Имаме 3 броя от въпросите Теси 3 kw, инсталирани преди 2 години. Стават, за сега няма проблеми с нито един. Имат 5 години гаранция, дано я изкарат. Малко шумят като загряват, но нищо толкова дразнещо. Аз в банята не спя.
Не е проблем шума.
Проблемът в Пловдив е твърдата вода.
Желателно е всеки бойлер,да се чисти от котлен камък-на две години.
Това е за нашия град.
Ако беше на 2 години, още щях да съм с Теси-то. При мен чистенето беше 3 или 4 пъти годишно. Успях да го изтърпя цели 5 г.
Общо 12-13 m3 . Загрява се до към 65-700 С.
Трябва терморегулатора да изключва на 60 градуса!
При температура на водата 75 градуса,отделянето на котлен камък е три пъти повече отколкото при 60° С.
Особено за Пловдив,не е желателно водата да се загрява над 60°С.
Този пост е редактиран от Viking72; 28-07-17 в 09:20.
За близките поне 5 години приключих с мокрите нагреватели. Новият бойлер ще го отварям веднъж годишно профилактично за почистване. Температурата едва ли ще намаля, защото 3 души се къпем всеки ден и понякога трябва повече топла вода. Пък и под и около 60 гр. се развива "Легионела".
Когато отвориш бойлера за профилактика,качи някоя снимка.
Интересува ме да видя- количество котлен камък при тези температури за година.
Офф-Топик!
Преди повече от десет години работех в хранителната промишленост.
Там водата се загряваше до 55°С.
РИОКОЗ/ХЕИ/ идваха на проверка на всеки шест месеца!
Никога не сме имали проблеми за температурата на топлата вода!
Предполагам,че тази бактерия се развива при по -ниски температури и то в застояла вода.
Иначе щяхме да имаме много проблеми с ХЕИ.
В бойлер на вила,където се ходи два пъти в годината.Там може да има такива гадини.Но в жилище,където консумацията е постоянно?
До сега мои бойлери,винаги са изключвали на 60°С.
Този пост е редактиран от Viking72; 28-07-17 в 11:45.
Попитай гугъл и ще разбереш че бъркаш. Над 50 бактерията умира, колкото по-нагоре толкова по-бързо. Отделно за да се развие самата легионела ти трябва
1. наличие на бактериите
2. температура 20-45
3. Неподвижна вода
Ежедневно позлван бойлер на 60 не отговаря на минимум 2 от тези изисквания. Отделно че задължителното хлориране на водата се грижи за точка(1).
Така че ако не черпиш от собствен водоизточник и позлваш бойлера спорадично шансовете са абсолютно приемливи.
Всеки може да загрява водата до градуси,които смята,че го устройват.
Но водата в Пловдив,може би една от най-твърдата в БГ.
Затова всеки да си преценя-градуси и през колко време профилактика.
Това важи за райони с много твърда вода!
Където водата е мека не са важни гарадусите 60°С или 75°С.
Този пост е редактиран от Viking72; 28-07-17 в 16:56.
Как да разбера на колко градуса съм/да сложа бойлера?
Горе е скала без цифри. Отдолу въртиш копче и не знаеш на колко е. Бойлера е Теси 80л. Слим 3kw.
Нямаше ли някакво евроизискване градусите да не бъдат повече от 60?