Сравнявах 55XD8599 и 55Х8505С в края на краищата взех 55XD8599 избрах защото като по-нов модел би трябвало да има по дълго време поддръжка и да са оправени детските болести от предходното поколение, което няколко пъти бе спирано от продажба и връщано в завода за софтуерно доизкускуряване (затова андроидите миналата година се появиха толкова късно за разлика от сегашните). Също го избрах заради почти гарантирания 10 битов тракт, а и имам клинична непоносимост към всичко самсунг (без флаш памети). Като меню и двата телевизора са идентични на 99.5% останалите 0.5% предполагам, че ги има но не съм ги открил. И двата в момента са с андроид 5.1.1 на по новия се очаква по скоро да излезе 6.0. В сайта на Сони както винаги от години наред са им грешни описанията и пише че 55XD8599 няма LAN но се оказа че има.
След една вечер ползване отзивите са ми следните... голям средно бъгав таблет с тунер (само дето няма стърчаща антена). Добре че ще го ползвам главно като монитор закачен към 10-битова карта и комп с DCP player, че да не ми прави впечатление софта му в по голямата част от времето.
На софта ме дразни това че на главния екран не можах да намеря как да махна хилядите препоръчани от Сони глупости, като игри, нетфликс и некви борси и американски вестници. Реално искам да си подредя началния екран както съм си го подредил на телефона. Ако някой знае как - да сподели ценен опит :-)
Най-големия проблем за много от новите телевизори е липсата на равна като осветеност подсветка и двата модела имат тъмни петна горе в ляво и дясно точно до краищата което за мен е нелогично при EDGE led технологията. Петната се виждат само на светли пасажи (небе, равен цвят от браузър и дурги подобни) тез дни като имам време ще направя някоя снимка. Виж панасониците в този клас са много по зле от към петна които се виждат даже и на разноцветна картина. От дългогодишния ми опит в използването на хубави 27 и 30" монитори като EIZO и HP Dreamcolor сериите бях забравил за този проблем.