Почти вярно,само дето емайла е стъкленокерамично покритие,при нарушавне на покритието ламарината корозира,а натрупването на котления камък зависи от температурата не от мощността.Първоначално публикувано от Rockwell
Почти вярно,само дето емайла е стъкленокерамично покритие,при нарушавне на покритието ламарината корозира,а натрупването на котления камък зависи от температурата не от мощността.Първоначално публикувано от Rockwell
Kолкото е по-голяма мощността на бойлера, толкова по-бързо той ще нагрява водата. Независимо от мощността на използвания бойлер общия разход за електроенергия остава практически един и същ.
Любопитно: Колкото е по-висока мощността на бойлера толкова по-бърз е процеса на натрупването на котлен камък по нагревателя.
Това го пише на сайта на TESY
Tова може да се обясни с по-високата температура в зоната на контакт между нагревателя и водата при по-мощния нагревател. Реално количеството котлен камък зависи най-много от твърдостта на водата, от температурата на загряване и от количеството - т.е. интензитета на използване.Първоначално публикувано от tsetso75
Егати готиния форум! Добре, че ми се проби хоризонталната "Фламина" на десетата година, та да попадна на него... Дяволски прави са повечето от Вас в тълкуванията си, но размивате най-важното! При еднакви обеми и мощност, хоризонталните достигат средна температура на водата примерно 65 градуса по-бавно от вертикалните, разликата в температурата на водата горе и долу при неработещ нагревател е по-малка при хоризонталните, при разход на топла вода и изключен нагревател от хоризонталния по-бързо идва "студено" и живота на хоризонталния е по-дълъг от този на вертикалния (от една и съща марка). С това се изчерпват абсолютно всички разлики при еднакви другиусловия. Айде всички със здраве!
Може ли два лафа повече за това наблюдение/твърдение?Първоначално публикувано от dodo_pv
Ми може, ама `щото бавно пиша, та реших да дам на хората сбито само най-важното... И така, като тръгнат двата бойлера да си бачкат, водата почва да загрява. Ама на единия нагревателят (барабар с терморегулатора) е в средата, а на другия (вертикалния)- долу... Та по едно време тоя, дето е по средата, изключва за малко (има-няма 10-15 минути) и после включва пак. А оня, `дето е долу, си бачка, `щото му е все още студено. Та така... Сиреч, температурата в средата на бойлера по време на загряване се покачва по-бързо, отколкото ниско долу. В следствие на дифузионния топлообмен, температурата по средата се понижава от по-хладката вода под нагревателя и той пак включва. Но за времето, през което е изключен, не вкарва енергия (топлина), поради което това време следва да се добави към общото, необходимо за загряването на целия обем вода от t1 до t2. Та така...
Да, съгласен съм. Не знам дали това може да се брои като още един недостатък на хоризонталния, но е добре да се има в предвид. Не, че е необходима повече енергия за загряване на хоризонталния, а самото загряване е прекъснато от почивки, необходими за разнасяне на топлината в самия бойлер, тъй като в хоризонтална посока топлината се разнася по-трудно. Този ефект/дефект ще е по-силно подчертан при по-силен нагревател, т.е.при бързо "вкарване на топлина" .
Имам в едната баня хоризонтален, в другата вертикален бойлер. Понякога е невъзможно друго, затова хоризонталният бойлер си има място в ежедневието.
Бих обърнал внимание на нещо, за което никой не писа до сега: Ако бойлерът е свързан директно към инсталацията с метални тръби,все едно сте му сложили специален радиатор да си хаби топлината. Не е лошо да се свърже чрез пластмасови тръби към инсталацията. Ще запушите още едно място за изтичане на паричките ви в атмосферата...
А иначе, ясно че най-важното е ефективността на топлинната изолация. Жалко че няма някакъв рейтинг с обективни данни за качествата на изолацията на различните фирими и модели. Такива сайтове има за фотапарати, МР3 плейъри и т.н. За бойлери не съм видял.
Има ли нещо специфично при покупка и монтиране на такъв бойлер?
Под наем съм, стария почти гръмна и почти се подали поради протичане, скапване на терморегулатора и възвратните клапани. Добре че почна да свири пара от казанчето на тоалетната. Ще се сменя, но хазяина не иска да сменя ориентацията. Сложно е, трябва да се къртят плочки за водата и тока. Та въпроса ми е за какво да гледам, та след 1-2 месеца да не съм на същото или по-лошо положение.
Специфичното е, че оста на възвратния клапан трябва да е вертикална. Има значение монтажа!
Тоест факта че на стария клапана е хоризонтално разположен, може да е причина за проблема?
Клапана е пружинен и няма никакво значение как точно ще го монтираш.
Фактът, че старият възвр. клапан е бил хоризонтално разположен, е причината за парата в тоалетното казанче. Просто не е сработил. Проблемът е бил в терморегулатора или в неправилно свързване на кабелите.
Случайно попаднах на хоризонтален бойлер на Елдом серия Океан модел от 2007г. ползвам го 2 години-ниска сметка за ток работи без да се спира, терморегулатора съм го сложил вертикално горе на 12 ч.- вода доволно. Аз също бях чувал лоши неща за хоризонталните но явно е до изработка!