Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 74

Хоризонтален ел. бойлер - предимства и недостатъци

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re: Хоризонтален ел. бойлер - предимства и недостатъци

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Значи трябва да се разгледат 2 случая
    Първия когато се употребява водата веднага след загряването и.
    В този случай 3кв режим ще по икономичен.В режима 0.7кв за затоплянето на бойлера са необходими около 4 часа.Време през което трябва да се компенсират и топлозагубите от изолацията.Бойлер особено в неотоплявана баня зимата изстива за 7-8ч,което е съпоставимо с времето за затопляне.
    Втория случай при употреба на водата след по-дълъг период от време.
    Сега 0.7квт е по икономичен.
    Защо? -- Защото при след час работа при 3кв.Температурата е достигната и температурната разлика м/у бойлера и околната среда е по-голяма,което води и до по-голям топлообмен.Докато за режима 0.7квт след 1ч температурната разлика е по-малка* *и топлоомена по-малък.
    А че това е съвсем относително е повече от ясно.
    Няма преди да пускаме бойлера да решаваме някое интегрално уравнение за да решим на колко да го включим
    @badr, значи си съгласен с мен, че ПРАКТИЧЕСКИ няма значение мощността на нагревателя за икономията на ел.енергия,защото по-горе се развиваха едни теории и съвсем точни изчисления,че ако бойлера го оставиш включен денонощно на "1" (700W) ще работи 16 часа и ще избегнеш главозамайващите сметки за ток при 3KW нагревател на нощна тарифа!Загубите за които говориш разбира се, че ги има, но тяхното значение е по-скоро теоретично (и като тема за спорове),и стават пренебрежими при съвременните топлоизолации на бойлерите и ако температурата в банята е съизмерима със стайната.Освен това разликата от загубите от топлообмен преди достигане на зададената темп. в двата случая за които говорим(за 1-2ч) е пренебрежимо малка в сравнение със загубите от топлообмен през останалите 22-23ч от денонощието през които се ползва складираната топла вода.Но пък всеки знае за неудобството *от бойлер със маломощен нагревател и затова при повечето съвременни бойлери се поставя един оптимален нагревател 2-3kW (за 80л) и се избягват усложненията с четири степенни или двустепенни превключватели и два нагревателя.А пък който иска да намали загубите от топлообмен с околната среда е препоръчително да си вземе по-голям бойлер(120-150л)или два малки(ако позволява мястото) и да настрои терморегулатора на по-ниска температура.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

@ Lazar
    Понеже знаех, че някой ще зададе този въпрос:
    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    представи си двата бойлера - хоризонталния и вертикалния пълни наполовина със студена и наполовина с топла вода.Коя гореща половина има по голяма контактна повърхност с околната среда - на хоризонталния или вертикалния бойлер?
    то: Разбира се, че разделен на 2 еднакви половини, повърхността им е еднаква! Затова и формулирах постановката не по абсолютния начин (който е и невъзможен, де), а ето така:
    Цитат Първоначално публикувано от emos
    ... по-голямата площ, с която контактува най-горещата вода....
    Имах в предвид водата, достатъчна за едно къпане - на мен ми стигат 10-15л гореща вода. Е, в този случай при хоризонталния бойлер случаят (както е при мен) е направо тъжен!
    А пък който иска да намали загубите от топлообмен с околната среда е препоръчително да си вземе по-голям бойлер(120-150л)или два малки(ако позволява мястото) ...
    Тц! Тук не мога да се съглася с теб! Обемът на едно тяло е в зависимост от трета степен, а заобикалящата го повърхност - от втора. Т.е. ако имаме куб със страна 1м, то обемът му е 1м3, а площта му е 6м2. Ако го разделим на 2 еднакви части, то обемът на всяка от половинките е 0.5м3, но площта им ще е по 4м2, т.е. 8м2 - с 33% повече! Ако го разделим на 3 еднакви части, разликата вече е 66%....

Както и да е! Можем да теоретизираме до откат. Мога да приложа формулите за изчисляване на призма с основа кръгов отсек (обема на топлата вода при хоризонталния бойлер). И да се намери повърхността й. Както и съответните формули за цилиндър (обема ори вертикалния бойлер). И да се види какво е съотношението. Можем да я пуснем за курсова работа по топлотехника или физика в съответната катедра в университета. Може и да направим измерванията, предложени от badr, че да проверим колко вярно смятат студентите.

Но никой, никой не може да ме убеди, че водата в хоризонталния бойлер изстива с еднаква скорост, както тази във вертикалния, при положение, че източим 20-на литра след изключването му. Дотолкова бях свикнал с вертикалния бойлер, че като си кичнахме този, хоризонталния, реших, че нещо не е наред. Измерих му нагревателя, дебелината на изолацията - всичко ОК! Е, тогава седнах, помислих малко, и си дадох сметка - ами начуках си го! Затова и ще го сменям при удобен случай! Е, ако от фирмата, дето ми монтираха парното, не ме разубедят, че не могат да ми преместят котела над колекторите! Тогава ще си го чувам .... че то има и още една особеност при хоризонталните - те са леви и десни!

@ dragosc
    Всичко - и жената, и детето, пък и сметките, са си истински! Ама много, много истински!

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Както и да е! Можем да теоретизираме до откат. Мога да приложа формулите за изчисляване на призма с основа кръгов отсек (обема на топлата вода при хоризонталния бойлер). И да се намери повърхността й. Както и съответните формули за цилиндър (обема ори вертикалния бойлер). И да се види какво е съотношението. Можем да я пуснем за курсова работа по топлотехника или физика в съответната катедра в университета. Може и да направим измерванията, предложени от badr, че да проверим колко вярно смятат студентите.

Но никой, никой не може да ме убеди, че водата в хоризонталния бойлер изстива с еднаква скорост, както тази във вертикалния, при положение, че източим 20-на литра след изключването му.
    А аз бих им дал на студентите да направят следния опит:
    Имаме два бойлера с еднакъв обем, топлоизолация и пълни с загрята до една и съща температура вода - единия хоризонтален, а другия вертикален.
    Започваме да източваме бойлерите при изключено захранване с еднаква скорост V през еднакви отвори и мерим промяната на температурата на водата dT*/dt докато тя се изравни с чешмяната. Същия опит правим и при включено захранване и сравняваме получените криви. Тогава вече може да се прави някакъв анализ.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

@ Lazar

...Но никой, никой не може да ме убеди, че водата в хоризонталния бойлер изстива с еднаква скорост, както тази във вертикалния, при положение, че източим 20-на литра след изключването му. Дотолкова бях свикнал с вертикалния бойлер, че като си кичнахме този, хоризонталния, реших, че нещо не е наред. Измерих му нагревателя, дебелината на изолацията - всичко ОК! ...
    @emos,аз не те убеждавам, че останалата част от горещата вода след частично *източване на хоризонталния бойлер изстива със същата скорост,както при вертикалния,напротив казвам,че изстива по-бързо,но защото отдава топлината си на постъпилата студена вода,а не на околната среда, а в бойлера се получава почти хомогенна топла вода в голямо количество,подходяща за кухнята и не толкова за къпане.Дори теоретично загубите в околната среда ще бъдат по-малки в този случай,заради по-малката температурна разлика с околния въздух. С дебатите до тук, мисля че добре изстискахме темата и отговорихме на основните въпроси на @Wise - че е невъзможен хоризонтален монтаж на вертикален бойлер и че хоризонталния бойлер е подходящ само в режим "постоянно включен" и при използване само на нощна тарифа водата много по-бързо се хомогенизира след частично източване.А ти @emos не си си го нач.кал много дълбоко-топлината си остава в бойлера.Просто ако намериш място закачи си и един верикален(макар и 50л.) бойлер само за къпане и си бетон!

6. Тук е от
    Jan 2006

@emos
    Мислил ли си за хоризонтален бойлер със серпентина(топлообменник)?Както си имаш локално парно ще си спестиш известна сума от сметките за ток. Поне зимата.Има такива модели на Елдоминвест,даже са 2 модела-с 40 и 45 см диаметър

7. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

@badr, значи си съгласен с мен, че ПРАКТИЧЕСКИ няма значение мощността на нагревателя за икономията на ел.енергия,защото по-горе се развиваха едни теории и съвсем точни изчисления,че ако бойлера го оставиш включен денонощно на "1" (700W) ще работи 16 часа и ще избегнеш главозамайващите сметки за ток при 3KW нагревател на нощна тарифа!
    Напълно.Мисля че вече го казах.Особено лятото когато бойлера изстива за дни.
    Имах предвид че dragosc е прав за принципите на измерванията.
    Що се касае до сметките.
    Е аз разглеждах въпроса от физична гледна точка.Дневна и нощна енергия в физиката няма.Няма го и правителствения метод.-- Прееби човека и му гледай сеира.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Още един въпрос - от два цилиндрични бойлера, пълни с топла вода, при равни други условия (изолация, обем и т.н.), но с различно съотношение височина/диаметър, кой ще се изстуди по-бързо - "високият" или "тумбестият"?

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

@Avis,относително е да се каже-ако бойлерите се включат вечер,сутринта се изключат и не се ползват до вечерта,то вечерта водата в тумбестия би трябвало да е по-гореща,заради по-малката външна повърхност.Но ако през деня се ползват (еднакво),то вечерта по-високия ще има по-гореща вода заради по-малкото вътрешно топлоотдаване(запазване на разслояването на топлата и студената вода).

11. Тук е от
    Feb 2006

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Напълно.Мисля че вече го казах.Особено лятото когато бойлера изстива за дни.
    Имах предвид че dragosc е прав за принципите на измерванията.
    Що се касае до сметките.
    Е аз разглеждах въпроса от физична гледна точка.Дневна и нощна енергия в физиката няма.Няма го и правителствения метод.-- Прееби човека и му гледай сеира.
    аз да ви попитам /ВСИЧКИ/:
    - тука за теория ли ще си разцъкваме или само си мерим ТВЪРДЕНИЯТА и Втвърдяванията? или въпроса е да се помогне на Човеко започнал темата или да се оплюе моя милост? очевидно последното

- къпете ли се въобще или така си миришите? щото в поста "трън в очите" на "някой" са описани 2-3 случея за ползването на бойлер в режим че се КЪПЕМ РЕДОВНО, а не в режим на ТЕРМОС под налягане. но кой да чете...

- това че "съвремените теорерици" не са виждали бойлер и неговата конструкция е видно от написаното за т'ва как влиза студената водата в бойлера - право на горе, и други подобни...

и накрая малко сметки към "пази боже сляпо да прогледа", теоретика с централно парно:
    значи според когото:
    [size=16px]16ч *0.7 кВт = 24ч * (2-3 кВт съвременен оптимален нагревател) ?[/size]

ПАЗИ БОЖЕ ОТ "СЪВРЕМЕНННИ" "ТЕХНИЦИ" ... дето дават акъл ама не идват да ти платят сметката в края на месеца.

п.п. @emos мислех че имаш чувство за хумор? на останалите очевидно е ампутирано, а на по- големите теоретици явно е правена и лоботомия.

п.п.п. Това ми е последното [size=14px]О[/size]частие във форума, щото нивото на компетентност не ми допада - "не мо'им се мерим", още по-малко "че се 'абим" да давам съвети на "старите теоретични кучета", така че не си правете труда да ме плашите с мечка /бан-ман-ване и дрън-дрън-рейтинги/, щото май силата ви е там - в плашенето :knuppel2:, а не в знанията/теорията/ и приложението им в практиката.

12. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от dragosc
    аз да ви попитам /ВСИЧКИ/:
    - тука за теория ли ще си разцъкваме или само си мерим ТВЪРДЕНИЯТА и Втвърдяванията? или въпроса е да се помогне на Човеко започнал темата или да се оплюе моя милост? очевидно последното
    Въпросът -- Виждал съм отметката на кашоните на бойлерите - хоризонтален или вертикален монтаж. Каква е разликата все-пак.
    Отговора -- Няма принципна разлика.
    Въпрос 2 --Може ли такъв за вертикален да се монтира
    хоризонтално и обратното.
    Отговор 2-- Но заради разположението на тръбите и нагревателя не е възможен монтажа за който говориш.
    Топлата вода се отвежда от висока точка.При промяна на монтажа точката от която се отвежда водата става ниска точка,при което навлизащата студена вода бързо ще я достига.
    Крайния резултат ще бъде възможно най-лош.Ще имаш топла вода,но не би могъл да я ползваш

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Благодаря на всички отзовали се. Мисля, че ми стана достатъчно ясно следното:
    Няма голяма разлика , освен в разположението на изходната тръба, между вертикален и
    хоризонтален. Затова (изходната тръба) не може да се монтират по друг начин.
    При вертикалния имаш предимството да ползваш гореща вода по-дълго време и
    после рязко ще спадне температурата на водата.
    При хоризонталния почти винаги ще ползваш хладка вода, вместо гореща.
    Забравям за варианта хоризонтален. Ще търся дълъг и тесен вертикален.
    Благодаря ви отново.

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Ето един добре работещ хоризонтален бойлер:

350 литра вода в час!
    http://www.ixbt.com/news/hard/archive.shtml?2006/0224

16. Member
    Тук е от
    Sep 2004

След като изчетох всички теоретични постановки, да кажа нещо от практиката :coolsmiley:

Ползвам хоризонтален бойлер на ЕЛДОМ ИНВЕСТ 50л от есента. Включен е само на нощна тарифа и се загрява на 2 кВт за около 1.5-2 часа . До сутринта си държи топла водата и спокойно се къпем аз и щерката(жената я държа мъръсна че много и налитат ), като към края просто крана на студената вода се спира. Топла вода, годна за къпане, тече почти до предпоследната синя отметка на термометъра. Не знам какъв е топлообмена м/у водните пластове в бойлера, но ако остане вода през деня, до вечерта стрелката на термометъра е мръднала много малко и водичката си е жежка.Просто има чудесна термоизолация от околната среда, което е много важно за икономичността на този електроуред.

Относно сметките за тока не мога да кажа, че се вдигнаха фрапиращо заради бойлера.

Бойлера ми пасна идеално в банята, като хоризонталното му разположение ми спести много място и тръболяци.

Според мен, ако има някаква разлика м/у двата типа, то тя ще да е пренебрежимо малка.

17. Member
    Тук е от
    Sep 2003

/offtopic

@Lupus
    Тоя компютър под 'бойлера' що е с главата надолу :coolsmiley:

18. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Ако не съм объркал нещо сметките, би трябвало водосъдържателя на бойлер 80 литра да е с размери около 470мм (диаметър и височина) за да е минимална външната повърхност- от там и минимални топлинни загуби...Ама май не ги правят с такива размери.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. bob на Мтел - обсъждане на Предимства и Недостатъци
    От kod във форум Коментирай новина
    Отговори: 201
    Последно: 15-06-16, 18:07
  2. Отговори: 8
    Последно: 24-01-12, 21:12
  3. Elite PV-374EX - Предимства, недостатъци и бъдеще.
    От secondshoe във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 27
    Последно: 24-03-08, 23:08
  4. Проточен бойлер-предимства и недостатъци?
    От Tinka79 във форум Бяла техника
    Отговори: 12
    Последно: 07-03-07, 01:38
  5. 100 Hz - Предимства и недостатъци ?!?
    От Van Basten във форум Телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 25-10-06, 17:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе