Ще взема да пусна една тема за стари и ретро модели,защото за нови хич не искам да пиша вече.За повечето има много малко или никаква информация.
И много хора се сърдят,че не им се отговаря
AEG
Beko
Blomberg
Bosch
Candy
Electrolux
Gorenje
Haier
Hoover
Hotpoint-Ariston
Indesit
Miele
LG
Neo
Panasonic
Samsung
Siemens
Whirpool
Fagor
Еdesa
Bauknecht
Franke
Privileg
Siltal
Други
Ще взема да пусна една тема за стари и ретро модели,защото за нови хич не искам да пиша вече.За повечето има много малко или никаква информация.
И много хора се сърдят,че не им се отговаря
След като избрахме хладилник и климатици сега избираме пералня и сушилня. За пералня това което гледах е тази:
Bosch WAN24261BY - ако имате забележки съм отворен към други предложения.
IMG_20180605_100630.jpg
IMG_20180605_100343.jpg
Днес разгледах тази.Дават е 6кг,но много ме съмнява.По маншона имаше вода,значи е минала тест в завода и не е стояла дълго време по складовете.
Самият маншон има миризма на гума,не знам дали с времето ще изчезне?
Езичето е сплав,без дръжка на люка,която да се троши.Разстоянието до барабана е минимално.Натиснах е колкото можах,ламарината не е зле.
Този пост е редактиран от Viking72; 05-06-18 в 19:44.
Моделът, който си снимал е от новата серия, като това е по-ниският клас от 6 килограмовите пералния. По-високият е 64s3, като във сайта при сравнение превъзхожда 62s3, както и този за който се чудя от старата серия, по това, че е с инверторен мотор, DoseAid помощ при дозиране и Ecoeye функция, която показва консумацията на електроенергия и може да се ругулира температурата. За всичко това си плащаш едни 100 лв. отгоре.
Според теб този начин на затваряне стабилен ли е, защото мен малко ме притеснява как се отваря и затваря?
Стига с тези инвертор-моторетки!
Утре като му гръмне платката,ще плачеш.
Какво има на колекторните моторетки?
Не създават никакви проблеми.
Сменяш само четки.
Начин на затваряне е добре,няма да имаш ядове!
Шокира ме миризмата на гума.
Не знам дали с няколко пранета няма да изчезне?
Но едва ли е за 6кг,по скоро 4.5-5кг.
Горение ползват френски мотори,които са добри.Четки не се износват гьотаре!
Карат/издържат/ над 10 години.
Нали се сещаш,че регулация на температура е излишна екстра в съвременните пералки.
Определени материи се перат на програми с фиксирана температура,всичко е измислено.
И каква полза имаш,като гледаш разходи??
Пералката трябва да пере и да не ти създава ядове!
Ама и тези боклуци от маркетинга си ги бива!Само простотии мислят!
- - - - - - - - - -
IMG_20180605_095832.jpg
IMG_20180605_095825.jpg
IMG_20180605_100031.jpg
IMG_20180605_095915.jpg
IMG_20180605_095901.jpg
Ето малко снимки на Бош осма серия.
Люка има масивна панта от сплав.
Езичето също е от сплав.
Маншона е мек и гъвкав,но има разстояние до барабана,което е предпоставка да „гълта” стотинки.
Страничните капаци са станали по-тънки,независимо че са профилирани се огъват.
Казанът е разглобяем.
Не знам дали има лостова система за регулиране на задните крачета - управлението е отпред?
При някои модели на Неф и Сименс съм виждал.
Ребрата на барабана са пластмаса,не знам защо? В магазина имаше по-ниска серия на Бош,която беше
с неръждаеми ребра на барабана.
Пералнята е с четири амортисьора.
Моторът е с инверторно управление,което на мен не ми допада,но това си е мое мнение!
Този пост е редактиран от Viking72; 06-06-18 в 14:40.
Викинг, имах за цел единствено да посоча основните разлики, които ми направиха впечатление. Относно инверорния мотор, не мога да взема отношение, но дълбоко се съмнявам, че може да се икономиса сериозно количество ел. енергия. Може и да е по-тих, но за мен лично това не е никакъв проблем, защото пералката е в кухнята и не пера нощно време.
Останалите функции всеки преценява сам за себе си, според мен не са особено полезни - нито ще гледам колко ел. енергия харчи (щом тази програма е за този тип пране, пускам и това е), колко пък да ми спести препарат ? Досега си ползвам доста стара и опростена пералня и нямам впечатление от новите функции. Не знам дали другите съфорумци ще се съгласят, но оставм с впечатление, че като цяло функциите са основно маркетингов трик и в крайна сметка човек полза само няколко програми ?
Защо искаш да сменяш старата пералка?
Новите перат с по-малко вода,това води и до намалено количество прах.
Да ти кажа,никога не са ме вълнували екстри при перални.
Основно гледам за качество на изработка,да са максимално ремонтно пригодни,да има доставка на оригинални части,и да не създават проблеми.
По нататък ще снимам и други марки и ще покажа.
Най-много разочарован останах от моделите на LG,явно вече са стигнали максимум до пет години експлоатация.Независимо,че са ремонтно пригодни-не си заслужават.
Лошото е, че пиша за модели,които са в ценови клас 1000 и нагоре лева.
Този пост е редактиран от Viking72; 06-06-18 в 23:29.
Няколко страници по-назад бях споделил, че имам Канди, което се оказа, че не загрява водата и предвид, че е поне на 12 г., не ми е рентабилно да я поправям, дори и да уцеля читав майстор.
Иначе не ми се купува нещо ново, но и не смея да купя втора употреба, защото не знам кой и как е сервизирал пералнята.
Извинявай,забравил съм за Кандито!
Втора употреба,обаче този който ги ремонтира трябва да е твой човек.
Преди няколко дни погледнах един Сименс екстракласе.Купен за 240лв .Пералнята има радиален луфт на барабана,не е голям,но ще издържи гаранцията от шест месеца.Три са минали!
После ще е за лагери и семеринг,ако не я ремонтират
навреме?
Ще иде на боклука!
Ако питаш мен,още сега трябва да се сменят лагери.Ще я разберат,когато се разтропа или
започне стърже.
Друг вариант е да ползваш услуги на познат техник.
За Миеле е най-лесно!Оглед на външен вид,влизане в сервизното меню.Излиза абсолютно всичко-работни часове,записани грешки в памет,информация за бутони,дисплей и т.н.Проверка за радиален и аксиален луфт и шум на лагери.
Изправните държат високи цени.
Джамбазите на пералки са пекани!
Личното ми мнение е да си купиш чисто нова!
Този пост е редактиран от Viking72; 07-06-18 в 00:54.
Здравейте,
Искам да ви кажа, че този форум е страхотен и човек може научи страшно много тук. Само че без да искам никой да обидя мисля, че тази тема е страшно много разводнена. Тъй като търся да закупя нова пералня, реших да прочета последните 50-60 страници, ами има много полезни отзиви, но главно преобладават мнения на колегите Викинг и Броцки, които си имат някаква заигравка, но не е тук мястото, хора. Един колега няколко страници по-назад спомена, че тази тема е главно за обсъждане на Избор на пералня, а не за поддръжка, сервиз и проблеми последвали избора. Когато човек избира техника е хубаво да направи информиран избор, в тази тема има супер много полезни неща, но понеже е над 200 страници е много трудно да се отсее най-важното.
Благодаря на колегата Викинг за помощта, която оказва при ремонтите и поддръжката, но не е това темата просто. След като няма модераторска намеса, нека ние сами си модерираме постовете за да бъде полезна темата за хора, които наистина търсят пералня и се двуумят в избора.
Иначе мислех да ви питам Бош или АЕГ за около 1000 лв ама с оглед на изчетеното май няма голямо значение в този ценови клас, така че ще си я избирам по дизайн и функции
Не така колега!
А и не знам дали някой има поглед върху всички нови модели на перални?
Информация има.
Назад съм писал за Бош.
Щом си приготвил 1000 левчета,дайте още
200-300 и купете немска сглобка.
За Аег няма смисъл да се харчат 1000лв,ако ви харесва марката?
Купувате най-евтиния модел с пет години гаранция и колкото изкара.
За скъпи оригинални части,не отстъпва на
Бош-Сименс! Казаните са лепени и масово монтират полски лагери.
Здравейте колеги,
От години чета форума по теми, които ме интересуват, но много рядко пиша. Сега обаче дойде момента за закупуване на пералня и искам това да бъде втора употреба, може и нова с транс. дефект, но не съм избрал точния модел и от къде да я взема, ако това не се води реклама. От София съм, но ако има изгодно предложение и проверен продавач от провинцията съм готов и от там да я купя. Накратко имам Горение, ново купувано през 2011г., но нещо не сме доволни от работата му. Просто не изпира както трябва дрехите. Белите чорапи като ги сложиш поизцапани, така си остават, ризите постепенно се захабяват под мишниците от препаратите. Ползвахме много и различни препарати и програми, но уви. Относно новата пералния моля да препоръчате модел, който със сигурност да пере качествено. Визия и марка не робувам. Около 400-800лв. Може би без Миеле, тъй като на тях казаните им се отварят на дясно и в килера където е помещава пералнята ще е много неудобно. Предварително благодаря!
Този пост е редактиран от Crash; 19-06-18 в 10:48.
Отиди в Марти 76.За 1000лв. има малко употребявани Миле професионал.Изглеждат абсолютно идентично с обикновените перални и са с 2 години гаранция.Гледай стъклото на люка да не е издраскано или малко издраскано.По това може да се ориентираш пералнята колко е експлоатирана
w 3164.jpg
Обявата е от София!
Моделът е на пет години с цена 750лв и две години гаранция.
Направи ми впечатление,че маркучите са оригинал/на много ги подменят с евтини/.
Според мен си заслужава да се види на место,пералката изглежда в много добро състояние.
Отварянето на дясно ще го „ преглътнеш”.
Като изпише на дисплея 60 минути,пере точно толкова.
Няма филми-водата била с 5°С по-студена,прането с 558 грама по-тежко или да прескочи центрофуга.
- - - - - - - - - -
Не знам с какъв акъл препоръчваш профи серии за домашна употреба??
На запад се използват само в обществени сгради!
Другото е,че са спукани от работа и поддръжката е много по-скъпа от обикновените Miele.
Само четирите маслени амортисьора са колкото нова пералня за 550 лв!
професионални.jpg
На някои даже не са махнали номерацията.
Този пост е редактиран от Viking72; 19-06-18 в 18:58.
Много благодаря за мненията! Определено ще ги имам предвид и се радвам именно Викинг, че е дал мнение по питането ми. Благодаря!