Първоначално публикувано от
Jack Krauser Ползата от антивирусни програми срещу криптовирусите е нулева. Доказано на практика. Всички заразени компютри до сега са били с включени антивирусни. Ефект никакъв. Даже напротив, антивирусните са сериозен пробив в сигурността.
Аз от години съм без никаква антивирусна програма, само със защитната стена на Уиндоус, браузвам из всякакви сайтове и до сега не съм имал случай вирус или зараза да ми поразят важни файлове на компютъра.
Самият уиндоус има достатъчно защити, заразяването в повечето случаи става изцяло по вина на задклавиатурното устройство. Дори ако се опитаме директно да стартираме зловредния файл, ще се включат поне няколко предупреждения, които потребителя игнорира и накрая сам си инсталира вируса.
Спазвам няколко прости правила и от години не съм имал проблеми с вируси и зарази:
1. Задължителен бекъп на системният дял. Използвам програмата R-Drive Image. Изключително лесна и удобна за правене на имиджи на дялове, а възстановяването с нея е елементарно. И е само 16 мегабайта.
2. Задължителен бекъп на важните файлове(снимки, документи, пароли и т.н.)
на оптичен диск, като предварително са архивирани с възстановяващ запис в архива.
3. Задължително включена и правилно конфигурирана защитна стена и изключване на потенциално опасните услуги в Уиндоус като remote registry, server, file and printer sharing, remote asissitance и други.
4. Избягвам да инсталирам екзета и програми, които нямат валиден цифров подпис, освен това съм задал да се показват всички разширения на файловете.
Това са елементарните мерки, които вземам, всичко в браузъра ми е разрешено(включително флаш, джаваскрипт), акаунта ми е администраторски, нямам антивирусна, браузвам навсякъде
и до сега не съм имал случай вирус или зловреден софтуер да проникне отвън в компютърът ми,
освен ако аз самият нарочно не го инсталирам.