Вижте резултатите от анкетата: Ще участвате ли?

Гласували
95. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да

22 23.16%
  • Не

23 24.21%
  • Искам, но нямам възможност

50 52.63%
Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 258

Протест срещу нарушаването на правата на интернет потребителите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: Протест срещу нарушаването на правата на интернет потребителите

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    ...
    2. което не е изрично забранено, е позволено
    Не знам за такъв принцип или поне не толкова лаконичен смислово...
    Тук грешиш. Това е популярна формулировка на т.нар. общопозволителен тип законодателни норми. В общия случай тя е в основата на частното право - най-общо това право, което регулира отношенията индивид-индивид.
    Има обаче и общозабранителен тип, с обратна презумпция, който е прилаган в публичното право - отношенията индивид-държава или между държавните органи. Тук пък е грешката или по-скоро непълнотата на FearMe.

Имаш още една грешка - никъде в ЗЕТ или в някой друг закон няма описание на деяние като дискутираното. Или по-точно никъде не се коментира отговорността на поддържащия торент-сайта. Цитираният от теб чл. 16 от ЗЕТ касае хостване, а цитираният от МВР чл. 15 - кеширане. И двата са неприложими.

Колкото до МВР - то си има точно определени от закона задължения и правомощия и неговите органи са длъжни да действат строго в рамките на тези си правомощия. За останалото си има прокуратура с по-големи отговорности и правомощия и за финал съдопроизводство. Не съм съгласен с тезата, че МВР може да действа "по целесъобразност"! ЕДИТ: Това във връзка с т. 4 на Lupus

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    приемат ли се нужните нормативни актове, криминализиращи ТОВА конкретно деяние - прекланям глава.
    Защо!? Това би означавало, че народните избранници приемат закони, с които народът не е съгласен! Това е повод за нов ПРОТЕСТ, а не за прекланяне на глава. Точно, както не съм съгласен с действащия в момента закон, според който извършваш престъпление, ако слушаш музика на мп3-плейър. Това, че МВР не е погнало всички, не означава, че законът го няма или не е такъв. В интерес на истината правилно е МВР да подгони всички (защото това му е задължение), което ще ескалира ситуацията и ония спящи красавици в НС ще вземат малко да си посвършат работата. АМАТЬОРЩИНА е някакъв тип да ми дрънка по медиите, че щели да преследват хора качили > 10ТБ. Е къде е законът, който определя че с 3 ТБ не си престъпник, а с 10ТБ - си. ПРОТЕСТ и срещу аматьорщината!!!!!

...иначе "Welcome to China"

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@FearMe
    Кое "конкретно деяние" да бъде дефинирано бе друже?
    Искаш някой да напише Закон, че когато някой предоставя КОНКРЕТНО средство или КОНКРЕТНА технология, които помагат за набавяне на обекти на авторското право се третира, като помагач? Не искаш ли да напишат, че само който използва Bittorent е помагач. И след това да се изработи Mittorent, Pittorent, Fittorent, Mazureus и др. и за тях също да пишем и приемаме Закони или членове?
    Не мислиш ли, че това което пишеш е крайно несериозно?

По предните ти въпроси
    айде последно ме светни имам ли право да направя свободен избор дали да наруша закона или нямам, че нещо не разбрах.
    Нямаш право, поне по Закон. В правата ти на гражданин не присъства правото да нарушаваш Закона. Правото ти на избор се ограничава единствено в законната част от действията ти. Гражданското и демократично общество не ограничава възможността ти [физически си свободен], ясно съм написал СВОБОДАТА да извършиш престъпление, но ограничава ПРАВОТО ти за това. Това, че си физически СВОБОДЕН, не означава, че имаш ПРАВО да нарушаваш закона.

Погледнато физически при повечето ситуации имаш възможност да го извършиш, но правото ти да вземаш решения не отнема правото на правоохранителните органи да ти попречат, ако действията ти са незаконни. Предполагам че не очакваш, ако използвам твоите кървави примери, МВР да гледа отстрани и да те остави да колиш някого докато умре, защото видиш ли ти имаш право на избор и съзнаваш и си напълно готов да си понесеш последствията.

не може аз да съм решил да пусна тракер, което не е НИКЪДЕ КОНКРЕТНО дефинирано като престъпно деяние, а после някой да идва да ми затваря офиса, защото използвайки мен, някой друг е престъпил закона!
    Никой не дефинира присъствието на тракер, като престъпно деяние. Престъпното е действието за което се използва тракера. В случая бездействието на собственика на тракера, на който му е ПРЕДЕЛНО ЯСНО [дори и писмено] за какво се използва тази технология, внедрена в сайта ОТ НЕГО.

не ми се измислят поредните примери за логичното не-носене на отговорност на продавача на средството за извършване на престъпление, към ИЗВЪРШВАНЕТО на самото престъпление! правиш ли изобщо разлика между двете неща:
    Правя.
    Ако ти напълно съзнателно и умишлено доставиш, забележи, не продадеш, а доставиш нож на гражданин, като ти е напълно ясно, а и писмено си уведомен, че с този нож [98%] той ще ограбва граждани и [2%] ще си реже хляб, недвусмислено попадаш под подозрение за помагачество в обирите. А ако успея да докажа, че чрез доставянето на такива ножове на такива клиенти увеличаваш продажбите си, присъдата ти ще е сигурна. Поне, ако те съдя аз.

Моята позиция в светлината на твоята:
    1. незаконосъобразността на действията на боп-а:[донякъде съгласен] липса на законова уредба, въз основа на която да бъдат предприети въпросните мерки [не съм съгласен]
    2. ясното "признание", че съм наясно, че ощетявам творците, но понеже няма закон, който да ме накара да се страхувам - нищо не ме спира да го правя (морала го оставям за детските приказки) [несъгласен, когато вече почнеш да се страхуваш ще бъде късно. Оправданието "ама аз не знаех" не върви.]

3. отвращение от лицемерието на боп-а: "знаем, че са виновни потребителите, ама защото са много и не можем да ги хванем - ще гоним доставчиците. в същото време знаем, че доставчиците не са виновни по никой закон, но понеже ни е по-лесно - ще гоним тях" [Да, така е. По е лесно да премахнеш от пазара доставчика на наркотик, отколкото да убеждаваш всеки наркоман, че наркотика е вреден. Това че доставчиците-помагачи не са виновни е твое мнение. Аз не го споделям безрезервно все още.]

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Malone, отново даваш тенденциозни примери и пишеш неверни неща. Какво имам предвид:

1) Опитът за убийство и подготовката за антидържавна дейност са може би единствените два случая, когато човек подлежи на наказание преди да е извършил деянието. МВР не може да те спре да си пишеш в белжника схеми за обир на банка, примерно. МВР няма право да се намесва в личния ти живот до момента, в който започнеш да извършваш престъплението, с изключение на горните случая.

2) Свободата на личността се състои именно в правото на избор. Независимо какъв е той. Мой е избора дали ще спазвам закона или - не, рискувайки да понеса предвиденото наказание. МВР не може да ми сложи чеп на педала за газта на автомобила. Мой е избора дали ще превиша скоростта и ще си платя глобата или да не натискам докрай. Това се нарича свобода - правото на избор. Законите определят поведението, което не пречи (и е в полза) на обществото. Не избора.

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

lupus, радвам се, че така обширно си пояснил долната моя позиция:

аз заставам зад:
    1. незаконосъобразността на действията на боп-а: липса на законова уредба, въз основа на която да бъдат предприети въпросните мерки
    Пак не си чел внимателно поста ми или не искаш да го разбереш. Мисля, че ясно систематизирах нещата в тяхната цялост и последователност.
    Извода ми е: НСБОП като част от МВР са действали правилно като цяло в защита на обществения интерес. Това, че са допуснали определени грешки, не прави действията им незаконни.
    Един виц за разведряване.
    Задават въпрос на радио Ереван:" Каква е разликата между закона и панталона?"
    Радио Ереван отговаря: "От закона винаги можеш да извадиш член, който да ти свърши работа. За панталона това не е сигурно"

7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Ghost
    1. Тук не виждаме подготовка, а системно и продължително умишлено и съзнателно погазване на законодателството, като тракерите са обвинени в помагачество, а не в подготовка. Коментирам обвиненията, а не дали са издържани или не, това съда ще реши.

