомбинантен шипов протеин в две дози В САЩ и Мексико, както и във Великобритания продължават две изпитвания от фаза 3. Междинни данни се очакват през първите три месеца на 2021 г. ? 1 млрд. До 2 млрд. Дози през 2021 г., произведени в САЩ, Чехия, Испания, Швеция, Дания и Южна Корея. В световен мащаб. Транспортира се и се съхранява при 2°C до 8°C. Очаква се да продължи най-малко шест месеца при тези температури, въпреки че работата в тази област продължава.
    Medicago / GSK
    КАНАДА / ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
    ?? Рекомбинантен шипов протеин в две дози. Фаза 2/3 изпитване започна в средата на ноември, междинни резултати се очакват през първото тримесечие на 2021 г. Фазата 2 фаза започна в Канада и по-късно ще включи участници в САЩ. Изпитването във фаза 3 ще започне преди края на годината. ? До 80 млн. дози годишно от 2021 г. в заводи в САЩ и Канада, нарастващи до над 1 млрд. годишно от 2023 г. в нова фабрика в Квебек. Има споразумение с Канада и разговаря с други правителства. Съхранява се при 2°C до 8°C. Очакван срок на годност от около 12 месеца.
    Гамалея
    РУСИЯ
    95%
    Степен на ефикасност според междинен анализ на резултатите от изпитването, въпреки че някои се съмняват в данните
    Аденовирус в две дози. Фаза 3 Одобрен за ранна употреба в *****, въпреки че критиците твърдят, че ускореният процес е бил рисков. Процесите по фаза 3 продължават, но руският президент Владимир ***** нареди на длъжностни лица да започнат да ваксинират лекари и учители . ***** казва, че има предварителни поръчки от 1,2 милиарда дози в целия свят, но се очаква търсенето на поне 2,4 милиарда дози. Тя се стреми да разшири капацитета. Очаква се разпространение в ***** и бивши съветски държави, Индия, ОАЕ, Унгария, Саудитска Арабия и няколко страни в Латинска Америка. В дехидратираната си форма ваксината трябва да се съхранява при 2°C до 8°C. В течна форма трябва да се замразява при -20°С. Може да се съхранява шест месеца при тези температури.
    ° C
    ° C
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 06-12-20 в 17:57.

  5. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #5524

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Хубу ама той и вируса не спи....
    Обзел ме е някакъв присантиман, че в дългосрочна перспектива тая война няма да я спечелим....
    Този пост е редактиран от Tommorow; 06-12-20 в 17:52.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #5525

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Ми РНК-вирус, кво друго да прави я?!
    Обещаващ е, ще създаде яко бизнес.

  7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #5526

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от tosco Виж публикацията
    За домашно ползване, хол 20кв, стаи по 10-12 ...
    Ние започваме производство на такива лампи, но те са по-скоро за често посещавани от много хора помещения. Има няколко особености, с които трябва да се съобразиш:
    1. UV-C лъчите са едно от най-ефиканите средства за дезинфекция на въздуха и повърхностите, но са опасни за хората. Могат да доведат до увреждане на зрението и до рак на кожата. За това трябва да работят само когато в помешението няма хора.
    2. За да са ефективни енергията, с която трябва да облъчват повърхностите трябва да е > 6µW/cm². За помещения като твоите ще ти трябват 2 или 3 лампи по 8W или една с мощност 20W.
    3. Лампата трябва да е закачена на тавана, за да огрява максимално стаята. Тия настолните, дето се слагат по разни полици са си жив ташак.
    Прочети внимателно прикачения файл!
    Прикачени файлове Прикачени файлове

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #5527

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Желаещите да се боцнат първи с ваксина - да бъдат внимателни... че и друг път се е случвало.
    Този пост е редактиран от Kaar; 06-12-20 в 19:48.

  10. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735

  11. Junior Member
    Тук е от
    May 2020
    Мнения
    33
    #5529

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus Виж публикацията
    Ние започваме производство на такива лампи, но те са по-скоро за често посещавани от много хора помещения. Има няколко особености, с които трябва да се съобразиш:
    1. UV-C лъчите са едно от най-ефиканите средства за дезинфекция на въздуха и повърхностите, но са опасни за хората. Могат да доведат до увреждане на зрението и до рак на кожата. За това трябва да работят само когато в помешението няма хора.
    2. За да са ефективни енергията, с която трябва да облъчват повърхностите трябва да е > 6µW/cm². За помещения като твоите ще ти трябват 2 или 3 лампи по 8W или една с мощност 20W.
    3. Лампата трябва да е закачена на тавана, за да огрява максимално стаята. Тия настолните, дето се слагат по разни полици са си жив ташак.
    Прочети внимателно прикачения файл!
    Да разбирам , че тези от по около 100лв, по магазини и сайтове не стават?

  12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #5530

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Нека само се уточнява, че става въпрос за лечение с антитела и неуспехите при определени мутации на вируса.
    Това няма нищо общо с антителата, които изгражда организма и още по-малко с клетъчния имунитет, който всеки индивид развива след прекарване/ваксиниране.
    https://www.biorxiv.org/content/10.1....405472v1.full

    Дали ваксината ще пази 3 месеца или 1 година или доживот, предстои да се изясни. Наличието на антитела и тяхното отсъствие след определен период от време не означава, че клетъчния имунитет не е трениран и способен да си изгради нови антитела при необходимост. Ваксината срещу хепатит В прави същото-след време няма антитела, но при евентуално реваксиниране или заразяване се образуват ,благодарение на имунната памет .

  13. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #5531

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Не съществува ваксина, която да пази "доживот" от дадена болест, освен ако непрекъснато не си правиш реваксинации периодично на няколко месеца. Което пък може да ти съсипе организма, или да отключи неочаквани автоимунни болести.
    "Доживотен имунитет" може да се получи само ако реално прекараш дадена болест. И това пак не важи за всички болести.
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 06-12-20 в 21:18.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #5532

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Надявам се някой от докторите във форума да има време и желание да ти обясни, но дотогава дайте да не абсолютизираме неща, които не знаем

  16. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #5533

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Няма нужда някой да ми обяснява каквото и да е, защото съм изчел доста неща по въпроса.
    Имунният механизъм в човешкото тяло е много сложен и комплексен, антителата са само част от него. При някои вируси антителата имат ефект, други вируси изобщо не се впечатляват от тях. Затова ваксините не могат да осигурят защита срещу много болести.

    - - - - - - - - - -

    За да не пиша километрични постове, най-общо и опростено казано:
    имунитетът получен от ваксините е по-слаб и по-нетраен в сравнение с имунитета получен при преболедуване на дадена болест.

    Механизмът на всички ваксини е такъв, че осигуряват защита докато антителата циркулират в кръвта. След време организмът сам се чисти от тях, защото е несвойствено голямо количество антитела непрекъснато да циркулират в кръвоносната система.


    Самите антитела са имуноглобулини(имунни комплекси), които при естествени условия се изработват от тялото в острата, или в оздравителната фаза на болестта. След като организмът оздравее и се е изчистил от дадена болест, антителата продължават да циркулират още известно време, но от тях няма повече нужда и се изхвърлят.
    Ако в кръвтта непрекъснато циркулират голямо количество от тях, тези имунни комплекси с времето се отлагат във финните кръвоносни съдове на вътрешните органи - примерно бъбреци, мозък, сърце и ги увреждат хронично.


    Обобщено накратко, при контакт с даден патоген(дали чрез болест, или чрез ваксинация) организмът си изработва защитни антитела и след известно време, когато повече няма нужда от тях те изчезват.
    Колко време ще се задържат антителата от ковид ваксината за сега не са обявили, но вероятно ще е колкото при другите ваксини.
    Може би за надеждна защита поне 1 път на година минимум ще трябва да се ваксинират застрашените.
    Доживотен имунитет от 1 ваксина звучи много хубаво и примамливо, но е утопия
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 06-12-20 в 22:30.

  17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #5534

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от tosco Виж публикацията
    Да разбирам , че тези от по около 100лв, по магазини и сайтове не стават?
    Не знам кой точно модел имаш в предвид, но приложи трите критерия, които написах по-горе и реши сам.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #5535

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от Jack Krauser Виж публикацията
    Доживотен имунитет от 1 ваксина звучи много хубаво и примамливо, но е утопия
    Примерно една такава утопия е ваксината срещу морбили, която ако е направена по календар дава доживотен имунитет

    Иначе какъв е смисъла изобщо от всичките ваксинации срещу полио, дифтерит и т.н.
    Това, че в много малко на брой случай ваксинирания може да се зарази и разболее, не означава, че ваксината не помага на обществото .
    Доколко е ефикасна 90% или повече или по-малко се мери не по индивидуалното действие, което е или 100% или 0 за отделния човек. Просто винаги ще има изключения, качество на ваксината , начин на поставяне, съхранение, индивидуални реакции... В крайна сметка ваксинирания пази другите не толкова и само себе си - иначе няма кой знае колко смисъл в цялото упражнение.

    П.П. То вярно министъра каза, че всички трябва да станем лекари в борбата с пандемията, ама да не стане като в оная книга на Уди Алън "Ако импресионистите бяха зъболекари"

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Philips телевизори (инфо на първа страница)
    От kod във форум Philips телевизори
    Отговори: 1000
    Последно: 02-06-24, 21:44
  2. SONY телевизори 2019
    От kod във форум Sony телевизори
    Отговори: 1118
    Последно: 17-03-20, 08:52
  3. LG телевизори 2019
    От kod във форум LG телевизори
    Отговори: 500
    Последно: 09-03-20, 11:33
  4. Samsung телевизори 2019
    От kod във форум Samsung телевизори
    Отговори: 493
    Последно: 29-01-20, 07:06
  5. Избор на климатик '2019
    От avenger във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3063
    Последно: 04-01-20, 10:11

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе