мда не ги правят с тези размери щото си пообъркал сметките ...като повърхност може и да е най малка но не това е най важното както стана ясно от тази тема..
мда не ги правят с тези размери щото си пообъркал сметките ...като повърхност може и да е най малка но не това е най важното както стана ясно от тази тема..
Е- сметките съм ги дал за ориентация. Естествено, че производителите са направили компромис с идеалните размери- от технол;огични съображения, а и за удобство при монтаж- да заема минимално пространство.... Сверичен бойлер е най- добрата форма- (тогава как ще го монтираш- вертикално или хоризонтално? ) ама естествено никой не прави такива....Първоначално публикувано от Alexi_
сферичния също би имал доста голям топлообмен между пластовете вода.. идеалната форма е класическия цилиндър ,тя е и най популярна .. хем заема малко място ,хем по малкия диаметър предразполага за по малък топлообмен с навлизащата студена вода .. нооо ,всичко е до компромис и конкретни нужди ..
Дай пример за НЕ " класическия цилиндър"
Елдом произвеждат бойлери с U - образна видима част. Задната част към стената е права. Но не мога да кажа дали само кожуха е с такава форма или и водосъдържатела.Първоначално публикувано от Lupus
да ,такъв примерно .. или пък къс и тумбест също не е класика ..
В темата за помощ при избор на бойлер последния отговор е препратка към тази, пък и понеже смятам да се разделям с хоризонталния си бойлер, питам:
Имате ли информация кои бойлери са за предпочитане? Търся 100l вертикален, по възможност да не е с поцинкован водосъдържател, че ръждата след година експлоатация не е малко...
Отговори за Flamina не ме интересуват, имал съм и имам такъв - последният е цитираният е тази тема, хром-никелов, заварен с железни електроди, не сматам да залагам на тази марка!
Рекламата на Tessy е барната, но нямам отзиви от притежатели на такива бойлери.
Общото мнение е, че Елдом-Варна са с традиции в производството, гледал съм и рекламата им за някаква седемстепенна защита.
"Дипломат" марка ли е или дистрибутор на Елдом?
Други марки? Мисля, че Ariston имаха присъствие на пазара и с бойлерите си.
Какво знаете за стъклокерамичното покритие на водосъдържателя. Колко време изкарва, преди (ако изобщо) се напука?!? Има ли други технологии?
Не е зле уреда да има и термометър, но май това е екстра?...
Май много ми станаха питанките, но бих се радвал и на кратки отговори по тях!
Предварително благодаря!
emos, имам два бойлера по 80л, поставени един до друг - единият Tesy, другият Елдом. И двата са съвременни, с 5г. гаранция и работят мн. добре. Елдомския го взех за да го подгрявам с локалното парно(той е със серпентина вътре), но опитите излязоха неефективни и сега си ги включвам и двата на нощна тарифа и сутрин ги изключвам. Наблюденията ми са, че Tesy-то е по-топъл отвън, което предполага по-големо загуби! И двата са с термометър(мисля,че вече няма бойлер без такъв). За стъклокерамичното покритие нямам наблюдения след време как е, защото не съм ги отварял, но щом всички производители изхвърлят другите покрития и се ориентират към него и инокса, значи е най-доброто за момента. А "Дипломат", мисля че е търговска марка, притежание на собственика на "Елдом".
Аз също се интересувам от TESY ... За съжаление разполагам с малко място не, че сам му голям фен .. ама друг бойлер с ф 360 неможах да намеря.
80 L ги правят с два нагревателя 2 и 3 кВ , с кой е по-добре да купя ?
ps: От проточните сам се отказал твърдо !
Винаги по-мощния е по-добре - просто по-бързо загрява, а не харчи повече!Първоначално публикувано от tsetso75
echo, принципно си прав, но в този случай специално е по-добре с нагревател 2кw, защото при 3 киловатовия всички ел. елементи като ключове, релета, термостати са принудени да работят върхово натоварване - те са изчислени за максимален ток 16 А.
@ Lazar
Голямо благодарско за попадението в "десятката" с отговора на моето питане! Просто бяах забравил да питам и за серпентината, а ти направо ми го рече... Понеже имам и локално парно, мислех да взема бойлера и със серпентина, но смятам да се доверя на опита ти!
Е какво излиза - Елдом със стъклокерамично покритие!?
emos, не казвам, че не е добра идеята със серпентината - имам познати които са доволни, просто при мене не се получи, защото бойлера е предпоследен в контура на парното и водата минаваща през него е по-хладка. Ако му се даде по-голям приоритет в схемата сигурно ще се получи. Или поне да е по-голям бойлера, защото така бързо свършва и се налага включването му на дневна тарифа, което обезсмисля начинанието. Няма лошо да опиташ - разликата в цената на бойлер със и без серпентина не е голяма и ако вземеш в предвид моите грешки - може би ще се получи! Успех!
От инокса няма по-добро,а от покритията най-зле е емайла(линейните разширения на ламарината и емайла са различни)Първоначално публикувано от emos
У нас сме с ТЕСИ 80л от близо година, стъклокерамично покритие, 3kw. Ако не се лъжа, Елдом нямат модели със стъклокерамично покритие, при тях евтините модели са емайлирани. При емайла има ръжда, стъклокерамичното трябва да е много прецизно, за да не се появят шупли, наруши ли се цялостта, няма как отново да се възстанови. За мощността - има си плюсове и минуси. По-бързо стопля водата (не знам до колко е по-икономичен...), но пък заради мощността, по-бързо се амортизира и се натрупва котлен камък по него. При Елдом има врътка за мощността - можеш да регулираш по степени, при Теси няма, само вкл-изкл копче - говоря за евтините модели.
Иначе, може да разгледате сайта на Теси, там има обснение на покритията:
http://tesy.bg/waterheaters_bg.php