Страница 4 от 9 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 124

От къде сме произлезли!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Dec 2000

От къде сме произлезли!

LAMARTIN, не се сърди за това което ще ти кажа, не съм вярващ, несъм кръстен и несъм атеист. Вярата като такава за мен е много полезно и важно нещо в човешкото общество и цивилицация. Самата наука също може да се разглежда като някакъв вид вяра.

Човека ползва до 30% от мозъка за мислене, поне според тези дето са го мерили това. Смисълът от науката е да дава отговори на въпроси които изглеждат мистериозни, като Ванга например. Никой не отрича духовната сила на човека, именно тя е в основата на всичко велико сътворено от нас и е без значение какво ни окрилява, бог или любознателност и любопитство. Но съм категорично против налагането на религиозни предрасъдаци и разбирания с категоричността с която го правиш. Естествено е да виждаш само това което потвърждава твоят мироглед, естествено е да има и необяснени неща. Бибилията е една интересна книга, но в нея виждам неща за кои ти не си помислил. Имеаше една шега по този повод. Ако Адам и Ева са първите двама човеци, не е ли логично че техните деца са направили кръвосмешения за да се размножи човешкия род? Ако си чел библията внимателно ще ми дадеш верния отговор, той е само един. Не се сърди моля те уважама вярата и правото на вяра, уважавай правото ми да не вярвам по същия начин.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jan 2004

От къде сме произлезли!

BokoB

Не отричай обаче, че вярата ние запазила 5 века от пълно претопяване от Османската империя. А това че нападаш Библията не е хубаво защото там се съдържа около 90% от философията на живота. Као вземеш например само 10 Божи заповеди в които се крият устоите на днешната цивилизация и всички морални поуки които можеш да научиш от нея.

4. Тук е от
    Jan 2004

От къде сме произлезли!

"Всички сме невежи, но в различни области"[]

Интересно ми беше да прочета всички мнения на колеги компютърни специалисти. Вероятно резултатът щеше да е подобен и ако се дискутираше проблем от облстта мозъчна хирургия ,квантова механика или асирийска археология. Както и да е - уважавам мнениието на всеки един от вас и не бих искал да обвинявам никой в некомпетентност. Аз самият съм обучаван и възпитан в комунистическия материализъм - а еволюцията - едиствената научно обоснована теория. Религията - "опиум за народите" ...

Години наред се занимавах в СУ с изкуствен интелект LISP, PROLOG и експертни системи докато неразбрах че това е невъзможна задача. Компютърът НИКОГА няма да стане самостоятелно мислещо същество. Колкото и да нарасне бързодействието на процесорите и колкото и голям брой паралелно работещи процесори да му се вкарат. Причината е лисата на духа. Трябваха ми 25 години за да повярвам че Той съществува. Съществува и дъховен свят наред с материялния.Той е невидим и трудно доказуем но тези които го потърсят ще го открият - това са множеството свръхестествени проявления - изцеления които стават в църквите след молитви, пророчества, видения , придобиване на нови умения ...по-горе бяха спонати Ванга и др. ... Това са все доказателства до които може да се доконе всеки един от вас стига да го пожелае, а учените материалисти стигат до какви ли не фантастични теории само и само да могат да ги обяснят. Меже би на някои от вас ще са необходими 25 на други 50г. или цял живот за да открият че колкото и невероятно и ненаучно да е все пак Бог съществува и след това и да открият смисъла на своето съществуване, както и да разберат защо макар да са усъществили мечтите си -слава, известност, пари, жени(мъже) ,коли, имоти,власт и какво ли не -там някъде в сърцето си остава една голяма празнина... Това е същноста -за всеки един от нас, а колкото до теориите те си остават купища научни трудове със своите доказателства за всяка една от теориите -еволюционна или креационстка- въпрос на вяра. Теорята на Дарвин е интересна като хрумване , но напълно неиздържана откъм доказателства . С две думи има толкода много нагаждания и "дупки" че не си струва изобщо да се спори за нея -но който иска да си вярва.

Накратко:

-най-големия и проблем е че ги няма "преходите" могат да се преобразуват видовете, основават други но НИКОГА не се преминава от род в род. Това са "Дупките" за които се търсят заместители както писа D3BEPP.

-друг прблем е броя хромозоми - той е подобен както при хората така и при рибите да речем . Т.е. хората не са били първо риби, земноводни и т.н.

-третия проблем е че клетките на окото например си имат своята специфична функция ,както и на другите органи и от тях не могат след време да произлязат криле за летене например..

Общото между маймуните и хората или други животни е общият модел на създаване, както и едиството на създетеля но не докава че всички са произлели един от друг - подобно на различни марки автомобили ....

има и други дупки но не бих искал да се спори по нещо за което и учените вече не спорят(имам предвид теорията на Дарвин)

Ще завърша с това че всичко си остава въпрос на вяра както писа и laMARTIN. Така че вярвйте в каквото си искате, но знайте че от тази вяра зависят и плодовете които "ще родите"...

5. Member
    Тук е от
    Jan 2004

От къде сме произлезли!

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

-друг прблем е броя хромозоми - той е подобен както при хората така и при рибите да речем . Т.е. хората не са били първо риби, земноводни и т.н.

-третия проблем е че клетките на окото например си имат своята специфична функция ,както и на другите органи и от тях не могат след време да произлязат криле за летене например..

<div align="right">Originally posted by flashman*-*06/04/2004*:* 11:04:03</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

flashman

По отношение броя на хромозомите и какво значат те. Човешкия генотип е съставен от 22 автозоми по две копия и две полови хромозоми ХХ и ХY ,т.е. 46. Това че има видове със същия брой хромозоми не означава че имаме някакво сходство. Хора с хромозомни аберации и с промени броя на хромозомите са все още хора. Например 44 автозоми и XYY полови хромозоми си е мъж, та дрънка. Има 47 хромозоми но това не го прави царевица. При някои аберации на хромозомите (изменения в структурата) част от хромозома или цяла хромозома се прикача към друга или се загубва напълно. Човека става с 45, но пак си е човек. Има наистина промени в метаболизма - Синдром на Даун транслокация на 21 хромозома. Но си остава човек. В някои случаи промените в структурата на хромозомите се компенсират взаимно и не се наблюдава промяна в метаболозма на индивида. Такива хора не могат обаче да имат потомство, най честият пример за споннтаните аборти. Но си е още човек.

По отношение на клетките. Клетките както каза на окото са крайно диференциирани и изпълняват сложни функции които други клетки немогат. Тъй като са забранени опитите с хора сте ти дам пример с око на животно. При раците ако се отстрани окото и щипката и се стимулират клетките да пролиферират (делят) от окото сте се образува съвсем нормална щипка. Всички клетки, освен половите в човека носят пълния набор от гени и при нормална стимулация от тях могат да се образуват други клетки след това тъкани и органи и т.н. Достигнахме до основата на генното инженерство. Клонирането най-просто казано се прави като се вземе зигота (оплодена яйцеклетка) и и се отстрани ядрото. Взима се ядро от соматична клетка (неполова) от индивида който сте се клонира и се инжектира обратно в безядрената зигота. После се стимулира с хранителна среда, хормони и медиатори. Странични ефекти - артрит, бързо стареене, грешки в метаболизма...

6. Тук е от
    Dec 2000

От къде сме произлезли!

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">BokoB

Не отричай обаче, че вярата ние запазила 5 века от пълно претопяване от Османската империя. А това че нападаш Библията не е хубаво защото там се съдържа около 90% от философията на живота. Као вземеш например само 10 Божи заповеди в които се крият устоите на днешната цивилизация и всички морални поуки които можеш да научиш от нея.

<div align="right">Originally posted by sorrowsad*-*06/04/2004*:* 10:32:40</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Вярата като такава за мен е много полезно и важно нещо в човешкото общество и цивилицация. Струва ни се че това не е отричане. Просто вярата е един от начините да се живее. Но тя не е всичко, а за фанатизма какво ще кажеш.

7. Тук е от
    Dec 2000

От къде сме произлезли!

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"Всички сме невежи, но в различни области"[]

Съществува и дъховен свят наред с материялния.Той е невидим и трудно доказуем но тези които го потърсят ще го открият - това са множеството свръхестествени проявления - изцеления които стават в църквите след молитви, пророчества, видения , придобиване на нови умения ...по-горе бяха спонати Ванга и др. ... Това са все доказателства до които може да се доконе всеки един от вас стига да го пожелае, а учените материалисти стигат до какви ли не фантастични теории само и само да могат да ги обяснят. Меже би на някои от вас ще са необходими 25 на други 50г. или цял живот за да открият че колкото и невероятно и ненаучно да е все пак Бог съществува и след това и да открият смисъла на своето съществуване, както и да разберат защо макар да са усъществили мечтите си -слава, известност, пари, жени(мъже) ,коли, имоти,власт и какво ли не -там някъде в сърцето си остава една голяма празнина...

<div align="right">Originally posted by flashman*-*06/04/2004*:* 11:04:03</div id="right">

Ако се върнеш да прочетеш, зададох подобен въпрос относно силата на духа и лечебните му свойств [^]. Беше леко подминат. Не смятам че бог има нещо общо с самовнушението и внушението. По-скоро има неизучени възможности на човешкото тяло и мозък. Или просто следващата съпка в еволюцията ни. Освен това не всички учени са материалисти, но папата със сигурност не е учен.

8.  

9. Тук е от
    Jan 2004

От къде сме произлезли!

<font face="Arial Black">sorrowsad</font id="Arial Black">

Приятелю, започнах мислите си с едно малко "мото".Лично аз не съм на ти с биологията, а виждам че ти имаш добри познания в тази сфера и би било глупаво от моя страна да споря с теб за това. С две думи същността на проблема е в разликата между броя и вида хромозоми. За да се докаже ев. теория първичните организми би трябвало да имат много по-малко хромозоми за да може да се докаже някакво унаследява и преход, но на практика това не е така.

Присъствах на една лекция на професор от Оксфорд(ако не се лъжа), защитник на креационната теория който 2 часа доказва несъстоятелността на дарвиновата теория- за целта на видео стена показва много материали, снимки на фосили, мнения на светила на науката и т.н. За повечето доказателства би трявало човек да е поне магистър по биология за разбере за какво става въпрос.

Вероятно и аз мога да изнамеря такива. Не се съмнявам че утре и ти можеш да идеш на подобна лекция с много доказателства на професор от Кеймбридж например и той да докаже дарвиновата теория. Не в това е проблема ... [V]

Генното инженерство ще напредне въпреки моралните задръжки, науката и техниката също - но човека все ще си е съставен от ДУХ, ДУША и ТЯЛО. И без този ДУХ - няма живот. Може ли да се направи жив човек от органи на различни донори или когато човек е умрял, да кажем от сърце след два дена то да се смени със здраво и човека да продължи да си живее? Или ако някой е умрял от задушаване да му се даде повече кислород след няколко часа и да си заживее. Пак казвам този спор е ненужен. Има много учени и философи хора на изкуството които са вярвали в Бог (Айнщайн) и други които не са - и какво ни топли това нас - нашата гордост и честолюбие се ласкаят, че и те са на наша страна ...-суета.

Върпос на вяра, но и на лична опитност - който иска да опита и потърси Божият Дух, а от това ще се променят и целите и приоритетите в неговия живот, но няма да съжалява въпрос на личен и СВОБОДЕН избор.

<font face="Impact"><font size="2"> "А плодът на Духа е :любов,радост,мир,дълготърпение,благост,милост,вярност, кротост,себеубоздание; против такива няма закон.

...Ако по Духа живеем по Духа и да ходим..."</font id="size2"></font id="Impact">

10. Member
    Тук е от
    Jan 2004

От къде сме произлезли!

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> За повечето доказателства би трявало човек да е поне магистър по биология за разбере за какво става въпрос.

<div align="right">Originally posted by flashman*-*06/04/2004*:* 13:00:19</div id="right">

flashman

Аз съм точно това. Казваш че е безсмислено да спорим, но някаде в спора се ражда истината. Аз не отричам теориите за еволюцията. Просто яростно защитавам тази на която съм привържаник.

