@badr, значи си съгласен с мен, че ПРАКТИЧЕСКИ няма значение мощността на нагревателя за икономията на ел.енергия,защото по-горе се развиваха едни теории и съвсем точни изчисления,че ако бойлера го оставиш включен денонощно на "1" (700W) ще работи 16 часа и ще избегнеш главозамайващите сметки за ток при 3KW нагревател на нощна тарифа!Загубите за които говориш разбира се, че ги има, но тяхното значение е по-скоро теоретично (и като тема за спорове),и стават пренебрежими при съвременните топлоизолации на бойлерите и ако температурата в банята е съизмерима със стайната.Освен това разликата от загубите от топлообмен преди достигане на зададената темп. в двата случая за които говорим(за 1-2ч) е пренебрежимо малка в сравнение със загубите от топлообмен през останалите 22-23ч от денонощието през които се ползва складираната топла вода.Но пък всеки знае за неудобството *от бойлер със маломощен нагревател и затова при повечето съвременни бойлери се поставя един оптимален нагревател 2-3kW (за 80л) и се избягват усложненията с четири степенни или двустепенни превключватели и два нагревателя.А пък който иска да намали загубите от топлообмен с околната среда е препоръчително да си вземе по-голям бойлер(120-150л)или два малки(ако позволява мястото) и да настрои терморегулатора на по-ниска температура.Първоначално публикувано от badr

Затова и ще го сменям при удобен случай! Е, ако от фирмата, дето ми монтираха парното, не ме разубедят, че не могат да ми преместят котела над колекторите! Тогава ще си го чувам
.... че то има и още една особеност при хоризонталните - те са леви и десни!
... дето дават акъл ама не идват да ти платят сметката в края на месеца.

), като към края просто крана на студената вода се спира. Топла вода, годна за къпане, тече почти до предпоследната синя отметка на термометъра. Не знам какъв е топлообмена м/у водните пластове в бойлера, но ако остане вода през деня, до вечерта стрелката на термометъра е мръднала много малко и водичката си е жежка.Просто има чудесна термоизолация от околната среда, което е много важно за икономичността на този електроуред.