Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 33

Изтощен акумулатор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Изтощен акумулатор

Забравил съм осветлението на тавана в колата да свети почти 1 седмица! И тъй като е в гараж, а из града карам друга кола - нямаше и как да го видя по-рано. И вчера като опитах да запаля - даже и "цък" не се чу, всичко изгасна. Поне лампата още светеше преди да я изгася, имаше си и достатъчно ток за централното заключване и алармата когато видях каква е работата и я заключих. Въпросът ми е: ако се остави за ден-два, възможно ли е акумулатора да се повъзстанови и да имам достатъчно заряд за да запаля? Времето е топло, това може да помогне също. Преди да търся други варианти, да опъвам кабели до друга кола, или да го свалям за да се зарежда? Акумулаторът е на 3 години, оригиналният с колата, на това разчитам. От друга страна двигателят е дизел, а доколкото знам за дизел се иска доста по-голям първоначален ток, нали се включват и подгревни свещи преди стартера. Какво мислите вие? Случвало ли ви се е?

2.  

3. Member Аватара на myrshavija
    Тук е от
    Nov 2004
    Живее в
    София, Дружба 2

Re: Изтощен акумулатор

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    ...Въпросът ми е: ако се остави за ден-два, възможно ли е акумулатора да се повъзстанови и да имам достатъчно заряд за да запаля?...
    Не. Сваляй и зареждай. Вероятно ще ти върщи работа поне за топлия сезон - казват че пълното изтощаване на акумулатора го "убива" и въпреки зареждането проблемите зачестяват.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Щом като е имало напрежение за централното - няма му нищо. Разреждането, когато е с нисък ампераж, дори е полезно. Но не се опитвай да палиш. Можеш на място да включиш зарядното, но трябва да разкачиш единия кабел от автомобила.

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Карам най-вече на извънградско, тоест няма често въртене на стартера отнесено към изминатите километри. Това все ме караше да си мисля че с този акумулатор ще изкарам дълго време. (Например за такситата гаранцията за нов акумулатор е наполовина спрямо другите коли имено заради честото въртене на стартера!) Обаче наскоро си взех автохладилник на 12V със защита - като падне напрежението на акумулатора при неработещ двигател (май под 11,5V) - се самоизключва. Консумира 50W, а защитата го изключва след само 2 до 5 минути. Което ме беше навело на мисълта, че май акумулатора ми не е много в ред и скоро е ще за смяна. Та сега се колебая дали вместо да търся начини да го зареждам - направо да си взема нов акумулатор, и то по-голям - например 75Ah. Всъщност колко време е номалният живот на един акумулатор?

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

... Всъщност колко време е номалният живот на един акумулатор?
    Щом е изкарал толкова - не е зле, макар някои да изкарват доста повече! Не зависи само от режима на каране, но и от много други фактори, които при тебе (нова кола) не би трябвало да съществуват. Все пак, ако решиш да вземаш нов искай да ти проверят ел. системата (в повечето случай това го правят задължително, но все пак). А стария може да ми го дадеш - за резервната Омега, която трябва да подкарам за да спра моята за боядисване. А ми се свидят 100лв за нов, при положение, че не се кара постоянно. Черпането от мене!

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

OK Lazar, ще видя какво ще направя по въпроса, но ако го сменям - непремено ще те предвидя

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от myrshavija
    казват че пълното изтощаване на акумулатора го "убива" и въпреки зареждането проблемите зачестяват.
    Е, чак пък да го убива...

roumen68, сваляш, зареждаш и го слагаш на колата, която караш постоянно - да се повърти там известно време.

Всъщност колко време е номалният живот на един акумулатор?
    При правилна поддръжка (редовно следене нивото и гъстотата на електролита, подавано от релето на зареждането правилно напрежение и т.н.) би трябвало да изкара поне 3-4 години, а често и повече.

10. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Ето ти съвет и от мен. Свали акомулатора, зареди го с токоизправител и и виж дали ще имаш проблеми след това.Като го качиш зареден на колата мини 100-на километра и след това ако я оставиш в гаража за ден два и имаш отново проблеми със запалването, то акомулатора е за смяна. Както беше предложено и по-горе, може въпросния акомулатор да го покараш на колата която караш интензивно и да го върнеш после на старата. Ако пак имаш трудности със запалването, ситуацията е ясна - нов

Между другото е нормално при една седмица забравена лампа в купето да падне акомулатора, направи си простата сметка :
    При лампа примерно 10W
    24h*7dni*10/12V=140Ah, а акомулатора ти е не повече от 60 Аh
    Мри лампа 5W
    24h*7dni*5/12V=70 Ah >60Ah

Просто няма начин да не се разреди акомулатора за 1 седмица! Но въпреки това, не се кахъри преди да си сигурен, че не става - първо се пробва и ако има проблем ще му мислиш за нов!
    Успех!

Апък относно автохладилника, 50 W са си както и да го погледнеш. 50/12=4,1 А, което не е за пренебрегване, нормално е да се самоизключва, Ако работи непрекъснато, то 4исто нов акомулатор 60Ah ще се изтощи при угасен автомобил за време 60/4,1=14,6 часа. Предполагам че този хладилник е когато тръгнеш на дълъг път да работи а при изгасен автомобил просто да щади акомулатора!

Това от мен!

11. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Забравил съм осветлението на тавана в колата да свети почти 1 седмица! И тъй като е в гараж, а из града карам друга кола - нямаше и как да го видя по-рано. И вчера като опитах да запаля - даже и "цък" не се чу, всичко изгасна. Поне лампата още светеше преди да я изгася, имаше си и достатъчно ток за централното заключване и алармата когато видях каква е работата и я заключих. Въпросът ми е: ако се остави за ден-два, възможно ли е акумулатора да се повъзстанови и да имам достатъчно заряд за да запаля? Времето е топло, това може да помогне също. Преди да търся други варианти, да опъвам кабели до друга кола, или да го свалям за да се зарежда? Акумулаторът е на 3 години, оригиналният с колата, на това разчитам. От друга страна двигателят е дизел, а доколкото знам за дизел се иска доста по-голям първоначален ток, нали се включват и подгревни свещи преди стартера. Какво мислите вие? Случвало ли ви се е?
    Преди да мислиш за нов, пробвай да го заредиш със зарядно. Както казваш, че колата ти е в гараж, направо на място. Ако за 5-6часа не вдигне ток да запали, бягай за нов. При пълно разреждане и много по-нов да е, вероятноста да не вдигне е голяма, а добрите акумулатори изкарват до 5год.

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от g_velev
    ...Предполагам че този хладилник е когато тръгнеш на дълъг път да работи а при изгасен автомобил просто да щади акомулатора!
    Да, разбира се - хладилника си е за дълъг път, но ми направи впечатление бързото време в което успява да свали напрежението в акумулатора - няколко минути само при изгасен двигател. И това е примерно след като колата е била в движение много километри, примерно 150-200 км и акумулатора би трябвало де е с пълен заряд!

Благодаря на всички отзовали се на съфорумника в беда!
    Обадих се в сервиза на Тойота, ще взема човек от там с градската кола, той ще свали и вземе акумулатора в сервиза да го заредят и да го тестват. Вярно че скоро и мина гаранцията на колата, но все още нe смея да бърникам по нея, пък даже и за сваляне на акумулатор.

Р.S. Иначе колата се охранява с GPS и когато я взимах от магазина, от охранителната фирма при инструктажа ми бяха казали: "постоянно ще плучаваме толкова много информация от колата ти, даже и какъв е заряда на акумулатора. Та някой зимен ден ако видим че напрежението пада - ще ти се обадим да вземеш да я припалиш малко"
    Дренки - никой не се обади цяла седмица!

13. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Здрасти Румба ! И аз имах подобен проблем на любимата Фиеста и от тогава съм си направил при изключен мотор осветлението ми да изгася 5 секунди след като изляза от колата

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от stenly
    Здрасти Румба ! И аз имах подобен проблем на любимата Фиеста и от тогава съм си направил при изключен мотор осветлението ми да изгася 5 секунди след като изляза от колата
    Здрасти Стенли,
    Да, умно решение, особено ако е свързано и с централното заключване - заключваш и всякакво осветление изгасва - кому е нужно да свети?

16. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Досега на твое място да съм вече с 12 часа зареждане и да продължавам към 13-тия с поглед насочен към 24-тия час при задени 2.5ампера ток на 13.6в или 14.4в в зависимост от препоръките на производителя,. Това е една толкова рутинна операция, че не подлежи на никакво съмнение или дискусия.

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

А защо часовете трябва да са 24? Може ли да се компенсира с по-кратко зареждане и след това тръгване на дълъг път от порядъка на 1000 км отиване/връщане с не повече от 5-6 пъти ползване на стартера? Това са между 12 и 14 часа работа на двигателя...

18. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

А защо часовете трябва да са 24? Може ли да се компенсира с по-кратко зареждане и след това тръгване на дълъг път от порядъка на 1000 км отиване/връщане с не повече от 5-6 пъти ползване на стартера? Това са между 12 и 14 часа работа на двигателя...
    Не е желателно..това определено скъсява живота на акумулатора, както и предизвиква суфатизиране на електродите. Зарядния ток не е добре да превишава 1/10 от капацитете на акумулатора, а най-добре е да е 1/20. Зарежда се плавно, като се използва качествено зарядно устройство с регулиране по ток. Шоковото зареждане при напълно празен акумулатор е убийствено. Но в процеса на зареждане трябва да се следи и температурата, да не надвишава 40 градуса, ако я достигне-процеса на заряд се прекратява докато се охлади акумулатора и после пак се продължава до достигане на необходимата гъстота на електролита. Критериите за зареден акумулатор са - 3
    1. Гъстотата трябва да не се променя в рамките на 1-2 часа,
    2. Напрежението се задържа на едно ниво,
    3. Образува се бурно отделяне на мехурчета газ от всяка клетка.

много полезно четиво http://www.opelclub-bg.com/forum/ind...ype=post&id=18 да се прочете поне веднъж извадки от там :

Десулфатизация (нов «живот») на акумулатора
    Ако акумулаторът въпреки честите му зареждания не осигурява добро пускане на двигателя, не бързайте да купувате нов. Има начини за премахване на едрокристалния оловен сулфат (сулфатизацията), когато образуването му все пак е в по-ранен стадий. Ще се спрем на най-достъпния от тях.
    Зареденият доколкото е възможно акумулатор се включва за разреждане както при провеждане на тренировъчен цикъл. След като напрежението спадне до допустимия минимум, капачките се свалят и електролитът се изсипва до капка в чист широк пластмасов съд, например леген. После акумулаторът се почиства от протеклия по външната му повърхност електролит. Клетките се промиват няколко пъти с дестилирана вода, като акумулаторът се разклаща енергично. Отначало излиза мътилка, но постепенно водата се поизбистря...

Удължаване живота на нормален и възстановяване на «издъхнал» акумулатор
    Както споменахме, и нов акумулатор може да бъде съсипан за кратко време независимо от марката му. На своята кола авторът е използвал само български акумулатори и ги е сменял не по-рано от 8—10-годишна работа, без да му «изневеряват». Сега ще ви разкажем за някои периодични грижи, които поддържат висок капацитет на батерията или пък предотвратяват преждевременното й изхвърляне.
    Отстраняване на лека сулфатизация (тренировъчен цикъл)
    При разреждане плочите на акумулатора се покриват с дребно-зърнест оловен сулфат, който при зареждане отново се преобразува в активна маса. При ненормална експлоатация и неправилно поддържане на акумулатора .(главно при продължително управляване в градски условия без периодично дозареждане, ниско ниво на електролита, повреда на реле-регулатора на напрежението, дълбоко разреждане на акумулатора) по активната маса на плочите се образуват едри кристали оловен сулфат. Те запушват порите й и не позволяват на електролита да проникне в нея. Акумулаторът започва бързо да «пада».
    Тези кристали не могат да бъдат премахнати по време на зареждането. Капацитетът на акумулатора намалява и той бързо «пада».
    За да се отстрани лекото сулфатизиране на плочите, поне веднъж на 6 месеца трябва да се провежда т. нар. тренировъчен цикъл....
    .

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Въпрос за акумулатор
    От roumen68 във форум Автомобили
    Отговори: 76
    Последно: 30-09-24, 18:04
  2. Зарядно за акумулатор
    От avenger във форум Автомобили
    Отговори: 14
    Последно: 09-02-14, 04:02
  3. Акумулатор
    От Kossowala във форум Автомобили
    Отговори: 13
    Последно: 04-06-12, 15:59
  4. Продавам акумулатор Varta 70 ah
    От blind88 във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 13-01-12, 21:03
  5. рс с захранване от акумулатор на кола?
    От bucho във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 20-06-04, 00:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе