Фирмата вносител Темпекс умишлено сваля стикерите made in PRC (China) и обявява на етикетите си че са произведени в Тайланд с цел да заблуди клиентите.
Фирмата вносител Темпекс умишлено сваля стикерите made in PRC (China) и обявява на етикетите си че са произведени в Тайланд с цел да заблуди клиентите.
Че какво значение има къде е произведено нещо? Китай отдавна не е синоним на нещо некачествено, повечето големи компании имат производства там.
и аз не виждам проблем.
стига да не ти го набиват че е произведено на друго място. за мен лично тайланд, кореа китай, малайзия и подобните си е едно и също.
шанса да намериш нещо направено в германия и япония клони силно към 0 за джаджи под 1000 евро чудя се дори за още една 0
Това ако е вярно не му е тук мястото, а в оплакване, адресирано към КЗП. Можеш ли да го докажеш?Първоначално публикувано от stinglover77
В смисъл - можеш ли да представиш на КЗП явни доказателства, че конкретен модел е произвеждан в Китай, а на него се кипри друга страна-производител?
На участниците, които не виждат проблем....
Проблем няма, в това, че стоката е произведена в Китай. /Тоест има разбира се, въпреки общите приказки, че Китай не е синоним на некачествено, иначе нямаше да се сменят лепенки!/
Но проблем определено има, и то според мен голям, ако по някакви причини се показва, че стоката е произведена другаде, а не в Китай.
Това е заблуда на потребител, независимо от подбудите и ползата да бъде направена.
Машинките за свиване на цигари по 6-10лв са направени в Германия или поне така пише на тях.Първоначално публикувано от estqwerty
Тъй че полека с нулите
офф
аз като непушач тия страни ми бягат тия страни по тъча
Крис естествено че мога да го докажа дори със свидетели и аз също си мисля че трябва да сезирам Комисията за защита на потребителите крайно време е такива некоректни търговци да си получават заслуженото.
Фотоапарата ми Pnasonic Lumix TZ-20 е произведен в Япония, а струва доста под 1000 евро.Първоначално публикувано от estqwerty
... Идеята на човека беше ясна и тя не е, че дадена стока е прозиведена в Китай а, че се прикрива това и се казва, че е произведена в Тайланд. Това си е некоректност отвсякъде!
така погледнато сте прави - но не ти трябва кзп - или поне не пречи. намери си някой адвокат и атака : ще изкараш някой лев като се споразумеете.
Така и мисля да направя Някой знае ли каква е глобата за подобно действие.Първоначално публикувано от estqwerty
a какво да кажем за другите 2 вносителя, на които дилърите им презалепваха лепенки made in Japan? То и сега fujistu-то в Сф може да се купи за японско.....
А според мен истината е че е Юпитерско.... само че Юпитерианците лепят лепенки MADE IN P.R.C от скромност...
Като фотограф-любител съм си направил труда да запазя за историята една такава лепенка:
http://www.climamarket.bg/?cat=34&paged=2
за съжаление линка не е точно към нея, но предполагам всеки ще се ориентира - най-лявата снимка на втория ред...
Иначе по същество.
Всеки уважаващ себе си производител изписва много ясно страната производител на много места по уреда и упаковката. С риск да бъда досаден ще посоча отново любимия ми панасоник, където е почти невъзможно да изтриеш надписите по кашона, както и да отлепиш една ОТДЕЛНА невзрачна лепенка с площ няколко квадратни милиметра.
В конкретния случай години наред трите марки се ползваха с според мен мечешката услуга от страна на производителя бързо и лесно да се изтрие страната на произход и това съчетано с българския потребителски манталитет донесе огромни обороти и печалби особено на вносителя на едната от посочените марки. Точно през 2007, когато започна падението на Панасоник изгря звездата на японското Фуджитсу, който всъщност си беше един добре направен китайски климатик (в който по това време почти всички мотори бяха панасоник)...И до ден днешен тази звезда на относително евтиния ЯПОНСКИ климатик не залязва...И това е така, защото има кой да вярва, и най-важното има хора, които искат да бъдат излъгани, знаят но са безкрайно щастливи да живеят в такъв илюзорен свят, в който за 10 лева може да си купиш работещ ъглошлайф с 5 години гаранция...но стига...това е дълга тема...
Ако трябва да бъдем справедливи, то в дадения случай вина има основно производителя, който е МАРКИРАЛ СЪЗНАТЕЛНО СТРАНАТА ПРОИЗХОД НА ОТДЕЛЕН, МАЛЪК СТИКЕР и с това е дал възможност на търговците по веригата да прикриват страната на произход чрез премахване на този стикер като в същото време нито по кашона нито някъде другъде има каквато и да е било индикация за страна на произход...
Най-тънкия момент в конкретния случай е, че трудно може да бъде обвинен и вносителя в това "престъпление", защото един бог знае кой и кога отлепя въпросните стикери...Конкретно ако ще съдим Темпекс, то трябва да видим дали той е единствен и какво става с другите марки и най-важното ДАЛИ НЕ БИВА ДА СЪДИМ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, който съзнателно подбужда към подобна измама???
Въпреки, че излизам от обхвата на темата ще попитам кой друг производител продава един и същ уред под три различни марки? Това също е един от най-добрите търговски трикове, които познавам ако изключим автомобилната индустрия, но там поне всеки си влага двигателите и само ламарините са едни и същи...
Може да са китайски, но процента на повредените е много малък. Аз също си купих фуджи при положение, че знам къде е произвдеден. Това не е проблем. Проблем може да е ако вноситеял заблуждава клиентите. Това вече е наказуемо.