Страница 2 от 10 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 150

Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

MitkoS,
    Искаш да ме убедиш, че си си примерен, спазваш закона точка по точка? В населени места - 50, извън града - 90, магистрала 120? И никога не си бутвал на катаджия 10-тина лева? Хайде, не го вярвам! И съгласи се, че да караш на габарити вместо на фарове, излизайки от точката, буквата и алинеята на закона - си е нищожна предпоставка за ПТП, практически клоняща към нула. И то в ясен слънчев ден, а не в облачен зимен, когато и без това си карам на фарове дълго преди да излезе този закон. Май сега се опитваш да ме гониш както един ефрейтор гони редника по устав - теленото копче - закопчано, колана - поставен на куките отзад и т.н...

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Нищо не знаете Вие... Я вижте тука... смял съм се със сълзи...

http://audibg.com/NEW/index.php?showtopic=11749

Струва си да го прочетете ...поне няколко от страниците, стига да имате време.

Извадка - лек цитат за любопитните :
    ".....P.S. Докато съм писал мнението се появило ново, от което май личи, че това е ебавка Та в този ред на мисли може да се помисли пасажерите да пътуват голи или по бельо ( още 2кг по-малко), да са посетили тоалетната преди път, а пък ако слизат и да бутат на места ще е просто перфектно Относно автомобила - освен махането на излишно тегло във вид на резервна гума, пожарогасител, излишно гориво, излишен антифриз, чистачки, течност за чистачките, кори по вратите, аудио система, крушки, капачки от винтилите на гумите и т.н. може да се помисли и да се остърже боята - и от нея може да се спести малко тегло. Само не е ясно как ще повлияе това на аеродинамиката - може да се наложи да се маже колата със специален гел преди път, който да намалява съпротивлението...."

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Забавно
    Забравили са да споменат изрязването на ноктите, гладкото избръсване и късата пострижка като фактори
    P.S. Първо този го взех насериозно - първият пост, после чак се усетих, че е майтап
    А този сериозен отговор на същият пост направо ме разби : "Нищо лично, ама заради такива като теб ми се губи половината удоволствие от шофирането, колега... Постоянно трябва да е нащрек човек за някой експериментатор с гениални идеи в съседната лента или още по-лошо - зад мен, в моята..."

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, рез

roumen68  , аз не вадя ключа от контакта , май забрави че има положение което не заключва волана !
    Сервото съм свикнал - другата кола която карам е лада 2107 - честно ако трябва да завъртя на място - хващам мускулна треска !

Сега гасенето на двигателя не е за всеки - трябва да имаш опит и да си познаваш колата
    най-опасното в този случай е че трябва да си следиш педала на спирачките - и ако започне да става твърд - само включваш на скорост пускаш съединителя  и веднага освобождаваш - без да пипаш контакта - пак имаш серво !
    а ако наближиш опасен участък  е добре да включиш на скорост , да пуснеш съединителя и чак тогава да дадеш контакт - по-бързо пали колата и го няма досадното придърпване и леко задавяне !
    Но пак казвам - ако не сте го правили, Не се учете - не е за новобранци !
    това което ще спестите , ако не сте опитни , може да ви убие!

Преди 10г бях един шофьор - чак ме е страх като си спомня .
    сега съм далеч по внимателен !
    познат ми бе казал че до 30 г мъжа мисли с половите си органи !- та и аз така .
    Сега аз имах безкраен терен за тестове и опити и свикнах ( пустинята Сахара ! )

Това с изключването на двигателя не е за препоръчване от гледна точка Сигурност !
    Много е опасно .
    По-добре е да оставите колата на скорост - двигателя да е спирачка
    не се награвят накладките , имаш  мощ за бърза реакци и тн. ,харчи много малко!
    ( пример - спускате се по магистрала с голям наклон - вместо да освободиш от скорост  остави колата на 5-та / 4-та и не пипай педала на газта , а само от време на време спирачката
    ако искаш да намалиш- мини на 3/та и пак не пипай газта - когато двигателя спира колата разхода на горимо е минимален! )

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Mr.TECHNO,
    Преди години, като начинаещ шофьор извърших една велика глупост. Баща ми имаше Варшава и много често изключваше двигателя. Нали си беше като танкетка - търкаля се по инерция с километри. Та при спускане на Шипчанският проход - реших да повторя светлият бащин пример, като изгася двигателя на Фиат Типо. Волана се заключи и навлязох в насрещното платно, идваше и обратен завой! Нали знаете, как понякога трябва да поразмърдаш волана когато е заключен, за да може ключа да се завърти и да го отключи. Та така и при мен! Ей богу, успях най-накрая, ама бях на косъм! Какъв късмет че отсреща нямаше никой! А в моят край знам за случай при който един лекар претрепа себе си и семейството си. Причината - заключен волан.

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    // Няма нищо нередно да си спрял и да си на фарове. Тогава не си опасен.
    ...
    Нередното е да се движиш на габарити.
    Ще си позволя да не се съглася. Конкретно що се касае до шофиране по време на сумрак и нощем. Достатъчно много карам късно вечер (градско и извънградско) и достатъчно много са ме заслепявали точно такива, които спират (я за да се натискат с изгората си, я за да говорят по телефон, я за нещо друго...) без да си изключат фаровете (да минат на габарити!). Да не говорим за случая "спрял, на фарове (къси) + включени фаровете за мъгла!"

В тоя аспект бих искал да напомня на всички, чиито автомобили имат фарове за мъгла (било то на бронята, било под или в бронята) - първо, тези фарове са позволени от закона само в случай на мъгла и само при включени къси (а не дълги!) светлини, и второ, при липса на мъгла въпросните фарове допълнително заслепяват водача срещу вас! А и този пред вас също! На съвременните модели автомобили стандартните фарове са достатъчно добри, че да не се налага да се включват допълнителни за да се вижда добре при нормални условия.
    Съобразявайте се с другите за да се съобразяват и те с вас!

8.  

9. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

хъм Насе , кола с ангренажен ремък да палиш в движение ...........малко си е страшничко. Да не излязат буталата през предният капак да гледат кой кара ? Нали се сещаш ако превърти тоя ремък (не говорим ако се скъса) какво хубаво става ? То така с едно приятелче с Голф успя да счупи 8 от 8 клапана , без да има скъсан ангренажен ремък !

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от stenly
    хъм Насе , кола с ангренажен ремък да палиш в движение ...........малко си е страшничко. Да не излязат буталата през предният капак да гледат кой кара ? Нали се сещаш ако превърти тоя ремък (не говорим ако се скъса) какво хубаво става ? То така с едно приятелче с Голф успя да счупи 8 от 8 клапана , без да има скъсан ангренажен ремък !
    Ами неслучайно новите автомобили (произведени след 1990 примерно) са с "издълбани" чела на буталата за да се избегне чупенето на клапани при едно превъртане на ремъка.

Плюс това не мисля, че натоварването върху ангренажния ремък при палене "на амбреаж" е по-голямо от натоварването при малко по-рязко настъпване на газта...

11. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Да се върна малко към темата за икономичното каране - когато спирате чрез двигателя, ако имате газова уредба по-добре обърнете на бензин! Инжекционите, дизелите, че дори и карбураторите могат да прекъсват подаването на гориво в този режим, но не и газовите уредби ;-)

@BerkStock, за съжаление съвсем не всички са така

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, резm

Цитат Първоначално публикувано от Ско
    ... когато спирате чрез двигателя ... Инжекционите, дизелите, че дори и карбураторите могат да прекъсват подаването на гориво в този режим, но не и газовите уредби ;-)

@BerkStock, за съжаление съвсем не всички са така
    Марто, за съжаление не всички карбуратори са така

А иначе - при спускане спокойно можете да оставяте двигателя включен и на скорост - както Ско каза, тогава се прекратява горивоподаването (с изключение на старите Жигулки като моята с карбуратор "Вебер") - определено е по-добра идея от изключването на двигателя, когато всеки серво-усилвател (бил той на спирачка или волан) практически престава да действа.

13. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
    Ами неслучайно новите автомобили (произведени след 1990 примерно) са с "издълбани" чела на буталата за да се избегне чупенето на клапани при едно превъртане на ремъка.

Плюс това не мисля, че натоварването върху ангренажния ремък при палене "на амбреаж" е по-голямо от натоварването при малко по-рязко настъпване на газта...
    Не съм съгласен с теб, повечето "нови" автомобили , нямат легла за клапаните.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Стънка , моята гадина не прави поразии - скъсах веднъж ремък, пича който ми я продаде ме метна че го е сменил - беше бая оредял .
    сложиш новия и толкова, никакъв проблем
    Този ремък ми е на 24 000 км - до 50 000 имам още !
    Чувал съм че рязкото "изрязване" , и смяната на предавка с цел по-мощно каране дупи повече ремъка !
    Поразии става при Дизелите ама май до 1999г - след това са интелигентно направени!

аз пускам на скорост и тогава паля - обратния вариант е по-опасен - даваш контакт и тогава включваш - пъти по-натоварващо е !

16. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от stenly
    Е- ако при 120 км/ч влкючиш на 2-ра и пуснеш съединителя.... буталата ще ударят не само в клапаните ами ще направят предния капак на вълнички (независимо какъв е ангренажа). Това май е направил твоя познат. А по темата- всякакви "тарикатлъци" от типа на изключване на двигател и т.н. рано или късно излизат през носа. Най- икономично се кара с постоянна скорост около 90 км/ч (за различните коли е различно, но там някъде).

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Цитат Първоначално публикувано от llll
    Е- ако при 120 км/ч влкючиш на 2-ра и пуснеш съединителя.... буталата ще ударят не само в клапаните ами ще направят предния капак на вълнички (независимо какъв е ангренажа). *************************************

То това първо че няма как да го направиш при 5 -та , директно на втора ( поне моята не може )  , и ако успееш да го направиш , най-малкия проблем ще са ти клапаните. Така може да се преметнеш през таван че ............................
    Такава глупост само новобранец би допуснал ( ако обърка скоростите )

18. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, резm

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO

То това първо че няма как да го направиш при 5 -та , директно на втора ( поне моята не може ) , и ако успееш да го направиш , най-малкия проблем ще са ти клапаните. Така може да се преметнеш през таван че ............................
    Такава глупост само новобранец би допуснал ( ако обърка скоростите )
    Каква пета? Идеята беше да гасиш двигателя по надолнище и да го палиш, като включваш на скорост....А втора и четвърта са едана до друга.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 10 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 168
    Последно: 08-06-13, 14:24
  2. Резултати от тестове с Prime95
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 11-11-10, 19:42
  3. Отговори: 10
    Последно: 27-04-09, 21:30
  4. Haier HSU-09H03/R2 - въпрос за икономично ползване
    От ozonbg във форум Климатици Haier
    Отговори: 15
    Последно: 14-12-08, 22:39
  5. Отговори: 9
    Последно: 02-07-06, 21:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе