Проблемът с аспекта на 4:3 програми е нещо отвратително и буквално обезсмисля високото качество на картината.
В по-високите модели това не е ли решено? А при плазмите на Panasonic?
19''
26''
32''
37''
42''
47''
55''
Проблемът с аспекта на 4:3 програми е нещо отвратително и буквално обезсмисля високото качество на картината.
В по-високите модели това не е ли решено? А при плазмите на Panasonic?
Не знам дали съм разбрал правилно питането ти:
Как точно да се реши? Дай предложение
На Панасоник можеш да ползваш или 4:3 (две дебели полета отстрани) или 14:9 (пак полета отстрани) или Just (разтеглено настрани до запълване на екрана, като в центъра не изглежда особено разтегнато, в краищата - повече) или Zoom1 (зуумнато до запълване на екрана хоризонтално, като горе и долу се отрязва, пропорцията се запазва, а ако има субтитри на канала, които не са DVB - изчезват в небитието).
При Самсунг има възможност при Zoom да се мести екрана нагоре и надолу, така че да си измъкнеш субтитрите.
Няма как да направиш един квадрат в правоъгълник без да го разтегнеш или отрежеш. Тези опции ги има и в най-ниския клас ТВ-та.
Единственото правилно решение за показване на вярна 4:3 картина в 16:9 прозорец е, като се добавят черни ленти от двете страни (отляво и отдясно).
Груба грешка е да се променят пропорциите на изображението - картината да се разпъне, така че да запълни целия екран.
Друга груба грешка е да се зумне така, че вляво и дясно да няма черни линии, но да се изреже горната и долната част - тогава се губи информация, в частност субтитрите.
Имам един евтин ТВ тунер, чийто бутон за аспект превърта през няколкото възможни варианта, но предлага и верния - с допълване от двете страни. Не мога да повярвам, че такива мощни производители като Panasonic имат такъв груб пропуск!?
И тая "груба грешка" ти носи тъмни/светли ленти завинаги отляво и в дясно.Не е препоръчително да гледате 4:3 с ленти отстрани /особено за плазми/.За всички ,които досега са гледали на 4:3 CRT -не се стряскайте толкова -за седмица /най много месец
/ изобщо няма да обръщате внимание /при избран добър режим на разпъване/ ,че програмата не е 16:9 .А и ставащите за гледане 4:3 програми стават все по-малко.
Нещо не можах да разбера какво допълва този ти тунер ?Повечето марки най -вече японските и Филипс имат аспект(Live ,Super Live...) , който разпъва в страни и леко нагоре като реже съвсем малко и образа в центъра почти не е деформиран , като са има пред вид, че камерата следи центъра това е сполучлив режим за гледанe на телевизия. Масово , най-вече филмите и шоу програмите когато се излъчват 4:3 имат черни ленти отдолу и отгоре и тогава с едно зумване екрана се изпълва без деформации и рязане . За сега това е положението , докато не минат всички на 16:9 ще си играем с аспектите.Първоначално публикувано от plamen.petrov
Само с последното мога да се съглася: "А и ставащите за гледане 4:3 програми стават все по-малко." - а дано по-скоро да е.
Току що хапнах в едно заведение, там на един плазмен SAMSUNG се въртеше някакво американско реалити шоу, повечето от участниците бяха дебели. Ама не е истина колко противно изглеждаха, като се добави и деформацията на картината. Може да си късоглед, далекоглед, далтонист или и трите, ама това няма как да не го забележиш.
'Бах таз плазма аз ако за да я щадя щте трябва да се извращавам по тоя начин!
@nkd: какво допълва тунера? - черни ленти слага отстрани.
Благодаря че сподели решениетоПървоначално публикувано от sambapti
- поставено е във FAQ.
Правилното мащабиране от 4:3 към 16:9 е да разтегне картината по вертикала и хоризонтала, така че да отреже горната и долната част на картината. Тоест реже логото и информационните ленти или субтитри долу. След няколко минутен анализ на картината -процесора повдига долната част така че субттрите да станат видими.Първоначално публикувано от plamen.petrov
Не търси проблема в телевизора, а в нашите български "телевизии". Техническите екипи и управителните съвети спят -тоест не са в час и още излъчват в 4:3 ....което смятат за нормално. Няма какво да им се чудиш. Канал 1 предава картината по стандарт PAL ,а звука по стандарт SECAM....Това го приеха през 1991 година, като компромисно решение поради това, че повечето телевизори тогава в България не приемаха звук по стандарта PAL и от тогава не са си мръднали задниците да поправят това свое безумие. Сега положението е коренно различно, но положението не се е променило...При запитване до БНТ, защо не предават в 16:9, отговорът беше- Защото по закон/стандарт в България било 4:3 и неможели да направят нищо по въпроса...Нали знаеш поговорката - на крива ракета космоса и пречи.
Постави го на режим - АУТО !
Резервен вариант е режим - точен екран.
Аз от няколко дни съм с 42" Е3Е и да си призная съм много доволен от покупката. Филмите си ги пускам през компютъра или лаптопа и това не ми пречи. Картината я гледам в режим точен екран и мисля, че се свиква бързо![]()
Е ,аз от 10 год. съм с 16:9 тв /бързо се свиква/ и още чакам нашите телевизии да минат на 16:9-режимите в съвременните телевизори са достатъчно добри ,за да не гледате 4:3 с ленти отстрани.
Panasonic се подготвят да използват нови процесори - 2 ядра x 1.4 GHz, АRM Cortex; поддържа DDR3. Не съм запознат какви точно използват в сегашните си модели, но ако сложат тези в новите такива ще е супер а и дано най-после по този начин сложат и някакъв браузър. В статията се казва още че процесора е способен да обработва 2 канала едновременно предполагам разделящи екрана на 2 равни половини с 1080p. Този процесор може спокойно да се конкурира и да надмине този на Apple A5 използван в сегашния IPad 2 и който се представя доста задоволително. За Apple също се носи слух че ще пускат ОLED TV в средата или края на 2012, предполага се че TV-то ще използва процесора Apple A6 който в момента е в стадий на разработка и ще бъде 4-ри ядрен ARM Cortex с около 1 GHz на ядро. Предполагам новите процесори на Panasonic ще бъдат показани на изложението в Невада. Надявам се и другите производители също да покажат ако не по-добри то поне на същото ниво процесори.
augata благодаря за инфото. Само не ми е ясно кой е производителя на новите процесори.
http://armdevices.net/2011/06/12/pan...tvset-top-box/
нямам представа кой ще ги произвежда не намерих инфо за това. може би TSM Taiwan понеже те са най-големия производител на Arm процесори. по-важното е че поне по характеристики 2012 процесора е в пъти по-бърз от този през 2011.
hristoslav2, имаш ли представа какво какво се крие зад наименованието нa engina VReal Live и VReal 3D и каква е разликата между тях?
До преди час си мислех, че зад имената на видеопроцесорите /V-real3, V-real4, V-real5.../ се крият процесори на NEC и на Trident/Micronas/ ...но вече не съм сигурен.
Дали Панасоник нямат свое собствено производство на видеопроцесори?