Rey нещо си бяха. Има ги на сайта а туба има ревюта къде ги разпачетосват. Светят по жълто/добре от китайците които бях купил преди.
Сега чакаля филамент крушки да изкочат от някъде на добра цена. Нещо над 100 лумена на ват и да е 3-4 вата мах
Филаментовите май имат много пулсации, което не е добре за очите.
За съжаление никой вносител не обозначава пулсациите на опаковката,
а това е много важно.
Най-доброто за у дома/жилище е ЛЕД с цвят 4000-4500.
Това е много мек и приятен за окото "цвят".Водят ги неутрален цвят.Нито топъл, нито студен.
За марка е трудно да се каже, осбено след като вече има 3-4 вида/поколения диодни и диодни лампи...
Може и да е до човек или до свикване, но бях сложил лед крушки 4300К из целия апартамент, но още на втория ден ги подмених с нови с цвят 2700К или 3000К. С първите ми беше много некомфортно.
Пак казвам, сигурно е до човек или въпрос на свикване.
Дневната светлина е 6500K, докато жичните лампи имат 2500-3000K. Производителя и модела на осветлението естествено ,че имат значение. По-добре е да дадеш 400-500 лв. и да си решиш проблема с осветлението за 20-30г, ,отколкото да даваш по-малко и през няколко месеца да се занимаваш с глупости. Дал съм към 150лв. преди година и половина за CFL с 10-годишна перспектива и съм доволен. Мисля,че сега CFL са по-рентабилни от LED.
При слънчево време е в диапазона 5000-5300К, при облачно е 6500. Затова там където е неоходимо професионално осветление кто например в полиграфията се използват лампи като тези http://www.just.de/us/media/files/US...aphic_5000.pdf
Здравейте! Много спекулаций, много нещо. Та да си кажа и аз. Philips, Osram, Samsung и Cree са водещите марки в целият свят. Обаче чисти погледнато от към спецификаций, които дават Osram може би е с най-добрите за разлика от своите конкуренти. Ще бъде хубаво, ако някой сподели конкреткно за тези модели, които посоча по-долу дали има наблюдения. Макар, че са нови, ако не се лъжа. Но това е може би най-доброто, което може да се вземе за парите си.
Link
Ето и линк към едно сравнение:
Link
Първото и третото ,които си посочил мисля ,че не се продават във България.Второто го има в едното техно и прилежащата му железария.
- - - - - - - - - -
Втората я имам.Може да се определи като перфектната крушка.Взех я,защото пише че издържа до -20гр.,сложил съм я на терасата и тази зима издържа тестовете. Крушки на Samsung и Cree никъде не съм срещал наживо ,нито по сайтовете. Продава се и LED SUPERSTAR CLASSIC A 60 ADV 10 W/827 ,струва 20 лв. Иначе LED STAR CLASSIC A 60 10 W/827 E27 я купих миналата година за 20лв.,сега гледам ,че струва 17лв..Иначе оня ден във Била видях това за 22 лв.
- - - - - - - - - -
Бих пробвал и LED крушките на Toshiba, които се предлагат в krushki.com. Трудно се намират истински LED с еквивалентна мощност над 60W. Иначе всичко друго ,което се предлага във България е буламач, освен Osram, Philips, Panasonic и Toshiba.
Този пост е редактиран от emil vasilev; 15-03-16 в 20:15.
Аз минах през доста различни марки и в началото навсякъде бях с 2700К. В къщи обаче всики се оплакваха от тази светлина - всичко изглежда адски нестествено, да не говоря че лицата на хората добиват един пепеляв цвят. От около 2,5г. минах само на Ultralux и само на 4000К - сега оплаквания няма, няма и изгорели крушки, като на всички вече гаранцията им изтече.
Аз навсякъде съм на 2700K(основно) и 2500K(тук-таме) и абсолютно никой не се е оплаквал вкъщи.
На мен всичко под 3500 ми червенее и жълтее. За това и не вземам такива па ако ще и две за лев да са... Тия от 6500 пък много ми синеят и придават мъртвешки вид на обстановката. За това и аз съм само на 3500 - 4000 К. Приятна бяла дневна светлина.
Много странни твърдения на tony34al и Pat . Изглежда китайките,които са пробвали са имали загадъчни характеристики. Най-нормалната светлина за вкъщи си е 2500K-3000K. Тя затова се нарича топла бяла светлина.
Мисля че, в природата няма такава или ако има то тя е в много къс отрязък от дена. Най близо до естествената дневна бяла светлина е ок. 4000К. Все пак всичко е въпрос на усещане и комфорт, а те са доста субективни.
Именно , а тази 3500 - 4500 бяла неутрална светлина "Day Light".
https://www.google.bg/search?q=%D0%B...qxjMMZbTRXM%3A