Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 53 от общо 53
Like Tree16Одобрявам

Крипто-вируси /ransomware/

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #46

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Ей така изглеждат автоматичните "стари" версии на документ, когато е включено File History при Win 10. Все едно е познатото System Restore още от XP, но не само за системни файлове, а и за най-обикновени документи (на картинката документите са на дестопа). При Windows-сървърите това го има вградено още от Win2003 и е ценно да се ползва при шернати папки и инцидентно повреждане/изтриване на файл/документ в тия папки.
    А при десктоп машините се появи при Win8.1 .

    В случай, че пострадате от крипто-вирус, то трябва да направите Open или Restore на някоя от Previous Versions (както са бутоните на картинката), само че на ниво папка. По-нагоре FearMe написа, че сегашните варианти на крипто вирусите изключват System Restore и е възможно тези Previous Versions да изчезнат. Но това не значи непременно, че са изтрити, има добре описани техники за "бърникане" по System Restore и старите версии, дори когато System Restore е бил изключен и изглежда, че няма стари версии.


    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от MitkoS; 24-03-16 в 20:05.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #47

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Цитат Първоначално публикувано от ivodivo Виж публикацията
    Точно по рано писах как става заразата обикновено по мейла идва писъмце - може и от собствени ти адрес да е - уордовски файл с макрос обикновено зипнат. Когато стартираш и се изпълни макроса се инжектира самия вирус и се стартира. Визуално се вижда отворен празен уордски файл... Ако обаче са ти забранени макросите - не се изпълнява макроса!
    Нали това е от моя личен опит и тестче което правих по рано...Естествено може варианти много подобни да има за да пуснеш духа от бутилката...
    Самия макрос не можах да му видя кода щото е защитен с парола...
    Много е рисково положението с тези макроси добре, че ни предупреди. А гадните хакери с крипто-вирусите, по много подъл начин се възползват от наивността и доверчивостта на хората. Ще си намерят и те майстора, рано или късно.
    Аз използвам Libre Office и сега погледнах как са настроени макросите при мен. Зададена е висока(предпоследна) степен на сигурност - могат да се стартират само подписани макроси от надеждни източници, което е много добре. Всички останали са блокирани.

    Днес пробвах за тест, да си изпратя през gmail писмо с прикрепени към него потенциално опасни файлове(exe, js, rar), да видя какво ще стане, но gmail веднага ми извади предупреждение за потенциална опасност и отказа да изпрати писмото.
    Но с тия макроси е наистина много подъл номер. Най-добре е да са изключени, за да няма неприятни изненади.
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 24-03-16 в 21:07.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #48

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Обяснете моля на простоцарски от къде да си настроим макросите ? Аз съм с уйн 10. Благодаря!


    P.S. Намерих в офиса настройка на макроси в центъра за сигурност и го направих на - Забрани всички макроси с уведомяване. Това ще върши ли работа?
    Този пост е редактиран от blue1; 24-03-16 в 22:09.

  5. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #49

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Да, ще върши работа. На Libre Office се настройват от тук:

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #50

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Има варианти, при които въобще не са замесени макроси, а "прихващането" става само с "посещение" на сайт със заразен флаш примерно или javascript.

  7. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #51

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Изобщо не вярвам. Ако беше така, аз щях поне десет пъти да се заразя до сега. Джаваскрипта и флаша са ми пуснати постоянно, браузвам навсякъде и нямам антивирусна.
    Джавскрипт в браузъра е с много ограничени права и е невъзможно да стартира приложение в Уиндоус. Файловете на флаша с разширение .flv също са напълно безопасни за операционната система. Ако човек само браузва в интернет е невъзможно вируса да го зарази нито през флаш, нито през джаваскрипт. Убеден съм.

    В повечето случаи заразяването става по вина на потребителя, когато почне да сваля разни файлове и не обръща внимание какво точно сваля. Криптовирусите са маскирани с подходящи иконки да заблуждават и имената им са примерно така:
    document1.pdf.exe, video.mkv.exe, music.mp3.exe, iconpack.ico.exe.
    В бързината повечето не обръщат внимание какво теглят и се лъжат лесно. Но даже и да изтеглим през браузъра криптовирус, в Уиндоус ще светнат поне 2-3 предупреждения, ако се опитаме да го стартираме директно - първо предупреждение в браузъра за опасни файлове, след това UAC и последното предупреждение от нет фреймуърк. Потребителя ги игнорира всичките и накрая сам си инсталира вируса.

    Вината за заразяването е изцяло заради малоумното поведение на потребителите, които цъкат където им падне и изобщо не гледат, и не обръщат внимание на предупрежденията. На такива каквато и защити да им сложиш, дори Бил Гейтс да седи до тях, пак ще се заразят.
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 25-03-16 в 10:57.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #52

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    И аз 13 и половина години не бях успешно атакуван от вирус и си мислех, че няма вече вируси, но се оказа друго завършващо накрая на файла с ".мп3" и изтриване на всички точки за възстановяване ...

    Вируса се инсталира на C директорията и "дълбае" докато ти си оставил компа, или правиш нещо на него.Дълбае с часове, дни и месеци ако е необходимо.Изчаква удобният момент.На практика е зловреден код който се инсталира на C устройството и който дори е трудно да бъде засечен от антивирусна.При мен след като се активира, дори Windows defender offline не успя да го елиминира след като провери и целият компютър офф лайн.Рестратира компа и отново не успя да го елиминира.

    Не бъди толкова убеден, че на теб няма да се случи.Не се знае.

    Може просто да пишеш някакъв документ и докато кликаш по папките да отовориш нещо което ти трябва да "изникне" искане за разрешение за отваряне не уиндоус програма.Дори няма да разбереш каквто точно се случва.ще си мислиш че стартираш някъв ъпдейт или друга програма за проверка на уиндоус за зловреден код или друга програма, а ще ти сервират кодирани файлове...

    Застраховани и гаранция няма ...

  10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #53

    Отговор: Крипто-вируси /ransomware/

    Много "хитро" бяха подходили към Apple. Бяха хакнали сайта на Transmission и всички, които свалят торент клиента им се лепва вируса.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

  1. Отговори: 62
    Последно: 15-11-20, 08:08
  2. Вируси във форума
    От justify във форум За Форума
    Отговори: 5
    Последно: 21-02-16, 02:01
  3. Вируси налазват телевизора
    От hellbg във форум Телевизори
    Отговори: 6
    Последно: 06-05-12, 16:37
  4. ВИРУСИ
    От pettiofi във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 26-03-09, 12:30
  5. вируси вьв Виндоус
    От malerd във форум Windows
    Отговори: 7
    Последно: 18-05-06, 22:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе