Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 150

Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

//офф
    @roumen68
    Линкът от Ауди форума е добър, много помага за настроението и кара човек да се замисли... :-)
    //офф

Вижте сега - погледнато реално - икономично за всеки е различно.
    Така, че всеки си преценя в една или друга степен кое му оттърва и кое да прави.
    С едно условие - Само гледайте да не застрашавате живота на другите участници в движението, това е
    Аз примерно от една седмица насам съм с едно комби - гори ми към 15 /100 градско и може би 10/11 извънградско, още не мога да го засека пустото :-)
    Ама ми е кеф да го карам, като кораб си е.
    Така че ... нека пътуването Ви е приятно, безопасно и да стигнете живи и здрави закъдето тръгвате. Мисля, че това е най-важното.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, рез

@Kris11,
    Казах какво правя аз
    Нито сервото ито спирачките са ми проблем
    от години го правя , и не виждам с какво застрашавам когото и да е.
    Знам че съм луд !
    само че ти не се ръсиш изцяло за бензина на алфата , когато почнеш да даваш повече от колкото изкараш вече е проблем - защото колата много по-добре от мен знаеш че освен гориво гълта много повече- а тези неща излизат изцяло от моя джоб , докато при теб е доста поолекотено!
    ( Все пак имаш книжка когато аз съм бил на 3 г . - определено си по-опитен от мен и100% ги знаеш, но тук говорим за икономичност !  )
    Ремъка ми се бе скъсал защото бе доста притрит и сигурно е бил над 80 000 км.! Ще ти го покажа- стои в багажника още , за мостра
    казах - заблудиха ме и стана белята - колата ми е 1988 г все пак
    нямам пари да карам нови и лъскави - а и да имах пак кораво и дърто германско Дживотно бих взел
    Един майстор ми бе казал - Дето правят минети и спагети - кола не вземай !
    скъпи са за нас простосмъртните !

За накладките бе прав - на моргата ми искаха 25 лв за комплект - на магазина ми взеха 14 лв !

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

прясна информация от днес:
    варна-шумен-варна, 220км, средна скорост ( ...ммм... нали тук няма катаджиии? 130-140км/ч @ 3100-3300 rpm - 6.4/100

renault laguna, 1.8, бензин

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

@...ммм... нали тук няма катаджиии?
    Имам има -Седят на отбивките за Побити камъни, широката част на магистралата / уж аварийното летище/и Невша.
    Веднъж правиха опит да ме спрат, ама докато излязат и махнат с палката ... иии как се спира като си с 220?

@Техното - ами какво да правя ? дали са ми я да я карам - е аз и това правя. Ама се грижа за нея.Когато ходя по лична работа надалеч от града бензина си е от мен.
    Голфа е пълна инжекция но и не мисля да го газифицира. Там работата е за газов инжекцион/ най -евтин е БГ 1200 лв.Монтажа е отделно.Колко км трябва да мина за да ги избия? Г.инжекцион - ами защото е АЕЕ мотор с пластмасови см.колектори
    И като казвам, че германските коли не са вече това с което се славят. Имам познати с Венто и Г 3 с дупки в багажното отделение -легена за резервната гума.Венто с изгнили като на Орел калници.За Сеат да не говорим -още са по -гнили от VW.Но при вноса вс. се маскира.
    Икономията е майка на мизерията -пластмасовите колектори вече са хит : има ги в VW,Skoda,Seat,Renault - виждал съм бензинов Сценик с такива. И по дизелите ги слагат - Дървондел С15, Berlingo и т.н.
    Относно майсторите - там не ми говори .Алфата я гледат като самолет или косм.совалка. Бисери от сорта : "я какъв малък 8 цилиндров двигател: я има 2 вала значи е 16 клапанна; я къде е на тази кола делкото ??" Просто тук в Бг няма сервизи както трябва да е .Ако пък припариш в Вантотрейфд -главата на дръвника / за несмки коли е VW i Audi/.

6. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Цитат Първоначално публикувано от kris11
    @...ммм... нали тук няма катаджиии?
    Имам има -Седят на отбивките за Побити камъни, широката част на магистралата / уж аварийното летище/и Невша.
    Веднъж правиха опит да ме спрат, ама докато излязат и махнат с палката ... иии как се спира като си с 220?

@Техното - ами какво да правя ? дали са ми я да я карам - е аз и това правя. Ама се грижа за нея.Когато ходя по лична работа надалеч от града бензина си е от мен.
    Голфа е пълна инжекция но и не мисля да го газифицира. Там работата е за газов инжекцион/ най -евтин е БГ 1200 лв.Монтажа е отделно.Колко км трябва да мина за да ги избия? Г.инжекцион - ами защото е АЕЕ мотор с пластмасови см.колектори
    И като казвам, че германските коли не са вече това с което се славят. Имам познати с Венто и Г 3 с дупки в багажното отделение -легена за резервната гума.Венто с изгнили като на Орел калници.За Сеат да не говорим -още са по -гнили от VW.Но при вноса вс. се маскира.
    Икономията е майка на мизерията -пластмасовите колектори вече са хит : има ги в VW,Skoda,Seat,Renault - виждал съм бензинов Сценик с такива. И по дизелите ги слагат - Дървондел С15, Berlingo и т.н.
    Относно майсторите - там не ми говори .Алфата я гледат като самолет или косм.совалка. Бисери от сорта : "я какъв малък 8 цилиндров двигател: я има 2 вала значи е 16 клапанна; я къде е на тази кола делкото ??" Просто тук в Бг няма сервизи както трябва да е .Ако пък припариш в Вантотрейфд -главата на дръвника / за несмки коли е VW i Audi/.

кадърни майстори има ама те не стоят по големите сервизи а работят за себе си

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Kris11 ,
    Сега да обясня
    Не плащаш застраховки от джоба си
    не плащаш данъци и прегледи
    не плащаш части и ремонти

така ако бе при мен и да си плащам само личния разход - нямаше да сложа газово ,нямаше да прибягвам до ефтини тарикатлъци за иконимия
    Как няма да се чудя от къде да иконимисам,  МАМКА МУ А95 Безин е почти 2 лв !  , Газ 1л = 1,06 ст
    ебати кавалите дето ни управляват , догодина  Задължителната Гражданска Безотговорност е 184лв за моя автомобил  , а като някой келеш ми отнесе пак стопа и калника на паркинга -  ченгето ми казва "Сори пич - Автокаско ! ! !", или когато на 29.12.2005 пиян идиот ни изтласка от пътя и избяга- акта бе за наша сметка !

Как после няма да гася двигател и няма да минавам през по-преки маршрути , само и само да спестя някой километър , щото джоба ми е бая изтънял !

Камене - не мери по магистралата- там имаш три ленти и прав път до безобразие - мини по малко по обиколен път и да видиш че ще качиш даже . Тръгни от Шумен до Търговище и ще разбереш за какво говоря - постоянното преминаване от лента в лента, за да избегнеш дупките - рязкото спиране и тръгване ,за да не потрошиш колата или да се наканиш да минеш гадния камион- там ще бъде друг показателя .

8.  

9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Освен изброените в началото на темата фактори за "кормуване в зададените параметри", ( сорри ама като чуя за думата "икономия"
    ми се драйфа и се сещам за толкоз вярната фраза "икономията е майка на мизерията" ), има един много важен момент в работата на двигателя
    и той е в неговото управление. Това всеизвесно е става посредством "бордовия компютър" състоянието на който, заедно с прилежащите му
    датчици и сензори обикновенно не се следи, а специално от у нас, много шофьори дори не знаят за какво служи....и дори и тези които знаят,
    го осакатяват като умишлено "щунтират" повредили се сензори обикновенно с думите "таковал съм им майката"...после реват че много им се е
    вдигнал разхода, обикновенно студения двигател гълта като ламя не толкова заради гъстото масло, а поради това, че работи в режим "open loop"
    ( отворен кръг ) а не в "closed loop" ( затворен кръг ) режим, в който достига след като компютъра е преценил на база входящата информация,
    че е достигнал оптималните температурни параметри...тогава десетки датчици влизат в своята роля на "очи и уши" с цел да се постигне най-
    оптималното съотношение на горивото и параметрите на работа....филтър, гуми, качествено масло - окей, но състоянието на кислородния датчик,
    т.н. ламбда сонда, нейната еластичност ( освен че се повреждат те и оставяват и реагират със закъснение, което е дори по-лошо ),
    стъпковото моторче за въздуха на празен ход извесно още като IAC ( idle air control ),MAP (MAF) сензора, системата за рециркулация на отработените
    газове (EGR) и т.н. са не по-малко важни за правилното функциониране на двигателя и колата като цяло....

Оптимално работещ двигател, оптимален разход на гориво при всеки стил на кормуване!

Поради динамиката на живота, който не позволява реализиране на съвети от типа на "плавно ускорявай","плавно спирай", щото не мога да си представя
    кога ще стигна до офиса поради това, че всеки ще се муши пред мен преди поредния светофар, правилното техническо фунциониране на всички сектори в
    автомобила е правилния подход. Градското става все по-голям кошмар особенно в големите градове и не съществува кола която да "харчи" разумно
    при 5-15км/ч следвано от газ до ламарините до следващия светофар, какво съм виновен, че на тези които проектират светофарната система понятието
    "зелена вълна" е непознато?!!!!

А на тия,дето си изключват двигателя по нанадолнище, КАТ да им вземе книжките доживотно...

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

@ Mr.TECHNO
    Kris11 , Сега да обясня
    Не плащаш застраховки от джоба си
    не плащаш данъци и прегледи
    не плащаш части и ремонти

Сега аз да обясня откак продадох кораба -/Пасатор 92г 1,8ми/ в началото на 2001г съм много,ама много доволен.Бях спрял да го карам .
    И как няма да съм доволен като ги няма описаните по-горе разходи.
    Но не всички ремонти ги правя в сервиз.с някои се занимавам аз.

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    ...Градското става все по-голям кошмар особенно в големите градове и не съществува кола която да "харчи" разумно
    при 5-15км/ч следвано от газ до ламарините до следващия светофар, какво съм виновен, че на тези които проектират светофарната система понятието "зелена вълна" е непознато?!!!!...
    @Tomorrow, ако говорим за София, то там наистина е абсурд да се прилагат каквито и да е техники, хайде да не е за "икономии", а "за по-нисък разход" на гориво. Освен ако не шофираш между 2 и 5 сутринта Пловдив, Варна, Русе, Ст. Загора, Бургас - в по-малка степен са натоварени, ама пак не стават.
    За целта ти трябва ненатоварен прав, равен, гладък път, през деня с t +20C...+25C на въздуха. И за достоверно измерване на разхода трябва маршрута да бъде до някаква точка и връщане обратно. Тогава разликите в надморската височина се компенсират. Веднъж си изкачвал, после си се спускал например. И ако засичаш по резервоара - сам си зареждаш, до ръбчето. Бензинаджията никога няма да ти я напълни до ръбчето, особено ако е дизел, нали нафтата се пени. При първото цъкване на маркуча оня вика "готово", а при дизел това значи че можеш да налееш още 10-тина литра, ако чакаш спадането на пяната. Даже след стигане до ръбчето - ако никой не те зяпа любопитно - леко разклати колата Това позволява да излязат въздушните джобове от резервоара. Е, тогава вече измерването е напълно достоверно

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@Tommorow
    след като си направи кефа- сега и аз да си направя моя

Много от нещата са 100% , но има и малко неща кото ще нарека както @FearMe - Ceteris Paribus ( При равни други условия )
    Кофти е че мислиш че всички коли имат бордови компютър  ! ( не говорим за ел. Делко ) говорим за КОМПЮТЪР!
    второ за тн EGR ( аз го наричам двигател празен ход )
    той влияе само когато не работят ниските обороти ( три смених, все тая разхода не пада - оправих и свещите и о-чудеса ) !!!
    Зелената вълна не е константа- не всеки ден караш през огромно задръстване , или не всеки път пред себе си имаш леки и пъргави коли - представи си 3 автобуса , 2 камиона и за капак BWM помляло Москвич - определено никаква вълна освен полицейска няма да ти помогне.
    Някъде бе казано че човек прекарва около 6 м от живота си по светофари - според мен е повече даже !
    А за това че гася двигателя , КАТ имат по-интересни субекти на които да им  вземат книжките . Но това си е мой проблем - прочети по-внимателно къде го правя , а ако имаш човек в КАТ -Варна, прати го да ми вземе книжката, тел. и номер на колата ще ти дам .

13. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@Techno - изясни си понятията преди да си "правиш кефа"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Exhaust_gas_recirculation
    рециркулацията на отработените газове няма нищо общо с двигателя на празен ход...
    EGR-а е система и не се сменя, а се сменят нейните възли (вакумни клапани и т.н.). Моя съвет е да си смениш майстора, който ти я е сменил три пъти )))

добавено: за съжаление нямам възможност, нито КАТ имат права да отнемат книжките на такива "експериментатори", но ако се предложи аз съм с двете ръце ЗА!!!
    И проблема не е в това, че го правиш, а в това, че демонстрираш на всеслушание какво правиш, някой тиин с книжка от месец ще прочете това, ще си каже я да видя и аз и ще убие себе си или други....

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

колко пъти да го кажа - не препоръчвам на никой да гаси двигател !!!
    Не ме гледайте аз рискувам за себе си , не за другите.
    угасения двигател няма серво ,няма спирачки , няма тяга да избягаш от опасен участък !

Това за което говорех е друго , така е.
    ЕГР какво имаш предвид- катализатора ли ?
    Щото аз си махнах тази естра-  първо че ми спъва колата, второ че харчи с него повече , и трето на газ съм пъти по екологичен от най екологичния дизел .

16. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@Techno - Катализатора е последната брънка в системата за контрол на отработените газове.Даже може да се каже, че катализатора дефектира и се запушва именно поради недобра работа на EGR-а. Борбата със токсичните компоненти в отработените газове е на два етапа, неутрализация преди да се образуват с EGR-а, и неутрализацията след като са се образували с катализатора.За образуването на азотни окиси има 2 необходими условия - свободен кислород в горивната камера (бедна смес) и високи темперстури. Целта на икономичността сместа умишлено се обеднява, при което се получава по пълно горене, комбинирано с намаляване на въглеродния окис и въглеводородите, но значително се увеличават азотните окиси. Затова именно се подават рециркулиращи газове - те намаляват температурата, а сместа си остава леко обеднена при което СО и СН са в границите, а азотни окиси не се образуват защото едното условие не е налице. Освен това, EGR-ра намалява детонациите, поради факта че в цилиндъра влиза по-малко количество прясно работно вещество, тъй като е разредено с инертни газове. При карбураторните двигатели клапана на EGR-а се управлява най-често от разреждането в колектора, което издърпва една мембрана. Когато се подаде газ докрай, налягането от двете страни на мембраната става почти еднакво и пружината зарваря иглата на клапана. В този случай рециркулацията се изключва и по никакъв начин не може да влияе на детонацията, освен ако няма специален ECU, който да управлява процеса.

Що се касае до основната тема, икономията на гориво, специално при двигателите, не е зле да се прочете следното:

http://beinsa.info/pantone_bg.html

Продължителността на живот на двигателите оборудван с PMC-GEET се увеличава 10 пъти в сравнение с тази на обикновените мотори, в които саждите действат на двигателните части подобно на пясък. Първият прототип, конструиран от Пантоне работи 7000 часа без смяна на масло и свещи, докато един обикновен двигател работи до 700 часа.

Ако покрием цилиндъра с прозрачен купол, ще видим че при един обикновен двигател запалването подскача насам натам по буталото, което създава неравномерно налягане, търкане и изхабяване. В един двигател с PMC-GEET запалването е пълно, моментално и равномерно по цялата горна част на цилиндъра.

По-голямата ефикасност на PMC-GEET идва от това, че газообразното хомогенно гориво вътре в мотора изгаря практически 100 % при едно запалване, докато бензинът има точки на кипене от 30 до 220°C и температури на самозапалване, такива че неговата ефикасност е много ниска и голяма част от енергията му отива на вятъра. Само половината от бензина изгаря в самия мотор, останалото изгаря върху клапите, колектора и в катализатора. Ето защо при мотор, екипиран с PMC-GEET ефикасността на консумацията нараства с повече от 200 %. Например камион Ford снабден PMC-GEET не гори повече от 5,6 лl/100 км, за сравнение с 16,8 л/100 консумация преди. Има и друго предимство, свързано с ауспуха - тъй като моторът загрява по-малко, заглушителят загрява по-малко ако се направи подходящия реглаж (настройка) според използваното гориво. Някои промени даже водят до премахване на радиатора (случвало се е при погрешна настройка да се формира лед под ауспуха).

Ако някой тръгне да експериментира в подобна посока и има времето и търпението, може би ще реализира по съществена икономия от всички други примери тук

17. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Интересна статийка, ще се чете подробно!

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

10x!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 168
    Последно: 08-06-13, 14:24
  2. Резултати от тестове с Prime95
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 11-11-10, 19:42
  3. Отговори: 10
    Последно: 27-04-09, 21:30
  4. Haier HSU-09H03/R2 - въпрос за икономично ползване
    От ozonbg във форум Климатици Haier
    Отговори: 15
    Последно: 14-12-08, 22:39
  5. Отговори: 9
    Последно: 02-07-06, 21:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе