/Offtopic. Има един лаф, според който българина разбира само от политика, жени и коли. Първите две ги бяхме доказали, справяме се вече успешно и с третото![]()
/Offtopic. Има един лаф, според който българина разбира само от политика, жени и коли. Първите две ги бяхме доказали, справяме се вече успешно и с третото![]()
Ми един Seat Ibisa 1994-а има (лично съм виждал двигателя му разглобен), което ме навежда на мисълта, че и Golf-тройките би трябвало да имат, а и респективно всички автомобили от този и по-висок клас. Все пак и за Ладите вече се правят такива бутала...Първоначално публикувано от stenly
За съжаление разлика има не само от марка до марка, но дори и в различните двигатели за един и същи модел автомобил. Например фиатовия двигател с обем 1.1 не удря клапаните, но този с обем 1.2 ги удря. Иди ги разбери![]()
интересна тема се заформи, а аз винаги съм имал един коментар за "икономичното каране".
въпросното каране има 2 аспекта - финансов и субективен.
субективният може да е любов към екологията, повод за надувки и др.подобни. тук коментар и анализ не може да се прави
финансовият аспект обаче се поддава на анализ. "колко ми гори колата?" е въпрос, който хората си задават, но този въпрос не е "при равни други условия". за да искаш да гори по-малко, значи да искаш да спестяваш, значи парите са фактор за теб (дори и тези, които спестяваш за разликата 6/100 до 10/100). след като е толкова важна тази разлика (6-7-8 ст/км), че да се стремиш да слезеш колкото се може по-надолу, значи може да има 2 причини - таксиметър си или нямаш пари. тук не сме бакшиши, затова задавам следния риторичен въпрос:
кое е по-изгодно - да си купиш кола за 4К, която гори 10/100, или кола за 40К, която гори 4/100?
(изобщо няма да коментирам падането на стойността на колата след, да речем, 5 години, макар, че може би трябва, защото не е само бензина това, което определя за колко ст/км се возиш)
----------------
тук е момента да отбележа, че карам малко, и преди всичко досега само служебни коли, така че разходът нито ме е интересувал, нито е бил моя грижа. личната си кола карам малко (работя на бюро, а отскоро на 10 минути пеш от дома си, така че дори и на работа вече не ходя с кола). личната си кола карам когато ми потрябва, докъдето ми потрябва, без да правя сметка колко гори (честно казано към момента дори си нямам представа колко й е разхода). карам на бензин, доливам когато свърши и не мисля за метани и газ (може би защото, както стана ясно, не карам много). ако се наложи да карам много, ще седна и ще си сметна с моливчето дали инвестицията си струва, а не да я правя заради едното правене
Хайде приятели, никой не се похвали досега с постигнати резултати при икономично каранеДаже и изключващите двигателя
За да може да са съпоставими резултатите - посочете и марка, тегло празна, двигател, гориво, година производство, маршрут. Ясно е че от София до Варна или Бургас разхода е по-нисък от обратният маршрут.
Вмъквам още едно "златно" правило: на светофар има смисъл да се гаси двигателя, само ако престоя е повече от 1 минута. Защото консумацията на стартера е огромна. И след това алтернатора натоварва двигателя и вдига разхода докато върне акумулатора в предишното състояние.
FearMe,
Аз съм на 54к при 4-5/100 и в моят случай това е оправдано, защото често пътувам и надалеко. Прав си за обезценката, но когато си първи собственик, имаш преди това натрупан опит от 2-3 коли 3-та ръка - вече знаеш какво и как да пазиш на новата, това винаги си е друго нещо.
Бих предложил на вниманието ви следната страничка: http://www.spritmonitor.de/en/
Цъкате на марка и модел и гледате как се справят братята ви по оръжие... ъъъ, автомобил.
Ето я моята каляска... не е от най-икономичните както се вижда
http://www.spritmonitor.de/en/detail/137165.html
Ето и моето мнение:
Най икономи4но се кара кола с бензинов двигател когато той работи в оптималния си режим около 2000 2500 об/мин. съответсващи на скорост от 90-100 км/4 .За дизелите оборотите са раз4лини. Заслужава да се отбележи 4е освен от към икономии карането с постоянна скорост води и до удължаване ресурса на двигателя.Друго важно нещо е 4е вклю4ването на по висока предавка по рано от необходимото не води до икономии а напротив. Т.е. това 4е кара6 на 5та с 70 не е икономи4но. Въобще карането на 5та под 80-90 може да донесе само неприятности(например разбити лагери на скоростната кутия и про4ее).
Твърдо съм против всякакво изклю4ване на двигателя тъй като то води до компромиси с безопасността. Веднъж съм се търкалял заради заклю4ен волан, (колкото и нелепо да изглежда след това се опитах да го заклю4а около 100 пъти и не успях!!!)освен това вакуумният усилвател не работи и спира4ките изискват по голямо усилие за задействане(при някои модели въобще не работят).
За светлините твърдо за през деня извън населено място.Дори в ясен ден кола с вклю4ени фарове се забелязва много по рано. А идиотите които ни вадят о4ите на дълги с нерегулирани фарове или халогени... те си знаят:-).
сега дизела е по-икономичен от бензин както и да го погледнеш
среден разход на 1,7-1,9 дизел градско- 6;6,5 /100
извън града е повече и до 4 /100 може да паднеш
лошото е нямаш такава тяга като бензин, по-скъпа е колата , подръжката е по-скъпа , зимата е ад при големи студове с нашта "качествена" нафта
аз със спирачките при угасен двигател грижи нямам, по-горе съм описал как се прави.
На 5-та да включиш и да набираш - не си чел постовете ми - описал съм го че е безумие.
но от първа до 4-та , колкото по-бързо стигнеш до 4-та толкова по-малко ще харчи
И друго - студената кола харчи като Комбайн Беларус - независимо как караш !
За разхода съм засичал единственно на извънградско. Каляската ми е Форд Фиеста 1.1моноинжекция, 54 коня. Преди 3 години правих основен ремонт на мотора, така ,че той е читав. Сложил съм чисто нова газова уредба, та на газ при 80-90 км/час разхода ми е 6 литра на 100 км. При 100-110 км/час, разхода ми е 7-8 литра, а нас 120 километра е 10 и нагоре. В града не я засичам но е около 10. Бензина го ползвам единственно за разпалки и за гасене на колата, като на 5 бутилки газ , минавам около 200 километра на бензин.
Зареждам дизел най-вече от OMV. Доскоро карах само с обикновена нафта, от това лято изцяло минах на по-скъпата, която има различни имена - спринт дизел, алпийски дизел, евро дизел, V-power diesel и т.н. Осезаемо се усеща по-голяма пъргавина и малко по-тиха работа на двигателя, но не мога да кажа, че е по икономично с него, отколкото с по-евтината нафта. Но чак наскоро разбрах че комън рейл трябвало да се кара само с по-скъпата нафта. Мисля, че разликата е най-вече в съдържанието на сяра. При по скъпата е по ниско.
За паленето на дизела - имаш ли хубави подгревни свещи - при -15C пали от четвърт такт, дето се викаНяма въртене повече от половин секунда. И така е било и с 3-те дизела които съм карал, но винаги с хубави свещи.
Fiat Tipo 1.6 ie
Газова уредба Lovato.
Съгласен съм с FearMe, тъй като карането на колата е не само за да си свърша работата, а и удоволствие донякъде.
Минавам около 5 000 километра на месец, от които около 300 километра са градско, останалото извън града, разнообразен терен, един и същ маршрут 30/70 планинско/равно.
Извън града [2-ма пътника сме] ми гори 8.4/8.6, като общо взето падам под 110 км/час, само ако пътя го изисква. Обикновено поддържам скорост между 110 и 120 км/ч. В планината [Котленски проход] с около 60 км/ч.
Забелязал съм, че зареждайки газ от Лукойл, разхода ми пада. Не съм доволен от газта на OMV или поне качеството е непостоянно и във времето, а и на различните бензиностанции.
Влияние на разхода ми оказва и грижата за самата газова уредба, в частност изпарителя. На 20 000 километра ходя при човека, който ми я монтира за да му направи профилактика. Излизат всякакви мръсотии във вид на маслена суспензия, както и ми сменя някои гумени части, които са се втвърдили от температурата. След това задължително на газ-анализатор за настройка. Разхода ми е респективно 15+10 лева, но мисля, че си струва.
В града ми гори доста, между 11 и 12 литра на 100 километра, но както казах съм склонен да си доставям удоволствие за 2 лева на 100 километра. Ако се напъна вероятно ще смъкна разхода до 10/100.
Принципно италианските автомобили се славят с висох разход, дължащ се на по-високо оборотните им двигатели. При Опел да кажем 3000 оборота/мин са 120 км/ч, докато при мене 120 км/ч достигам при 3400/3500 оборота/мин.
Климатика ми качва разхода с около 800 грама на 100 километра, но аз го пускам рядко т. като пътувам нощем в едната посока и рано сутрин в другата.
Лека справка
Опел Омега  2.0 i , Варна - Елена , Трухчевата къща , + 2 дена разходки до Елена и Боаза и обратно . после Трухчевата къща , Елена - Варна - 680 км / изгори ми 45лв газ ( заредих когато бе на 79 ст. преди почти година и нещо !) с @WSD не сме паднали под 110 км , на места и над 130км даже !
Ето и по данни  колко гори - тамън толкова
http://www.spritmonitor.de/en/detail/139877.html 12/100 газ  или Левче за 10 км по тогавашни цени , сега е лече за 8 км.
Тук е момента да кажа че ако някой се интересува - продавам старата барака - "Silver Bullet"
Е кажете и друга техника де
само аз казвам
Остана и да почнете да карате като мен - Убивам Ви !![]()
DarkRose,Първоначално публикувано от DarkRose
Благодаря за линка! Допреди малко четох и ме заболя корема да се превивам от смяхОня ядосания, дето спирал да пише повече, защото си трошал клавиатурата в момента от яд - ми изкара сълзи
Жалко че са заключили темата вече
![]()
Модераторите може и да ми трият поста - няма проблем. Чета и ви се чудя на акъла ?!!!
Абе хора все пак сте в 21 век. Как е възможно да се задава въпрос за изключване на двигател по надолнище ???В ред ли сте или си играете на тука има тука няма.
Като се изключи няма серво на волан , няма серво на спирачките / оставете мисълта , че има за 2 или 3 или 5 натискания на педала/. Отделно опастността от заключване на волана.
на Голф 3 срещата на клапани и бутал е сигурна. Мой познат с 2л 16V - голямата машина АФТ мотор получи пряка среша на големият брой клапани / не са много само 6 клапана изкривени и 2 бутала пробити/ Защото беше сменил ремък. На излизане от тумела на Витиня беше до там. Само за частио 1200 лв.
На Голф 3 АЕЕ няма защита също /1,6л пълна инж. но 75к.с/
Чудя се и друго какви са тези ремъци , че се късат .Ами има коли с вериги сменят се само след някакви си поне 500 000 км.
@Техно и на 5 та на баир нагоре ускорявам даже и изпреварвам.
Разход на бензин 12 л градско с нон астоп клима за да не дишам отрови, извън градско , ако случайно карам до 140км/ч -8,7-9 , ако настъпя 150-220км/ съм на 10л .Ами ламя какво да я правиш.
Не мога да изключвам запалването защото с блок може да се преборя по-лесно.
Вс. що е инжекция има принудителен празен ход при който няма разход на бензин, ако се използва не се налага прекомерна употреба на спирачки -няма износване , прегряване на накладки, дискове, кипене на спирачна течност.
@ Malone Човече недей да сваляш гарда на италисанските машини![]()
.
Мина времето на блъфа , че гермаснките са железни. След Голф 2 и Пассат Б4 всичко е ....еднодневка. с типичните за уж италианките коли проблеми по ръжда, ходова част и ел. инсталация.
С пожелания на всички да си купят много "грозна кола" "без никаква естетика" -- 159-ка или Brera !!!