2. Ако МВР може да докаже, че превишавайки скоростта системно ще осакатяваш по няколко човека на ден или умишлено ще им мачкаш градинките, няма да ти сложи чеп на газта, а ще ти вземе книжката.
    Пък ти пак си карай, направи избора.
    Следващата стъпка ще бъде да ти отнеме правото да правиш точно този избор, ще бъдеш там, където няма да има на какво да натискаш газта. Това, за да бъдеш научен в бъдеще да правиш правилния избор.
    По този начин, във всяка държава, правоохранителните органи ограничават правото на избор дали да извършиш престъпление или не.

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не съм съгласен с тезата, че МВР може да действа "по целесъобразност"! ЕДИТ: Това във връзка с т. 4 на Lupus
    @pimpirlit,
    Нямам предвид "по целесъобразност", а в защита на обществения интерес, който дефинирам по-горе.

10. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Извода ми е: НСБОП като част от МВР са действали правилно като цяло в защита на обществения интерес. Това, че са допуснали определени грешки, не прави действията им незаконни.
    Така ли? А аз оставам с впечатлението, че обществото е на друго мнение. Или може би "обществен интерес" означава интереса на политическия елит и някой алчни чуждестранни корпорации?

11. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Кое общество Pat?
    Списък 301 се издава от Търговското представителство на САЩ и води до евентуални икономически санкции, не от търговски компании, а директно от правителството на САЩ. Колкото и да се правим на велики, в национален мащаб това си е сериозна заплаха.

Ще се възползвам да отговоря от името на Lupus:
    липсата на икономически санкции са в обществен интерес,
    действията на МВР са в посока отписването на България от Списък 301,
    респективно липсата на икономически санкции,
    респективно действията [на МВР] са в обществен интерес.

А че някой друг има интерес от ограничаването на определени дейности в България е ясно, ако нямаше финансови интереси, нямаше да има и санкции.

Айде ти ми отговори в чий интерес е опосредстването на предоставянето на безплатни обекти на авторското право географски, на територията на България? Защото точно това е проблема. Няма ли ги тракерите тук, прехвърлят ли се на собственици от остров Тамбукту, няма да има и проблеми. САЩ не са прости, но има все пак закони, на които трябва да се основават икономическите им санкции.

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

ghost, "прекланям глава" като официална позиция. като неофициалната ми такава си е за домашно ползване и съм невинен до доказване на пртивното

malone, именно - "2. Ако МВР може да докаже", а не "едикойси ще пуска VoD и ни плати, че да може да ни тръгне бизнеса" или "излиза сп.301, в който са италия, испания, япония, швеция.... дай ние да сме по-пичове от тях"

lupus, мвр може да са действали "правилно като цяло в защита на обществения интерес", но за да действа една държавна, още повече СИЛОВА институция по какъвто и да било начин, трябва да има ЗАКОН, които узаконява правото да се действа така, а не съгласно субективното разбиране на някой за "обществен интерес" (в България разбирай "личен интерес")

последни 2 въпроса, след които няма да пиша по темата, а ще си чета с интерес:
    1. кой точно ПЛАЩА за разходите по акциите?
    2. как ДИРЕКТНО данъкоплатецът ще усети ползата от това, че от НЕГОВИТЕ данъци е финансирана защитата на ЧУЖДИ ЧАСТНИ интереси?

13. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Всъщност тук доста избягахме от темата. По мое мнение тази дискусия трябваше да си стои в темата в Дъра-Бъра, но нейсе. Може би не е лошо да се отцепи тази част, но това само Ghost може да реши.

А по темата, и по примера на Lupus, ще обобщя мотивите за позицията си, а именно, че няма присъствам на митинга:

1. За мен не е ясно кой влиза в състава на инициативния комитет. Не искам поименен списък, но поне някаква идея - това собствениците на сайтове ли са, изявени специалисти в областта, общественици, правозащитници или шепа ентусиазирани тинейджъри (при цялото ми уважение към тях). Не виждам никаква сериозна организация, а опасността да се случи нещо подобно на протеста на таксиджиите е повече от вероятна според мен. И да не се окаже после, че имало няколко комитета и всеки иска и вика за нещо свое си.

2. Не ми е ясно какви са целите на митинга, какви искания ще бъдат поставени там и на кого. Това, което е написано допълнително на сайта на замундата като "позиция" е освен леко неграмотно и доста размито, популистко и манипулативно.

3. Никой не ми казва какъв ефект се очаква от събитието. Ако е само да се направи малко думба-лумба на площада, за мен е абсолютно безмислено да си губя времето. Просто не мисля, че поводът за недоволство предполага подобно мероприятие като отговор. Опасявам се дори, че ще има по-скоро отрицателен ефект. Дано не изляза прав за последното!

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

+1 за pimpirlit

Шегата настрана, но ако някой се заеме с организация на купон след т. нар. "всенародно недоволство", с удоволствие ще се телепортирам до София. Само да са ми удобни смените.

@FearMe
    Е трябва ли аз да се чувствам ощетен, когато МВР защитава правата на чужди граждани в България? Техните интереси също са частни, а се защитават с действията на издържаните от мене и тебе МВР.
    И значи ли това, че ако аз отида в чужбина трябва да се чувствам, като в джунглата, никаква защита, защото съм родом и живеещ на май.ата си.
    Малко ... нелогично звучи, нали?

16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Списък 301 се издава от Търговското представителство на САЩ и води до евентуални икономически санкции, не от търговски компании, а директно от правителството на САЩ
    "евентуални икономически санкции" са същата "разтеглива дъвка" за която стана въпрос по-горе.

1. Политиците за това са "политици", хем да защитават и работят за благото на НАРОДА, за това което ТОЙ иска, без значение дали това ще се хареса коя и да е друга държава, хем да представят политиката си пред света по начин който би се харесал на останалите. В противен случай излиза, че те работят за благото на американската държава! Или са абсалютни некадърници като политици.

2. Има и втори варянт, който си мисля че на тях им харесва повече - защитават тези интереси от които имат пряка икономическа изгода - в случая американските.
    Поясними какви са тези евентуални икономически санкции и как точно биха се отразили на мен например, НЕ на ОНИЯ ГОРЕ! На тях знам как ще се отразят - няма да има какво да крадат и евнтуално ще трябва да ги "ъпгрейтваме" . А това май не им допада много.

Ако изпълняваме всичко което поиска големия бял брат излиза, че сме техен щат, упс обърках се.... тяхна колония

17. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

/off
    Понеже няколко пъти се споменава прословутият списък 301 - за 2007-а година той вече е излязъл, аз и FearMe бяхме дали линкове. Обърнете внимание какви държави са вътре - доста по-европейски и демократични от нас.

Утре Европарламента гласува по проект за Директива за наказателни мерки за защита на интелектуалната собственост. Някой ако иска да хвърли един поглед тук, да ги видим какво ще измъдрят.

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Днес сутринта ми хареса тъпнята
    "Ще се преследва трафик над 10 Терабайта , под 10 няма да гоним!"
    И Юриста много любезно пита - и къде в Конституцията е упоменато това?
    От и до , и кой определя тази граница .

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Три от ЕС внесоха протест срещу България и Румъния
    От roumen68 във форум Коментирай новина
    Отговори: 10
    Последно: 06-05-07, 17:06
  2. Протест срещу строителството във Варна
    От Silviya във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 11-10-06, 11:08
  3. Отговори: 8
    Последно: 14-06-05, 14:45

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе