И коя ел.кола ползва ... 20kW батерия !? Айде , ...
И коя ел.кола ползва ... 20kW батерия !? Айде , ...
Сензационни новини с давност 2-3 години. А развитието? Някой да ми покаже действащ модел в серийно производство и продажба? Хайде да не е за автомобил, ама поне за детска играчка или телефон?
Полимерна батерия с капацитет 5000mAh зареждаща се с 5С (5*5000=20...25А заряден ток) и струваща 20...30$ има от сигурно 5...7години, даже повече. Масов продукт, за играчки.
Графенова или Li-Pol?
- - - - - - - - - -
Когато говорим за батерии, мощности, времена на зареждане и четем разни жълти издания, трябва задължително да го правим с калкулатор в ръка! Нека вземем изходните налични данни в този линк: http://www.ecars.bg/blogs/techno-1/9...lometra-probeg
1000км пробег и 8 мин зареждане.
Нека приемем, че имаме нормален бензинов автомобил със среден разход на гориво 5л/100км.
За 1000км са му нужни 50л бензин.
1л бензин при изгарянето си дава енергия 8,76KWh.
Тогава общото количество необходима ни енергия за 1000км е 50*8,76=438KWh. Поне толкова трябва да има в нашата батерия! Нека тя е с напрежение 48V - допустимо по критериите за безопасност.
Тези 438KWh ние трябва да ги налеем в батерията за 8 мин. Тогава нашия източник на енергия, от който ще ги вземем трябва да е с мощност 60/8*438=3510KW=3510000W
При 48V напрежение тока на заряд трябва да е 3510000/48=73125А
Само за сравнение ще припомня, че такова напрежение и ток от 125А са достатъчни на електрожена да направи волтова дъга и да топи стомана!
Как ви харесва тази цифра господа? Аз поне бих стоял поне на 50м далеч от нещо, което се зарежда с такъв ток!!!
Някои хора май Закона за запазване на енергията го нямат за нищо! Само че природните закони не са като юридическите и адвокатите да си ги тълкуват както им изнася.
Този пост е редактиран от Lupus; 28-05-17 в 10:40.
Съвет , безплатен - по-добре не коментирай по темата с нехарактерна за нея информация ..
Никой не го интересува старата ти информация за батерии и разни хипотези , г-н пенсионер ! Спама е забранен и се наказва с бан !
И ходи по хората ! Нали така ! Но ти не си човек !
Лупи никой не е казал че зарядното у-во ще е на 48V.
По този "проблем" сме писали и по рано... И пак да се повторя за теб, че това има решение и то е в високото напрежение на зарядното и понижаващи трансформатори за самия заряд на батериите - а те може да са разделени на много секции примерно...
Изобщо това за което си се хванал е разрешим проблем не е нещо непреодолимо!
Хипотетично това е решение, но половин мегават мощност си е сериозна цифра! С какво напрежение ще захранваш моторите на тая кола? А ако трябва на зарядната станция да се зареждат едновременно две или три коли? Та това си е цяла подстанция, захранваща малък град!!! Дай твоите сметки да видим какво излиза на практика! И се опитай само да си представиш конектора, който трябва да прехвърли 74000 ампера ток за 8 минути. Представяш ли си зареждане на кола с 48000V, за да имащ един нормален ток от 74А? А колко ще тежат съоръженията в колата за преобразуване на такива мощности? Занимавал ли си се въобще някога със силова електроника? Защото все пак на мен това ми е специалността от ВМЕИ и имам реална представа за мощности, охлаждания, схеми и елементи за преобразуване на енергията.
Казал съм го и пак ще го кажа - в електрическите автомобили има бъдеще, ако производителите се договорят за унификация на батериите. И се действа на принципа на дилижанса - отиваш на разменната станция и сменяш уморените коне с нови.
Този пост е редактиран от Lupus; 28-05-17 в 12:07.
Ще ми е много интересно да видя кораби и самолети на ток, даже и камиони - ама истински, не такива за "еднократна" употреба.
Lupus го е написал. Не става и с високо напрежение от n-на брой последователни клетки. Всяка клетка трябва да се следи и балансира. Зареждането на полимерните батерии не е като другите. И участък с постоянен ток и участък с постоянно напрежение от зарядвия период. И т.н......
П.П.
За литиево полимерна ставаше въпрос в предния ми пост, но гледам че продават и графенови вече.
- - - - - - - - - -
90С разряд, 10С заряд ЦЪК
- - - - - - - - - -
Графенова.
Лупус - не ме притеснява толкова самия процес по заряда (и технически и за безопасността си има решение макар да изглежда трудно) - повече ме притеснява този моментен голям товар който ще се получава от гледна точка на енергопреносната мрежа и производство на енергия! Как ще се понасят такива пикове на пусни спри едновременно ако станат масови тези зарядни станции...
Мерси, че си им обяснил тук на "ентусиастите" проблема със зареждането! Не случайно е написана схемата на свързване - 2S2P. А батерията си я бива. Тоя сайт много си го уважавам!
- - - - - - - - - -
Ами и това си е част от проблема! Абе козата си сака пръч, а зареждането - време!