11. Тук е от
    Jan 2004

От къде сме произлезли!

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Ако се върнеш да прочетеш, зададох подобен въпрос относно силата на духа и лечебните му свойств [^]. Беше леко подминат. Не смятам че бог има нещо общо с самовнушението и внушението. По-скоро има неизучени възможности на човешкото тяло и мозък. Или просто следващата съпка в еволюцията ни. Освен това не всички учени са материалисти, но папата със сигурност не е учен.

<div align="right">Originally posted by BokoB*-*06/04/2004*:* 10:41:03</div id="right">

BokoB , преди да се предам пред христянството съм се интересувал и чел много за лечебната хипноза.Занимавал съм се с различни техники от йога -видове самовнушения и медитации, последно с трансцедентна медитация(на Силва). Прав си, че всички те могат да се използват за лечение и определено имат изцелителен ефект. Но повярвай ми, приложението им е много ограничено. При лечебната хиноза пациентът трябва да може да се поддава на хипнозата а и лекарят да е много добър специалист, а при самовнушението практикуващият го трябва да е "много напред с материала".

Тук говорим единствено за силата на молитвата. Бил съм свидетел на такива изцеления и те са резултат на молитва, а не на внушение. (Ако искаш ми вярвай ако искаш недей)

Така например група хора се молят за изцеление на болен,далеч от дома му.Той не знае а и не вярва. Бива излекуван, при това почуства облекчение към 8 часа вечерта, времето в което онези са се молили за него.Явно не е нито хипноза, нито самовнушение. Който иска може да намери много обяснения -случайност, магнитни бури, тогава точно организма му се е справил с болестта... Но когато такива случайности станат ежидневие, още повече когато става въпрос за нелечими болести(рак),човек се замисля и ...продължава по същия път или пък решава и той да опита -изборът е негов -печалбата или загубата също[8D]

Весели се младежо в младостта си ...[:D]

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

От къде сме произлезли!

Флашман:

Хареса ми коментара ти за некомпетентността; искам обаче и ти да си го прочетеш, а не да ни го пробутваш в готов вид. Твоите заблуди са си твои; аз нямам нищо против да вярваш, че Господ е създал първо светлината, а някой и друг ден по - късно се е сетил да сътвори и слънцето и звездите, които да я произвеждат[:D] Имам обаче против да обвиняваш хората в некомпетентност. За дупките в еволюцията - върти си ги и си ги сучи както си искаш, ама от твое име, не от мое, ако обичаш, щото тия щуротии, дето ми ги приписваш, аз не съм ги казал. Както казах, дупки има не в природата, а в човешките познания.

За хромозомите не знам повече какво да ти кажа, от това, което ти е писал Сороусад, освен, че ако искаш да бориш една научно доказана теория, трябва първо добре да я познаваш.

За измененията на очите в криле съм съгласен с теб и не виждам общото и въобще връзката. Никъде в закона на корелацията не е казано, че организмът трябва да загуби всичките си необходими органи, за да придобие един нов, това си е чисто твой извод Достатъчно много организми днес имат и крила, и очи За това пък нямат предни крака. Помисли върху тоя материал.

Библията ако я нападна, мога да я срина с тавана и покрива барабар. Но не искам. Защото уважавам принципите, по които християните живеят. И те заслужават уважение. Ако още някой живее според тях. Защото 90 % от съвременните проповедници са чисти измамници. Използват невежеството на хората, за да влачат пари; въртят пропагандата, после прибират париците, живеят богато и готовански на гърба на глупците, или още по - лошо - прокарвайки в собствената си държава чужди държавни интереси Много небиблейско. А иначе аз не съм толкова еднозначно развит, колкото предполагат някои хора. Митологиите на различните народи също са ми интересна тема. На 4 годинки съм се научил да чета(не се хваля) и първата книга, която съм чел, е гръцката митология Мога да ти покажа в усъвременената книга на неуките юдеи всеки мит от коя по - древна религия е откраднат )) При това религиите са на до една - съседни страни

Опитай с Гилгамеш и потопа - единствения спасен по волята на боговете - Утнапищим, построил кораб, взел семейството си на него и качил от всеки вид живи същества по две, само дето тоя мит е шумерски и е писан на плочки 4000 години преди христа, мини през Митра и Заратустра(когато пиете вино, то е кръвта ми, а хлябът - това е моята плът - думи на Заратустра, пророк на Митра, няколкостотин години преди да се роди Христос), мини през трите проявления на РА - ден, нощ и Нефертум, може да пробваш и с Атина Палада - наричана от древните тритогенея(трижди родена), ще те оставя сам да стигнеш до това, защо е така; стигни до финикийския бог на войната с глава на бик(тоест с рога) Баалхамон - Ваал ли го викаше пророк Илия в стария завет , та стигни до гръцкото сътворение на света от хаоса и за Прометей, който изваял първите мъж и жена от глина и им вдъхнал живот Знаеш ли, той заради тях Прометей после бил и разпнат Питай Есхил.

Не искам да се боря с Библията, тя си е твоя принцип на живот, но не го пробутвай на нас, нашите принципи не са по - лоши; когато бориш нашите, не трябва да се сърдиш и на това, че борим твоите

Ламартин, човеко, отдалечаваш се от истината. Каквото казах на Сороусад, важи и за тебе. Пробвай с повече източници. Към момента има над 50 метода за радиоактивна датировка; за някой елементи периодът на полуразпад е няколко, за други - стотици милиони години. Скоростта на радиоактивния разпад може да варира предимно под влияние на температурата; има няколко метода и за топлинна датировка, т.е. да се разбере кога и за колко време проучваният материал е бил над критичната температура и каква температура е достигнал. Не съм бил вчера тук, инак веднага щях да ти отговоря. Ето ти някой примери - методът на радиоактивния Уран(238 и 235), преминаващи в изотопи на оловото; метод на рубидии 87; аминокиселинен метод; метод на термолуменисценцията, метод на оценяване щети от остатъчната радиоактивност на урана върху други елементи, метод на Аргон 40/39, Олово 210; Лютециево - кафниев метод; самариево - неодимен метод; рубидиево стронциев метод; само стронциев метод; урано - ториево - оловен метод. Мога и още да ти изредя, но тези ще ти стигнат, поразгледай из интернет за тях.

Какво става обаче. Казва се едно: период на полуразпадане - за различните методи от 100 до 500 000 000 години примерно. След 7 или 8 завършени цикъла се счита, че вече остатъкът е неизчислим и методът престава да е ефективен. То хубаво, ама за почти всеки период от историята на земята има поне по два метода, които се засичат Има даже и периоди, където може и десетина метода да се засекат Те са основно в периода с историята на живота, по - трудно се намират елементи с цикъл примерно 5 млрд години

И тъй, един съвестен палеонтолог намира останка от древно животно. Изпраща я в една съвестна лаборатория, където е датират по всички възможни за предполагаемия период методи. Ако периодът не се знае, се датира с някой от по - глобалните методи, който насочва към епохата и след това се прави това, което казах.

Освен че се датират всички възможни радиоизотопи, се прави и датировка например с Ar40/39, който говори з атоплинната история на веществото; термолуменисцентен метод, после ако има по - активен радиоактивен изотоп, се изчисляват и щетите, които е нанесъл върху нерадиоактивните елементи, бомбардирайки ги с частици, при възможност в по - близките геоложки етапи се прави и аминокиселинна датировка. Методи за датировка се прилагат на костта примерно и на скалата, в която е намерена. Двете нерядко не са от един период. С тоя къртовски труд възможността за грешка се свежда до минимум. Естествено, ако работата е свършена добре.

Ти си се хванал за метода на радиоактивния въглерод С14; то хубуу, ама... Период на полуразпад : 5833 +- 87 години ако не се лъжа. Умножи го по 6 ефективни цикъла и получаваш 35 хил години назад. Това е историческо време и най - много някой мамут. С14 сам не върви. Ако искаш да се получи нещо, трябва да използваш и N14 и някои от другите методи на датировка, да ги засечеш и да отхвърлиш стохастичната грешка

Размествания има. Геоложките цикли не всякога са само бавни колебателни движения. В късно формираната Стара планина например има навлечени върху наносни скали гранитни скали от средна гора, един геологичен абсурд, ако всичко си върви нормално - гранит върху утаечна скала ?!?!?! За това са нужни и геолозите, да оценят ситуацията и познанията си за нея, да изградят възможна хипотеза за това, как аджеба въпросната вкаменелост може да е попаднала в този пласт, пластовете не всякога вървят подред; има разседи, възседи, отседи, цели разломи. Учили сме ги в училище. Но попадането на вкаменелостта не пречи при добре свършена работа тя да бъде датирана правилно.

Въпросът е, че не всеки си върши работата В кръстосаните методи грешка няма....

13. Тук е от
    Dec 2000

От къде сме произлезли!

DZVER, само за да подкрепя това дет си си направил труда да напишеш. Твоят пост е пример за това колко е задълбочена науката и колко е прецизна. Невежеството се състои и в това че невежата не разбира този факт. Не твърдя че някой е навежа или че аз съм вежа. Невъзможно е човек от всичко да разбира. Просто не се хващайте за някакви мъгляви теории защото е по-лесно. Еволюцията е най-издържаното обяснение за това от къде сме се взели, поне за мен. Това че не е съвършенна е ясно нали е теория. Дзвера е прав да се ядосва на "падретата" дето са се навъдили, няма да ги обсъждаме повече, но съм напълно съгласен с него.

Бог и неговите форми още не е изиграл ролята си, още векове ще има вери и фанатизъм. Но аз неискам да съм тяхна покорна овчица и да бъда направляван в божия път. Амин.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

От къде сме произлезли!

Aре сега аз обаче ще налея масло в огъня и ще постна една чисто моя си "Еволюционна теория".

Малко откачена, разбира се, но..... [:D]

Известна още като <font color="red">цикъла на ДЗВЕР</font id="red"> [8D][:D][8D]

Мятам ви право в дълбокия космос.........

Еолюционната теория не започва и не свършва с теорията за произхода на живота на земята. Последната теория е по - скоро черешката върху тортата.

Тя касае по скоро еволюцията на материята и по - специално на вселената.

Историята на произхода на вселената и основната хипотеза в тази насока всички сте я чували Някога вселената е била празно, нематериално пространство. Една мъничка частичка само с невероятна и несравнима плътност витаела из нея. Тази частичка под влиянието на непознати днес сили се взривила и изхвърлила чудовищни количества материя(космически прах). Доказателство за този взрив е явлението "разбягване на галактиките". В последствие космическият прах започнал да се групира на по - големи тела, които му упражнявали гравитация. Той се прилепвал кум тях, придавал им въртеливо движение, увеличавал ги. Някои от тях останали малки. Други станали по - големи и образували планети. Трети станали гигантски, масата и свиването им възпроизвели приток на енергия, който активирал термоядрен синтез. Те станали звезди и възпроизвели многообразието от елементи във вселената, както и станали източници на топлина и светлина.

Но и те не били вечни. Произвежданата от тяхното налягане и маса температура била достатъчна за преход на елементите един в друг до някаква граница. В момента, когато цялото "гориво" на звездата се превърне във въпросния граничен елемент, тя умира. Умира с катаклизъм, взривява се. При взрива губи много малка част от масата си обаче, голямата част остава. И след смъртта си следва неписаният космически принцип, че ще стане толкова по - малка по размер, колкото по - гигантска е била приживе.

Малките и дълголетни, като нашето Слънце, не съумяват да възстановят звездната си функция. От плазма те преминават в газообразно състояние, разстилат се на чудовищна площ, изгарят и абсорбират всичко по пътя си и стават червени гиганти.

По големите избухват в нови и свръхнови, преживяват различен катаклизъм и се свиват или докато съпротивата на частиците уравновеси масата им и изстиват бавно(бяло джудже), или докато с рязък преход възстановят звездната си функция(неутронна звезда)

Истинските гиганти имат кратък и бурен живот. Ядреният синтез при тях е с невъобразима скорост, енергията - чудовищна. Те бързо изчерпват своите запаси от "гориво" и умират с ужасен взрив. Но те умират, за да се роди най - страшният хищник във вселената - черната дупка.

Защото след смъртта им няма сила, която да е способна да уравновеси чудовищната им маса. Отделената енергия от свиването и преодоляването съпротивата на частиците не е достатъчна, и тя се свива до нещо с необикновено малки размери, с чудовищна плътност и невероятна гравитация. Тази невидима частица се нарича черна дупка и гравитацията й е толкова огромна, че привлича дори енергията.

Това чудовище започва да поглъща всичко, до което гравитационната му сила съумява да се добере. Колкото по - голям е даден обект, толкова по - застрашен е, защото и той въздейства на чудовището със своята гравитация. Поглъщайки обекта, черната дупка става толкова по - мощна и продължава унищожителния си път.

Една такава чудовищна черна дупка е "отпушила канала" на нашата галактика млечен път и изяжда всички звезди, които се събират в кръг около нея. Всъщност може би тя е създала галактиката такава, каквато днес я виждаме.

Тук съм аз.

В моята теория има поне няколко допускания, но основното е, че познатите ни вселенски закони са общовалидни и универсални, независимо за какво тяло и какъв случай става въпрос..

Но какво става вътре в черната дупка?

Поглъщайки тялото, тя неминуемо увеличава масата си, вътре цикълът продължава. Сплесканото до безкрайност тяло освобождава чудовищно количество енергия, което обаче остава "впримчено" в капана на черната дупка - от свиването си телата отделят светлинна и топлинна енергия, които за гравитацията на този хищник не са проблем. Те не успяват да я надмогнат, и остават вътре в сферата й на въздействие. Тя поглъща и поглъща, колкото по - голяма става, по големи обекти абсорбира, докато накрая може би дори започва да "яде" и други черни дупки.

Какво е гравитацията?

Ето една разпространена формула за гравитационно ускорение на тялото:

g=GM/r<sup>2</sup>

G е универсална гравитационна константа

М е масата на тялото

r е усреднения му радиус (за несиметрични тела, тяло с чудовищна гравитация едва ли е такова.

Дупката поглъща ново тяло. Тя е вече огромна и промяната в относителната й маса е назначителна.

Малка е и промяната в радиуса.

Дори и в подкрепа на моята теория бих споменал и тази на Айнщайн. След като g е ускорение, според него то е лимитирано да влияе до скоросттта на светлината; над нея то не съществува.

Какво става с енергията, обаче ?

Новопогълнатото тяло с обем Z се свива до нищожен обем Z<sub>1</sub>, като освобождава голямо количество енергия.

Огромната маса на черната дупка обаче също се увеличава, макар и малко и отново се свива от увеличението на гравитацията - съвсем малка промяна от изходен размер С до С<sub>1</sub>.

Свиването обаче влияе на вещество в много малък обем и с невероятна плътност.

Отделеното количество енергия е чудовищно. И какво се получава - гравитацията пораства с малко, освободената и впримчена енергия - с много.

А обектите продължават да се поглъщат. И стават все по и по - масивни. Може би дори в края на този процес една черна дупка е на път да обедини всичкото количество материя, пръснато из космоса.

И се стига до момента, когато нарастващата прогресивно енергия преодолява гравитационното съпротивление на черната дупка. Симетрията се нарушава, обвивката се разкъсва, изхвърля се невероятно количество вещество с такава скорост, че даже няма време да взаимодейства, и се разпраща с бясна скорост навсякъде из космоса на облаци или отделни частички, където пак започва да формира звезди и планети.

С други думи, нов голям взрив. Ново раждане на вселената.

И казано по моему - кръговратът се затваря. Този чудовищен по размери процес е несъразмерим с нас нито по мащаби, нито по време, а ние сме свикнали да равняваме света по наши мерни единици. Еволюция няма. Тя е измислена от нас, за да обозначаваме измененията в средата, в която живеем. А тя не се изменя. Просто това са различни точки по окръжност, които са на равни разстояния от центъра[:D] Кръгът се затваря.

Звездите ще изчезват, първо една по една, а после може и по повече. Черната дупка неминуемо ще ни погълне. И неминуемо ще се взриви. И неминуемо ще се образуват нови звезди и планети.

И след може би 50 милиарда години ние с вас ще бъдем пак в същия този форум и пак ще се дрънкаме по различни въпроси [:D]

Живот и здраве [:D]

P.S. Все пак много ми се иска да има тука някой физик, който да направи на пух и прах теорията ми. Щото мен ме кефи Искам да знам обаче къде греша

16. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

От къде сме произлезли!

При положение че има неоспорими доказателства за еволюционното развитие на видовете ето нещо елементарно: КОЙ НИ СПРЯ ЕВОЛЮЦИЯТА [:P] и от има-няма няколко хиляди години никоя маймуна не е мръднала. И освен това ако чрез еволюцията се достига до по-съвършени същества, защо по-нисшите видове продължават да съществуват?!?

Това са по-скоро риторични въпроси, но ще ми е интересно ако някой разполага с логичен отговор на някой от тях []

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

От къде сме произлезли!

Браво D3BEPP, надмина даже себе си. Ти си като Ниагарския водопад при пълноводие[:D]

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

3.Защо човек има толкова много мозък, когато реално през целия си живот ползва по-малко от 50% от възможностите му?

<div align="right">Originally posted by Lupus - 06/04/2004 : 00:26:52</div id="right">

Lupus

Само да ти отговоря на въпроса за количеството на мозъка. Човек си ползва целият мозък, да целият не се чуди. Но не и за мислене. Всичките процеси на вегетативната, двигателната, зрителната, слуховата и т.н. системи се управляват от главния и гръбначния мозък. Това че ползваме от "системата" малко ресурси за мислене си е биология на този въпрос си се мисли още.

Да прав си - има една категория хора, дето мозъка им има само една единствена гънка и тя им служи да пазят равновесие. Като се замислят и сядат.[:D]

18. Тук е от
    Dec 2000

От къде сме произлезли!

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Тук съм аз.

В моята теория има поне няколко допускания, но основното е, че познатите ни вселенски закони са общовалидни и универсални, независимо за какво тяло и какъв случай става въпрос..

Но какво става вътре в черната дупка?

Поглъщайки тялото, тя неминуемо увеличава масата си, вътре цикълът продължава. Сплесканото до безкрайност тяло освобождава чудовищно количество енергия, което обаче остава "впримчено" в капана на черната дупка - от свиването си телата отделят светлинна и топлинна енергия, които за гравитацията на този хищник не са проблем. Те не успяват да я надмогнат, и остават вътре в сферата й на въздействие.

<div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*06/04/2004*:* 18:58:50</div id="right">

Здрасти Дзвер, таман снощи гледах за черните дупки та ми е прясно. Първо, нещата не се сплескват в дупката а се разкъсват на съставните им частици, защото разлилката в гравитационната сила на много малки разстояния в дупката е огромна, колкото по навътре влизаш толкова това разстояание на разкъсване намалява. Не че променя теорията ти с нещо де, просто допълнение. Чак след надлежното разкъсеване идва смачкването. Другата новост е че звездите които гравитират около дупката в центъра на галактиката се движат с чудовищната скотост 1% от скоростта на светлината. С две думи ти си защитник на теорията за цикличния голям взрив. Има и теория че не е циличен и подкрепа на тази теория е че галактиките се отдалечават една от друга, да не навлизаме в спор сега дали пак ще се съберат [^]. Моята пък теория е в синхрон с твоята с тази разлика че при мен високорганизираната материя успява да избегне момента със ставането на салата, кротвайки се в (темпорален джоб) например.[^]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 9 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Къде е котето
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 12
    Последно: 20-05-12, 22:37
  2. Къде е кашонът?
    От CP във форум Друга битова техника
    Отговори: 14
    Последно: 05-07-10, 20:57
  3. От къде е SMS-a
    От NaskoK във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 4
    Последно: 07-03-05, 07:57
  4. Алф? От къде???
    От MetalMilitia във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 9
    Последно: 26-11-03, 10:45
  5. От къде да си купя ATi TV Wonder?
    От VessmaN във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 02-11-03, 09:18

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе